SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 28, 2013 22:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mądry kiciuś wie co dobre i zdrowe, kup felini complet dodawaj do surowego mięska zamrażaj i będziesz mieć swoją gotowa karmę. A najlepiej zajrzyj tutaj: http://www.kocie-abc.pl/
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Nie gru 29, 2013 10:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ktoś na forum zachwalał BOZITĘ

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... art/386248

a jak czytam skład 7.2 % mięsa + barwniki !! kotu są potrzebne barwniki ?? !!

Generalnie powinna byc ustawa zabraniająca stosowania barwników w spożywce [ proste a skuteczne podniesienie zdrowia i jakości pożywienia dla ludzisków i zwierzaków ]
ObrazekObrazek
NASZE UKOCHANE ZNAJDY
Wsparliśmy : Koko, Koteczka 10 letnia, Elf, Lucky[*], Antoś , Hania, Szczoch, Hasan1

Salah Ad-Din

Od: Nie paź 02, 2011 20:22

Post » Nie gru 29, 2013 11:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

No na bozicie tez sie przejechalam, bo przeczytalam sklad dla kociat i faktycznie super, bo ponad 90% miesa, uznalam juz jako pewnik dla pozostalych karm i tam psikus, bo sladowa zawartosc... To whiskas supreme ma 15%...

sandyy

Od: Pon lis 04, 2013 18:48

Post » Nie gru 29, 2013 12:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A w której konkretnie Bozicie jest 7% mięsa? Bo przeglądam składy na ich stronie i nie widzę?

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Nie gru 29, 2013 12:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bozita nigdy chyba nie była tutaj zachwalana, była podawana jako karma na zasadzie "jest ok". Podobnie jak Animonda Carny.

Ale powiem szczerze, że nigdy nie widziałam informacji, że ma 7% mięsa. Gdzie to znalazłaś? Przez krótki czas, jakieś 1,5 roku temu podawałam mojej kotce Bozitę i na opakowaniu było tak:

Składniki:
Kurczak, siekana wołowina min. 4%, wieprzowina, minerały, jaja, papryka, betaglucan.

Udział mięsa i składników mięsnych: 93 %

W niektórych wariantach widziałam jeszcze w składzie "cukier (tylko 0,002% jako barwnik)". Na co kotu ten cukier, to nie wiem, wątpię też, żeby kot zwracał jakąkolwiek uwagę na kolor karmy :D

Jej sporą wadą jest to, że ma mało tauryny.

Nie jest to karma z najwyższej półki, ale mimo to nie sądzę, żeby była w stanie zaszkodzić zdrowemu kotu.

Poza tym zwróćcie uwagę na jedno: zazwyczaj w tańszych karmach jak ten Whiskas mamy napisane "Mięso i produkty uboczne (w tym kurczak 15%)." To nie znaczy że w karmie jest 15% mięsa!
To znaczy tyle, że mięsa może być tam 5%, a nawet 90%, ale samego kurczaka jest tam 15% ogólnej wagi użytego mięsa.
Ale jeśli producent nie podaje, ile dokładnie czego jest, ile % mięs, ile podrobów itp. to raczej ma się czego wstydzić ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Nie gru 29, 2013 15:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje koty Bozitę uwielbiają niestety...
Na szczęście jedzą też mięso.
Bozita jest dobra do "rozjedzenia" kocich niejadków.
Smakuje.

Wychodzę z założenia ,że jeśli jedzą mięso, jajka i dostają inną, porządną karmę to Bozita im krzywdy nie uczyni.
Mylę się???

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Nie gru 29, 2013 15:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

To jakie kocie puszki są dobre, tzn. na wyższym poziomie?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Nie gru 29, 2013 15:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotkins, też tak myślę ;)
Ja ją podawałam mojej wybrednej koteczce (wersje w galarecie, bo sosików nie lubi) i nic niepokojącego nie zauważyłam.

W Bozicie średnie jest też to, że mamy napisane "kurczak" zamiast "mięso z kurczaka", czyli w sumie nie wiadomo, co się tam znalazło - ile podrobów? ile mięsa? łap? dziobów? piór? Może to być naprawdę dobra karma, ale może być i średnia, wszystko zależy, co tak naprawdę zostało tam użyte.

Ale nie demonizujmy - zła nie jest.

Erin, na pierwszej stronie tego wątku są wypisane karmy, podzielone na "złe", "średnie" i "dobre". W zasadzie od tego czasu nic się nie zmieniło ;)
Na szybko to Catz Finefood, Power of Nature, Grau, GranataPet, ZiwiPeak. Dość drogie, ale mają porządnie opisane składy z wyszczególnieniem użytych podrobów, spore zawartości tauryny, wysoki udział mięsa.
I dawkowanie jest mniejsze - takiej Bozity kot potrzebuje średnio 400g dziennie (albo 300? Nie pamiętam), a wyżej wymienionych karm 200g dziennie. Bo są bardziej "treściwe" ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie gru 29, 2013 15:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Grau kiedyś próbowałam, faktycznie smakowała.
Ale co do treściwości - chyba mam jakieś nietypowe koty, bo one każde mięcho i w każdej postaci mogą jeść bez ograniczeń.

A próbował ktoś puszek Husse?

Erin

Post » Nie gru 29, 2013 16:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

To nic, tylko się cieszyć :D

U mnie przeboje były z karmami straszne, tyle się naczytałam, napróbowałam, nabłagałam koteczka, żeby zjadł, co kupiłam, tyle się nawyrzucałam, oddawałam, sprzedawałam...

Rozwiązaniem było mięso :ryk: od miesiąca nie wyrzuciłam ani jednej porcji :D

Husse nie próbowałam.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie gru 29, 2013 16:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tak, generalnie jest to powód do radości - szczególnie, kiedy się czyta o niejadkach.
Ale przy nieposkromionym apetycie jednak trochę wali po kieszeni 8)

Erin

Post » Nie gru 29, 2013 16:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moj zaczyna wybrzydzac i na mieso dzis!!

Wlasnie bylam zdziwiona, ze bozita byla podawana tu jako ok, a nagle po przeczytaniu skladu na opakowaniu wyglada na lipe...
Moim zdaniem tez nie ma co przesadzac-sama lubie zjesc cos w mcdonalds, kfc, lubie slodycze i sklepowe wedliny. A przeciez to sama chemia. Jestem tego swiadoma, jem, zyje i uwazam, ze w stosunku do kota nalezy miec rownie zdrowe podejscie ;)

A to felini complete jaka funcje ma pelnic? Samo mieso w sobie nie jest pelnowartosciowe? Tego felini koty nie wyczuwaja?

sandyy

Od: Pon lis 04, 2013 18:48

Post » Nie gru 29, 2013 16:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zerknij tutaj http://www.kocie-abc.pl/

I taki krótki cytat z tej strony:

Co więc zrobić? Karmić samym mięsem? Nie, to jest bardzo złe wyjście, bo na dłuższą metę doprowadzi do niedoboru witamin i minerałów (przewaga fosforu działa źle na nerki, a także może odwapniać kości).

A z barfnego świata:

Stwierdzenie, że kot jest mięsożercą nie oznacza oczywiście, że je wyłącznie mięso. Jak wiadomo, w naturze zjada swe ofiary w całości, z wnętrznościami i kośćmi. W samym mięsie, mysim czy jakimkolwiek innym, nie ma wszystkich potrzebnych kotu składników. Część z nich znajduje się w podrobach (np. witaminy, tłuszcze, minerały), część w kościach (głównie wapń, fosfor, magnez), a część choćby w takich miejscach jak oczy, mózg czy serce (np. tauryna). A zatem - kotu potrzebna jest do życia cała mysz, a nie tylko chude fileciki z udek. Tak samo jak szkodliwe jest karmienie kota roślinami, szkodliwe będzie również podawanie mu samego mięsa. Nie tędy droga.

Felini to preparat, który ma służyć do uzupełniania braków witamin i minerałów w mięsie, jest też idealnym początkiem do przejścia na dietę barf (bo jest proste w użyciu, takie wszystko w jednym).

A co do wyczuwania przez koty - w zasadzie powinien on być bezsmakowy, ale kot to kot - zdarza się, że wybrzydza ;) najlepiej dodawać na początku tylko odrobinę, żeby się przyzwyczaił. Np. 1/3 zalecanej dawki. Jak zaakceptuje, to dawkę zwiększać do pełnej ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie gru 29, 2013 16:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie , samo w sobie mięso w dużych ilościach jest wręcz ...niezdrowe!
Też się tego tutaj dowiedziałam:)
Felini to powód mojej stałej walki z kotami: one ,że dobre jest bez FC a ja się upieram, że TRZEBA!
No i jedzą ,ale jak chcę zrobić im przyjemność to podaję kilka kawałków mięska bez FC...

Ja oprócz mięsa i karm mokrych oraz Wildcata suchego podaję żółtka z jaj przepiórczych, tym, którzy są głównie na mięsie co drugi dzień , naprzemiennie z olejem łososiowym i masłem.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Nie gru 29, 2013 18:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje koty mięsa z FC w dalszym ciągu nie chcą jeść :( . Bozity nigdy nie chciały ani powąchać. Najlepsza jest surowa wołowina i, niestety, Sheba :evil: . Za nic nie mogę przestawić ich na lepsze mokre. Znowu połowa zamówienia z Zooplusa się zmarnuje.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

[poprzednia][następna]