PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 07, 2013 13:56 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Slupek, a o jakie okolice Suchego Ci chodzi? Ja mieszkam na Suchym Dworze (Borchardta) i tez lapalam niektore koty w celu leczenia/kastracji. Bardzo pomocna byla/jest Monika Kwiatkowska i mieszka niedaleko. Skontaktuj sie z nia. Wydaje mi sie, ze sterylkami nalezy sie zajac jak najszybciej, bo za chwile urodza sie kolejne nieszczescia :( W ostatnich latach bardzo duzo nowych kotow pojawilo sie na Suchym.
W zeszlym roku wykastrowalam bialo-czarna koteczke, ale wet niestety nie nacial ucha. Pisze o tym, bo byc moze kotka nie stoluje sie tylko u mnie. Szkoda by bylo, zeby jeszcze raz byla zlapana i narazona na narkoze i niepotrzebna operacje. Ona na wolnosci nie da sie zlapac, poglaskac, ale blisko podchodzi. Wet stwierdzil, ze ona nie jest calkiem dzika, sama widzialam jak bez problemu dala sobie zdjac szwy 'na zywca' - byla grzeczniejsza niz moja Malwina. Natomiast dwa inne koty (kocury) sa po leczeniu i zabiegach kastracji - jeden kotek mial usuniete oczko, drugi kot przeszedl operacje usuniecia srutu z tylnej lapy. Oba zostaly wykastrowane. Ten bez oczka pojawia sie u mnie systematycznie i chyba nie oddala sie za daleko, natomiast ten drugi zaraz po wypuszczeniu znikl bez sladu. Martwie sie, ze moglo cos mu sie stac, ale moze po prostu zrazil sie do nas i przeniosl w inne miejsce?
Chcialabym wykastrowac jeszcze 2 kocury (jeden z nich ma cos z przednia lapka - moze kolejna ofiara szalenca z wiatrowka? :evil: ), ktore sa stalymi bywalcami na naszej uliczce. Nie widzialam ich od 3 dni, moze juz poszly na kotki (o ile nic im sie nie stalo)? :roll:
Od czasu do czasu przychodzi do nas mloda koteczka trikolorka (prawie cala biala ze znaczeniami), ale nie widuje jej za czesto, wiec raczej male szanse na zlapanie. Jednak dobrze byloby ja wykastrowac. Czasem widuje takze 2-3 rudaski, jest tez jeden pregowany. Tez nalezaloby je wyciachac, ale nie bedzie to latwe, bo rzadko do mnie przychodza. Czasem przychodzi rowniez piekny dlugowlosy rudy kot w typie maine coona - na pewno ma dom, ale czy wykastrowany to nie wiem :roll:
Slupek, dobrze, ze zainteresowalas sie kotami na Suchym, bo osiedle jest duze... a ja ledwo ogarniam koty z mojej uliczki, w dodatku ciagle pojawiaja sie jakies nowe :roll: Najgorsze, ze nie sa kastrowane nawet te koty, ktore maja wlascicieli - przynajmniej wiekszosc z nich :( Ludzie wypuszczaja swoje niekastrowane koty i pozniej mamy setki bezdomnych istot skazanych na niepewny los i poniewierke :(

Rozmawialam z wetem ze Stryjskiej na temat 'bezplatnych sterylek' i faktycznie w tym roku bedzie z tym problem, niestety...

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Czw mar 07, 2013 16:30 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Kate23 pisze:Slupek, a o jakie okolice Suchego Ci chodzi?
Nie mam pojęcia. :oops:
Ta Pani, u której się stołują, to moja lekarka. I podczas ostatniej wizyty się o kotach zgadałyśmy. Wzięłam od Niej numer na prywatną komórkę i próbuję kogoś z tym problemem "ożenić", żeby się bezdomniaczków mniej mnożyło. Bo ja w kwestii łapania dzikusów to zupełnie nieporadna jestem i klatki-łapki nie mam. Ale - jak by trzeba było - mogę za transport robić.
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Od: Nie lis 18, 2012 9:46

Post » Czw mar 07, 2013 18:26 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Kate23 pisze:Rozmawialam z wetem ze Stryjskiej na temat 'bezplatnych sterylek' i faktycznie w tym roku bedzie z tym problem, niestety...

Na Stryjskiej to jest jeden podstawowy problem: odmawiają znaczenia uszu :evil:
(wg. mnie jest to niedpouszczalne żeby dzikusy sterylizować bez znaczenia uszu - potem sa łapane po kilka razy te same koty, narażane na rysyko powikłań po narkozie i szyciu, nie mówiąc o ich niepotrzebnym stresie, i zmarnowanym czasie, benzynie łapaczy.)

Konkurs ofert jest ogłoszony, do 13 termin składania ofert, PKDT ma zamiar startować, Gdyńskie Stowarzyszenie pomocy Zwierzętom (ściśle powiązane z lecznica na Stryjskiej) też zawsze startuje. Rozstrzygnięcie konkursu 27.03. Od tego czasu będą darmowe sterylki tylko jeszcze nie wiadomo przez którą organizację lub przez obie.
Ale niestety miasto Gdynia na cały rok na całą Gminę Gdynia wygospodarowało 'AŻ' 10 000zł, to jest śmiech na sali, to jest około 100 zabiegów - to wystarczyłoby może na jedną dzielnicę.
Ja sama w gorącym sezonie łapię około 30 kotek miesięcznie, a zgłoszeń jest tyle, ze nie jestem w stanie na wszystkie reagować. W tym tygodniu juz 10 kotek wysterylizowałam.
W zeszłych latach była przeznaczana kwota 30 000 i nie starczała nawet na 2 miesiące.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw mar 07, 2013 18:33 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Słupek, będę się umawiać z panią na przyszły tydzień. Napiszę jaka ulica, Kate23 - skonsultujemy się tu na forum, czy to całkiem osobne kocie historie czy to mogą być te same koty.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Sob mar 09, 2013 22:53 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

A barbórkowa kotka czyli Basia była dziś w Galerii Bałtyckiej na promocji, pomagała zbierać datki dla PKDT, i po powrcie dostała rujki, nie wiem z tych emocji czy co :roll:
No i masz, latam po mieście koty dzikie sterylizuje, a własnej tymczaski przed rują nie zdążyłam, ale ciągle wydawała mi się małym kociakiem, sądziłam, że jeszcze mam trochę czasu, Basia ma 5,5 mies. i właśnie w tej chwili ostentacyjnie prezentuje swoje wdzięki wszystkim kocurom przy akompaniamencie gruchania i mraukania. Na szczęście nie mam w domu, zadnego niekastrowanego kocura.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Nie mar 10, 2013 8:27 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

mpacz78 pisze:A barbórkowa kotka czyli Basia była dziś w Galerii Bałtyckiej na promocji, pomagała zbierać datki dla PKDT, i po powrcie dostała rujki, nie wiem z tych emocji czy co :roll:
No i masz, latam po mieście koty dzikie sterylizuje, a własnej tymczaski przed rują nie zdążyłam, ale ciągle wydawała mi się małym kociakiem, sądziłam, że jeszcze mam trochę czasu, Basia ma 5,5 mies. i właśnie w tej chwili ostentacyjnie prezentuje swoje wdzięki wszystkim kocurom przy akompaniamencie gruchania i mraukania. Na szczęście nie mam w domu, zadnego niekastrowanego kocura.

To jest na zasadzie,że "szewc bez butów chodzi".Współczuje Ci tylko nocy,
bo wiem jak zachowuje się zalecająca się panienka.
Wszystkim tymczsowiczom znalezienia dobrych domków,rezydentom kochających
opiekunów,bezdomniaczkom zawsze pełnych misek i ciepłych budek w Dniu Kota
serdecznie życzę

pdbz

Od: Pt paź 21, 2011 8:45

Post » Nie mar 10, 2013 11:31 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Nie jest najgorzej, bo tylko grucha i wypina tyłek nie drze ryja miaucząc. Teraz jej przeszło, śpi na razie :) .
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Nie mar 24, 2013 17:27 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Kurcze nie mam czasu pisać na bieżąco... tyle się dzieje... ciągle latanie za kotami, sezon sterylkowy, w domu też dużo roboty z kotami.

Basia miała iść na sterylkę w zeszłym tygodniu ale miała lekki katar akurat, postanowiłam najpierw ją trochę podleczyć, katar przeszedł ale ruja wróciła. W efekcie obserwujemy wielkie uczucie Apiska i Basi. Jak myślicie czy jak jednooki Apisek spika się z jednooką Basią to będą jednookie kociaki ? He, he, oczywiście żartuję, Apisek jest dawno po kastracji tak, że kociaki żadne tu nie grożą. Ale jak się dobrały :wink: Jak to się mówi: Swój swego znajdzie :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Nie mar 24, 2013 17:43 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

A poza tym:
Loco poszła do adopcji, ale ciągle okres próbny zastanawiamy się jak zareaguje na papużkę i świnki morskie jak już stres poprzeprowadzkowy jej minie. Na razie wszystkie zwierzątka żyją.
Kotka Kiwi (chyba nawet tu o niej nie pisałam ) poszła do adopcji ale chwilowo jest u mnie na leczeniu (stan zapalny dziąseł), ale chyba koło środy wróci do siebie.
Oskarek poszedł do adopcji, ale strasznie się tam zestresował i dostał lekkiej infekcji z tego wszystkiego. Bo tam sa dwie dziewczynki małe ale chyba sie przyzwyczai.
Pumski dostał jakiejś alergii, porozdrapywał sobie w kilku miejscach skórę do krwi, dostał dzis zastrzyki i pani weterynarz go posmarowała czymś zielonym w tych miejscach porozdrapywanych tak, że az Basia do niego też smaliła cholwki :lol: tak atrakcyjnie wyglądał.

A Roksanka pojedzie po świętach do Amsterdamu, ma już czipa i paszport :ok:

Takie rewelacje się u nas dzieją.

Jeszcze były przez chwilke kociaki Reduciaki - ale poszły razem do adopcji. Niedługo pewnie przybędzie kolejny kot z tego miejsca rudasek 'Basia' ale jest na niego chętny dom.
O kotach z Reduty Dzik jest tutaj:
viewtopic.php?f=1&t=151600
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Pt kwi 05, 2013 16:18 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Basiula już ciachnięta, więc więcej bezeceństw obserwować nie będziemy.

Inwentaryzacja poświąteczna kotostanu:

pokój biurowy:
1. Kropeczka z Bądkowskiego

pokój środkowy:
2. Roksanka (jeszcze nie dojechała do Amsterdamu ale może za tydzień :wink: )
3. Rainbow
4. i 5. Dwie dzikuski z Wyspy spichrzów - czekają na wiosnę i na wypuszczenie

sypialnia: chwilowo pusta, ale w razie co dla Marchewkowego chorego na nerki, który jest aktualnie w lecznicy

oddział ogólny:
6. Kitka
7. Filipka
8. Malinka
9. Apisek
10. Tigerek
11. Pum
12. Alva
13. Basia
14. Felicja

+ 5 moich futerek (Tygrys, Bleki, Micuś, Ciunek i Jasiu)

Razem 19 czyli norma....
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Pt kwi 05, 2013 18:19 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Oj, moja platoniczna miłość Loco znalazła dom? Trzymam kciuki.
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Sob kwi 06, 2013 10:18 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

mgj pisze:Oj, moja platoniczna miłość Loco znalazła dom? Trzymam kciuki.

Nie tylko Twoja :). Wszytkim pokazywałam tego kota i szczerze mówiąc zdumiona bylam,że jeszcze jest u mpacz na tymczasie. Nie wiem jaki jest charakter kocia, ale umaszczenie boskie-drugiego takiego nie widziałam.
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Sob kwi 06, 2013 13:04 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Tak, Loco bardzo długo szukała domu ale znalazła :D
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Wto kwi 09, 2013 16:55 Re: PKDT mpacz78 - D T z widokiem na morze ;-) NOWE ZDJĘCIA!

Maria (tzn mary4 lub maria_kania)
Obrazek

maria_kania

Od: Śro wrz 17, 2008 13:18

[poprzednia]