Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
lesna pisze:Uściślając: Robienie zdjęć wewnątrz mieszkania/domu bez zgody właściciela bądź prawnego najemcy (lub z innego tytułu) jest naruszeniem prawa własności (art. 140 Kodeksu Cywilnego). Zdjęcia takie można wykonywać na klatce schodowej i innych tego typu miejscach powiedzmy 'wspólnych'. Jednak ich publikacja wymaga zgody właściciela obiektu. To tak na marginesie, bo padały tu różne wątpliwości, a prawo chroni nas przed naruszaniem naszej prywatności. Co do Iki bardziej skupiłabym się nad naruszeniem jej praw osobistych, gdyż zdjęcia zostały tu opublikowane w konkretnym kontekście i nikt nie ukrywał celu ich publikacji, ani tego, że zgody na te zdjęcia Ika nigdy nie wyraziła, ani na ich robienie, ani publikacje. Naruszenie miru domowego raczej dotyczy wtargnięcia, ale kto wie, prawo jest bardzo szeroko interpretowane i czasem dla nas nic nie znaczące szczegóły decydują o takiej lub innej kwalifikacji.
lesna pisze:Kolejna wątpliwość: Możliwa jest publikacja zdjęć bez zgody właściciela obiektu, jeżeli na takim zdjęciu nie widać szczegółów tego obiektu np przysłowiowy kawałek białej ściany, bo wtedy trudno byłoby udowodnić właścicielowi obiekt, że ten kawałek ściany, to właśnie jego ściana. Jedna w przypadku mieszkania Iki cześć zdjęć obejmowała dużo większy fragment mieszkania i ich publikacja jest naganna.
Casica
O propagowanie prawa właśnie w takich miejscach, gdzie jest łamane, a ludzie często czując intuicyjnie, że zostało ono naruszone, nie są w stanie ukonkretnić na jaki przepis powinni się powołać. Co do innych moich wypowiedzi, był czas byś to ze mną wyjaśniła na tamtych watkach, ten chyba nie jest właściwy.
Zofia&Sasza
Oczywiście, jeśli zdjęcia były wykonywane w obecności Iki i ona nie zażądała ich usunięcia, to trudno byłoby się jej powołać na ten fragment przepisu, jednak nadal nie macie zgody na ich publikacje. Ale co do tego fragmentu, gdzie tak ochoczo wykrzykujesz 'Pomyłka' chyba jasno zaznaczyłam, że sprawa Iki jest bardziej skomplikowana, nie czuje się władna wydawać opinii prawnej w jej sprawie (taką może zamówić w kancelarii prawnej), podaje tylko ogólne przepisy, choćby po to, by nie pozostało tu wrażenie, że każdy kogo wpuścimy do domu może robić zdjęcia bez naszej zgody.
Zofia&Sasza jeśli naprawdę jesteś dziennikarzem, to wiesz, że legitymacja taka chroni Ciebie tylko w przypadku wykonywania Twojego zawodu, tu go nie wykonywałaś, jesteś tu nie dziennikarzem, ale takim samym użytkownikiem forum, jak każdy z nas. Wiec może przestań.
casica pisze:
Natomiast jestem zdumiona, że IKA6 w ogóle nie wstydzi się tutaj odzywać. Zdumieniem też napawa mnie fakt, że nie odnosi się do sytuacji kotów w swoim domu, a wyłącznie do sporu ze słoneczko.
Angel_ pisze:casica pisze:
Natomiast jestem zdumiona, że IKA6 w ogóle nie wstydzi się tutaj odzywać. Zdumieniem też napawa mnie fakt, że nie odnosi się do sytuacji kotów w swoim domu, a wyłącznie do sporu ze słoneczko.
Mnie natomiast jeszcze bardziej zdumiewa to,że BOZENAZWISNIEWA wciąż na forum się udziela![]()
Mało tego, bulwersuje się w obronie koleżanki IKI6![]()
Jeśli można to tak ująć.. świat schodzi na psy..
W wątku kolekcjonerek tak fajnie merytorycznie kilka dziewczyn zaczęło dyskusję i znowu wszystko spadło do poziomu betonu.
Znowu szukanie zaczepek i personalne wycieczki.
Przy wszystkich aferach z pseudoschroniskami czy kolekcjonerkami w telewizji i internecie- zawsze zaczynało się od zdobtych materiałów dowodowych w postaci zdjęć i filmów. Bo jak inaczej wyszłoby to na światło dzienne?
A tutaj nagle w wątku IKI6 , co do której poczynań na bazie zebranych tu informacji nikt nie powinnien mieć wątpliwości.. znajdują się obrońcy uciśnionych którym gorsze jest opublikowanie zdjęć tych "dóbr osobistych" jak zawartego na niego syfu i kotów w które w nim żyją..
To już nie jest to forum co kiedyś..
Coraz ciężej dopatrzeć się tutaj ludzi zmierzających w tym samym kierunku - pomocy kotom.
Coraz łatwiej natomiast natknąć się na awantury o nic, toczenie piany i szkodzenie w gruncie rzeczy swoim zachowaniem kotom.
A tego już nie mogę zrozumieć.
Angel_ pisze:A tutaj nagle w wątku IKI6 , co do której poczynań na bazie zebranych tu informacji nikt nie powinnien mieć wątpliwości.. znajdują się obrońcy uciśnionych którym gorsze jest opublikowanie zdjęć tych "dóbr osobistych" jak zawartego na niego syfu i kotów w które w nim żyją..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Zeeni i 208 gości