Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 07, 2010 18:31 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

ja nie zamierzam odpuszczać
na razie nie mam pomysłu, a nie chcę działać radykalnie
jeśli miałby to być dziennikarz to taki piszący z wyczuciem
ja napewno nie napisałabym nić sensownego, mam do tego zbyt niewyparzoną gębę
nie jestem również krezusem żeby te koty zabrać, a pewnie i tak wkrótce pojawiłyby się nowe
jest mi tylko strasznie źle na duszy jak słyszę/widzę że zwierzakom dzieje się krzywda
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Pon cze 07, 2010 18:43 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Jeden widzę sposób, żeby dotrzeć do ludzkich sumień.
Gdyby co niedzielę ksiądz wspomniał o braciach mniejszych, to może coś by dotarło do ludzi. Przynajmniej do niektórych.
Może na dziesięciu, jeden by się zmienił, jeden zastanowił.
To by już dużo było.
Może by wtedy nie patrzono na ludzi, którzy pomagają zwierzętom jak na frajerów.

Nie znam księży z tamtejszej parafii, nie wiem czy by się któryś zgodził na coś takiego.
Ale ktoś z charyzmą i wygadany mógłby spróbować porozumieć się z księdzem.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pon cze 07, 2010 21:20 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Ja też w takich przypadkach mogę mieć niewyparzoną gębę.
Dlatego zrównoważony dziennikarz byłby lepszy. Podobnie zresztą, jak zrównoważony ksiądz.
Tylko, czy na Półwyspie Helskim są tacy, tego nie wiemy.
Z moich własnych doświadczeń wiem, że wśród duchownych zdarzają się zarówno wspaniali księżą z powołania, jak też zwykłe oszołomy.
Kto może to sprawdzić - za bardzo nie wiem. Ja mam na Półwysep ok. 500 km. Niestety :(

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto cze 08, 2010 12:24 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Czy teraz jesteś zadowolona ?
Nie wiem jak kto się nazywa.
Ostatnio edytowano Wto cze 08, 2010 22:44 przez jarekm, łącznie edytowano 2 razy
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Wto cze 08, 2010 12:32 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Jestem bardzo daleko, jedyne co moge zrobic to napisać do urzędu miasta.
To też bywa, że działa. Oczywiście nie wszędzie, ale może warto spróbować?
Nie zalamujcie się, proszę. To trudna droga i żmudna, ale warto.
Trzymam kciuki, póki co:))

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto cze 08, 2010 13:00 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Będę jechać w lipcu na Hel, mogę być w Kuznicy, mogę z księdzem pogadać. czy to cos da -zalezy od księdza :? mogę też pojść w czasie mszy na ambonę i wygłosić swoje - dopki mnie nie usuną siłą - byle to coś pomoglo.... :? moim zdaniem do księdza warto wybrac się z dziennikarzem - jednak co wizerunek w mediach, to wizerunek :twisted:

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Wto cze 08, 2010 13:13 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Bez prasy to lipa. Czytają, czytają, to są ludzie co na kasę patrzą i jak coś dotyczy własnego podwórka to nie bójcie się, czytają.
I tylko kwestia wizerunku i jego poprawnosci (czytaj kasy od turystów) jest w stanie cokolwiek zmienić.

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Wto cze 08, 2010 14:47 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Jest mnóstwo turystów,którym dobro kotów leży na sercu.Z wieloma rozmawiałam.Niektórzy wywożą koty ze sobą,ktoś zawiózł chorego do weta.Jest Pani,która przyjeżdża z frontlinem, tabletkami na robaki.Dzięki turystom koty przeżywają lato.Oczywiście nie wszyscy.Miejscowi zaś uważają,że koty śmierdzą,są brzydkie,że turyści nie zechcą przyjeżdżać z tego powodu.Większość turystów nie wie,że są powodem masowej eksterminacji kotów.Pisałam już,że kilkakrotnie zwrócono mi uwagę,że karmię koty.Młody rybak głośno przy mnie deklarował swą nienawiść do tych zwierząt."Ja to bym wytruł to paskudztwo"-to jego słowa.
Jarek,cytowane przez Ciebie pismo jest autorstwa Killathy, która wysłała mnóstwo różnych pism do urzędów,fundacji,rzeczników..itp.O telefonach nie wspomnę.To malutka miejscowość,bogata gmina i na tak małym terenie sterylki i kastracje zrobiłyby cuda.Nie byłoby problemu.Wiem coś o tym,bo w Stalowej są miejsca,gdzie karmi się koty, wszystkie wysterylizowane i kocięta się nie pojawiają.Stare koty pilnują też swojego terytorium.Nie jest idealnie,ale niemożliwe jest zupełne wyeliminowanie niekontrolowanego rozrodu na dużym obszarze.Tam jest to do zrobienia.
Problemem jest facet z Helskiej,o czym już wszyscy odwiedzający forum wiedzą.Uważam też,że p.B. jest bardzo nie w porządku wobec nas wszystkich.Z pieniędzy forumowiczów była karma,leki,sterylki, o poświęconym czasie i benzynie nie wspomnę.I co? Wzięła i uśpiła.Nawet nie zadzwoniła do mnie czy Jarka.Nasze numery ma.
Moim zdaniem problemem skutecznie może zająć się jedynie prężna fundacja prozwierzęca.Urzędnicy będą odsyłać od Annasza do Kajfasza i nic z tego nie będzie.Po powodzi może któraś chciałaby się tym zająć.
Ksiądz? Hm...Nie wiem.Chociaż jestem pełna podziwu dla Dominikanów z tarnobrzeskiego klasztoru,którzy pływają pontonami,rozwożą karmę i ściągają zwierzaki z drzew,dachów.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto cze 08, 2010 20:20 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Lidka pisze:Jestem bardzo daleko, jedyne co moge zrobic to napisać do urzędu miasta.
To też bywa, że działa. Oczywiście nie wszędzie, ale może warto spróbować?
Nie zalamujcie się, proszę. To trudna droga i żmudna, ale warto.
Trzymam kciuki, póki co:))

na forum podałam wszystkie namiary do Urzędu Gminy Jastarnia
Kuźnica własnie pod nich podlega
jeżeli będzie monitował jeszcze ktoś oprócz mnie to może ..... w końcu .......
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Post » Wto cze 08, 2010 20:48 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Ale tak na marginesie.Co to za miejsce,gdzie nawet wet usypia zdrowe,nawet może wysterylizowane koty? Ludziom forsa przesłania świat. :cry:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto cze 08, 2010 22:50 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Trzeba napisać do mediów, przykro mi że nikt nie odpowiedział z PKDT, wiesz w ile osób działamy, wiesz ze nie mamy czasu na nic, maili dostajemy pelno, ale co my mamy zrobić Jarku? Inspektorami nie jestesmy, więc jaką mamy władze? Napisz mi co ja mogłabym zrobić to pojade na polwysep i zrobie to! Ostatnio byłam na działkach w gdańsku bo chcą wywalić stamtąd koty, pojechalysmy na umowione spotkanie zarzadu, nie chcieli z nami rozmawiać i wyprosili nas za drzwi. Zadzwońcie do Pani Małgosi z Polsatu (Sabina ma nr) zadzwońcie do ekspresu reporterów ze na polwyspie helskim robia "porzadki" nawet z kotami
http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny ... 10/1816014 - to reportaż z dziś.
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Czw cze 10, 2010 0:44 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

ja bym nie tyle próbowała tych ludzi przywołać poprzez TV do porządku, ale zrobiła materiał na zasadzie- tu i tu koty są źle traktowane, pozwala im się mnożyć a potem giną w niewyjaśnionych okolicznościach, a przecież można inaczej. Nawet jak się gmina nie ruszy z uruchomieniem kasy na zabiegi- może znajdzie się ktoś chętny pomóc, a kolejne przypomnienie ogółowi, że koty się kastruje, nie zaszkodzi. Ja tak to widzę.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw cze 10, 2010 11:39 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Marlon pisze:Trzeba napisać do mediów, przykro mi że nikt nie odpowiedział z PKDT, wiesz w ile osób działamy, wiesz ze nie mamy czasu na nic, maili dostajemy pelno, ale co my mamy zrobić Jarku? Inspektorami nie jestesmy, więc jaką mamy władze? Napisz mi co ja mogłabym zrobić to pojade na polwysep i zrobie to! Ostatnio byłam na działkach w gdańsku bo chcą wywalić stamtąd koty, pojechalysmy na umowione spotkanie zarzadu, nie chcieli z nami rozmawiać i wyprosili nas za drzwi. Zadzwońcie do Pani Małgosi z Polsatu (Sabina ma nr) zadzwońcie do ekspresu reporterów ze na polwyspie helskim robia "porzadki" nawet z kotami
http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny ... 10/1816014 - to reportaż z dziś.

Marlena doskonale wiem jakie macie problemy, dlatego starałem sie wam pomagać w stoczni w tym najgorszym okresie zimą.
Pomimo ze nasze drogi trochę się rozeszły ślędzę wszystkie wasze wątki, no może prawie wszystkie. Nie miałłbym sumienia aby obarczać Ciebie jeszcze Kuźnicą. Tym bardziej że na chwilę obecną to nawet nie mam pomysłu na dalszą działalność w tamtym rejonie.
Kiedyś chodziło mi po głowie aby zorganizować imprezę dla dzieci w szkole w Kuźnicy, coś takiego jak te w szkole na Dąbrowce i bibliotekach, no ale jakoś nie wyszło, a sam się nie odważyłem, nie mam takiego gadanego jak Sabina
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Czw cze 10, 2010 19:53 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

a może można by chociaż jakieś pogadanki w szkołach - wychować przyszłe pokolenie

Killatha

Post » Pt lip 02, 2010 20:44 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

XAgaX pisze:ja bym nie tyle próbowała tych ludzi przywołać poprzez TV do porządku, ale zrobiła materiał na zasadzie- tu i tu koty są źle traktowane, pozwala im się mnożyć a potem giną w niewyjaśnionych okolicznościach, a przecież można inaczej. Nawet jak się gmina nie ruszy z uruchomieniem kasy na zabiegi- może znajdzie się ktoś chętny pomóc, a kolejne przypomnienie ogółowi, że koty się kastruje, nie zaszkodzi. Ja tak to widzę.

o ile sobie przypominam nawet kasa na sterylki mogła być
problemem była organizacja
bo "własciciel" się nie zgadza
jaki on właściciel :!: :?:
jeśli te koty są "własnością" to niech ci "właściciele" pokażą książeczki zdrowia tych zwierzaków

dokarmiać nie, bo się mnożą
sterylizować nie, bo "natura"
tak samo ze szczepieniami i leczeniem
a usypiać czy topić to już można :evil:
wtedy nie jest przeszkodą odległość, brak transportu, brak pieniędzy - wszystko było w granicach możliwości

Killatha

[poprzednia][następna]