Ok, no to cd

Z lustrzanek mamy do wyboru, Sony, Nikon, Canon, Olympus, Pentax i jakieś tam jeszcze. Można wybierać, ale poleciłabym ci raczej albo coś z Nikona, Canona, albo Sony - trzy popularne marki. O Sony już napisałam, przejdźmy do Canonów.
Ranking najpopularniejszych lustrzanek cyfrowych.Body do aparatów, trochę ich jest: Canon EOS 1000D, Canon EOS 10D, Canon EOS-1D, Canon EOS-1D Mark II, Canon EOS-1D Mark III, Canon EOS-1D Mark II N , Canon EOS-1Ds, Canon EOS-1DS Mark II, Canon EOS-1Ds Mark III, Canon EOS 20D, Canon EOS 300D, Canon EOS 30D, Canon EOS 350D, Canon EOS 400D, Canon EOS 40D, Canon EOS 450D, Canon EOS 500D, Canon EOS 50D, Canon EOS 5D, Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS D30, Canon EOS D60.
I obiektywy: ale tu muszę podać link, bo jest ich naprawdę dużo
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/canon Najtańsze body to chyba Canon EOS 350D - na allegro kosztuje 650,00zł. Opłaca się, trzeba łapać takie okazje. Na allegro są często nowiuteńkie body, w dobrych cenach. Do tego 350D znalazłby się napewno fajny obiektyw, w dobrej cenie. Canon EOS 1000D + 18-55mm, kosztuje 1695,00zł, a za resztę możesz kupić np. lampę. Przykładowe fotki prezentują
się tak. Co prawda, obiektyw jest trochę goopkowaty, bo ciemny (3.5-5.6) ale z
lampą powinno być ok. Nie znam się na lampach (sama muszę kupić) więc tu nie doradzę.
Najlepiej wejdź na pixel-peeper.com, pooglądaj sobie fotki z różnymi obiektywami, z body, i wybierz ten "komplet", który Ci się najbardziej spodoba, a potem zobacz jego cenę w googlach. Z tego co widzę, to obiektywy Canon'ów są kosmicznie drogie. Znalazłam fajny, Canon 20mm f/2.8 bardzo jaśniutki, z małą ogniskową (szerokokątny) za 1749,00zł na allegro. Albo jeszcze jaśniejszy Canon 28mm f/1.8 w tej samej cenie. Albo na jeszcze tańszego (mega jasnego, ale z dużą ogniskową, mi to np. nie przeszkadza) Canon 50mm f/1.4 za 1300,00zł. Najjaśniejszy obiektyw (i wogóle Najjaśniejszy ze wszystkich, to Canon 50mm
f/1 
Niestety, nie znalazłam jego ceny, może nawet nie ma go w PL, a cenę to ma chyba kosmiczną, ale zobacz jakie robi fotki -
normalnie cuda! Ha! można go kupić na Ebay'u za 5 950,00 $, czyli za 16 Polskich tysiaków

Na całe szczęście że nie pasuje do mojego
Trochę o obiektywach. Do Sony czy Canona możesz dołączyć nie tylko obiektyw danej marki, ale też i inne. Ale nie wszystkie pasują, dlatego trzeba uważać przy zakupie.
Tu czytać.Jak już wcześniej napisałam - proste body + dobry obiektyw. Sama wolę przeznaczyć kasę na dobry, jaśniutki obiektyw, niż na nowoczesne body z kitowym, ciemnym obiektywem, typu np. Sony Alfa 900 od 7000zł w górę

Obiektyw jest najważniejszy w aparacie, bez tego ani rusz. Ale wybór należy do Ciebie