SFINKS z cukrzycą...

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt gru 12, 2008 0:15

pixie65 pisze:Dokładna specyfikacja byłaby bardzo przydatna do wyjaśnienia co oznacza pozycja "caninsulin 2x" na obu kwitach. Bo chyba nie chodzi o dwie jednostki insuliny podane w trakcie wizyty?

Pixi, postaram się jak najbardziej obiektywnie, jak tylko mogę, wyjaśnić te dwie pozycje. Myślę, że chodziło tu o 2 buteleczki caninsuliny po 2,5 ml. U nas jedna taka fiolka u weta kosztuje ok. 5 euro. W jednej fiolce 2,5 ml jest 100 jednostek insuliny. Kotu, który dostaje 1 jednostkę 2 x dziennie, jedna fiolka wystarcza mniej więcej na 2 miesiące. Jeśli kot dostaje więcej, to jedna fiolka 2,5 ml starcza odpowiednio na mniej dni. Nie wiem dokładnie, ile Sfinks dostaje insuliny, ale z tego, co Anna pisała, to chyba były to 4 jednostki 2 x dziennie. Jeśli to przeliczymy, to wychodziłoby, że 1 fiolka 2,5 ml starcza na niecałe dwa tygodnie.

Nie bronię tu Anny. Moje wyliczenia są czysto matematyczne. Wydaje mi się, że akurat ta pozycja z Caninsuliną nie budzi większych zastrzeżeń.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt gru 12, 2008 12:07

Co do wyjaśnienia dlaczego "tak wygląda tylko opis" - nie przekonują mnie wyjaśnienia, które już tutaj padły:
1. wetka nie umie obsługiwać drukarki
2. zepsuł się jej komputer
3. musi skonfigurować komputer od nowa i czeka na fachowca

wetka nie musi znac sie na komputerze. w tym kraju sa miliony osob, ktore sie nie znaja i nie ma w tym nic zlego.
martwe przedmioty bywaja zlosliwe, a komputery w szczegolnosci. padaja zazwyczaj wtedy gdy sa najbardziej potrzebne.
nie wiem czy ty bys potrafila wyczyscic i uruchomic drukarke. ja pracuje w IT i wiem na 100% ze tego nie umiem. Fakt, iż znam i umiem obslugiwac kilkanascie programow nie oznacza, ze potrafie wszystko. znam swoje ograniczenia i nie rozkrece kompa zeby sprawdzic co tam padlo.

dla mnie najwazniejsze jest to, ze wetka swietnie zna sie na zwierzakach, ze sie nimi przejmuje. ze walczy o ich zdrowie i zycie do upadlego. ze czesciej odnosi sukcesy w tej walce niz porazki. ze wyciagnela sfinksa smierci spod kosy. ze pomagala i nadal pomaga annie nie tylko w opiece nad sfinkse ale i pozostalymi dwoma cukrzykami.

sanna-ho, gdzie byla cotoma gdy anna pytala jakie dokumenty maja byc dostarczane i jak maja wygladac? dlaczego wtedy nie potrafila dokladnie wytlumaczyc o co im chodzi? A dopiero po jakims czasie, gdy okazalo sie, ze koszty utrzymania i leczenia sfinksa sa wysokie pojawily sie watpliwosci co do wystawionych faktur?

magicmada, zdjecia sa. link jest w tym watku. tlumaczenia anny tez sa, w tym i poprzednim watku. ona juz ma dosc udowadniania, ze nie zdefraudowala ani grosza, a wrecz przeciwnie dokladala do zycia sfinksa. a teraz za kazdym razem gdy jest u weta swieci oczami za niezaplacone faktury.
dziwisz sie, ze wziela sfinksa nie majac kasy. ja nie. na takich samych zasadach wziela jamajke i tam wspolpraca uklada sie dobrze. nauczona tamtym doswiadczeniem chciala ratowac zycie kota. dac swoj dom, czas i milosc, stala opiekie, cos czego temu zwierzeciu brakowalo.
gdyby ona tego nie zrobila, sfinksa juz by nie bylo. czy taki koniec bylby lepszy?

skrzacik
skrzacik
Gwiazdeczko spij spokojnie [*]
-
Żelka - wszędobylska dziewczynka [*]
Patunia - najcierpliwsza kocinka [*]

skrzacik

Od: Pon sty 28, 2008 10:19

Post » Czw gru 18, 2008 1:20

Dziewczyny jestem nowa na forum, wcześniej podczytywałam z ukrycia :wink: Trafiłam na ten wątek i muszę przyznać, że mnie zmroziło.. Przeczytałam wybiórczo kilka stron waszego sporu, nie wiem dokładanie o co konkretnie poszło, ale z pewnością każdej z was należy się ogromny szacunek za poświęcany czas i włożony wysiłek, pamiętajcie o tym, jak wiele potraficie zdziałać, właśnie w chwilach zwątpienia. Jesteście silne, a razem silniejsze :)

pozdrawiam, bianco nero

bianco nero

Od: Czw gru 11, 2008 2:12

[poprzednia]