SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 27, 2013 16:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kfiatek 1983 pisze:
Kotka Milka pisze:po jakiej karmie odchody kotow nie smierdzą?

Po mięsie :twisted:
Idealnie bezzapachowe, chudziutkie i suchutkie.

koty w naturze nie jedza tylko miesa- zjedzą to co znajda
a jak ja im kupie kurczaki wolowine wieprzowine serduszka watrobki i ugotuje to to bedzie czyste mieso bez witamin :roll:
Kotka Milka

Post » Pt gru 27, 2013 16:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Co do RC się wypowiadać nie będę, bo nigdy nie używałam, a i lecznicze efekty kukurydzy mnie nie przekonują ;)

A jeśli chodzi o ryby - moim zdaniem nie powinny stanowić głównego źródła białka. Koty to jednak zwierzęta lądowe i podstawą ich diety powinny być właśnie takie mięsa, ze zwierząt lądowych, jakie mogłyby upolować w naturze (no dobra, krowy sobie nie upolują, ale pomińmy to :D ). Ryby są dobre, ale nie w nadmiarze.
Nawiasem mówiąc, tego rybnego TOTWa też nie polecam, dużo lepsza jest wersja z dziczyzną (a jeśli kot lubi ryby, to jest w niej i tak dodatek łososia, i to dość wyczuwalny w zapachu) - rybny ma mało białka i w ogóle jest taki marny.

I po co gotować mięso dla kota? Najbardziej wartościowe jest to surowe. I jak karmić mięsem, to suplementować, żeby właśnie te witaminki zapewnić. Do tego nadaje się Felini Completel, TCPremix, Easy barf (ale do niego trzeba dodatkowo taurynę i mączkę ze skorupek jaj dokupić). To z takich gotowych preparatów. I wtedy jest mięsko i są witaminki :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt gru 27, 2013 16:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ale jezeli ktos chce tylko karmic karma? to w sumie bezzbozowki odpadaj?
Kotka Milka

Post » Pt gru 27, 2013 16:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dlaczego bezzbożówki miałyby odpadać? ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt gru 27, 2013 16:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

a nie sa za malo kompletne?
co sadzicie o tym http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... omposition
czy ona jest naturalnie konserwowana? nie ma bht jak royal?

czy te karmy sa dobre? czym sa konserwowane?http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_porta
Kotka Milka

Post » Pt gru 27, 2013 16:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mało kompletne są karmy FILETOWE, mokre. Np: Feline Porta 21, Cosma, Schesir, Thrive, Miamor Filets, Gimpet Shiny, Almo Nature
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt gru 27, 2013 16:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:a nie sa za malo kompletne?
co sadzicie o tym http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_porta/porta_karma/171696#composition
czy ona jest naturalnie konserwowana? nie ma bht jak royal?

czy te karmy sa dobre? czym sa konserwowane?http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_porta

czyli tymi mozna spokojnie karmic caly czas?
a dla psa znacie cos dobrego?
Kotka Milka

Post » Pt gru 27, 2013 17:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ta sucha Porta się jak najbardziej nadaje do stałego karmienia, to karma kompletna (czyli taka, która ma dodatek witamin i odpowiednią ilość tłuszczu).

Uważać trzeba z mokrymi karmami, które wymieniła Wistra. Chude, czyste mięso bez dodatku witamin. Smaczne dla kotów, ale do rzadkiego podawania, jako przekąska, nie codziennie.

Dla psa też bezzbożowe najlepiej ;) Taste of the Wild chociażby. Psia wersja też jest podobno w porządku. http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dl ... ild/177929
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt gru 27, 2013 18:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

My (a raczej moje ogony) po mięsie mamy wzorowe kupy, twarde, suchutkie, bezzapachowe, co dwa dni :ok:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Pt gru 27, 2013 18:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:Rc wcale nie jest takie zle- kupy po RC są male i zwięzłe a RC vwt niejednokrotnie pomogł chorym zwierzakom :roll:

to dlatego, że RC zawiera błonnik. ten sam, który się wykorzystuje dla ludzi, którzy chcą schudnąć. mechanizm jest prosty: błonnik wchłania wodę i sam pęcznieje. w efekcie a) kupa nie zawiera wody (bo wchłonął ją błonnik) oraz b) żołądek ma uczucie fałszywego napełnienia (spęczniały pokarm nie zawierający kalorii ani białka). czyli, innymi słowy: a) maskuje się objawy biegunki poprzez wyciągnięcie z niej wody, a nie poprzez wyleczenie zatrucia b) nie dostarcza się odpowiedniej ilości energii z pokarmu :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob gru 28, 2013 0:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kotkins pisze:Właśnie chciałam zapytać: moi dwaj kawalerowie, Lal i Leoś jedzą w większości mięso.
I zaniepokoiły mnie kupy Lalka: małe, ciemne, bezwonne prawie z odrobinką śluzu.
Lal kwitnie, włos ma piękny , oko (jedyne) błyszczące, przestał go gnębić stan zapalny w dziobie...tylko te kupy.
Leoś , który jest łakomczuchem (i chudzielcem) jada tyle samo mięsa co Lal , ale on zawsze uzupełnia innymi potrawami (zwykle mokrymi karmami i suchą bezzbożówką) , kupy ma normalne.
To od mięsa?
Co za ulga, już chciałam lecieć z Lalem na badania... :mrgreen:

Lalka proszę mi zostawić - on wzorowe kupki robi, a tu chcą go dręczyć.
Moje oba tak robią - ulga wielka :)
Kotka Milka pisze:
kfiatek 1983 pisze:
Kotka Milka pisze:po jakiej karmie odchody kotow nie smierdzą?

Po mięsie :twisted:
Idealnie bezzapachowe, chudziutkie i suchutkie.

koty w naturze nie jedza tylko miesa- zjedzą to co znajda
a jak ja im kupie kurczaki wolowine wieprzowine serduszka watrobki i ugotuje to to bedzie czyste mieso bez witamin :roll:

Przepraszam za skrót myślowy. Dla mnie mięso = barf ^^

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Sob gru 28, 2013 16:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A ja nam pytanie czy jeśli koty z karm mokrych jedzą tylko filetowki (innych poprostu nie tykaja) to czy mozna dawać filetowki z felini complete? Pytam bo nie chce żeby jadly tylko suche a na opakowaniu od felini jest napisane ze nie mozna dodawać go do karm gotowych tylko do mięsa
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Sob gru 28, 2013 16:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Chyba w poprzedniej części była o tym dyskusja. Wyszło na to, że można, tylko trzeba sprawdzić, czy filetówka rzeczywiście nie ma żadnych witamin ani dodatku wapnia (bo niektóre mają co nieco, wtedy trzeba byłoby policzyć i dopasować dawkę Felini, żeby nic nie przedawkować). No i warto dorzucić trochę tłuszczyku - masła, gęsiego smalcu, łoju wołowego.
Moja kotka, która też przez jakieś czas jadła tylko i wyłącznie filetówki, bardzo lubiła sparzone skórki z ud kurczaka. Surowych nie tknęła, ale sparzone już tak - ot, kocia logika :D one także są bardzo tłuste i można je dodawać do filetówek.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Sob gru 28, 2013 21:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja do filetówek, które koty jedzą okazjonalnie dodaję masełko i skorupki jajek.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob gru 28, 2013 22:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Potrzebuje porady od bardziej doswiadczonych... Kotek ma z 4-5 miesiecy, do tej pory karmilam sucha royal canin, josera, acana, applaws, mokre:whiskas i bozita dla kociat. Od czasu do czasu dostawal surowe mieso i ryby. I nagle:STOP. Kot nie je prawie suchego, nie je prawie mokreg gotowego. Za surowa ryba az sie trzesie, mieso surowe tez bardzo lubi.
Jednak nie ukrywam, ze chcialabym, by jako podstawe diety stosowac gotowe jedzenie-istnieje sposob, zeby go zachecic? Czy mija sie to z celem i dieta miesno-rybna jest wystarczajaca?

sandyy

Od: Pon lis 04, 2013 18:48

[poprzednia][następna]