Bielsk Podlaski, kocie sprawy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 09, 2013 17:54 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

wczoraj razem z pinokio_ byłyśmy we wsi Starzyna, Wojnówka i we wsi Piaski, zeby zabrać kolejne kotki na zabiegi :)

niestety dotarły tez do nas bardzo złe wieści :( :( na prawosławnym cmentarzu w Bielsku Podl. ktoś zniszczył 3 kocie budki i tym sposobem pozbawił koty schronienia przed zimnem i śniegiem, koty są zdezorientowane i wystraszone, przez kilka dni nie pojawiały się w miejscu karmienia
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Od: Pt wrz 03, 2010 22:15

Post » Sob gru 14, 2013 15:36 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Dziś postawiłam nowy domek na cmentarzu. Na razie niestety tylko jeden - drugi postawię za tydzień (więcej nie mieści się nam do samochodu). Jak stawialiśmy domek przybiegła cała szóstka bacznie przyglądając się co się dzieje. Strasznie biedne te kicie :( bardzo mi ich żal. O nową budkę oparliśmy dwie stare, a raczej to co z ich zostało. Wygląda to strasznie! Ktoś po prostu je skopał, zniszczył łopatą? nie wiem, nic się za bardzo z tego nie dało złożyć. Ustawiliśmy to jakoś, ale to prowizorka - nie jest za bardzo stabilne, ale zawsze choć trochę cieplej i na głowę nie tak pada :(. Może w sianku się jakoś zakopią.
Mam tylko nadzieję, że nowe domki posłużą trochę dłużej niż te dotychczasowe. :kotek:
Obrazek

Magdulka

Od: Wto wrz 08, 2009 12:40

Post » Śro gru 18, 2013 1:42 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

wczoraj z pinokio_ postawiłyśmy na cmentarzu mniejszy domek dla kotów, jeden większy domek dla kotów zostawiłyśmy w sobotę 14.12.2013 u starszego pana we wsi Piaski, koty u niego nie mają się za bardzo gdzie schować ponieważ u tego starszego pana nie ma na podwórku żadnego chlewu, szopy ani stodoły, domek dla kotów ustawiłam u starszego pana pod tujami

Obrazek

zostały mi jeszcze do zrobienia 2 większe domki dla kotów, jeden chcę postawić na osiedlu przy Kazimierzowskiej, bo znalazłam tam fajną miejscówkę na koci domek, koty przy Kazimierzowskiej koczują pod blokami bo nie mają się gdzie schować i zostanie mi jeszcze jeden większy domek który póki co chyba zostanie postawiony na cmentarzu, chyba, że w między czasie znajdzie się jakiś kot w potrzebie.

moje koty pomagały w produkcji kocich domków :mrgreen: , tutaj widać odbiór techniczny mniejszego domku :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Śro gru 18, 2013 2:04 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

zdjęcia kotek ze wsi Starzyna wysterylizowane 02.12.2013 (kotki wysterylizowane z puli 15 sterylek z 1% podatku - nr. 9,10) sterylizacje sfinansowane przez Operację Zabieg

Obrazek

Obrazek

kotki ze wsi Malinniki, wysterylizowane 03.12.2013 (kotki wysterylizowane z puli 15 sterylek z 1% podatku - nr. 11,12,13,14,15) sterylizacje sfinansowane przez Operację Zabieg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kocury ze wsi Malinniki, kastracja 03.12.2013, wet wystawi fakturę, którą ja wyślę razem z wnioskami (kastracje sfinansowane przez Operację Zabieg)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Nie sty 05, 2014 1:23 przez sylwia1982, łącznie edytowano 2 razy
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Śro gru 18, 2013 5:36 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Sylwia super!
Myślę, że w takim razie budek na cmentarzu wystarczy. U mnie w domu już gotowe dwa domki. Będą dostarczone w piątek lub w sobotę na cmentarz. Jedno jest takie duże, jak było poprzednie więc zmieszczą się tam 3 sztuki:).
Pisałam już na maila Ani, ale napiszę i tu - zastawiam się czy na budkach nie nakleić kartek z czymś w stylu "kocie domki zostały postawione za zgodą proboszcza parafii", może to jakoś ludzi ruszy? Sama nie wiem :? Myślałam też czy by nie poprosić proboszcza, żeby jak ustala z ludźmi (nie wiem dokładnie z kim) jakieś większe porządki na cmentarzu czy odśnieżanie to żeby ich upomniał o nieniszczenie/przestawianie tych domków....
Obrazek

Magdulka

Post » Śro gru 18, 2013 15:17 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Raczej poskutkuje napis "własność prywatna - zabrania się niszczenia, przestawiania itd. pod groźbą odpowiedzialności karalnej z paragrafu XY".

Najskuteczniejszym zaś rozwiązaniem jest ogrodzenie tych kilku metrów kwadratowych siatką, tak, aby koty wchodziły i wychodziły, a ludzkie łapska do budek nie sięgały. Wersję extra można zobaczyć przy podwórku na Elektoralnej 28 w Warszawie - jest też furtka, a na niej napis "Teren dla kotów wolnożyjących. Kotami opiekuje się opiekun społeczny".

Wasylisa

Od: Sob lis 02, 2013 14:43

Post » Śro gru 18, 2013 19:29 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Wasylisa, tylko to jest cmentarz, nie wiem czy możemy mówić w tym wypadku o własności prywatnej a i ogrodzić raczej nie ma jak.... :roll:
Obrazek

Magdulka

Post » Czw gru 19, 2013 1:18 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Dziewczyny, co patrzę na zdjęcia tych wysterylizowanych kotów, to się łapię za głowę - tri, whiskasy, długowłosy... takie piękne koty!

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pt gru 20, 2013 2:07 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Chiara pisze:Jak wszyscy wiemy Sylwia1982 razem z Pinokio oraz ich wspaniałym weterynarzem wykonują gigantyczną pracę w Bielsku Podlaskim i okolicach. Sterylizują koty wiejskie, rozpropagowali sterylizację wsród mieszkańców okolicznych wsi jak nikt przed nimi w Polsce. Już nie zgłąszają się kolejni ludzie lecz kolejne wsie. 8O Szok miesza się z ogromną radością i dumą, że im się to naprawdę udało. :1luvu: 8O 8) :1luvu: Wyjeżdżając daję im zielone światło na dalsze sterylizowanie w grudniu bez ograniczeń. Jeśli Operacja Zabieg nie uniesie tylu sterylizacji zwolnimy tempo od stycznie lub lutego, ale jeszcze chociaż w grudniu niech sterylki pójdą pełną parą, bo zwalniać tak wspaniałą pracę byłoby po prostu żal.

Jeśli możecie dorzućcie choćby parę groszy na ten cel. Na Podlasiu wiosną nie urodzą się dziesiątki niechcianych kociąt dzięki temu, że dane nam było się spotkać. Przyłącz się! 8)

06-07.12.2013 zostały wysterylizowane kotki i kocury ze wsi Boćki i Siemiwołoki (zabiegi sfinansowane przez Operację Zabieg)

kotka ze wsi Boćki, sterylka 06.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kotka ze wsi Boćki, sterylka 06.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kocur ze wsi Boćki, kastracja 06.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kocur ze wsi Siemiwołki, kastracja 06.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kotka ze wsi Boćki, sterylka 07.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kotka ze wsi Boćki, sterylka 07.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

09.12.2013 kolejne kotki zostały wysterylizowane, tym razem ze wsi Śnieżki i ze wsi Wojnówka (zabiegi sfinansowane przez Operację Zabieg)

kotka ze wsi Śnieżki, sterylka 09.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kotka ze wsi Wojnówka, sterylka 09.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

11.12.2013 kolejne kotki zostały wysterylizowane (wieś Krywiatycze i Starzyna) (zabiegi sfinansowane przez Operację Zabieg)

kotka ze wsi Krywiatycze, sterylka 11.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kotka ze wsi Starzyna, sterylka 11.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

14.12.2013 pojechałyśmy z pinokio_ do wsi Wojnówka i Piaski by zabrać kolejne kotki na sterylki, udało się nam zabrać 3 kotki z Wojnówki i 2 kotki i 1 kocura ze wsi Piaski

we wsi Piaski zostawiłyśmy budkę dla dwóch kotów u pewnego starszego pana, bo koty u niego nie mają się za bardzo gdzie schować, nie ma na podwórku żadnego chlewu, szopy, stodoły.

Obrazek

Obrazek

kotka z Wojnówki

Obrazek

kotka i kocur ze wsi Piaski

Obrazek

czarna i bura kotka ze wsi Wojnówka, tricolorka ze wsi Piaski

Obrazek[/quote]

12.12.2013 kolejne kotki przeszły zabieg sterylizacji tym razem była to kotka ze wsi Grabowiec i 2 kotki z Bielska Podlaskiego (zabiegi sfinansowane przez Operację Zabieg)

kotka ze wsi Grabowiec, sterylka 12.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kotki z Bielska Podlaskiego, sterylki 12.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

Obrazek

14.12.2013 zostały ciachnięte 3 kotki ze wsi Wojnówka i 2 kotki i 1 kocur ze wsi Piaski (zabiegi sfinansowane przez Operację Zabieg)

kotka ze wsi Wojnówka, sterylka 14.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kotka ze wsi Piaski, sterylka 14.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kotka ze wsi Piaski, sterylka 14.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kocur ze wsi Piaski, kastracja 14.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

kotka ze wsi Augustowo, sterylka 16.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

18.12.2013 pojechałyśmy z pinokio_ odwieźć kotki do wsi Wojnówka i Piaski, po drodze zabrałyśmy na sterylkę kotkę ze wsi Wiluki, niestety we wsi Piaski nie udało się nam złapać żadnego kota, we wsi Wojnówka będzie jeszcze do ciachnięcia 1 kotka do złapania na klatkę łapkę.

wszystko wskazuje na to, że koty ze wsi Piaski też będziemy musiały łapać na klatkę-łapkę i trochę to potrwa, bo łapanie na klatkę nie zawsze się udaje

Obrazek

Obrazek

kotka ze wsi Wiluki, sterylka 19.12.2013, z puli nieograniczonych zabiegów (zabieg sfinansowany przez Operację Zabieg)

Obrazek
Ostatnio edytowano Nie sty 05, 2014 1:30 przez sylwia1982, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Pt gru 20, 2013 5:25 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

ale dobre wiadomości!!! :kotek: Bardzo się cieszę! :kotek:
Obrazek

Magdulka

Post » Sob gru 21, 2013 17:09 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Szalony Kot pisze:Ależ ich dużo 8O

od 06.12.2013 do 19.12.2013 zostało ciachniętych 29 kotów (24 kotki i 5 kocurów) a wszystko dzięki Operacji Zabieg :1luvu: :1luvu:, bardzo dziękuję za pomoc :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Sob gru 21, 2013 17:58 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Jerszcze ja ostatnio "zrobiłam" dziesiec. Zdjecia wkrotce. Papierki i faktura pojdzie w poniedziałek.
Bardzo dziekuje.
moj nr tel: 789 084 913
gg: 7163414

Obrazek
jankowska.irena@wp.pl

pinokio_

Od: Wto mar 09, 2010 20:49

Post » Wto gru 24, 2013 17:02 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Wesołych Świąt :s1:

_ogonek_

Od: Pon cze 07, 2010 8:17

Post » Wto gru 24, 2013 19:00 Re: Sterylizacje kotek z Bielska Podl. sterylki w toku :)

Wesołych Świąt :rudolf: :s1:

no i żeby nie było za wesoło :evil:, na cmentarzu jest nowa kotka (oswojona) i to w dodatku w ciąży :( :x , ktoś robił świąteczne porządki i wywalił kotkę na cmentarz, żeby osobie która wywaliła kotkę ość z karpia stanęła w gardle :evil:

kotka siedzi na katolickim cmentarzu, bo koty które są na cmentarzu prawosławnym przepędzają ją, w piątek po świętach postaram się ją zgarnąć na sterylkę oby do tego czasu nie urodziła, przez kilka dni po sterylce posiedzi w lecznicy i niestety będę musiała ją z powrotem wypuścić na cmentarz, bo nie mogę jej zabrać do siebie do mieszkania

kotka z cmentarza:

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Śro gru 25, 2013 15:46 przez sylwia1982, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

[poprzednia][następna]