Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Bazyliszkowa pisze:Alusal możesz rozgnieść i dodać do odrobiny mokrego, poza tym taki rozgnieciony dość dobrze przykleja się do granulatu, spróbuj dodać do suchego k/d, jeśli to je najchętniej. U wielu kotów od peritolu skuteczniejsza jest mirtazapina.
Mamrot pisze:Bazyliszkowa pisze:Alusal możesz rozgnieść i dodać do odrobiny mokrego, poza tym taki rozgnieciony dość dobrze przykleja się do granulatu, spróbuj dodać do suchego k/d, jeśli to je najchętniej. U wielu kotów od peritolu skuteczniejsza jest mirtazapina.
dzięki... ale julcia nie je niczego prócz suchego k/d, żadne mokre juz nie wchodzi... musze stosowac pakowanie tbl bezpośrednie...
weatherwax pisze:Mamrot pisze:Bazyliszkowa pisze:Alusal możesz rozgnieść i dodać do odrobiny mokrego, poza tym taki rozgnieciony dość dobrze przykleja się do granulatu, spróbuj dodać do suchego k/d, jeśli to je najchętniej. U wielu kotów od peritolu skuteczniejsza jest mirtazapina.
dzięki... ale julcia nie je niczego prócz suchego k/d, żadne mokre juz nie wchodzi... musze stosowac pakowanie tbl bezpośrednie...
A mięska nie chce? Gotowanego albo surowego? Surowe mięsko to jest zwykle wielki rarytas... A może ryba surowa? Moja śp. Pumcia na surową rybę była w stanie się skusić nawet jak już miała przerzuty. Albo podroby, niektóre koty lubią wątróbkę lub nereczki?
Czy Julcia poddawana była leczeniu sterydowemu? Bo wiem, że sterydy zwiększają apetyt nawet u kota chorego.
Marea pisze:Faktycznie tamten watek to kopalnia wiedzy....niewiele wiem o PNN, bo nigdy nie mialam takiego kota ani nikt ze znajomych, rodziny....ale tez b czesto mam wrazenie ze weci zbyt oochoczo karza przerzucac koty na karmy suche specjalistyczne, czy to dla nerkowcow, czy to dla kastratow... znajoma ma kotke wiekowa, nerkowa, robi jej ciagle kroplowki, zywi glownie "domowym" jedzeniem i kotka ma o niebi lepsze wyniki aniezeli kiedy byla na suchej nerkwej ktora ledwo co dziubalaahh skomplikowany temat.
- regenerujące i ochraniające śluzówkę oraz poprawiające apetyt i działające przeciwwymiotnie
Te środki znacząco poprawiają komfort życia kota, zwiększają apetyt, zmniejszają dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego. Niestety nie zawsze są od razu przepisywane, warto się o nie u lekarza upomnieć.
mukashana pisze:Marea pisze:Faktycznie tamten watek to kopalnia wiedzy....niewiele wiem o PNN, bo nigdy nie mialam takiego kota ani nikt ze znajomych, rodziny....ale tez b czesto mam wrazenie ze weci zbyt oochoczo karza przerzucac koty na karmy suche specjalistyczne, czy to dla nerkowcow, czy to dla kastratow... znajoma ma kotke wiekowa, nerkowa, robi jej ciagle kroplowki, zywi glownie "domowym" jedzeniem i kotka ma o niebi lepsze wyniki aniezeli kiedy byla na suchej nerkwej ktora ledwo co dziubalaahh skomplikowany temat.
- regenerujące i ochraniające śluzówkę oraz poprawiające apetyt i działające przeciwwymiotnie
Te środki znacząco poprawiają komfort życia kota, zwiększają apetyt, zmniejszają dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego. Niestety nie zawsze są od razu przepisywane, warto się o nie u lekarza upomnieć.
Witam. Pozwolę sobie się wtrącić. Nie sądzę, żeby jakikolwiek wet zalecił za wszelką cenę podawanie kotu diety nerkowej, jesli dany kot jej nie chce jeść,a wykazuje zainteresowanie innym jedzeniem. Zasada jest taka: nie można dopuścić do tego,żeby kot się zagłodził. Przynajmniej w naszej lecznicy taką stosujemy. Kot może jeść cokolwiek byle by jadł. Myślę,że to rozsądne przy tej chorobie, gdzie jednym z głównych objawów jest niechęć do jedzenia.
Co do środków regenerujących i osłaniających śluzówką żołądka to właśnie takim lekiem jest między innymi Alusal. To,że wiąże fosfor, jest jego dodatkowym działaniem. Alusal to wodorotlenek glinu obecny również w takich popularnych lekach jak np Manti.
Za Julkę trzymamy kciuki,ale przy braku współpracy z jej strony bardzo trudno jej pomagać. Karmienie na siłę jest ostatecznością.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 71 gości