Przyjmiemy fajne fanty na bazarki na wroclawskie kociaste:)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 17, 2010 23:17 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

a potem wieczorem pomagałam Beacie złapać dwa maluszki , poprosiła nas o pomoc pani doktor
a później o maluszkach przypadkowo wyczytałam tutaj viewtopic.php?f=1&t=115369
jessi74 pisze:
ossett pisze:W chwilę potem zaczęłam się domyślać, dlaczego ludzie tu przeważnie lubią te koty.

I przekonałam się jak inteligentnymi zwierzątkami są szczury (tępione ciągle przez barbarzyńskie i barbarzyńsko wystawiane trutki).

Jakaś sprytna szczurza rodzinka zamieszkała parę metrów od śmietnika super-marketu i co odważniejsze szczurze podrostki wyprawiają się po żywność w samo południe i na oczach ludzi. Dwaj mali tubylczy chłopcy z wyraźną sympatią obserwowali dwa szczurki w okienku piwnicznym, które chowały się na widok przechodzących ludzi obok śmietnika ludzi. " O! boją się!". Zresztą szczurki wyglądały bardzo sympatycznie.

Dwa okienka dalej mieszka kotka z kociętami; jej okienko (zakratowane) jest starannie osłonięte od zimna tekturą. Słyszałam o panu, który opiekuje się ta kotką, ale go jeszcze nie spotkałam. Jestem jednak pewna, że nie miałby nic przeciwko temu, żeby kotkę wysterylizować i zaopiekować się kociętami, o ile byłby pewny, że nie spotka jej krzywda. Z okienka wyglądały podrośnięte już dwa kociaki: urocza delikatna krówka i pyzaty czarnulek. Mamy nie zauważyła, ale nie chciałam za długo tam się kręcić, aby nie budzić podejrzeń grupy groźnie wyglądających młodzieńców.

Sceneria tego miejsca jest arcyciekawa.
Z jednej strony super-market (naprawdę brzydki i mało użyteczny, moim zdaniem), z drugiej kamienice, które, filmowane od strony byłych podwórek mogłyby służyć jako sceneria do filmów o XIX wiecznych dzielnicach nędzy. Do tej pory klatka schodowa kamienicy Queen wydawała mi się najgorsza w całej dzielnicy. Ale teraz, jak po raz pierwszy w życiu rzuciłam okiem na klatki schodowe tych kamienic, wydaje mi się prawie luksusowa.
Ale tam właśnie mieszka pan, który dokarmia koty i opiekuje się kotka z kociętami, tak jak umie i na tyle na ile go stać.
Na tych ulicach mieszkają bardzo różni ludzie, tacy którzy dobrze sobie radzą i ci całkowicie wykluczeni oraz szczury, koty, gołębie, wróble, wrony i jeże żyjące w pewnej symbiozie.

byłam dzisiaj z Beatą , ponieważ pan poprosił w lecznicy o pomoc w złapaniu maluszków, a pani dr zwórciła się do Beatki i do mnie, chodziło głównie o pożycvzenie klatki łapki
dwa maluszki czarne jak kominarze już złapane , bezpieczne u pana w domu, zostały jeszcze dwa i kocica - będzie wysterylizowana :ok: miło że sa tacy ludzie jak ten pan - że los bezdomnych zwierzat nie jest im obojętny :ok:
a jak się potem okazało, to on i jego znajoma w ubiegłym roku odnaleźli naszego Kubusia Rudaska :ok:

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Sob wrz 18, 2010 15:44 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

Mikołaj - niestety nie jest dobrze, dzisiaj pojawiła się znowu gorączka, musiałam się zwolnić z pracy, pojechałyśmy z nataszą do Legwana
zdecydowano że jednak test na białaczke i FIV jest nieunikniony, ale wynik testu jest na szczęście ujemny :ok: :ok:
Mikołaj dostał Metacam ( cały czas jest na antybiotyku) , w środę , jeśli sie nie pogorszy, wizyta u dra Czerskiego i badania w kierunku Fipa :(

jessi74

Post » Sob wrz 18, 2010 15:47 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

bardzo kciuki trzymam!
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Sob wrz 18, 2010 15:48 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

głupio mi już o tym pisać :oops: ale wiecie, przy tylu kotach wydatki są ogromne :oops:
przypomnę jeszcze nasz bazarek viewtopic.php?f=20&t=117063&start=45

badanie na Fip , jest wykonywane w niemieckim laboratorium , sporo kosztuje :oops:
Fiv i Felv sfinansowane z bazarków Agness78 - bardzo wszystkim dziękujemy!

jessi74

Post » Sob wrz 18, 2010 15:52 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

to jest tak - kot jak jest na ulicy i potrzebuje pomocy, to nie mamy możliwości wyboru i nie możemy powiedzieć kotu , że nie ma kasy :oops:
drugi raz go już może nie być w tym miejscu , albo możemy nie zdążyć :oops:

i w ten sposób dzisiaj natasza stała się opiekunką koteczki , która błąkała się na ulicy chuda, zapchlona, blada, smutna.... :( :( :( :(

jessi74

Post » Sob wrz 18, 2010 15:56 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

płyn z otrzewnej badają we Wro, ale rozumiem, że nie o takie badanie chodzi?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Sob wrz 18, 2010 18:08 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

dagmara-olga pisze:płyn z otrzewnej badają we Wro, ale rozumiem, że nie o takie badanie chodzi?

chodzi o badanie krwi, przy Fipie bezwysiękowym chyba nie ma płynu :oops: ?! nie wiem, powtarzam to co w lecznicy dzisiaj się dowiedziałam o tych badaniach

jessi74

Post » Sob wrz 18, 2010 18:45 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

jasne, przy bezwysiękowym - rzadziej spotykanym nie ma wysięku = płynu.
ale jakie badania? Bo testy elisa nie dają pewności.
Test ELISA wykrywa obecność przeciwciał koronawirusa w organizmie kota. Wynik pozytywny oznacza, że kot wcześniej został narażony na działanie koronawirusa i wytworzył przeciwciała. Jeśli test wyszedł negatywny, oznacza to, że kot nie miał styczności z koronawirusem.

Niskie miano wskazuje na małą zawartość przeciwciał koronawirusa w organizmie kota, natomiast wysokie miano na ich dużą zawartość. Zdrowy klinicznie kot z wysokim mianem jest niekoniecznie bardziej narażony na zachorowanie na FIP bądź zostanie nosicielem, niż kot, który posiada niskie miano. Jednakże nie oznacza to również, że jest mniej narażony na zachorowanie na FIP w przyszłości.

Należy jednak pamiętać, że swoistość diagnostyczna testu ELISA wynosi ok 50%, co czyni go praktycznie bezużytecznym w diagnozie.
Jedyną drogą na potwierdzenie wystąpienia FIP jest wykonanie biopsji tkanek.
Obrazek

czarno-czarni

Post » Sob wrz 18, 2010 19:25 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

Obrazek

czarno-czarni

Post » Sob wrz 18, 2010 21:05 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

dagmara-olga pisze:jasne, przy bezwysiękowym - rzadziej spotykanym nie ma wysięku = płynu.
ale jakie badania? Bo testy elisa nie dają pewności.
Test ELISA wykrywa obecność przeciwciał koronawirusa w organizmie kota. Wynik pozytywny oznacza, że kot wcześniej został narażony na działanie koronawirusa i wytworzył przeciwciała. Jeśli test wyszedł negatywny, oznacza to, że kot nie miał styczności z koronawirusem.

Niskie miano wskazuje na małą zawartość przeciwciał koronawirusa w organizmie kota, natomiast wysokie miano na ich dużą zawartość. Zdrowy klinicznie kot z wysokim mianem jest niekoniecznie bardziej narażony na zachorowanie na FIP bądź zostanie nosicielem, niż kot, który posiada niskie miano. Jednakże nie oznacza to również, że jest mniej narażony na zachorowanie na FIP w przyszłości.

Należy jednak pamiętać, że swoistość diagnostyczna testu ELISA wynosi ok 50%, co czyni go praktycznie bezużytecznym w diagnozie.
Jedyną drogą na potwierdzenie wystąpienia FIP jest wykonanie biopsji tkanek.

dowiem się jakie dokładnie, natasza25 też chyba wie jakie, więc jak tu zajrzy to napisze, na pewno nie test Elisa, on wskazuje na obecność koronowirusa ogólnie w organizmie

jessi74

Post » Nie wrz 19, 2010 13:17 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

te badanie na FIP to poziom przeciwciał przeciw koronawirusom plus dodatkowe oznaczenia czyli jeśli się nie mylę stosunek algumi do globulin i jeszcze jakieś , musiałabym zobaczyć na starych wynikach. jeśli miano przeciwciał jest poniżej 1:400 i dodatkowe wskaźniki też nie wskazują na FIP to FIP jest wykluczony i trzeba szukać innej przycyzny. jeśli jednak będzie batrdzo wysokie miało przeciwciał i dodatkowe oznaczenia także wskażą na FIP to niestety na 99% to będzie FIP.
Na FIP nie robi się testów paskowych bo to nie ma sensu przy podejrzeniu FIP.

Jessi trzymam kciuki aby test wyszedł ujemnie :ok:

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Nie wrz 19, 2010 15:37 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

mawin pisze:te badanie na FIP to poziom przeciwciał przeciw koronawirusom plus dodatkowe oznaczenia czyli jeśli się nie mylę stosunek algumi do globulin i jeszcze jakieś , musiałabym zobaczyć na starych wynikach. jeśli miano przeciwciał jest poniżej 1:400 i dodatkowe wskaźniki też nie wskazują na FIP to FIP jest wykluczony i trzeba szukać innej przycyzny. jeśli jednak będzie batrdzo wysokie miało przeciwciał i dodatkowe oznaczenia także wskażą na FIP to niestety na 99% to będzie FIP.
Na FIP nie robi się testów paskowych bo to nie ma sensu przy podejrzeniu FIP.

Jessi trzymam kciuki aby test wyszedł ujemnie :ok:

to jest specjalistyczne badanie krwi, na obecność przeciwciał, ale nazwy badania sobie nie przypomnę, a może w ogóel lekarz jej nie wymienił :oops: "bij zabij" nie powtórzę :oops:

jessi74

Post » Nie wrz 19, 2010 15:41 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

dagmara-olga pisze:bazarek jest
viewtopic.php?f=20&t=117355

dopiero teraz zauważyłam :1luvu: :1luvu:

jessi74

Post » Nie wrz 19, 2010 17:32 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

viewtopic.php?f=13&t=117346

może jest wśród nas ktoś z Oleśnicy / Ostrzeszowa / Sycowa?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Nie wrz 19, 2010 19:06 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

jeszcze jeden bazarek - patrz link w moim podpisie
Obrazek

czarno-czarni

[poprzednia][następna]