Właśnie oglądałam jakąś powtórkę programu, w której mówiono o sprawie kotów z Bielan, ale trafiłam na sam koniec (ze 2-3 minuty może). Zdążyłam tylko zobaczyć kawałeczek tego, co mówił prezydent Bielan i pokazywane domki, zachwalane jako "apartamenty". Mówiono też o tym, jak to karmiciele dostają karmę i pomoc z dzielnicy (szkoda, że nie powiedziano, jak "często"

). Reportaż nazywał się "To dla ciebie, kotku" czy jakoś tak. Pocieszające jest to, że na zdjęcia z tego pseudoazylu nałożony był tekst chyba z ustawy, mówiący o tym, że koty piwniczne są kotami bezdomnymi, ale traktowane są jako dzikie i w związku z tym nie można ich wyłapywać i przenosić w inne miejsca. Ale ze względu na to, że nie wiedziałam całości, trudno mi mówić o wydźwięku tego materiału.
Po tym reportażu powiedziano, że jutro o 7mej rano na TVN Warszawa w programie porannym (chyba nazywa się "Dzień dobry Warszawo") ma być mowa o kwestii kotów piwnicznych. Ponoć mają mówić o masowych łapankach i kastracjach, nakazie otwierania piwnic na zimę. Podobno sprawą piwniczniaków zajęli się radni stolicy. Nie wiem tylko w jakim aspekcie. Będzie można dzwonić i mailować podczas programu. Mam tylko nadzieję, że to jutro, bo to, co widziałam teraz, było powtórką - możliwe że programu dzisiejszego, popołudniowego i to jutro dotyczy właśnie jutra, czyli 22giego października.
Poranny program ma prowadzić dziennikarz, który ma dwa koty i, jak powiedziała pani prezenterka, jest "znawcą tematu". Nie wiem, jakie jest jego nastawienie, trudno powiedzieć, bo tylko mówił o tym, co w programie porannym będzie poruszane.
Może ktoś dobrze znający sprawę kotów z Bielan mógłby to obejrzeć i w razie potrzeby napisać do nich maila? Ja o 7mej rano nie dam rady.