eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 21, 2009 0:03 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro paź 21, 2009 8:20 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

grossmac pisze:Na tym polega dowcip, że firma podszywa się pod SPCA, ma ludzi poprzebieranych w mundury które przypominają mundury strazy miejskiej, a w nazwie dobro zwierząt.

To wcale nie jest dowcip.
Niedawno RSPCA zorganizowała szkolenie w Polsce:
3 marca 2008r. Straż dla Zwierząt została członkiem RSPCA .
Od tamtej pory RSPCA wspiera SdZ .
Oczywiście Warszawę.... sprzętowo i finansowo.
Ale szkolenie zorganizowane było dla 28 osób z całej Polski - uczestniczyły w nim dwie organizacje , które są członkami RSPCA : SdZ oraz oTOZ ANIMALS. W szkoleniu wzięły więc udział dwie delgacje inspektorów. Z SdZ było chyba 16 osób , a a oTOZ-u 12 osób.

Już jakiś czas temu pisałam, że może dlatego warto byłoby o zaistniałej sytuacji poinformować RSPCA.
Oraz panią Kasię Kowalską, która jest "ambasadorem" Straży dla Zwierząt.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro paź 21, 2009 14:48 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Uważam, że RSPCA warto poinformować, oni mogą nie mieć pojęcia o działaniach tzw. Straży dla Zwierząt w Warszawie, daleko są.
Zapomniałam o tym patronacie :oops:
A o członkostwie w ogóle nie wiedziałam, bo przestałam się interesować SdZ już dawno temu.

Ale najlepiej, żeby to zrobili świadkowie, dołączając zdjęcia i szczegóły. Tak mi się wydaje.
Obrazek "Mój dom murem podzielony..."

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro paź 21, 2009 23:06 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Właśnie oglądałam jakąś powtórkę programu, w której mówiono o sprawie kotów z Bielan, ale trafiłam na sam koniec (ze 2-3 minuty może). Zdążyłam tylko zobaczyć kawałeczek tego, co mówił prezydent Bielan i pokazywane domki, zachwalane jako "apartamenty". Mówiono też o tym, jak to karmiciele dostają karmę i pomoc z dzielnicy (szkoda, że nie powiedziano, jak "często" :? ). Reportaż nazywał się "To dla ciebie, kotku" czy jakoś tak. Pocieszające jest to, że na zdjęcia z tego pseudoazylu nałożony był tekst chyba z ustawy, mówiący o tym, że koty piwniczne są kotami bezdomnymi, ale traktowane są jako dzikie i w związku z tym nie można ich wyłapywać i przenosić w inne miejsca. Ale ze względu na to, że nie wiedziałam całości, trudno mi mówić o wydźwięku tego materiału.
Po tym reportażu powiedziano, że jutro o 7mej rano na TVN Warszawa w programie porannym (chyba nazywa się "Dzień dobry Warszawo") ma być mowa o kwestii kotów piwnicznych. Ponoć mają mówić o masowych łapankach i kastracjach, nakazie otwierania piwnic na zimę. Podobno sprawą piwniczniaków zajęli się radni stolicy. Nie wiem tylko w jakim aspekcie. Będzie można dzwonić i mailować podczas programu. Mam tylko nadzieję, że to jutro, bo to, co widziałam teraz, było powtórką - możliwe że programu dzisiejszego, popołudniowego i to jutro dotyczy właśnie jutra, czyli 22giego października.
Poranny program ma prowadzić dziennikarz, który ma dwa koty i, jak powiedziała pani prezenterka, jest "znawcą tematu". Nie wiem, jakie jest jego nastawienie, trudno powiedzieć, bo tylko mówił o tym, co w programie porannym będzie poruszane.
Może ktoś dobrze znający sprawę kotów z Bielan mógłby to obejrzeć i w razie potrzeby napisać do nich maila? Ja o 7mej rano nie dam rady.
Ostatnio edytowano Czw paź 22, 2009 16:23 przez galla, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro paź 21, 2009 23:23 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

To jest chyba ten materiał: http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1625063,0,,apel_radnych__stworzmy_kotom_warunki,wiadomosc.html
Jakbym słuchał lektora Polskiej Kroniki Filmowej :evil: Nie wiem czy to zamierzone czy przypadkowe, ale sprawia że temat wydaje się potraktowany "z przymrużeniem oka" :(
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Śro paź 21, 2009 23:38 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Tak, to ten materiał :( Poplątałam kilka rzeczy, nie prezydent Bielan, a wiceburmistrz (nie wiem skąd mi się w ogóle wzięło, że dzielnica ma prezydenta, chyba z tego, że chciałam jak najszybciej napisać ;) )
No i źle napisałam o tym tekście, który się pojawił - nie że są bezdomne, ale że nie są. No ale chyba właśnie na ten tekst trafiłam i na szybko go czytałam, zapamiętując raczej sens. No i przepraszam za nieścisłości :oops:

Tia, Bielany rzeczywiście już zadbały o koty.
Kurce, dobrze by było, gdyby ktoś mógł rano obejrzeć, co będą mówić. Pewnie i tak będą to potem powtarzać, ale nie będzie można na żywo napisać, a tak to jutro można by było podczas programu.
Obrazek

galla

Post » Czw paź 22, 2009 5:58 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Wg info z paska na tvn warszawa, o 8:20 gościem programu będzie Olga Johann z Rady Miasta, a o 8:40 nasz "ulubiony" M.Janda. Niestety zaraz wychodzę do roboty, na żywo nie obejrzę, nastawię sobie nagrywarkę.
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Czw paź 22, 2009 7:28 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Szkoda że będzie nasz ulubiony :evil: P.M.Janda a nie np.M.Nowicka z TOZ
Obrazek

Henia

Od: Pt mar 10, 2006 14:29

Post » Czw paź 22, 2009 8:40 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Czy ktoś oglądał? Ja niestety byłam w tym czasie w drodze do pracy.
Obrazek "Mój dom murem podzielony..."

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Czw paź 22, 2009 9:17 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw paź 22, 2009 9:24 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Mysza pisze:http://www.tvnwarszawa.pl/0,1625063,wiadomosc.html
"apartamenty" na Bielanach :roll:

To właśnie wczoraj było, piotr568 wrzucił wyżej ;)
Obrazek

galla

Post » Czw paź 22, 2009 16:25 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

galla pisze: Podobno sprawą piwniczniaków zajęli się radni stolicy. Nie wiem tylko w jakim aspekcie.

To już wiem, jest inny wątek na ten temat:
viewtopic.php?f=8&t=102186

I z Gazety Wyborczej.
Obrazek

galla

Post » Pt paź 23, 2009 22:16 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Witajcie,

szukałam takiego wątku, gdyż od jakiegoś czasu mieszkam na Bielanach i kilka dni temu zauważyłam kocie rodzeństwo, młodziutkie ok 5-6 sztuk, pod moim blokiem. Niestety jest to blok dość specyficzny, a właściwie ludzie w nim żyjący-wiem,że jakaś kobieta dokarmia tutejsze koty, ale już drugi dzień z rzędu spotykam gościa, który zamyka okienka do piwnic głośno komentując obecność tych kotów. Nie wiem jak można im pomóc, nie wiem do kogo zwrócić się o pomoc, kociaki są małe, ale nie widziałam ich matki. Wydają się być ufne, chociaż nie miałam okazji tego dokładnie sprawdzić, gdyż zawsze jak je widze biegnę do pracy. czy można im jakoś pomóc? czy jest tutaj jakaś fundacja itp która mogłaby zaopiekować się tymi dzieciaczkami i poszukać im domów? doradźcie coś proszę, bo nie jestem z Wawy i nie mam pojęcia, do kogo się z tą sprawą zwrócić, aby te koty uzyskały prawdziwą pomoc.

anisiaj

Od: Pon lis 05, 2007 9:12

Post » Sob paź 24, 2009 15:27 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Dalszy ciąg tematu, tutaj. Aż mną zatrzęsło jak posłuchałam co ten Janda pieprzy.
http://wiadomosci.onet.pl/2682,2065944, ... kalne.html
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Pt lis 06, 2009 19:40 Re: eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

anisiaj gdzie na Bielanach są te koty?

Wczoraj ponownie próbowałam złapać choćby jedną kotkę na sterylkę w Koterii, ale bezskutecznie. One nie chcą wchodzić do klatki :(

Za to dowiedziałam się, że na prośbę p.Hani p.Janda skontaktował się z administracją, by zgodzili się zabudować rampę dla kotów. Jaka jest decyzja- jeszcze nie wiadomo.

Widok kotów miauczących i próbujących schronić się przed deszczem w zakratowanych okienkach jest przytłaczający :( a budki w pseudoazylu nadal puste, koty sie do nich nie przekonały, mimo że jest tam wstawiane jedzenie.
Książki po angielsku- pchli targ
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=155062

Obrazek Obrazek

esperanza

Od: Śro mar 23, 2005 9:53

[poprzednia][następna]