WYSPOWCE - Prosimy o pomoc w przewiezieniu bud dla kotów_Wwa

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto sie 04, 2009 17:53

Nualla pisze:Hej
Jako nowa w tym wątku, witam wszystkich :D
Byłam dziś na Wyspie, i coś mi przyszło do głowy. Otóż śmigają tam sobie dzięcioły czarne, objęte ochroną gatunkową:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzi%C4%99cio%C5%82_czarny
a także czapla siwa:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czapla_siwa

W tej chwili zatem, aby ochronić wyspę, można by rozpocząć starania o utworzenie tam rezerwatu faunistycznego :idea:
Co Wy na to?

swietny pomysl!!!

+ do tego obiekt - zabytek, swietny zestaw:)
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Wto sie 04, 2009 18:33

Satoru pisze:

Hmm.... czyli zanosi się na otwartą wojnę na paragrafy... :? Nie wiem czy to dobry pomysł. Może jestem naiwny, ale zawsze staram się dać szansę drugiej stronie. Jestem za rozmową "jak człowiek z człowiekiem"... A tu odnoszę wrażenie, że przechodzimy od razu do punktu "ultima ratio regum"...
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Wto sie 04, 2009 18:40

Nikt jeszcze do niczego nie przechodzi, ale rzeczywiście jakiś pan albo pani od miejskiej przyrody mogliby zwrócić czasem uwagę na gatunki chronione...
Iwonka, dzwoniłam do Moniki. Potrzebny mi jest namiar na dewelopera i nazwiska osób, które mają mieć dostęp na wyspę. Napisz mi na pw, proszę.

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Wto sie 04, 2009 19:38

Tajemniczy Wujek Z. pisze:
Satoru pisze:

Hmm.... czyli zanosi się na otwartą wojnę na paragrafy... :? Nie wiem czy to dobry pomysł. Może jestem naiwny, ale zawsze staram się dać szansę drugiej stronie. Jestem za rozmową "jak człowiek z człowiekiem"... A tu odnoszę wrażenie, że przechodzimy od razu do punktu "ultima ratio regum"...

Nie, jest to po prostu jedna z możliwości.
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Wto sie 04, 2009 19:42

smutny widok prezentuje teraz sobą Fort :(
Obrazek
Obrazek Obrazek

pozostałości po pierwszym domku...
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

i pozostałości drugiego :(
Obrazek
Obrazek

w Forcie dużo jest gatunków zwierząt, które zasługują by je w końcu zostawiono w spokoju... by ludzie dali im spokojnie żyć
ja przyznam sie że dzięciołów nie widziałam :oops:
ale za to nie raz miałam okazję przyglądać sie płazom, które w Polsce, wszystkie!, też są pod ochroną...

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Wto sie 04, 2009 22:46

Tajemniczy Wujek Z. pisze:
Satoru pisze:

wiesz, mimo wszystko, poza emocjami, jest to gatunek chroniony, bytujący blisko centrum miasta, więc zniszczenie jego siedliska jest niewskazane :(
fort jest elementem korytarza ekologicznego, który zaczyna się w Kabatach, a kończy w Kampinosie. Przez to jego zagłada będzie znaczącym zakłóceniem ekosystemu. Do tej pory tam nie bywałam, czego żałuję - znalazłam dziki majeranek. Mam pyszny żurek :wink:
Myślę że fort został jakoś zapomniany przez ekologów, a szkoda :?

Nualla

Od: Pon paź 27, 2008 16:10

Post » Wto sie 04, 2009 23:35

Viva już wysłała pismo do dewelopera, pani Monika już jest powiadomiona, też napisze, a oprócz tego da podkładkę, że możemy się przedstawiać jako wolontariusze z TOZU.
Pani Będkowska również zawiadomiona i wyśle pismo.

Teraz czekam na kontakt od firmy, dopóki nie zamknęli to luzik.

Ten pomysł z rezerwatem przyrody jest super, tam jest jeszcze para łabędzi z młodymi i lisy , bażanty i wiele innych zwierząt bliżej mi nie znanych.

Do tej pory WOŚ utrzymywał, że zabytek i nic robić nie będą, ale wpisali w plan zagospodarowania przestrzennego niską zabudowę, Ci ,w sensie firma, widocznie podłapali i myślą już o wielkiej kasie.

Pieniądz najważniejszy, nic więcej się nie liczy.

Dzisiaj z Asią znalazłyśmy jeden domek, którego nie rozebrali, zaraz za garażami, taki dosyć schowany.
Doszłyśmy do wniosku, że można by te koty po mału przesunąć do tego domku.
Teren ten sam, one i tak łażą po całej wyspie, a jakby tam wstawić domki i żarełko to może by się zadomowiły.

Można spróbować, lepsze to niż przenoszenie na inny teren.

Co o tym myślicie?

iwona.krystyniak

Od: Nie lis 30, 2008 23:00

Post » Śro sie 05, 2009 0:01

odpowiem jako osoba średnio zorientowana: czy jest sens je przyzwyczajac do tych zrujnowanych domków - nie lepiej je w forcie usadzić? przeciez tam pełno nie tylko garaży, ale też tych arkad zabytkowych (może nietopyrze tam tez mieszkają? widzieliście jakieś?)

Nualla

Od: Pon paź 27, 2008 16:10

Post » Śro sie 05, 2009 8:03

Iwona, czy pani Będkowskiej mówiłaś coś właśnie o korytarzu ekologicznym? Kurcze, to jest lepszy argument, mocniejszy niż stado 9 kotów na pewno.

gosiar

Post » Śro sie 05, 2009 8:05

No i koniecznie trzeba też do WOŚ wysłać taką informację, że jest to cenny ekologicznie teren. Cholera, no szlag mnie trafia, że się o tym w tym brudnym mieście nie myśli.

gosiar

Post » Śro sie 05, 2009 8:58

Korytarz ekologiczny, powiadacie ... A pamiętacie ile było krzyku o zabudowę korytarza napowietrzającego na linii Służewiec - Pole Mokotowskie? I co, powstało osiedle Marina, osiedla wzdłuż Wołoskiej i Rostafińskich ... A ile drzew tam wycięto :(
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Śro sie 05, 2009 9:17

WOSIA tak naprawdę to nic nie obchodzi, oni ograniczyli się do ustalenia kolejnego właściciela i to tylko dlatego, że znam tych urzędników, bo kiedyś działałm prężnie w zarządzie działek.

No i jeden telefon, jak sygnalizowałam, że rozwalają, to pan Drabarek obiecał mi, że tam pójdzie i zadzwoni do mnie potem i cisza.

To samo z tej firmy, mają mój telefon i nazwisko i cisza.

Oni wszyscy wiedzą jaka tam jest przyroda, bo działkowicze broniąc ogródków już sygnalizowali taki stan .

iwona.krystyniak

Post » Śro sie 05, 2009 9:20

No to... media?

gosiar

Post » Śro sie 05, 2009 9:24

Jest podobno jakaś organizacja, która chroni fortyfikacje, może oni by pomogli, może ktoś ,kto siedzi więcej w necie mógłby wyszukać jakieś namiary.

iwona.krystyniak

Post » Śro sie 05, 2009 9:36

Poszukam później. ale zamykam numer, proszę o pomoc.

gosiar

[poprzednia][następna]