SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 19, 2008 21:10

jeszcze jedno, znalazłam jakis czas temu fajny artykuł o karmach , na forum psim akurat o karmie 1st choice tez kanadyjskiej

http://www.dogomania.pl/forum/f472/1stc ... st11266815

myśle ze jest wiele fajnych rzeczy tam opisanych, a to samo się tyczy karm kocich przeciez. ja mam kocury dużą psine bardzo "wymagającą" rasę i dla niej juz musiałam miec naprawde najlepsze ;) i zeby nie trzeba było dodawac suplementów

jezeli macie dokładnie "obcykane" jakies karmy to piszcie, ale pls konkrety a najlepiej dobre składy.

lubie mieszac karmy kotom ;) ale chciałabym mieszac tylko dobre, wiec jescze raz prosze o dobre składowo podpowiedzi

dzieki z góry

kocurex

Od: Pt paź 03, 2008 7:59

Post » Śro lis 19, 2008 21:27

Składniki: Mączka mięsna z kurczaka, groch, słodkie ziemniaki, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli), błonnik z ziemniaka, pieczona dziczyzna, wędzone mięso z łososia, naturalny zapach, mączka mięsna z ryb oceanicznych, tauryna, suszony korzeń cykorii, pomidory, borówki amerykańskie, maliny, wyciąg z juki Schidigera, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevesiae fermentation solubles, dried Aspergillus oryzae fermentation extract, niacyna, biotyna, kwas foliowy, wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu kotów.

Analiza:
białko 42.0% minimum
tłuszcz 18.0% minimum
błonnik 3.0% maksimum
wilgotność 10.0% maksiimum
cynk 120 mg/kg minimum
selen 0.4 mg/kg minimum
witamina E 150 IU/kg minimum
tauryna 0.15% minimum
omega-6 2.8% minimum
omega-3 0.3% minimum

Producent nie podaje konkretnie z jakiego gatunku dziczyzna, ale jako że najpospolitszy tam jest jeleń wirginijski - zresztą umieszczony na opakowaniu :wink: to z dużą dozą prawdopodobieństwa można o obstawiać. Łosoś z populacji z Alaski.

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Czw lis 20, 2008 6:22

dzięki.
nie podają ile jest mączki z kurczaka???to dla mnie dośc wazne,
"BIAŁKO . min 42% " a drugim składnikiem jest GROCH! czyli dużo bialka roślinnego. Koty to miesożercy, wiec.....ale to wszyscy wiemy

no i "pieczona dziczyzna" mi się nie podoba co to znaczy????
gdyby była mączka z pieczonej dziczyzny i najlepiej podane ile %, tu jest dość daleko w skłądzie wieć może być np, 2%.
tak samo jakbys miała pieczonego kurczaka, nie wiesz czy piekli głowy, wnetrzności czy co z tego kurczaka?

sory ze ci tak napisze, ale to ze jeleń jest na opakowaniu to nic nie znaczy - tak naprawde moga być go tam śladowe ilości lub w ogóle, rysunkami na opakowaniu ja napewno się nie sugeruje

zastanawiam sie nad takarmą.....;) ile kosztuje? zakłądam ze przy takim składzie za droga nie jest

kocurex

Post » Czw lis 20, 2008 9:02

No więc - ja nie mam zamiaru robić za rzecznika producenta - wiem że moim koćkom ta karma służy :) Zdecydowanie bardziej od Royala. Póki co ta własnie karma, na równi z Orijenem jest najlepiej tolerowana przez moje miau-koty.

Jesli chodzi o groch to wg producenta jest uzyty jako naturalne źródło błonnika i witamin z grupy B. Ile białka w karmie pochodzi z grochu - nie wiem, zawsze możesz napisać do producenta.
Co do kurczaka - producent podaje że uzywane są korpusy - mięso i kosci - bez wnętrzności i piór.

Twoje "sory że ci tak napisze..." jest co najmniej dziwne :roll: Jeśli bym myslała tak jak zasugerowałaś, to ekchm... napisałabym ze w tej karmie jest mięso z pumy 8O (o ile pamiętam też była na opakowaniu :P )
A co napisałam? Że jeleń wirginijski jest to najpospolitszy i najlatwiej dostępny "surowiec" i dlatego przypuszczam że własnie z tego gatunku pochodzi gros "dziczyzny" w tej karmie. I jako ciekawostka - że to on jest namalowany na opakowaniu. I tyle. Tam gdzie ta "dziczyzna" to bizon czy dzikie ptactwo (karmy psie)- jest to zaznaczone. Nie sądzę żeby producent specjalnie kupował mięsa trudniej dostępne, a więc i droższe.

Cena - nie wiem czy niska. Kosztuje normalnie 113 zł za 6,8 kg. Czasem zdarzaja sie promocje, np teraz jest za 93 zł.

A najlepiej to po prostu spróbowac. Jesli masz wątpliwości czy pytania - napisz maila do producenta. Odpowiadaja w ciągu 2 dni. Przynajmniej ja tyle czekałam na odpowiedź.

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Czw lis 20, 2008 12:24

Slapcio, podnosisz mnie na duchu tym, co piszesz :) Mam nadzieję, że moje futra też będą ja dobrze tolerować.
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

makrejsza

Od: Czw lis 22, 2007 20:41

Post » Pt lis 28, 2008 23:39 Czy warto mieszać karmy?

Zauważyłam, że sporo ludzi wymienia różne marki w ramach karmy suchej, mokrej i przysmaków. Bardzo mnie to zdziwiło, bo przywołuję w pamięci oburzenie sprzedawcy z mojego, bardzo dobrze wyposażonego sklepu zoologicznego, który odradzał mi mieszanie karm. Właściwie poza tym, że wyczytałam bardzo niedawno o tym, że smakołykami są takie rzeczy jak żółtko czy jogurt naturalny, akurat o mieszaniu karm niewiele słyszę. Sprzedawca twierdzi, że zmiany karmy rozregulowują żoładek kota. Mam 4,5 i 5 miesięczne koteczki. Dotąd karmiłam je prawie wyłącznie suchym RC Babycat 36 i mokrą Animondą. Przyznaję, że bardzo rzadko dają im mięso surowe czy gotowane.
Chyba nic się nie stanie jak zacznę im powolutku, a nie gwałtownie dodawać inne karmy (dobre) dla urozmaicenia?

I jeszcze jedno- o co chodzi z tym przemrożeniem? Mięso przemrożone jest bezpieczniejsze czy zdrowsze od takiego przed-chwilą-kupionego?

feroce

Od: Pt sie 29, 2008 12:43

Post » Sob lis 29, 2008 0:09

Podawanie różnych karm na zmianę jest o tyle dobre, że kot się nie przyzwyczaja tylko do tej jednej - w razie awarii z dostawami (albo i u producenta) nie ma problemu z podaniem innej karmy. W końcu zadbany, zdrowy kot potrafi być z nami nawet i 20 lat - rzadko które produkty są tak długo wytwarzane bez jakichś zmian, awarii, wycofywania i tak dalej :roll: A jeśli choruje - też czasem trzeba zmieniać mu karmę, na leczniczą - łatwiej idzie, jeśli nie jest przekonany, że wszystkie inne niż ta co dotąd są niejadalne :wink:

Przemrożenie mięsa (wołowiny, drobiu) teoretycznie ma wytłuc zarazki, chociaż tak naprawdę nasze domowe zamrażarki trochę za słabo mrożą.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro gru 10, 2008 17:29

Napiszcie proszę, czym się kierujecie przy analizie składu? Jak się ma na przykład mączka z kurczaka czy mączka rybna do mięsa z kurczaka albo ryb? Te mączki są prawie we wszystkich karmach, chyba tylko w RC tego nie ma... A dane o białku... no nie wiem. Np. soja i ryż też są podawane jako źródła białka. No i nikt nie podaje ile czego dokładnie jest. Trochę się w tym wszystkim pogubiłam :oops: Jakie macie kryteria?
Obrazek Obrazek

Lorimmel

Od: Nie wrz 07, 2008 22:17

Post » Pon gru 15, 2008 15:23

A wiecie coś o suchej karmie 1-st Choice? Dostaąłm ulotkę i próbki na wystawie i nawet nieźle to wyglada, ale wiadomo jak to jest z ulotkami. czy ktoś tym karmi?

co do mieszania karm, to z mojego doświadczeni i porad paru różnych wetów wynika, ze koty tego nie potrzebują. Koty lubią monodietę, za to dobrej jakości. zbyt czeste zmiany moga prowadzoć do podrażnień przewodu pokarmowego i powstania alergii - w dużej ilości różnych karm łatwiej natrafić na jakis alergizujacy środek. Jak niut rzygał to dostałam szlaban na zmiany karm, to samo jak Balbina rozdrapała sobie kark. Je dobra karmę suchą (light bo gruba) i dwa rodzaje (dosłownie - nie dwie firmy, tylko dwa smaki) saszetek, i problem ustał. Za to miśka muszę na coś normalnego przestawić bo dotąd jadł urinary a już nie musi, za to jest potwornie wybredny - więc szukam mu dobrej i smakowitej bytówki.
Aśka i...
Obrazek

tomoe

Od: Wto sie 03, 2004 21:02

Post » Wto gru 16, 2008 10:21

jezeli chodzi o 1st choice korzystam z tej z kurczakiem i czasem z rybą. ta z ryba uwielbiają, chociaż kurczak tez jest niezły i zalecany po problemach urologicznych ( kiedys to przechodziła ).

dla mnie wazna jest ilość suchego mięsa, a tu jest go bardzo dużo i w ogóle koty rewelacyjnie po niej wyglądają a niestety ni epo każdej tak było.... :roll:
Obrazek

kocurex

Post » Wto gru 16, 2008 10:44

Ja tez patrze na ilosc suchego miesa poniewaz jest to bardzo wazne a co do samowitosci to moje najbardziej lubia Pronature z odklaczaczem, miseczka szybko robi sie pusta ;)
Obrazek

Największe zło to tolerować krzywdę.
— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Od: Nie mar 16, 2008 15:42

Post » Wto gru 16, 2008 23:11

Mam pytanko: a gdzie kupujecie 1-st Choice i Pronature? Nie ma ich ani w Krakvecie, ani w Telekarmie. I jak wychodzą za kg przy dużych workach? Moje stado jest dziewięcioosobowe, więc mamy duży "przerób" ;)
A próbował ktoś z Was karmić Profilum? Kupiłam moim na próbę 1,5 kg z łososiem i wcinają aż miło! Zastanawiam się nad zainwestowaniem w tą karmę, więc wszystkie Wasze opinie bardzo mi pomogą podjąć decyzję!
Obrazek Obrazek

Lorimmel

Od: Nie wrz 07, 2008 22:17

Post » Wto gru 16, 2008 23:35

Lorimmel pisze:Mam pytanko: a gdzie kupujecie 1-st Choice i Pronature? Nie ma ich ani w Krakvecie, ani w Telekarmie. I jak wychodzą za kg przy dużych workach? Moje stado jest dziewięcioosobowe, więc mamy duży "przerób" ;)

pierwsza znich jest na pewno w animalia.pl drugiej nie widziałam :roll:

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Śro gru 17, 2008 9:41

alus1 pisze:
Lorimmel pisze:Mam pytanko: a gdzie kupujecie 1-st Choice i Pronature? Nie ma ich ani w Krakvecie, ani w Telekarmie. I jak wychodzą za kg przy dużych workach? Moje stado jest dziewięcioosobowe, więc mamy duży "przerób" ;)

pierwsza znich jest na pewno w animalia.pl drugiej nie widziałam :roll:

Jest w Zwierzakowie.
Obrazek

maggia

Od: Sob gru 02, 2006 12:13

Post » Śro gru 17, 2008 11:58

A próbował ktoś z Was karmić Profilum? Kupiłam moim na próbę 1,5 kg z łososiem i wcinają aż miło! Zastanawiam się nad zainwestowaniem w tą karmę, więc wszystkie Wasze opinie bardzo mi pomogą podjąć decyzję!

W animalni znalazłam dwie i 1stchoice i Pronature

http://animalia.pl/sklep.php?firma=Pro+ ... t=0&kat=38 pronature sklep animalia

http://animalia.pl/sklep.php?firma=1st+ ... t=0&kat=38 1st choice w animali

http://www.kuchniapupila.pl/karmy_bytow ... =197078433 kuchniapupula

http://www.kuchniapupila.pl/karmy_bytow ... d=64181693 kuchniapupila – tu tez kiedys zamawiałam I maja 20 kg opakowania

w moim sklepie stacjonarnym zamawiałam 20 kg worek 1stchoice z kurczakiem za 330 wiec w Internecie pewnie tez można zamówic, rybe zamawiam 6 kg opakowaniu bo nie ma większych, zreszta szóstka ryby mi wystarczy

Pronature jest znaaaacznie tansza, a po składzie widac ze baardzo dobra, ma dużo miesa. podają ilość suchego miesa co jest dla mnie baaardzo wazne.
Obrazek

kocurex

[poprzednia][następna]