ŚWIAT SIĘ KOŃCZY.
Nie wiem - na szczęście - dokładnie co się stało tydzień temu w Białymstoku - i nie chcę nawet szukać szczegółów - bo wiem jedno, że agresja jest złem.
I teraz słuchając Pana Mularczyka, który na pytanie wprost, czy takie zachowania agresji wobec manifestantów należy potępić nie mówi nie, tylko milczy, by po chwili podawać przykłady, ze ci którzy zostali zaatakowani też kiedyś tam wcześniej atakowali to.....
Ja jako osoba, która zawsze w zachowaniu drugiego człowieka szuka drugiego, trzeciego i jak trzeba kolejnego dna i uzasadnienia jestem w szoku. Świat się kończy, gdy zaczynamy godzinami dyskutować o czymś co jest proste i oczywiste do nazwania: jest złem i powinno się to zło eliminować, karać. Dyskusja powinna być na temat tego, jak się pozbyć zła, a nie na inne tematy.
Każda agresja jest złem. Każda i wobec każdego. Jeżeli poznamy jej przyczyny, jeżeli uznam, ze mogę zrozumieć skąd się wzięła to absolutnie nie przestaje ona być złem. Zrozumienie nie oznacza akceptacji tylko oznacza poznanie przyczyn. To może pozwolić ewentualnie na wyeliminowanie takiego zachowania u danej osoby w przyszłości. Ale nie sprawia, zę przestaje ono byc złem.
Pomieszanie wartości, nie nazywanie rzeczy po imieniu sprawia, że będzie tylko gorzej. W końcu młodzi ludzie, będący w okresie ksztaltowania swojego świata wartości, kształtowania swojego obrazu świata, jak się w nim poruszać, jak i jakie relacje z ludźmi tworzyć, ci młodzi ludzie słyszą takie dyskusje, czytają o tym, rozmawiają. Uczą się nieokreśloności - że nie ma czarne-białe, zło-dobro, tylko jest szare i rozmyte i sam decyduj jak jest. Jedyną wartością, mocno eksponowaną i podkreślaną jako niezwykle cenną, do której dążą ludzie to są pieniądze. Za cenę wszystkiego.
Jak bijesz kogoś kto kogoś wcześniej uderzył to ty i on zachowaliście się źle.
Dla mnie to proste. Inni o tym dyskutują, uzasadniając, ze to walka polityczna, albo jakieś inne durne , absurdalne rzeczy mówiąc, które kompletnie są nie na temat. Co ma do pomysłu rzucenia w człowieka słoikiem z moczem

fakt, ze rzuca się w osobę popierającą aborcję?????
Świat się kończy.
Dzień dobry.