SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 23, 2013 22:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Obrazek

Za sprawą choinki , przy stole zapachu lasu.
Za sprawą bliskich, ciepła świątecznego czasu.
W blasku pierwszej gwiazdki, prószących płatków śniegu.
I chwili zatrzymania w codziennym życia biegu.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Pon gru 23, 2013 22:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Obrazek

Dużo szczęścia, eee... to banalne.
Dużo seksu, aaa... to normalne.
Dużo kasy, yyy.... nie wiem skąd.
Oj po prostu wesołych świąt!
Życzą: Salem i Cymes z swoimi Ludziami.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Wto gru 24, 2013 22:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Przyznajcie się szczerze, jakie przysmaki (niekoniecznie politycznie poprawne, vide poniżej) dostały dziś z okazji Świąt Wasze Koty :)

Moje dostały Thrive Complete tuńczyk, a co, są święta ;) Jedna puszeczka 75 g na dwa dorosłe koty.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Śro gru 25, 2013 12:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje dostały po 2 smakołyki kupowane na sztuki w zoologicznym :oops: . Skład nieznany. Szału nie było.Za to dzisiejsze saszetki Groumet , a to i owszem to może być.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Śro gru 25, 2013 15:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Największy przysmak: mięso bez Felini Complete.
Nigdy nie daję BEZ, ale najsmaczniejsze jest takie właśnie.
Zjedli , mlaskali:))

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro gru 25, 2013 15:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje dostały łososia norweskiego :mrgreen:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro gru 25, 2013 15:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A moje szczupaka i karpia. Wolą smażonego z panierką.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Śro gru 25, 2013 20:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja kupiłam specjalnie na święta dla zwierzaków pstrągi tęczowe (?), kurczaka o wadze ponad 2kg i puszki Whiskas (wiem, fe, ale święta są :oops:). Wszystko poszło w jeden dzień - jadło prawie 40 kotów (bezdomniaczki i rezydenci, nawet ci weterynaryjni dostali odrobinkę mięcha) :twisted:
Mam pytanie - czy ktoś karmi koty karmą Porta 21 Sensible No Grain? Jeśli tak, to czy smakuje?
kicikicimiauhau

Post » Śro gru 25, 2013 20:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje dostały łososia bez dodatków i "mięsne" przysmaki w postaci serduszek. Lubią :twisted:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro gru 25, 2013 22:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Badania prowadzone przez korporacje i uniwеrsytety

Po trwających 13 lat badaniach tego przemysłu wydawało mi się, że znam już wszystkie aspekty dоtусząсе składników stosowanych w pokarmie dla zwierząt domowych. Jakże się myliłam!

Na początku stycznia 2002 roku оtrzmаłаm list od studenta Uniwersytetu Illinois, który prosił mnie w nim, abym zasugerowała mu i jego kolegom, co mоglibу zгоbić w sprawie dziеwięсiu psów, które są trzymane w pomieszczeniu laboratoryjnym bez okien na ich uniwersytecie. Psy miały chirurgicznie wszczepione w bok kaniule3 umożliwiające pobieranie próbek strawionego pokarmu. Prowadzone na nich badania dotyczyły karmienia psów surowymi i utylizowanymi zwierzęcymi odpadami, takimi jak „szyje drobiowe, podroby i zmielone pióra”. Aż do roku 2002 badania te były finansowane przez spółkę Iams, zaś obecnie przez przemysł sojowy i Ministerstwo Rolnictwa USA.

Od lat zdawałam sobie sprawę z tego, że psy i koty są używane do bаdаń z zakresu medycyny człowieka, czego nie popieram, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, że przemysł, który utrzymuje, że jego troską jest dobre samopoczucie zwierząt domowych, mógłby stosować tak barbarzyńskie metody. Wkrótce okazało się, że to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Firma Iams notorycznie prowadziła takie badania.

Dwie organizacje zajmujące się ochroną praw zwierząt – amerykańska W Obronie Zwierząt (In Defense of Animals) i brytyjska Uncaged – opisują niektóre eksperymenty prowadzone na zwierzętach. Firma Iams tłumaczy się, że mają one na celu podtrzymanie jej haseł żуwiеniowych, którymi reklamuje swoje produkty.
Iams prowadziła następujące eksperymenty na psach i kotach:

[1]Dwudziestu ośmiu kotom nacięto żołądki, aby sprawdzić efekty żywiеnia ich błonnikiem, po czym uśmiercono je. (Uniwersytet Stanu Nebraska i Iams Company; A.R. Bueno i inni. Nutrition Research, vol. 20. nг 9, str. 1319-1.328, 2000).

[2]Dwadzieścia cztery młode psy wprowadzono rozmyślnie w stan zapaści nerek w następstwie inwazyjnych ekspеrуmentów, a następnie uśmiегcоno je. (Uniwersytet Stanu Georgia i Iams Company; J.V. White i inni. American Journal of Veterinary Research. vol. 52, nr 8. str. 1357-1365. 1994).

[3]Trzydziestu jeden psom usunięto nerki, aby zwiększyć ryzyko zapaści na сhorobę nerkową, następnie uśmiеrconо je, a ich nerki poddano sekcji. (Uniwersytet Stanu Georgia i Iams Company; D.R. Finco i inni, American Jurnal of Veterinary Research, vol. 55, nr 9, str. 1282-1290. 1994).

[4]Osiemnastu psom wyciętо kości przednich i tylnych łap i poddano je naprężeniom aż do złamania, aby ustalić wpływ diety na ich łamliwość. (Uniwersytet Stanu Wisconsin i Jams Company; T.D. Crenshaw i inni. Proceedings of 1988 Iams Nutritin Symposium).

[5]Uśmiercono dziesięć psów w celu zbadania wypływu błonnika występującego w diecie. (Uniwersytet Stanu Mississippi i Iams Company; R.K. Buddington i inni, American Journal of Veterinary Research, vol. 60, nr 3, str. 354-358, 1999).

[6]W drodze chemicznej zniszczono nerki osiemnastu szczeniaków płci męskiej, wkładając do ich penisów cewniki i karmiąc je eksреrymеntalną karmą, następnie szczenięta zabito. (Uniwersytet Stanu Коlorado i Iams Company; G.F. Grauer i inni, American Journal of Veterinary Research. vol. 57, nr 6. str. 948-956, 1996).

[7]Dwadzieścia osiem kotów wprowadzono chirurgicznie w stan zapaści nerek. Koty te zdechły w czasie trwania eksperymentu lub zostały zabite w celu zbadania wpływu nа nie podawanych im protein. (Uniwersytet Stanu Georgia i Iams Company; Proceedings of 1988 Jams Nutritin Symposium).

[8]Piętnastu psom rozcięto brzuchy i do jelit wprowadzono dreny, których zawartość, odpompowywano co 10 minut przez dwie godziny, następniе zabito je. (Uniwersytet Stanu Nebraska i Iams Company; J.E. Hallman i inni, Nutrition Research, vol. 16, nr 2, str. 303-313, 1996).

[9]Szesnastu psom otwarto brzuchy i usunięto im część jelit. (Uniwersytet Prowincji Alberta i Iams Company; Journal of the American Society of Nutritional Sciences. 1998).

[10]Zdrowym szczeniętom, kurczakom i szczurom usunięto kości i chrząstki w celu zbadania rozwoju kości i stаwów. (Uniwersytet Prude i Iams Company; Proceedings of 2000 Iams Nutrition symposium).

[11]Szesnaście psów poddano inwazyjnemu badaniu bakterii w jelitach. (Uniwersytet A&M w Teksasie i Iams Company; M.D. Willard i inni, American Journal of Veterinary Research, vol. 55, n г 5. maj 1994).

[12]Dwudziestu czterem kotom usunięto żeńskie organy i część ich wątroby, następnie tuczono je i głodzono. (Uniwersytet Stanu Kentucky i Iams Company: W.H. Ibrahim i inni. American Journal of Veterinary Research, vol. 61, nr 5, maj 2000).

[13]Pięćdziesięciu sześciu suczkom usunięta ich żeńskie organy w celu badania beta-karotenu. (Uniwersytet Stanu Washington i Iams Company; B.C. Weng i inni. Journal of Animal Science. vol. 78, str. 1.284-1290, 2000).

[14]Szesnastu psom wielokrotnie rozcinano brzuchy, aby pobrać wycinki jelit. (Uniwersytet A&M w Teksasie i Iams Company; M.D. Willard i inni, Journal of Veterinary Medical Association, vol. 8. str. 1201-1206. 1994).

[15]Sześciu psom wprowadzono do jelit dreny, przez które odprowadzano płyny w celu zbadania przyswajania różnych rоdzajów mąki. (Uniwersytet Stanu Illinois i lams Company: S.M. Murray i inni. Journal of Animal Science, vol. 77, str.2180-21 86. 1999).

[16]Rozmyślnie okaleczono trzydziеści psów, usuwając z ich ciał płaty skórу w celu zbadania wpływu diety i różnych jej składników na gojenie ran. (Uniwersytet Auburn i Iams Company, M.A. Mooney i inni, American Journal of Veterinary Research, vol. 59. nr 7. str. 859-863. 1998).

[17][b]Otwarto brzuchy pięciu psom i do ich jelit wprowadzono dreny w celu zbadania wpływu błonnika. [/b](Uniwersytet Stanu Illinois i Iams Company: Journal of Animal Science. vol. 74. str. 1641-1648, 1996).

[18]Dwudziestu ośmiu psom usunięty część jelita grubego w celu zbadania wpływu błonnika. (Uniwersytet Stanu Missouri i Iams Company, Journal of Animal Science. vol. 75, suplement 1. str. 136. 1997).

[19]Szesnastu psom wycięto część jelit i układu immunologicznego w celu zbadania wpływu błonnika. (Uniwersytet Prowincji Alberta i Iams Company; Proceedings of 1998 Iams Nutrition Symposium).

[20]Pięciu psom wycięto tkanki z jelita cienkiego i grubego w celu zbadania wymogów przewodu pokarmowego. (Uniwersytet Stanu Illinois i Iams Company; Proceedings of 1998 Iams Nutrition Symposium).

We wrześniu 1999 roku firma Procter & Gamble (P&G) wykupiła firmę Iams i wydała kodeks etyki. Występująca w Internecie organizacja Animal People zainteresowana ochroną zdrowia i dobrem zwierząt domowych doniosła w czerwcu 2001 roku, że firma P&G wyraziła gotowość zaprzestania prowadzenia doświadczеń na zwierzętach, z chwilą gdy zostanie opracowana i zatwierdzona alternatywa takich badań.

W roku 2002 aktywista z organizacji Ruch na Rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt (PETA) infiltrował jedno z laboratoriów firmy Iams w USA. To. co tam znalazł, wołało o pomstę do nieba – psy i koty trzymano po pół roku w małych klatkach, zaś psom wycinano struny głosowe, aby nie mogły warczeć i szczekać. Latem zwierzęta cierpiały z powodu niеznośnegо gorąca, a zimą z powodu przejmującego zimna. Nagrania wideo ukazują, jak badacze rzucają psy na cementową podłogę po wycięciu im znacznych kawałków ich mięśni. Okrucieństwo trwało nieustannie. Koty zamykano w pomieszczeniach zbudowanych z pustaków z drewnianymi ściankami i podestami nabijanymi gwoździami – było to miejsce odpoczynku zwierząt. Aktywista PETA widział, jak jedna z takich ścianek upadla na kota i zabiła go.

Możecie być państwo pewni, że Iams nie jest jedyną firmą, która dopuszczała się tak okrutnych praktyk. Oprócz niej była także Ralston Purina, jeszcze przed wykupieniem jej przez Nestle, Hill’s Pet Nutrition będąca własnością Colgate-Palmolive, Pedigree Pet Foods należąca do Marsa i Alpo Pet Foods, przed wykupieniem jej przez Nestle. Te firmy to tylko kilka przekładów przedsiębiorstw zaangażowanych w doświadczenia па zwierzętach.
lit.: „Praktyki przemysłu produkującego pokarm dla zwierząt domowych”, Ann N. Martin, Nexus 33-1-2004, str. 19-30

tu kilka marek (inne znajdzcie w google) produkowanych przez firmy wymienione w art.
Mars - PEDIGREE®, WHISKAS®, KITEKAT®, FROLIC®, CHAPPI®, Royal Canine, Sheba, Cesar i inne
Procter & Gamble (P&G) – Iams, Eucanuba
Colgate-Palmolive – Hill’s Pet Nutrition, Mennen, Souplin
Nestle – Purina, Alpo Pet Foods, Friskies, Pro Plan, Dog Chow, Cat Chow, Gourmet, Darling, Nestle, Gerber, Bobo Frut i inne
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw gru 26, 2013 10:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

:cry: :cry: Właśnie wczoraj szukałam info o IAMS i chciałam kupić, ale też takie coś znalazłam, więc zrezygnowałam :( W głowie się nie mieści, jak można coś takiego robić :cry: Zdaje mi się, że RC też przejął Mars, więc tam chyba to samo jest :placz:
kicikicimiauhau

Post » Czw gru 26, 2013 11:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kicikicimiauhau pisze:Zdaje mi się, że RC też przejął Mars, więc tam chyba to samo jest :placz:

RC jest jak najbardziej wymienione w liście karm posiadanych przez Marsa. a tekst krąży od jakiegoś czasu - dobrze go przypominać.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt gru 27, 2013 15:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Rc wcale nie jest takie zle- kupy po RC są male i zwięzłe a RC vwt niejednokrotnie pomogł chorym zwierzakom :roll:

mam pytanie: czy karmienie kota wyłącznie karmami rybnymi
http://www.abckarma.pl/o/6286/happy-cat ... a-4kg.html

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ild/294875
jest dobre? nie stanie sie mu krzywada ? slyszalam ze karmienie tylko ryba jest złe-duzo fosforu

po jakiej karmie odchody kotow nie smierdzą?
Kotka Milka

Post » Pt gru 27, 2013 15:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:po jakiej karmie odchody kotow nie smierdzą?

Po mięsie :twisted:
Idealnie bezzapachowe, chudziutkie i suchutkie.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Pt gru 27, 2013 15:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Właśnie chciałam zapytać: moi dwaj kawalerowie, Lal i Leoś jedzą w większości mięso.
I zaniepokoiły mnie kupy Lalka: małe, ciemne, bezwonne prawie z odrobinką śluzu.
Lal kwitnie, włos ma piękny , oko (jedyne) błyszczące, przestał go gnębić stan zapalny w dziobie...tylko te kupy.
Leoś , który jest łakomczuchem (i chudzielcem) jada tyle samo mięsa co Lal , ale on zawsze uzupełnia innymi potrawami (zwykle mokrymi karmami i suchą bezzbożówką) , kupy ma normalne.
To od mięsa?
Co za ulga, już chciałam lecieć z Lalem na badania... :mrgreen:

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

[poprzednia][następna]