OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 24, 2015 15:33 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

Iwonami pisze:
MariaD pisze:
ariel pisze:Zdecydowanie uderzałabym do Prezydenta i do Biura Ochrony Środowiska.
Co prawda przetargi rozstrzygają dzielnice samodzielnie, ale podlegają Prezydentowi.
Wybranie się do Burmistrza nie zaszkodzi.

Prezydent i BOŚ i tak przekażą, zgodnie z procedurami, do UM. Uderzać trzeba na wszystkie poziomy jednocześnie. Pisemnie.

I ponawiam pytanie: A skąd wiadomo, że ten wet startuje w przetargu?

Wcześniej napisała AnielkaG

Z całym szacunkiem, ale w urzędowym piśmie nie można napisać: "na podstawie wypowiedzi AnielkaG na forum Miau...".

Można natomiast napisać, że "w związku z ogłoszonym przetargiem na ... mamy nadzieję, iż lecznica jaka zostanie wybrana do ... nie będzie lecznicą Pana .... (i tu dać uzasadnienie)".
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto mar 24, 2015 16:15 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

W Warszawie przetargi na lecznice ogłasza każda z dzielnic niezależnie, zajmuje się tym Wydział Ochrony Środowiska. Trzeba uderzać do burmistrza danej dzielnicy. Oczywiście kopię warto wysłać do Wydziału Spraw Zwierząt Biura Ochrony Środowiska m.st. Warszawy (pl. Starynkiewicza 7/9), ale niestety BOŚ nie ma konkretnego przełożenia na przetargi dzielnicowe. Mogą (i tworzą) wytyczne, robią szkolenia, spotkania, zbierają informacje - ale nie mogą dzielnicy zabronić czegoś czy zmusić. Ostatecznie decyzyjny w tej akurat kwestii jest tylko burmistrz dzielnicy...
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Wto mar 24, 2015 17:21 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

MariaD pisze:
Iwonami pisze:
MariaD pisze:
ariel pisze:Zdecydowanie uderzałabym do Prezydenta i do Biura Ochrony Środowiska.
Co prawda przetargi rozstrzygają dzielnice samodzielnie, ale podlegają Prezydentowi.
Wybranie się do Burmistrza nie zaszkodzi.

Prezydent i BOŚ i tak przekażą, zgodnie z procedurami, do UM. Uderzać trzeba na wszystkie poziomy jednocześnie. Pisemnie.

I ponawiam pytanie: A skąd wiadomo, że ten wet startuje w przetargu?

Wcześniej napisała AnielkaG

Z całym szacunkiem, ale w urzędowym piśmie nie można napisać: "na podstawie wypowiedzi AnielkaG na forum Miau...".

Można natomiast napisać, że "w związku z ogłoszonym przetargiem na ... mamy nadzieję, iż lecznica jaka zostanie wybrana do ... nie będzie lecznicą Pana .... (i tu dać uzasadnienie)".

Nie wiedziałam, że przygotowujesz pismo. Wydawało mi się, że jesteśmy dopiero na etapie zastanawiania się do kogo i co napisać.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Wto mar 24, 2015 17:25 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

Czy możemy sobie darować uszczypliwości? Myślałam, że zależy na stworzeniu poważnego pisma, które będzie potraktowane poważnie przez urząd.
Obrazek

MariaD

Post » Wto mar 24, 2015 21:05 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

Nie miałam zamiaru być uszczpliwa. Może tak wygląda. W końcu pomyślałam, że naprawdę przygotowujesz pismo, bo widzę że jesteś z Mokotowa i jesteś zorientowana w tych sprawach.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Post » Wto mar 24, 2015 22:02 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

Iwonami pisze:W końcu pomyślałam, że naprawdę przygotowujesz pismo, bo widzę że jesteś z Mokotowa i jesteś zorientowana w tych sprawach.

Marcelibu pisze:Ja mogę napisać formalny list, zbiorę podpisy. Tylko muszę mieć jakąś formalną informację nt. nagany.
Patrzyłam na stronie Izby - ale nic nie mogłam znaleźć.

Ale oczywiście, mogę pomóc.
Obrazek

MariaD

Post » Wto mar 24, 2015 23:25 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

A ja mogę podpisać. Też w końcu brałam kiedyś talony na sterylizację z mokotowskiej gminy.
(Nie zapamiętałam, że to Marcelibu ma napisać, cóż - starość).

Iwonami

Post » Śro mar 25, 2015 9:24 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

Chętnie napiszę projekt takiego pisma, tylko potrzebuję więcej danych (dotyczących nagany również),
bo muszę się na coś powołać.
Bieżący tydzień w pracy mam luźny - mogę się tym zająć, ale następny - przerąbany, będzie trudniej.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro mar 25, 2015 9:48 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa

tabo10 pisze:lek.wet.Piotr Okapa został ukarany przez Sąd Warszawskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej NAGANĄ na wniosek Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej,do którego wpłynęły skargi za sposób leczenia dwóch kotów - jednemu amputował bezpodstawnie oko,drugiemu tj.6-miesięcznemu kociakowi wyrwał wszystkie zęby,prócz kłów - w obu przypadkach bezpodstawnie,nie rozpoznawszy objawów choroby i bez podjęcia podstawowych prób leczenia!!! Oprócz tego przetrzymywał zwierzęta po zabiegach chirurgicznych w fatalnych warunkach,w zimnie,bez stałego dostępu do wody,jedzenia,na zasikanych ,cienkich podkładach z ligniny. Lista zarzutów jest spora.

W Lubelskiej Izbie Weterynaryjnej została wobec niego orzeczona kara zawieszenia prawa wykonywania zawodu,od której się najprawdopodobniej odwołuje.

Mimo powyższych wyroków nie przeszkadza mu to mieć na tyle tupetu i czelności ,by stawać do gminnych przetargów na leczenie,sterylizacje,kastracje kotów wolnożyjących.

Wszystkich,którzy naprawdę kochają swoje zwierzęta ostrzegam przed rzeźnickimi praktykami i brakiem elementarnej wiedzy weterynaryjnej ww. Omijajcie jego lecznicę Dogeria ul.Korotyńskiego 23 w Warszawie szerokim łukiem!!! I ostrzegajcie znajomych,by przypadkiem tam nie trafili.

pisałam o tym dokładnie kilka postów wyżej.Jestem w posiadaniu tego orzeczenia Sądu WIL-W.Wątki obu kotów są na miau,zdjęcia też

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Śro mar 25, 2015 9:50 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

ponawiam zdjęcia

tabo10 pisze:Przypomnę jeszcze zdjęcia okaleczonych kotów:

1. wówczas 6-cio miesięczny malec rzeźnicko okaleczony,ucięte pół ucha,wyrwane wszystke ząbki,prócz kłów. Wyziębiony,odwodniony,z nadżerkami na języku i biegunką został wypisany z lecznicy jako ZDROWY z zaleceniem od pana doktora wypuszczenia do środowiska (piwnica).

Obrazek

Obrazek

i ocalałe ząbki :crying: (po lewej str.w głębi biały kawałek kurczaka,nie zębów)

Obrazek

2. oraz drugi kot po bezpodstawnej amputacji oka,wykonanej wkrótce po przyjęciu do lecznicy,bez podjęcia prób leczenia jedynie zmętniałej w wyniku kk rogówki oka. Amputacja ponadto wykonana nieprofesjnalnie,bez usunięcia okolicznych mięśni,kot nadal mruży oko.Za szybko usunięty opatrunek,przez co ziarninowanie nie przebiegało dostatecznie wolno i pozostał głęboki dół w pustym oczodole.

Obrazek

Oba koty były wolnożyjące. Tak okaleczone nie miałyby szans na przeżycie na wolności,w stadzie kotów.
Oczywiście trafiły do adopcji ,do świetnych,kochających domów,ale nie było to proste.

tabo10

Post » Śro mar 25, 2015 9:59 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa

tabo10 pisze:
tabo10 pisze:lek.wet.Piotr Okapa został ukarany przez Sąd Warszawskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej NAGANĄ na wniosek Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej,do którego wpłynęły skargi za sposób leczenia dwóch kotów - jednemu amputował bezpodstawnie oko,drugiemu tj.6-miesięcznemu kociakowi wyrwał wszystkie zęby,prócz kłów - w obu przypadkach bezpodstawnie,nie rozpoznawszy objawów choroby i bez podjęcia podstawowych prób leczenia!!! Oprócz tego przetrzymywał zwierzęta po zabiegach chirurgicznych w fatalnych warunkach,w zimnie,bez stałego dostępu do wody,jedzenia,na zasikanych ,cienkich podkładach z ligniny. Lista zarzutów jest spora.

W Lubelskiej Izbie Weterynaryjnej została wobec niego orzeczona kara zawieszenia prawa wykonywania zawodu,od której się najprawdopodobniej odwołuje.

Mimo powyższych wyroków nie przeszkadza mu to mieć na tyle tupetu i czelności ,by stawać do gminnych przetargów na leczenie,sterylizacje,kastracje kotów wolnożyjących.

Wszystkich,którzy naprawdę kochają swoje zwierzęta ostrzegam przed rzeźnickimi praktykami i brakiem elementarnej wiedzy weterynaryjnej ww. Omijajcie jego lecznicę Dogeria ul.Korotyńskiego 23 w Warszawie szerokim łukiem!!! I ostrzegajcie znajomych,by przypadkiem tam nie trafili.

pisałam o tym dokładnie kilka postów wyżej.Jestem w posiadaniu tego orzeczenia Sądu WIL-W.Wątki obu kotów są na miau,zdjęcia też

Mogłabyś pdf/scan mi wysłać? Wypadałoby załączyć. Lub nr .... z dnia.... i dokładniejsza treść.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro mar 25, 2015 10:13 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

Tu jest ogłoszenie przetargu: http://www.mokotow.waw.pl/dokument-353- ... pieki.html

Może się przyda w piśmie.
Obrazek

MariaD

Post » Śro mar 25, 2015 10:40 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa

Marcelibu pisze:Mogłabyś pdf/scan mi wysłać? Wypadałoby załączyć. Lub nr .... z dnia.... i dokładniejsza treść.

Nie mogę przesłać skanu (ochrona danych osobowych i treści). Urząd Gminy zna dokładnie sprawę.

tabo10

Post » Śro mar 25, 2015 10:57 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa

tabo10 pisze:
Marcelibu pisze:Mogłabyś pdf/scan mi wysłać? Wypadałoby załączyć. Lub nr .... z dnia.... i dokładniejsza treść.

Nie mogę przesłać skanu (ochrona danych osobowych i treści). Urząd Gminy zna dokładnie sprawę.

Orzeczenie ma sygnaturę akt, wystarczy podać w piśmie te dane.
Obrazek

MariaD

Post » Śro mar 25, 2015 11:03 Re: OSTRZEŻENIE - Warszawa- weterynarz Okapa

MalgWroclaw pisze:mejle urzędnicy pomijają. Proszę mi wierzyć. Trzeba złożyć papier, z potwierdzeniem odbioru

Pisałam ostatnio dwa maile do mokotowskiego WOŚ w sprawie Okapy i przetargów ogólnie. Bez reakcji.
Myślę, że czytają ale nie traktują jak urzędowe pisma, chociaż (o ile mi wiadomo) instrukcja kancelaryjna urzędów miasta traktuje maile jako formalną korespondencję.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

[poprzednia][następna]