SZCZECIN! Prosimy o pomoc przy łapankach kotek z Kaskady

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 01, 2007 21:34

20 kg karmy dla kotów i 100 zł od Irmy - dziękujemy !!!
kto jeszcze może pomóc ?
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Śro sie 01, 2007 21:40

Kochani,
liczymy na Was !!!!

Pani Teresa nie wierzy w to co sie dzieje, jej radosc i wdziecznosc sa ogromne :lol: :lol:

Boni Ula opisze wszystko dokladnie, bo dzis byla z wizyta u Pani Teresy i ma informacje z pierwszej reki :)
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Śro sie 01, 2007 22:40

ja tez bylam z wizyta u pani Tereski, z radosci i wdziecznosci az sie kochana wzruszyla... ode mnie ma tez ok 15kg wiec razem bedzie juz troche, choc na poczatek wystarczy... w domku p Tereski jest duzo cudownych kociakow, a mieszkanko takie male... a sama pani mowila ze od ilus lat tam dokarmia koty i nigdy nikt jej nie pomogl, dostala tylko raz 30euro od jakiejs niemki, ahh co za ludzie bez uczuc.... dobrze ze Ula opowiedziala ta historie ktora mogla sie zakonczyc tragicznie.p Tereska jest bardzo bardzo wdzieczna i bardzo dziekuje.

figa.

Od: Śro maja 23, 2007 17:22

Post » Czw sie 02, 2007 0:29

figa - dziękujemy !!! pani Tereska musi być ciepłą, serdeczną osobą
jak to dobrze, że jej pomagacie
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sie 02, 2007 1:03

Przepraszam Was, że nie informuję na bierząco, ale doby mi nie starcza, bo musze teraz być długo w pracy, a potem to już tylko zajmuję sprawą kotów p.Teresy i padam na nos ;)

Od dziś nowe ustalenia:Rdzeniem grupy pomagającej p.Teresce zostają oficjalnie :
Ja i pół Dyzio-Miszcza (cierpi na chroniczny brak czasu, ale jego zapał, wiedza i potencjał są tu bezcenne)

Byłam dziś u p.Tereski z 20 kg worem suchej karmy darczyńcy który chce pozostać anomowy (alleluja, że jest winda ;))

i... dajcie mi chwię
Ostatnio edytowano Sob wrz 29, 2007 12:35 przez Boni Ula, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek

Boni Ula

Od: Sob lip 28, 2007 11:42

Post » Czw sie 02, 2007 7:56

Przepraszam, zasnęłam...
I do tego spóźnię do pracy, ale dokończę po krótce co się wczoraj działo i jaki jest plan na dziś.

Byłam wczoraj u p. Tereski.
Przyjęła nowe kociaki, które postaram się jak najszybciej obstrykać i wrzucić do 2 wątku o adopcjach.

Rozmawiałyśmy dość długo i oto co uzgodniłyśmy:

1) Dom Tymczasowy (DT) dla dzikich kociaków
Skoro póki co, nie mamy żadnego innego DT niż jej ( w kawalerce) - wyłapie tyle kociaków ile zdoła.
My postaramy się je jak najszybciej ogłosić gdzie tylko można- liczę na Waszą pomoc- zdjęcia bierzcie z wątku... Mogę też dostarczyć wszystkie które posiadam

2) Łapanka kocic
Dziś p.Tereska zaczyna łapankę kocic do sterylizacji.
Nie ma co czekać
Ma klatkę, trochę doświadczenia, koty ją znają i ufają, ma trochę czasu, więc działa od rana.
Jeżeli ktośma chęć i trochę czasu, ma teraz wakacje, proszę, pomóżcie jej!

3) Transport :
Jeśli się nie uda zorganizować wśród naszych znajomych. Zamówimy taksówkę na mój koszt. Ale liczę na wasząpomoc.
Do wyłapania jest 11 kocic.

4) DT na 3 dni dla kotek po sterylce
Kto jest ze Szczecina proszony jest o wypytanie znajomych i rodziny.
Potrzebna jest komórka, garaż, cokolwiek do wstawienia klatki z kotką
i podanie jej wody i karmy którą dostarczymy.

Oczywiście zobowązujemy do tego, że kotkę odbierzemy po 3 dniach i wypuścimy na jej teren. Albo do DT jeśli taki się znajdzie.

5) Potrzeby p.Tereski
Wczoraj udało mi się od niej wyciągnąć (a nie było łatwo) ile miesiecznie kupuje dla kotów. Wyszło:

- 450 puszek mokrej karmy (15 na dzień)
- 30 kg suchego
- 60 kg makaronu
- warzywa, podroby, ryby

do tego leki-
te kupuje ile jej wystarczy z emeryturki czyli:

- leki na robale( 6zł/kota, jeśli lek działa także na tasiemca)
- doustny antybiotyk i krople do oczu na koci katar (to kosztuje sporo)
- środek na pchły i kleszcze ( 8zł/kota zakraplany na kark- Flea Drops)

Obrazek

6) Podsumowując- My w sprawie pomocy p.Teresie
:)

Wszystkie punkty powyżej + najważniejsze:

Prosimy o finansowe wsparcie w tej sprawie, bądź o paczki.

Za zebraną kwotę zrobimy duże zakupy żywności i leków na miesieczne potrzeby, zawieziemy to wszystko do niej, a potem wykażemy dokładnie co dokłądnie i za ile zostało zakupione. Rachunki lub faktury oczywiście do wglądu dla wszystkich. Teraz mamy 100+50 zł na koncie.

W tej chwili mamy wystarczająco dużo suchego
Pani Tereska patrzy na paczki i worki z łzą w oku i niedowierza "że tak dobrych ludzi spotyka na stare lata no i że w ogóle ktoś jeszcze widzi tą kocią biedę.
Jest bardzo wzruszona i wdzięczna wszystkim za okazaną pomoc:

- Dary figi były pierwsze- ekspresowy odzew na apel !i ( Figuś jesteś absolutnie wspaniała, kiedy p.Tereska opowiadała o Tobie, wycierała skrycie łzy i nie mogła nadziwić, że to ją spotyka)
- Od tajemniczego darczyńcy- wielki wór karmy- kiedy jej to wniosłam, musiałą usiąść...
- Od Magdy z Bielsko-Białej, która przesłała fantastyczną paczkę - byłam kiedy ją odwierała- nogi jej się ugięły z wrażenia, że ktoś poświęcił tyle czasu i pieniążków, żeby jej pomóc :)
- Do tego ja i E-dita dałyśmy jej łącznie ok 8kg suchej karmy+puszki

Mamy propozycje pomocy do Paru Szczecinianek z dogo, coś się dźwignęło. Pozdrawiam Was dziewczyny:)

UWAGA- Nagłośnienie sprawy w mediach innych niż interenet- zabronione!!!
To a'propo propozycji bhdn i ku przestrodze innych.
Niepotrzebny nam szum, ani rozgłos który nic nie da- nie ma co krzyczeć na całe gardło - lepiej jest działać niż tracić energię i czas na takie akcje.

Przypominam- Mamy miesiąc !!!
TOZ zrobi już swoje, nie potrzebujemy zamieszania. Oni zrobią to profesjonalnie, ale najważniejsze- skutecznie.
Inwestor najbardziej boi się właśnie rozgłosu- to co teraz robimy, to najlepsza kolejność, by akcja się powiodła.

Szczecinianie potrzebujemy Was, czy te miasto nie ma ludzi dobrej woli? !!!
Kociarze z całej Polski- w Was nasza nadzieja.
Ostatnio edytowano Czw sie 02, 2007 11:16 przez Boni Ula, łącznie edytowano 12 razy
Obrazek

Boni Ula

Od: Sob lip 28, 2007 11:42

Post » Czw sie 02, 2007 8:55

A ja pedze zaraz do pani Teresy po maluchy i jedziemy do weta na przeglad techniczny :lol:

Postaram sie zrobic jakies fotki i je Wam pokazac, opisze jak sie maluchy sprawowaly :)

Duzym problemem dla nas w tej chwili jest brak samochodu, wiec gdyby ktos ze szczecina dysponowal wolnym czasem, bede sie bardzo cieszyc :lol:
taksowki sa niestey dosc drogie :(

Rozmawialam wlasnie z Agii-s: powiedziala, ze mozna do niej dzwonic, jak bedziemy potrzebowac transportu a ona akurat bedzie w posiadaniu samochodu, chetnie pomoze.

Czy ktos jeszcze chcialby byc prywatnnym kierowca dla kotow w potrzebie???? :lol:

:!: :!: :!: :!: Kto moze pomoc w dowozie kocic do TOZu?? To bardzo wazne!!!! :!: :!: :!: :!:
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Czw sie 02, 2007 9:15

napiszcie w pierwszym poście, że najnowsze ustalenia są na stronie 4
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sie 02, 2007 9:55

Estraven
dziekuje! :lol:
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Czw sie 02, 2007 9:57

Stan konta na dzis:

irma_g - 100 PLN
estraven - 50 PLN

:) :) :) :) :) :) :)
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Czw sie 02, 2007 11:00

Słuchajcie, co do preparatu na pchły itp, to wiem, że pani z którą współpracujemy, kupuje preparaty typu spot on, ale te w wiekszych tubkach (przeznaczone dla psów, ale o takim samym składzie jak dla kotów, tylko większa jest zawartość) i je dzieli na mniejsze "porcje", wychodzi znacznie taniej.
http://www.vet-agro.pl/fiprex_spot-on.htm

Fiprex ma taką samą substancję czynną (fipronil) co Frontline, a jest tańszy.

Dla kotów ufnych, oswojonych można stosować preparat w sprayu -
http://www.vet-agro.pl/fiprex_spray.htm
ObrazekObrazek

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Czw sie 02, 2007 11:18

Mój TŻ może jutro rano podrzucić jakieś kocice na zabieg, jeśli dzisiejsza łapanka się powiedzie, najlepiej te kotne - nie wiem jaki poglądy na to ma pani Teresa.
Dzisiaj rano próbował pochwycić 2 kotki na stacji benzynowej, ale przyszła kobieta, która mu to fizycznie uniemożliwiła i przekonywała go o wyższości tabletek hormonalnych i twierdziła, że takowe im podaje, pomimo daru dyplomacji, który moim zdaniem posiada - nic nie wskórał.

Pozostaje kwestia przetrzymania kotek po zabiegu.
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Czw sie 02, 2007 12:09

"Zakaz" robienia rozgłosu z jednej strony rozumiem, ale z drugiej strony wiem jak długo mogą się ciągnąć rozmowy TOZ - inwestor, mieliśmy z tym do czynienia w wątku kotów z Manhattanu.
Nie było to z winy TOZ-u.
TOZ wysłał pismo, musiał czekać aż prezes znajdzie czas żeby przeczytać, aż prezes znajdzie czas na spotkanie. Do dzisiaj, z tego co wiem, żadne budki dla kotów tam nie stanęły.
Boję się, że miesiąc minie bardzo szybko...

Sterylizacje, zgarnięcie kociaków - to logiczne, a co z kotami dorosłymi?
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Czw sie 02, 2007 12:18

kotalizator co do pchel i preparatow to nie do konca tak, flea drops ktore uzywa p tereska wystarcza na 2 tygodnie aktywnie, poza tym dawka specjalnie dla kotow przeznaczona, flea na psy zawiera wiecej plynu ale nie jest to proporcjonalne, mam w sklepie wszystkie ich rodzaje- sprawdzalam, u mnie sa troche tansze, tylko chwilowo ich nie mam, natomiast frontline wystarczy juz na 3 miesiace i (potwierdzone przez klientow) jest drozszy ale zdecydowanie bardziejskuteczny, mam jeszcze spot on z fiprex, ale kocie tez juz poszly :( narazie przekazalam p teresce spraye na pchly, na chwile obecna wystarczy tym bardziej ze dzikusy nie chca sie zlapac a spryskac jeszcze jakos sie uda.

figa.

Od: Śro maja 23, 2007 17:22

Post » Czw sie 02, 2007 13:41

Nie do końca rozumiem, co "nie do końca jest tak".
W odpowiedzi na fakt, że pani Teresa używa "Flea drops" podałam linki do Fiprexu, który jest tańszym odpowiednikiem Frontline.
Spot on Fiprex dla psów np. 1 tubka 5,5 ml (XL - zawierająca 412,5 mg fipronilu) na psa o masie 40-60 kg zawiera proporcjonalnie tyle samo substancji czynnej co 8 tubek po 0,7 ml (KOT - zawierająca 52,5 mg fipronilu) na kota.
ObrazekObrazek

kotalizator

[poprzednia][następna]