Trujace jedzenie dla psow i kotow

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 24, 2007 2:31

no ladnie moje wlasnie pozarly puszke hillsa z kurczakiem oczywiscie puszka jest na liscie :evil: :evil: :evil: pocieszam sie tylko ze puszki jedza sporadycznie choc przez ostatni tydzien jak na zlosc dawalam im co wieczor :evil: :evil: :evil: co mnie pokusilo na te puchy hillsa? zwykle daje im miesnego gerber albo sparzone miecho :roll: chyba predzej dostane bzika niz przekonam sie ze jakiekolwiek jedzenie jest odpowiednie dla moich kotow
Obrazek

ewapod

Od: Nie maja 28, 2006 4:56

Post » Sob mar 24, 2007 3:13

ewapod pisze:no ladnie moje wlasnie pozarly puszke hillsa z kurczakiem oczywiscie puszka jest na liscie :evil: :evil: :evil: pocieszam sie tylko ze puszki jedza sporadycznie choc przez ostatni tydzien jak na zlosc dawalam im co wieczor :evil: :evil: :evil: co mnie pokusilo na te puchy hillsa? zwykle daje im miesnego gerber albo sparzone miecho :roll: chyba predzej dostane bzika niz przekonam sie ze jakiekolwiek jedzenie jest odpowiednie dla moich kotow

Moze te puszki pochodza z partii, ktora nie jest zatruta? Sprawdz numery na spodzie puszki. To sa puszki , ktore moga byc zatrute (numery, ktore nie maja znaczenia zaznaczone jako X)
1. . BESTBEFORE 09 2008
M06XXXXXX 4414
5. . BESTBEFORE 08 2008
M28XXXXXX 4603
2. . BESTBEFORE 08 2008
M28XXXXXX 4416
6. . BESTBEFORE 08 2008
M25XXXXXX 4457
3. . BESTBEFORE 08 2008
M28XXXXXX 4415
7. . BESTBEFORE 08 2008
M28XXXXXX 4414
4. . BESTBEFORE 08 2008
M28XXXXXX 4601

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob mar 24, 2007 3:21

ewapod pisze:no ladnie moje wlasnie pozarly puszke hillsa z kurczakiem oczywiscie puszka jest na liscie :evil: :evil: :evil: pocieszam sie tylko ze puszki jedza sporadycznie choc przez ostatni tydzien jak na zlosc dawalam im co wieczor :evil: :evil: :evil: co mnie pokusilo na te puchy hillsa? zwykle daje im miesnego gerber albo sparzone miecho :roll: chyba predzej dostane bzika niz przekonam sie ze jakiekolwiek jedzenie jest odpowiednie dla moich kotow

Obserwuj koty. Jezeli zobaczysz , ze nagle wiecej pija wody lub mniej jedza lec do weta. Producent, firma Menu Foods zapewnia na swojej stronie, ze placi wszelkie rachunki za leczenie. Nie wyrzucaj pustych puszek.
http://www.menufoods.com/recall/FAQ_Consumer.htm

Ale mam nadzieje, ze Twoje kicie beda ok.

AlkaM

Post » Sob mar 24, 2007 3:47

ala wlasnie puszki moga byc zatrute sprawdzilam :evil:
cholera co mnie podkusilo???? mam nadzieje ze nic nie bedzie ale jesli nie daj boze cos to ... nawet mi sie myslec nie chce
Obrazek

ewapod

Od: Nie maja 28, 2006 4:56

Post » Sob mar 24, 2007 4:20

ewapod pisze:ala wlasnie puszki moga byc zatrute sprawdzilam :evil:
cholera co mnie podkusilo???? mam nadzieje ze nic nie bedzie ale jesli nie daj boze cos to ... nawet mi sie myslec nie chce

Poki co to sie nie przejmuj. Moja kolezanka dala swoim kotom puszki Nutro, ktore tez sa na "recall". Koty czuja sie OK. Laboratoria , ktore testowaly puszki stwierdzily, ze 1 na 3 nie mialy srodkow trujacych. A wiec nie kazada puszka jest zatruta. Najwazniejsze jest, ze jezeli ktorys z kotow ma jakikolwiek symptom choroby nerk ( wymioty lub wzmozone pragnienie lub zmniejszony apetyt) lecisz z kotami do weta, nie czekasz na powazniejsze symptomy. W pierwszym stadium zatrucia wet moze pomoc.

AlkaM

Post » Sob mar 24, 2007 9:20

moje jaldy tego Best Choice przez 1,5 miesiaca :?
oczywiscie po wsypaniu suchego do puszek opakowanie wyrzucilam

wlaczam stan gotowosci, na szczescie na razie wydaje sie, ze wszystko jest ok

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob mar 24, 2007 9:55

No to chyba już wiem dlaczego krakvet nie mógł zrealizować mojego zamówienia na puchy Eukanuby dermatosis. Pewnie profilaktycznie nic nie sprowadzają.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Sob mar 24, 2007 21:29

Eukanuby Renala tez nie ma w calej Polsce. Od dzisiaj daje Hillsa k/d nerkowego bo mam koty nerkowe. Na szcescie na tych listach nie ma nerkowych karm Eukanuby i Hillsa.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Czw mar 29, 2007 10:13 Hills

Szanowni Państwo,

Karmy ktore zostały wycofane przez Hill'sa NIE SA DOSTEPNE W EUROPIE. Co może porównac (po nazwach, numerach serii, wyglądzie i składach) każdy właściciel karmiąc Hillsem w Polsce.

Majac na wzgledzie dobro zwierzat Hills profilaktycznie wycofał 5 produktów dostępnych w USA i Kanadzie, bez stwierdzenia (mimo badań ośrodków zewnętrznych, w tym kontrolnych USA) środków szkodliwych dla zwierząt.

Produkty na rynki europejskie przygotowywane sa w fabryce Hill's Pet Nutrition i nie sa outsourcowane do innych producentow.

Podsumowując wszystkie produkty wilgotne Hills Pet Nutrition dostępne w Polsce są bezpieczne.

Pozdrawiam,

lek.wet. Rafał Szczytowski

Hill's Brand Manger Polska
e-mail: hills@euro-zoo.com.pl
Dniem czcić - po co? Ja czczę kobiety - nocą!

loutra

Od: Pon sty 22, 2007 15:56

Post » Czw mar 29, 2007 12:06

takiego samego maila wlasnie otrzymałam od Hillsa :)

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Czw mar 29, 2007 12:15

skontakowam się również z Best Choice-
karma która jest sprzedawana w Polsce, produkowana jest w Europie i żaden z jego składników nie jest sprowadzany ze Stanów

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Czw mar 29, 2007 12:28

No to koniec paniki

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Sob mar 31, 2007 13:37

Czyli, jak rozumiem, nie tyle sama karma jako taka była trująca, ile w jakiś sposób trafił do nich dodatkowy składnik, który jest trucizną. Normalnie np. Best Choice jest ok. Czy tak?

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Sob mar 31, 2007 15:17

Anka pisze:Czyli, jak rozumiem, nie tyle sama karma jako taka była trująca, ile w jakiś sposób trafił do nich dodatkowy składnik, który jest trucizną. Normalnie np. Best Choice jest ok. Czy tak?

Wczoraj podano, ze sledztwo zostalo zakonczone i wyniki sa nastepujace: przyczyna choroby i smierci zwierzat byl produkt uzywany do wyrobu plastyku, glownie plastykowych sztuccow, o nazwie melamine. Srodek ten stosowany jest w Chinach rowniez jako nawoz sztuczny 8O Melamine odkryto w glutenie zbozowym uzytym do produkcji karm kocich i psich. Do grudnia ubieglego roku producent stosowal gluten amerykanski , od grudnia zaczal go sprowadzac z Chin. Melamine powoduje powstawanie krysztalow w nerkach. Psy i koty, ktore trafily do weta w pierwszym stadium zatrucia i byly natychmiast plukane, przezyly, zwierzta, ktore trafily pozniej juz ze zniszczonymi nerkami, nie przezyly.
Wczoraj Hill's wycofal z rynku sucha karmeweterynaryjna Prescription Diet m/d Feline , ktora rowniez zawiera ten gluten.
Okazuje sie, ze nie jest problemem to gdzie karme sie produkuje, ale z czego. Do Pana doktora z firmy Hill's mam pytanie: Skad pochodza skladniki uzywane do produkcji Panstwa karmy w Europe??
Najbardziej niepokojace jest to, ze okazalo sie, ze tzw karmy z gornej polki produkowane sa z tych samych skladnikow , z ktorych produkuje sie najgorsze i najtansze karmy w USA. To te najtansze karmy razem z Hillsem, Iams i Eukanuba, uwazanymi za lepsze karmy, znalazly sie na liscie zatrutych karm, do produkcji ktorych uzyto tych samych skladnikow. To czym sie rozni Hill's od najtanszej karmy jaka mozna kupic w USA, dwa razy tanszej od Whsikasa?
Ostatnio edytowano Sob mar 31, 2007 17:16 przez AlkaM, łącznie edytowano 1 raz

AlkaM

Post » Sob mar 31, 2007 16:42

Dzisaj Purina wycofuje swoja karme dla psow bo rownie zawiera gluten z Chin.

Wyglada na to, ze tak dlugo jak karma nie zrobiona wylacznie ze skladnikow dopuszczonych do uzycia w przemysle spozywczym, to w karmie moze byc wszystko. Okazuje sie, ze te wszystkie karmy to jedno i to samo, robione z tych samych skladnikow. Roznica tylko w sile reklamy.

AlkaM

[poprzednia][następna]