16 letnia kotka - dziwne objawy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 11, 2024 17:46 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

https://streamable.com/sbg07v

Zerknijcie proszę. Co tam się może tak trząść? To jest jej lewa strona.

mateuszmah1

Od: Pon sty 30, 2017 22:01

Post » Śro gru 11, 2024 19:06 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Myśle , ze coś ja boli

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro gru 11, 2024 21:54 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

anka1515 pisze:Myśle , ze coś ja boli

To bardzo prawdopodobne,
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro gru 11, 2024 23:04 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

A ja myślę, że może mieć nierównowagę w elektrolitach i drżą jej mięśnie. Było badanie potasu, wapnia, magnezu itd.? A pth?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw gru 12, 2024 0:37 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Na początku miesiąca pisałam o przekroczonym wapniu
Czy sprawdziliście ?

anka1515

Post » Pt gru 13, 2024 23:05 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Cześć.

Zatem mały update co u nas.

Kotka ciągle ma lepsze i gorsze dni. W poniedziałek się pogorszyło tak jak pisałem, we wtorek dalej odruch wymiotny i osowialosc, a w czwartek kot jak nowonarodzony. Siły dawno tyle nie miała, pojadła normalnie (niedużo ale nigdy dużo nie jadła). Jeszcze w nocy z czwartku na piątek jadła. Dziś - w piątek natomiast cały dzień jedzenie nieruszone i nie ma ochoty ruszać się z łóżka.

I teraz ważna sprawa. Nie robiła kupy znów od tygodnia, ponad. Wetka ją w poniedziałek sprawdziła, wymacała - mówiła że są małe bobki ale niedużo, że jest jeszcze czas. Ale do dziś - NIC. Mimo lactulosy i oleju parafinowego(?).

A przed momentem zwymiotowała i zaraz zrobiła kupę na środku pokoju:

Obrazek

Wygląda to jakby była otłuszczona ta kupa, albo nie wiem. Mama mówiła że bardzo twarda.

Normalne to? :roll:

mateuszmah1

Post » Sob gru 14, 2024 15:34 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Miał ktoś może podobną kupę u kota? :/

mateuszmah1

Post » Sob gru 14, 2024 19:55 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

To nie jest ważne czy ktoś miał podobną czy nie.
Ważne jest to że kotka źle się czuje, nie załatwia się ponad tydzień mimo preparatów przeczyszczających(!).
Ile dni bez kału było w chwili macania przez wetkę? To wtedy było już ponad tydzień? I nadal nic? Czy to dopiero dzisiaj mija ten czas?
Może to oznaczać że kotka ma jakąś niedrożność w jelicie, pozostaje to nie zdiagnozowane a kotka cierpi.
Albo ma zupełną atonię układu pokarmowego i j.w.
Wet widziała ją w poniedziałek, dziś jest sobota. Czy do dziś od poniedziałki wet ją widziała?
Jakiego wyglądu były wymioty?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie gru 15, 2024 0:19 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

już jestem zakręcony w tym wszystkim ale koło 1,5 tygodnia nie było kupy. Potem zrobiła to co wysłałem. Dziś 4 razy próbowała się wypróżnić i jej się nie udało.

Wymioty ostatnio białą pianka.

Już dwóch wetów dało różne diagnozy.

Pierwszy niedrożność i zatkanie kupa, drugi trzustka i nic związanego z kupa.

Nie wiem co robić…

mateuszmah1

Post » Nie gru 15, 2024 2:58 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

A wet co ? Dał na ta kupę ?
Dajesz lactuloze , kroplówki , tyłek smarować oliwa
Są czopki do odbytu teraz nie pamietam nazwy
Ale jeżeli jest zatkana to się zatruwa
To jest bardzo długo
Może wpuść do tyłka oleju parafinowego

anka1515

Post » Nie gru 15, 2024 3:01 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Dostaje lactuloze, olej parafinowy, zastrzyki przeciwzapalne, przeciwwymiotne, maść na apetyt, a dziś znów cały dzień niż nie zjadła, wymiotuję, kupy nie może zrobić :(

mateuszmah1

Post » Nie gru 15, 2024 4:10 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Proś weta o czopki , czy wpuszczenie w tyłek parafiny
Sami chociaż smarujecie
Może strzykawka trochę , przytrzymać do dobry tyłek żeby nie wypłynęło
Co trochę , rękawiczki i palcem smarować tyłek i masować

I kroplówki
A co dostaje przeciw wymiotne ?
Nie pamietam dokładnie ale metoclopramidon
chyba przy niedrożności jest nie wskazane

anka1515

Post » Nie gru 15, 2024 6:44 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

To może być wszystko powiązane, przy silnym zapaleniu trzustki może dojść do atonii jelit, czyli sytuacji gdy ustają lub bardzo spowalniają się ich ruchy robaczkowe i treść pokarmowa nie może być przesuwana.
A może diagnoza podstawowej przyczyny jest błędna.

Teraz podstawa to próba udrożnienia jelit lewatywą, najlepiej przez weta bo samodzielne próby mogą skończyć się obrażeniami odbytu a przy braku umiejętności rzadko są skuteczne. Może po prostu powstał czop z odwodnionego kału i trzeba go usunąć bo kotka sama nie da rady.
Możesz spróbować wcześniej użyć czopka glicerynowego dla niemowląt. Ale jeśli nie będzie szybkiego efektu to spróbuj namówić weta na lewatywę.

Jakie zastrzyki przeciwzapalne dostaje kotka??

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie gru 15, 2024 16:12 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Blue pisze:To może być wszystko powiązane, przy silnym zapaleniu trzustki może dojść do atonii jelit, czyli sytuacji gdy ustają lub bardzo spowalniają się ich ruchy robaczkowe i treść pokarmowa nie może być przesuwana.
A może diagnoza podstawowej przyczyny jest błędna.

Teraz podstawa to próba udrożnienia jelit lewatywą, najlepiej przez weta bo samodzielne próby mogą skończyć się obrażeniami odbytu a przy braku umiejętności rzadko są skuteczne. Może po prostu powstał czop z odwodnionego kału i trzeba go usunąć bo kotka sama nie da rady.
Możesz spróbować wcześniej użyć czopka glicerynowego dla niemowląt. Ale jeśli nie będzie szybkiego efektu to spróbuj namówić weta na lewatywę.

Jakie zastrzyki przeciwzapalne dostaje kotka??

dokładniej od piątku odstawiliśmy zastrzyki i teraz są to tabletki

dziennie 1/4 tabletki rednicortone

mateuszmah1

Post » Nie gru 15, 2024 16:20 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

jeśli jelita są niedrożne z jakiegoś powodu to kot oczywiście ma różne objawy bólowe i brak apetytu- a podawanie antybiotyku w takim wypadku powoduje ich maskowanie . To przykład mojego pierwszego kota którego diagnozowała młoda weterynarz przez dwa tygodnie i właśnie maskowała antybiotykiem . Mi głowa podsuwała od razu pomysł że coś w jelitach, choć ja naiwna myślałam że zakłaczenie jakieś (nie jadł i miał też problem z wypróżnianiem a do tego wymioty .. pierwsze objawy zauważyłam dosłownie kilka dni przed wizytą u weta) . Po dwóch tygodniach "zaleczania" nie wiadomo czego - poszłam wreszcie do doświadczonego weterynarza- a ten już palpacyjnie wyczuł guzy , w usg potwierdził a po otwarciu kota było już na 100% wiadomo- chłoniak jelit , kilka guzów- nie budziłam go już :cry: , a nawet nie pożegnałam. Dlatego zawsze jestem bardzo przeciwna jakimkolwiek lekom póki nie mam postawionej diagnozy, tylko zgadywanie. Rozumiem jednak właścicieli, że nie mają innego wyjścia jak ufać weterynarzowi, bo samemu nic innego nie wymyślą. Nauczyłam się jednak , że jak sytuacja się przeciąga to i jeden i drugi i piąty wet wskazany- o ile ma się środki finansowe. Tylko kolejni weterynarze nie po to by zmienić w ciemno zestaw leków a wyłącznie by swoim - świeżym/może bardziej doświadczonym okiem , może z większą dozą szczęścia w danym przypadku mogli przebadać / usg, rtg - szczególnie

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

[poprzednia][następna]