Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Doris2 pisze:Iza, rozumiem Cię, ale ja jak mam wydać pieniądze na karmę droższą to muszę mieć uzasadnienie tej ceny. Po co mam dawać kotom coś po czym za chwilę będą miały problemy ze zdrowiem.
Doris2 pisze:Zapomniałaś o jednym istotnym fakcie Iza. O pieniądzach. Żeby zrobić budki, kastrację, zakup karmy, leczenie kotów jednocześnie, trzeba mieć na to trochę pieniędzy. Ty może jakoś sobie radzisz z finansowaniem takich akcji, ale je mam inaczej.
Karmę Applaws bardzo chętnie je Żarłocia. Czasem jest tak że jednemu kotu spasuje, innym nie. To chyba normalne.
Ja nie mam 1000zł miesięczne na koty, więc w moim przypadku nie da się zrobić budek, kastracji, wynajmować 4 razy taksówkę, zakupić karmy i leki jednocześnie.
Doris2 pisze:Przecież mam zrzutkę.
A mam do Ciebie pytanie, czy Ty wszystko robisz sama czy ktoś Ci pomaga? Bo widzisz, ja jestem osobą z problemami w samoobsłudze.
Mam tez pytanie czy wiesz co to jest przewlekła niewydolność oddechowa i wiesz jak wygląda sprawność oraz życie takiej osoby?
Tu jest wywiad z osobą która ma POCHP, natomiast ja mam ucisk klatki i kręgosłupa na płuca ale korzystam z respiratora i też mam różne podobne problemy. U mnie Rrehabilitant ma być 2 razy w tygodniu, pielęgniarka 2 razy i jeden raz w tygodniu lekarz. Mam też inne choroby i załatwienia lekarskie.
https://jednymtchem.pl/wentylacja/wywiad-z-pacjentem/
jolabuk5 pisze:Doris, niestety, prawda jest taka, że tych "dobrych" karm o polecanym składzie koty często nie chcą jeść. Ja bym moim kotom kupowała te wszystkie mokre dobre karmy - testowałam kilka i wszystko było "niejadalne". Niestety, w sumie to jednak koty decydują. Bardzo możliwe, że karmy, które wyszukałaś mają dobry skład, ale to wcale nie znaczy, że koty je zaakceptują. Kiedy masz duzo pieniędzy i do wykarmienia domowego kotka lub dwa kotki, możesz próbowac przekonywac je do "dobrej karmy" i liczyć się z tym, że sporo wyrzucisz. Kiedy kotów jest dużo, a musisz oszczędzać, kupujesz sprawdzoną karmę, którą koty na pewno zjedzą. Josera Catelux taka jest, większość kotów lubi tę karmę. Piszesz, że jest droga, ok, wybierz coś tańszego, ale czytaj też opinie. Wiem, że Iza też używa Rafi w czarnych workach, chociaż z opinii na allegro widać, że wielu kotom ta karma nie smakuje. Fitmin ma lepsze opinie, nie znam tej karmy, ale na allegro nie ma wpisów, że kotom nie smakuje. Musisz się zastanowić, czy w tym momencie chcesz przede wszystkim dać karmę o dobrym składzie, czy chcesz namówić do jedenia suchej karmy koty, które jeść jej nie chcą. Do tego najbardziej nadaje się karma SMACZNA, bez względu na skład. Zresztą chyba to wiesz, skoro uważasz, że Joserę koty zjedzą przez miesiąc. Skoro nie lubią suchej, to skąd wiesz, że będą jadły ten worek przez miesiąc?![]()
I tak na marginesie - mylisz się, że dla Izy 500 zł to nieduzo. Przecież nieustannie ludzie z forum kupuja karmę dla kotów Izy, ona ma pod opieka chyba ze 100 kotów w różnych miejscach. Z jej wątku widac, jak jest jej ciężko.
viewtopic.php?f=1&t=215573&start=2010
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], puszatek i 70 gości