» Nie paź 16, 2016 21:01
Re: KOTECZKA TOSIA NIE CHCE JEŚĆ-umarł jej brat-prośba o rad
Zmienia się sytuacja. I dzieją się rzeczy dziwne, dla mnie niewytłumaczalne.
Od wczoraj dzieje się coś i z Ogrynią. Ona też sprawia wrażenie, jakby dostrzegła, że Rysia nie ma. Rozgląda się i zagląda w kąty. Nie zjadła śniadania, nie chce jeść kolacji.
Praktycznie całą karmę, którą mam w domu mogłabym wyrzucić. Z suchą włącznie.
Byłam na mieście i kupiłam po jednej puszeczce 80 gramowej Miamora m.in. kurczak z szynką. Podzieliłam na pół. Dałam jednej i drugiej. Tosia trochę zjadła. Wyjadła szynkę. Ogrynia - nic.
Mam w domu niezawodne nerki, rozmrożę i mogę dać. Choć staram się je dawać jak najrzadziej. Inna sprawa, że ostatnio mam problem z ich kupieniem.
Ale chciałam o czymś innym. Może powiecie, że jestem głupia, ale dla mnie to jest niesamowite. Z Rysiem porozumiewaliśmy się oczami. Patrzyłam na niego i przymykałam oczy. On mi odpowiadał swoimi oczkami. To były takie nasze deklaracje miłości wzajemnej. Robił to już jako dziecko. A co to jest i że tak robi do mnie, zauważyła Ś.P. Delfinka, gdy pomagała mi w pierwszym okresie ich pobytu u mnie.
Żaden inny kot tego nie robił. Uczucia wyrażały w inny sposób.
We czwartek siedziałam na kanapie z tabletem na kolanach i niechcący musiałam coś zrobić, że otworzyło mi się Rysia zdjęcie. Zdjęcie, z którego patrzył się w moje oczy.
Wzruszyłam się oczywiście, jednak gdy chciałam zamknąć to zdjęcie, nie dawało się.
Próbowałam kilka razy, ale nic z tego. Musiałam wyłączyć tablet i uruchomić go od nowa. Po kilku minutach do pokoju przyszła Tosia, wskoczyła na fotel spojrzała na mnie i przymrużyła identycznie oczki. I od tamtej pory robi to po kilka razy dziennie.
Czy ja zwariowałam?
Już nie piszę o tym na facebooku, bo kilka dni temu pewna dziennikarka nazwała mnie dramatyzującą starą panną ze zdechłym kotem w tle. Dziennikarkę znam wirtualnie od ok. roku.
Miłe, prawda?
P.S. Ogrynia zjadła odrobinę pasztecika (pstrąg z marchewką) gourmeta. Niewiele, ale...
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019