Toksoplazmoza 1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 16, 2007 16:02

Najbardziej mnie przeraza jak nasze spoleczenstwo moze straszyc. Kilkanascie miesiecy temu przerabialam ten temat.
Widmo tej nieszczesnej toxoplazmozy ciagnie sie juz kilkadziesiat lat. Bedac w ciazy co sie nasluchalam jaka jestem niepowazna majac koty.

Ale bez obaw- choroba ta byla grozna kilkadziesiat lat temu dla kobiet w ciazy. W tej chwili na toxoplazmoze sa leki bardzo bezpieczne dla plodu- naprawde gorzej jest z grypa czy innymi chorobami/wirusami jakie mozna zlapac od czlowieka.
Ja bedac w ciazy mialam madra pania ginekolog, ktora uspokoila mnie i podzielila sie swoja naprawde duza wiedza.

Dziewczyny bez przeciwcial- robcie poprostu testy na przeciwciala a nawet jak cos zlapiecie to wczesne leczenie nie zagrozi dzidziusiowi.

I tak jak pisano- niewielki procent zarazen to wlasnie od kotow, a wiecej brudne warzywa, niedogotowane mieso.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Wto lip 17, 2007 8:55

niestety kilka dni temu dom straciła 12 letnia kotka
z powodu ewentualnej-kiedyśtam-potencjalnej ciąży synowej :(
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Wto lip 17, 2007 10:51

carmella pisze:niestety kilka dni temu dom straciła 12 letnia kotka
z powodu ewentualnej-kiedyśtam-potencjalnej ciąży synowej :(

Bo niestety glupota ludzka nie zna granic.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Wto lip 17, 2007 13:29

Przykładem takiej głupoty jest moja koleżanka. Całe zycie histerycznie bała się kotów, jak raz u mnie nocowała to chciała wracać do domu w środku nocy bo mój kot, przyzwyczajony do spania ze mną wlazł na nią, nie zauważywszy, że pani śpi na glebie :? Zaszła w ciążę i okazało się, że ma toxo ale..od jedzenia surowego mięsa najprawdopodobniej (jeszcze ciepłe, okrwawione potrafi zjesc :? :strach: ) Ale nadal jest święcie przekonana, że to przez mego kota, który wieki temu jeden, jedyny raz wskoczył na nią :evil:
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

[poprzednia]