Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Anusiak, co masz na myśli pytając czy można bezpiecznie karmę podawać?
Czy chodzi Ci o to, żeby nie dawać kotu za dużo białka?
Jeżeli dane, które spisałaś z etykiety są rzeczywiście wiarygodne, to ta sucha karma zawiera 54 gr. białka w 100gr.
Biorąc pod uwagę zalecenia odnośnie ilości białka jaką powinien otrzymywać dziennie kot, czyli 5 gr. na kilogram masy ciała, to:
np 4-kilogramowy zwierzak powinien zjeść zaledwie 37 gr. tej karmy w ciągu całego dnia (i nic więcej), żeby nie przekroczyć bezpiecznej dawki białka.
Ciekawe czy zgadza się to z zaleceniami producenta odnośnie sugerowanych dawek.
Ja ze swojego doświadczenia sugerowałabym po jakimś czasie karmienia tą karmą sprawdzić jonogram u kota (z akcentem na wapń i fosfor). Dawno temu, jak weszła na nasz rynek, przez jakieś pół roku karmiłam nią (jeszcze wtedy kiedy białka było 44%) i moje wszystkie koty miały wysoki wapń całkowity.
Jadły karmę chętnie, nie przedawkowywałam. Stosunek wapnia do fosforu w tej karmie jest 1,6: 1,21 = 1,32, a zatem wyższy niż rekomendowany jako ten optymalny czyli 1,15 (albo przedział 1,1-1,2): 1
16. Jaki powinien być prawidłowy stosunek wapnia do fosforu?
Normy przewidują, że wartość Ca:P powinna znajdować się w przedziale 0,9:1 do 2:1, ze wskazaniem "ideału" jako 1,15:1 (jako wymysłu współczesnych naukowców). Tak więc mysz, z wartością 1,73:1 jest jak najbardziej OK.
Norma podawana przez większość źródeł dla zdrowych kotów - fosfor: 70mg/kg wagi ciała, wapń: 80mg/kg wagi ciała, norma podawana przez mniejszość źródeł - fosfor: 96mg/kg wagi ciała, wapń: 120mg/kg wagi ciała.
Bellemere pisze:Kupuję mokrego PON, który jest jeszcze droższyale widzisz, to jedyna karma z tak zwanej górnej półki, którą moja kotka je. Dlatego siłą rzeczy nie mam wyjścia, chyba że chcę obniżyć poziom. Karmię suchą i mokrą - najchętniej wybrałabym samą mokrą, ale nie mam tyle kasy. Poza tym zdarza się, że siedzę na uczelni od rana do nocy - sucha wtedy przydaje się tym bardziej. Miesięczny koszt żywienia liczyłam już sobie chyba dla wszystkich możliwych karm, z tych "lepsiejszych".
Użytkownicy przeglądający ten dział: ewar, Google [Bot], puszatek i 139 gości