Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 18, 2013 11:17 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

bożeno, doceniam troskę o koty, znam stanowisko dotyczące wychodzenia, temat znajomości terenu też nie jest mi obcy, jednak ten aspekt (wychodzenia moich kotów) jest poza konkursem :wink:
koty są na swoim terytorium, to ich dom i ogród, znają go, a tak jak pisałam, jesteśmy z dala od wsi i innych kotów, co nie oznacza oczywiście możliwości zaplątania się obcego kota. i z tego powodu ważne jest dla mnie szczepienie przeciwko białaczce. to, co mnie interesuje i jest dla mnie niewiadomą, to ryzyko zachorowania kota na białaczkę po szczepionce. najpierw było dla mnie oczywiste, że zaszczepię je na białaczkę, ale po przeczytaniu różnych wypowiedzi mam duże wątpliwości i stąd mój udział w dyskusji "szczepionkowo-białaczkowej".
widzę jednak, że pomimo złych doświadczeń ze szczepieniem na białaczkę rekomendujesz te szczepienia? ważne jest dla mnie zdanie osób doświadczonych z tą chorobą, w temacie białaczki i szczepienia na nią nie mam doświadczenia a blady strach na mnie padł po przeczytaniu waszych doświadczeń z tą szczepionką...

.Mia.

Od: Wto sty 15, 2013 19:03

Post » Pon mar 18, 2013 12:18 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

(...) niepokoję się, czy chcąc uchronić koty przed białaczką nie zarażę ich przez szczepienie (...)

Kotów nie można zarazić szczepieniem :!: :!: :!: :roll:

Niektórzy twierdzą tylko, że jeśli kot jest już zarazony, to szczepionka może chorobę uaktywnić. Nie ma to potwierdzenia w badaniach, nie są to też opinie wetów.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon mar 18, 2013 13:00 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

czyli jak rozumiem, sedno sprawy tkwi w tym, aby zanim się zaszczepi, prawidłowo zdiagnozować/wykluczyć że kot jest nosicielem wirusa białaczki? o ile dobrze się orientuję, test elisa jest mniej wiarygodny niż test pcr. pytanie, czy test pcr, wykonywany z krwi (nie ze szpiku) jest wiarygodny? (test ze szpiku jest inwazyjny) a może istnieją jakieś inne testy o których nie wiem. i czy test pcr można wykonać na miejscu, czy trzeba czekać? czy test pcr należy powtarzać?
generalnie jak napisałam wyżej, chodzi mi o to, aby w wiarygodny sposób wykluczyć obecność wirusa białaczki u kota.

.Mia.

Post » Pon mar 18, 2013 14:10 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

To tylko PCR ze szpiku.

Jeżeli Twoje koty sa wychodzące, a testy z krwi wykluczają wirusa, dużo wiekszym ryzykiem byłoby zaniechanie szczepienia (zwłaszcza, że informacje o "aktywowaniu wirusa po szczepieniu" nie mają potwierdzenia w badaniach) niż zaszczepienie.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon mar 18, 2013 20:39 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

W tym wątku też rozważana była skuteczność testów na Felv.
viewtopic.php?f=1&t=142670&start=15
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pon mar 18, 2013 22:52 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

interesuje mnie jeszcze jedno, czy test pcr z krwi jest bardziej miarodajny niż test elisa, czy warto robić taki test czy jest to raczej to samo (w poniższym linku odpowiedzi nie ma a mnie nie udało się znaleźć w necie informacji na ten temat).

jeszcze jedna sprawa, która mnie interesuje w związku ze szczepieniem: miejsce szczepienia
jana, pozwalam sobie zacytować znalezione w twoim wątku informacje:

"Przy okazji wizyt u dr Jagielskiego dowiedzieliśmy się, że najnowsze trendy to szczepienie w brzuch - bo w razie czego (mięsak) tam można dużo wyciąć.
Cytuj:
(...)
- szczepienia u kotów należy wykonywać podskórnie w obwodowej części kończyn, a najlepiej na ścianie jamy brzusznej w jej środkowej części..."

w pierwszej chwili wydało mi się, że szczepienie w brzuch to nie jest dobry pomysł, bo to przecież "ważniejsza" część ciała kota niż łapka, którą w razie mięsaka można amputować. ale po zastanowieniu - może faktycznie, rozumiem że chodzi o fałdy brzuszne, które kot ma w dużej ilości. (czytałam gdzieś, że niektórzy weterynarze eksperymentują z podawaniem szczepionek w ogon).
swoją drogą, mam nadzieję, że nawet jeżeli weterynarz nie wykonuje szczepień w takie miejsca, to poproszony nie będzie miał problemu z zastrzykiem w takie miejsce... (dotyczy to kota w mojej rodzinie, która nie ma zbyt dużego wyboru co do weterynarza).

.Mia.

Post » Pon mar 18, 2013 23:17 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

W wątku cukrzycowym Tinka07 zamieściła ilustrację obrazującą miejsce szczepienia (zresztą nie tylko szczepienia ale i zastrzyków innych, bo mięsaki nie tylko od szczepień się tworzą)
viewtopic.php?f=36&t=140368#p8708278
Ja poprosiłam wetkę i podała w boczek (oczywiście podskórnie).
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Wto mar 19, 2013 11:12 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

dziękuję za link.
wydaje mi się, że na środku brzucha jest najwięcej kota: różne fałdki skórne, tłuszczyk, itp
i tak jeszcze z weterynarzem będę rozmawiać, ale już będę przygotowana :wink:
Ostatnio edytowano Pt mar 22, 2013 11:37 przez .Mia., łącznie edytowano 1 raz

.Mia.

Post » Czw mar 21, 2013 18:06 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

Niestety ale niektórzy weterynarze to tylko wyciągacze kasy.
Obrazek Obrazek

alette

Od: Śro sie 03, 2011 12:26

Post » Czw mar 21, 2013 18:34 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

.Mia. pisze:to, co mnie interesuje i jest dla mnie niewiadomą, to ryzyko zachorowania kota na białaczkę po szczepionce. najpierw było dla mnie oczywiste, że zaszczepię je na białaczkę, ale po przeczytaniu różnych wypowiedzi mam duże wątpliwości i stąd mój udział w dyskusji "szczepionkowo-białaczkowej".
widzę jednak, że pomimo złych doświadczeń ze szczepieniem na białaczkę rekomendujesz te szczepienia? ważne jest dla mnie zdanie osób doświadczonych z tą chorobą, w temacie białaczki i szczepienia na nią nie mam doświadczenia a blady strach na mnie padł po przeczytaniu waszych doświadczeń z tą szczepionką...

Mia, ja wciąż się zastanawiam. Postanowiłam jednak że zaszczepię moje koty, tylko po zrobieniu im testu PCR ze szpiku.

Kolejny artykuł nt testów PCR: http://www.idexx.pl/animalhealth/education/vmi/0509.pdf

Cytat z tego artykułu mnie zaskoczył:
Zintegrowany z genomem gospodarza wirusowy DNA (progenom, prowirus), może być wykryty za pomocą techniki PCR. Test
ten jest wysoce specyficzny i może być zastosowany do potwierdzenia wyników wątpliwych uzyskiwanych za pomocą innych
metod diagnostycznych. Badanie tą metodą krwi lub szpiku
pozwala także na rozpoznawanie zakażeń latentnych lub regresywnych, w przypadku których badanie metodą ELISA lub IFT
wypada z reguły negatywnie. Czułość metody PCR zależna jest
od ilości zakażonych komórek, w związku z czym wynik ujemny
nie wyklucza infekcji.

Czyli jak to rozumieć - jeśli kot jest latentnie zarażony, ale ma mało zarażonych komórek, to nawet test PCR ze szpiku może wyjść fałszywie ujemny? I wobec tego czy w takiej sytuacji gdy kot ma mało tych zakażonych komórek w szpiku, to czy można go normalnie zaszczepić na białaczkę :?
Niestety ale niektórzy weterynarze to tylko wyciągacze kasy.
Obrazek Obrazek

alette

Od: Śro sie 03, 2011 12:26

Post » Pt mar 22, 2013 11:36 Re: Czy szczepionka Purevax FeLV może uaktywnić białaczkę?

mogę podsumować to, co czego dowiedziałam się do tej pory i czego raczej będę się trzymać:

najbardziej popularną metodą badania obecności wirusów białaczki jest test elisa. wg mojej dotychczas zdobytej wiedzy test elisa może być wystarczający w przypadkach "mało skomplikowanych" typu brak obecności w stadzie kota białaczkowego, koty niewychodzące, w zdrowej kondycji itp. większość weterynarzy zaleca ten test w takich przypadkach bez sięgania po "ciężką amunicję" jaką test pcr. test pcr jest jest polecany w przypadkach które budzą wątpliwości. a i tak nie daje 100 % pewności (ale tak jest ze wszystkimi testami, nie tylko tym).

dla kotów niewychodzących, o ile nie ma ryzyka kontaktu z wirusem białaczki, szczepienie przeciwko białaczce nie jest zalecane.

w przypadkach kotów wychodzących, przy ujemnych testach elisa brak szczepień na białaczkę jest większym ryzykiem niż zaszczepienie. tym bardziej, że jak pisała wyżej jana, nie ma dowodów potwierdzających, że szczepionka przeciw białaczce rzeczywiście uaktywnia latentnego wirusa.

każdy musi rozważyć swoją sytuację i podjąć decyzję o szczepieniu, najlepiej wspólnie z naprawdę dobrym weterynarzem (i forum miau, na którym jest wiedza).

po podjęciu decyzji o szczepieniu: należy pamiętać (nie każdy na to zwraca uwagę) aby przy szczepieniach które niosą za sobą ryzyko powstania mięsaka (białaczka, wścieklizna), miejsce szczepienia było odpowiednio dobrane - opisane powyżej.

.Mia.

[poprzednia]