Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Animus pisze:dr. Włodarczyk od FIA twierdzi, że parametry krwinkowce zbyt wolno wzrastały podczas leczenia i według niego to nie była w ogóle hemobartonelle, on stawia na pnn
aga9955 pisze:Animus pisze:dobre pytanie,
19.01. wykonałam badaniaw laboratorium u poprzedniego weta
unidox odstawiony 21.01
a 31.01. wykonałam wyniki w lab. u nowego weta
pomijając normy każdego lab. to jest pogorszenie
Masz odpowiedz.
Mam wrazenie ze nadal kotka ma pasozyta. Mimo wszystko przy PNN, nie spadaja parametry czerwonokrwinkowe w taki szybki sposob. No chyba ,ze kotka ma zupełnie nieczynne nerki.
Ale wydaje mi sie ,ze jest niedoleczona na hemobartonelle.
zapytałam dr. dziś o ewentualne sprawdzenie pod kątem mykoplazmy, może PCR?
WetLab robi badanie DNA pasozyta. Moze to nic nie potwierdzic, ale zrobiłabym szczegołowe badania kotce. Łacznie z tym czy anemia jest regeneratywna czy tez nie. Porozmawiaj z wetka i popros o szczegołowe badanie.
Animus pisze:Konsultowałam wyniki on-line z dr. Włodarczykiem z Wrocławia. Twierdzi, że można odczytać błędnie rozmaz. To raz. Dwa, to to, że w trakcie leczenia unidoxem nie ma wzrostu czerwonych krwinek. One w ogóle stoją w miejscu i to tez przemawia za tym, że mogła być błędna diagnoza z Fia. Jak na samiczkę, to nie ma poprawy, a powinna być.
Ja też nic nie rozumiem więcej. Na pewno będę walczyć, bo siedzieć i nic nie robić nie mogę. Poszłam do weta z kotką która miała jeszcze morfologię w normie. Po kroplówkach wszystko się rozjechało. Zdaniem drugiej dr. wet (polecanej tu na forum) to jest anemia mikrocytarna. I weź tu bądź mądry. Jakkolwiek. Muszę walczyć z anemią. Kotka musi min. dobrze jeść. Zalecana karma renal nie odżywi anemika, ale teoretycznie nie obciąży nerek. Błędne koło. Pomysł z wynikem lipazy wyszedł od dwóch wetów. Konsultowałam wyniki z kilkoma.
aga9955 pisze:Animus pisze:Konsultowałam wyniki on-line z dr. Włodarczykiem z Wrocławia. Twierdzi, że można odczytać błędnie rozmaz. To raz. Dwa, to to, że w trakcie leczenia unidoxem nie ma wzrostu czerwonych krwinek. One w ogóle stoją w miejscu i to tez przemawia za tym, że mogła być błędna diagnoza z Fia. Jak na samiczkę, to nie ma poprawy, a powinna być.
Ja też nic nie rozumiem więcej. Na pewno będę walczyć, bo siedzieć i nic nie robić nie mogę. Poszłam do weta z kotką która miała jeszcze morfologię w normie. Po kroplówkach wszystko się rozjechało. Zdaniem drugiej dr. wet (polecanej tu na forum) to jest anemia mikrocytarna. I weź tu bądź mądry. Jakkolwiek. Muszę walczyć z anemią. Kotka musi min. dobrze jeść. Zalecana karma renal nie odżywi anemika, ale teoretycznie nie obciąży nerek. Błędne koło. Pomysł z wynikem lipazy wyszedł od dwóch wetów. Konsultowałam wyniki z kilkoma.
Ale jak błednie odczytac? Pasozyt w fazie wysiewu, jest widoczny i juz. Oczywiscie jest go trudno wychwycic, bo wysiew czy nie, czasem z trzech pobranych materiałow mozna go znalezc w jednym.
W trakcie leczenia unidoxem byla poprawa. Pisałas ,ze wyniki rozjechaly sie po jego odstawieniu. Bycie samiczka nie ma tu nic do rzeczy. FIA bardzo ciezko sie diagnozuje i leczy. Nie karm jej renalem, bo to bez sensu. Kot ma jesc. Sama lipaza nic nie daje. To wynik o kant z przeproszeniem dupy.
Zrob kotce porzadne badania w Wetlabie. Przy anemii nie podaje sie kroplowek, a juz na bank nie dozylnych.
Tu masz wszystko o rodzajach anemii
http://www.laboklin.pl/pdf/pl/wetinfo/a ... anemie.pdf
edit: dobre USG nerek. Koniecznie.
Animus pisze:dzięki za opis, też to czytałam,
12 stycznia robiliśmy badania - ładny wzrost
19 stycznia też na unidoxie parametry już spadły, dziwne prawda?
Animus pisze:aga9955 pisze:pixie65 pisze:Animus, a nie mogłabyś założyć swojej kotce oddzielnego wątku (może masz?) gdzie wszystko byłoby po kolei? Bo z tego bałaganu nic dobrego nie wynika.
viewtopic.php?f=1&t=68063&p=9555236#p9555236
tu był poczatek kłopotow i w wynikach chyba była potwierdzona obecnosc pasozyta.
a tu pierwszy wątek
viewtopic.php?f=36&t=148835
Dzięki Aga za wklejenie
Animus pisze:mam swój wątek, bardzo dziękuję!
będę go teraz kontynuować
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 64 gości