pomocy! kotka sika na łóżko!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 25, 2014 23:35 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Witam

Ja także potrzebuję pomocy!
Mamy 4 koty: 3 facetów i babkę. Kotka przed sterylizacją sikała na łóżko, nie ważne czy ktoś w nim leżał czy było puste. Po sterylizacji takie zachowanie było sporadyczne, jedynie robiła tak chcą nam dogryźć (wiem, wiem nie ma złośliwych kotów...). Na wszelki wypadek sypialnia w ciągu dnia jest zamknięta, w nocy gdy śpimy nie robi takich rzeczy.

Ostatnio któryś z kotów otwarł sobie sypialnię (no bo jaki to zamknięte drzwi?!) i zdarzyło jej się nasikać do łóżka dwa razy w ciągu dnia! Gdy odkryjemy, że jest nalane ona dziwnie znika a reszta bandy przybiega zobaczyć co się dzieje.
Dodam tylko, że kotka jest 4letnia, zdrowa, wysterylizowana i je tylko karmę hipoalergiczną, bo po innej się drapie do krwi.
Niestety po 4 latach spędzonych razem mogę śmiało twierdzić, że jest po prostu małą złośliwą mendą :D przy czym jest prze kochana, łasi się do nas, mruczy i śpi z nami. W grę nie wchodzi żadne oddanie jej nigdzie jedynie potrzebuję pomocy.
:(:(:(

merry88

Od: Nie lip 14, 2013 7:38

Post » Pon lis 10, 2014 9:35 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Witam !
Ja mam ten sam problem z załatwianiem się kotki po łózkach, ona robi do kuwety i do łóżek, nie na moje ,ale na inne łóżka, których jest kilka w innych pokojach i nie jestem w stanie ich zmieniać .W Biedronce jest płyn antybakteryjny - "Agent Max" kosztuje ok. 4 zł za litr i całkowicie eliminuje smród po kocie ale koniecznie trzeba prać z bardzo gorącą wodą - wrzątkiem zmieszanym z tym płynem wyprać ze 2 razy i jeszcze powtórzyć na drugi dzień, ja najpierw przecieram gąbką z samym płynem a potem zmywam wrzącą wodą i jeszcze stawiam gąbkę zanurzoną we wrzątku zmieszanym z płynem i lekko wykręconą na kilka minut na to miejsce, żeby para z gąbki weszła w głąb i zabiła zapach, to działa jak mop parowy i proszę mi wierzyć całkowicie eliminuje smród po kocie, na początku śmierdzi trochę chlorem bo płyn jest na bazie chloru, ale szybko się ulatnia, proszę powtarzać aż do skutku u mnie 2-3 razy wystarcza w zupełności, ale działa skutecznie tylko z gorącą wodą,im gorętsza woda tym więcej pary i szybciej eliminuje smród. Kotka miała 2 miesiące temu kocięta i wkrótce ją wysterylizuję może coś się poprawi, na razie zamykam drzwi do pokoi i wypuszczam rano na dwór bo ona wychodzi, ale i tak potrafi nasikać.

pozdrowienia Iwona

iwona29

Od: Pon lis 10, 2014 8:50

Post » Pt sty 30, 2015 10:40 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Witam, może i mi ktoś doradzi.
Mój kocurek ma około 5 -6 miesięcy, zaczął właśnie sikać na łóżko, w którym śpimy. Tzn. nie na okrągło, korzysta też z kuwety, a wpadki są najczęściej nad ranem. Mam plan go w najbliższym czasie wykastrować. Jednak czytając na temat znaczenia zaczęłam zastanawiać się czy aby nic mu nie dolega. Ponoć mocz znaczących kotów ma silny nieprzyjemny zamach. Pimpuś natomiast załatwia się bezzapachowo (gdybyśmy nie zauważyli mokrych plam, a później nastawiania się za potrzebą w ogóle nie wiedzielibyśmy że to robi). Może ktoś miał podobny problem, czy oprócz kastracji warto zrobić też inne badania? Czy zdarzają się koty znaczące i bezzapachowe?

Emiliiiiia

Od: Sob paź 11, 2014 19:02

Post » Wto paź 04, 2016 4:33 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Jestem wieloletnim kociarzem, też ostatnio sypiam w kuwecie niestety... Nie ma sensu powtarzać cennych porad, które tu padły, ale podzielę się moim pomysłem.
Zamierzam kupić czujkę ruchu(najprostszą, taką) i podłączyć wiatrak. Koty nie przepadają za wiatrem i mam nadzieję że to wystarczy. Niestety to plany, nie wiem czy czujnik wykryje kota...
Niemniej kierunek, choć techniczny to na tyle prosty, że każdy powinien sobie z tym poradzić. No i zwierzakom nie dzieje się krzywda.

robertnik

Od: Wto paź 04, 2016 4:18

Post » Wto paź 04, 2016 13:59 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Czujniki alarmowe nie zawsze koty wykrywają, musisz dopytać u sprzedawcy.
Jeszcze można nakryć łóżko folią z przylepioną taśmą dwustronną.

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Wto paź 04, 2016 18:01 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

To prawda że producenci czujników starają się by działało na ludzi, nie zwierzęta, to kłopotliwe w alarmach. Kierując się nazwą PIR urządzenia znalazłem parę filmików z tą samą nazwą 1, 2. O ile to ten sam czujnik, co sugeruje nazwa to powinno działać.

robertnik

Post » Wto paź 04, 2016 21:18 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Takie coś http://www.zooplus.pl/shop/psy/maszynki ... oCOoDw_wcB - cos podobnego było w programie "Kot z piekła rodem"
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Wto paź 04, 2016 21:47 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

To chyba trochę zbyt radykalne. Pańcio się cieszy jak trójka "dziewczyn"(by uciąć spekulacje to 3 wysterylizowane kotki, w wieku różnym) go zaszczyci i z nim śpi. Nie chcę by łózko na nie pryskało, syczało, czy coś co je zniechęci do używania go w właściwy sposób. Mam nadzieję że wiatrak z czujnikiem ruchu nieinwazyjnie spełni tą rolę.

EDIT
Działa. Drugą noc śpię w suchym łóżku. Mankamentem, albo cechą tego taniego czujnika jest że działa poniżej 5 luxów, jeśli mamy jasno w sypialni to słabo działa i trzeba szukać innego czujnika. W zaciemnionej sypialni czujnik ustawiony na łóżko(położony na łóżku w stronę ściany(nie chcę by wiatrak działał cały czas, tylko kiedy kot wskoczy na łóżko) działa. W nocy koty ze mną śpią, tak że wiatrak nie robi im krzywdy, ot wieje kiedy wskoczą i nie pozwala wywąchać poprzedniej uryny(prane za każdym razem, ale nie wieżę że to problem dla zmysłów drapieżnika).

robertnik

[poprzednia]