Witajcie

Trochę postów się pojawiło podczas mojej nieobecności.
Wybaczcie, że nie odpiszę na wszystkie posty - komputer mi się sypie
Oczywiście nikogo opinie nie zniechęciły mnie do dalszych działań - mimo wszystko wydaje mi się, że koty byłyby w pawilonie bezpieczniejsze. Jak już wspominałam ludziom przeszkadza obecność tylu kotów na osiedlu... Jaką mamy gwarancję, że ktoś im trutki nie podrzuci??? Może jakiś kot wpadnie pod samochód, albo zostanie zagryziony przez psa??? Za równo życie na wolności jak i życie w pawilonie to duże ryzyko. Ale wybierając opcję pawilon mamy możliwość socjalizacji i wyadoptowania chociaż części kotów. Koty pozostające na osiedlu w Luboniu nie będą socjalizowane, tracą jednocześnie szanse na dom, gdyż nie ma nikogo na miejscu, kto mógłby się nimi zająć. No i koty same musiałyby zdobywać pożywienie, bo nie ma osoby, która codziennie by tam jeździła. W wersji "Pawilon" koty miałyby zapewnioną codzienną opiekę.
Wszystko jest na dobrej drodze i prawdopodobnie z dniem 1 stycznia 2012r. wchodzi do życia nowa ustawa o Ochronie Zwierząt
A w niej jest m.in. taki punkt: Gmina ma
obowiązek zapewnić bezdomnym kotom bezpieczne schronienie i pożywienie.
I tutaj byłoby pole do popisu. Wystarczyłoby dojść do porozumienia z gminą, że udostępnimy pawilon i zaopiekujemy się bezdomnymi kotami z gminy, w zamian za wybudowanie wybiegu i zapewnienie karmy

Nie wiem jak wygląda sprawa z leczeniem, może to też jest gdzieś zapisane w ustawie... Pozostaje nam wytrwać do 1 stycznia
Prakseda, ewar

Oczywiście taka pomoc też mile widziana.