Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 18, 2011 11:54 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

agnes, wystarczy kubraczek posterylkowy (mocno zawiązany, zwłaszcza koło szyi) i ograniczenie przestrzeni, po której porusza się kotka.
Kubraczek kupisz u veta, rozmiar xs lub s. Przeważnie kosztują około 20 złotych.
Jeślibyś mogła pożyczyć skądś klatkę, byłoby super.
Ja dzikie koty po sterylce przetrzymuję w klatce dla gryzoni o wymiarach mniej więcej (w cm): 100x45x42 i w zupełności wystarcza. Mieści się w niej spora kuweta, posłanko, miseczki.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon kwi 18, 2011 12:23 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

Witam, czytam ten post i widzę,ze większość robi tu straszna panikę 8O
Być może jestem niedoinformowana w temacie kotów :oops: , ale z tego,co wiem, jesli u kobiety, mimo stosowania antykoncepcji hormonalnej ( na bazie progesteronu) dojdzie do ciaży, to nie ma zadnego zagrożenia, poniewaz progesteron jest hormonem, który podtrzymuje ciąże :?
Więć mysle,ze nie może mieć to wpływu na zdrowie i kondycję kociat...Tym bardziej,ze nie kontynuowano podawania antykoncepcji.

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Pon kwi 18, 2011 12:37 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

u kobiet nie podaje sie takiej ilosci hormonow jaka podaje sie kotce w zastrzyku hormonalnym
to nie panika, to fakty - niektorzy je widzieli
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon kwi 18, 2011 12:43 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

Chociaż do tej pory podchodziłam do tematu z dużym dystansem, tzn. może mnie ten najgorszy przypadek nie dotyczy, chyba tym razem na własnej, a raczej kociej skórze przekonalam się, ze zastrzyk może namieszać, kociaki od dwóch dni nie dają znaku życia, kotka nie daje oznak porodu, chyba to właśnie jest ten problem, że hormon podtrzymuje ciążę, pomimo, iż powinna już zostac naturalnie rozwiązana, ale to moje takie przemyślenia tylko, nie poparte żadnym dowodem naukowym.

agnes_agnes_

Od: Śro kwi 13, 2011 10:51

Post » Pon kwi 18, 2011 12:46 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

agnes, ja kiedys znalazlam wyrzucona kotke ktora poronila
w srodku bylo niezywe kocie :(
tylko szybka sterylka uratowala jej zycie
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Pon kwi 18, 2011 13:00 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

Marylo, takie rzeczy sie zdarzają :( Ale podejrzewam, ze przyczyną tego stanu, nie było podanie kotce wcześniej antykoncepcji...

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Pon kwi 18, 2011 13:15 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

agnes_agnes_ pisze:Chociaż do tej pory podchodziłam do tematu z dużym dystansem, tzn. może mnie ten najgorszy przypadek nie dotyczy, chyba tym razem na własnej, a raczej kociej skórze przekonalam się, ze zastrzyk może namieszać, kociaki od dwóch dni nie dają znaku życia, kotka nie daje oznak porodu, chyba to właśnie jest ten problem, że hormon podtrzymuje ciążę, pomimo, iż powinna już zostac naturalnie rozwiązana, ale to moje takie przemyślenia tylko, nie poparte żadnym dowodem naukowym.

Pliz Pliz pomyśl o tym przyjeździe na Śreniawitów
to lecznica całodobowa, więc nawet w nocy możesz przyjechac...
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pon kwi 18, 2011 13:34 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

myślę intensywnie, tzn. ona czuje się podejrzanie dobrze, ale taka wyprawa i kilkudniowy pobyt na pewno odbije się na niej niekorzystnie, więc zastanawiam się caly czas czy nie lepiej byłoby w okolicy zrobić zabiegu i zabrać do domu ją, tylko obawiam się, że jednak nie dam sobie z nią rady, bo krótko ją mam i dopiero zaczęła do mnie nabierać zaufania, a tak poza tym jakoś tak cały czas miałam nadzieję, że obejdzie się tym razem bez zabiegu i urodzi sama a kociaki uda się uratować :( to moja pierwsza kocia ciąża i chociaż niechciana i nieplanowana to trochę mi smutno :cry: ale coraz mniejsze szanse chyba jednak są, że one jeszcze są do uratowania, bo co prawda wprawy nie mam, ale do tej pory wyraźnie dało się wyczuć ich ruchy, a od wczoraj cisza...

agnes_agnes_

Post » Pon kwi 18, 2011 13:37 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

teraz powinnas pomyslec o kotce - o jej zdrowiu i zyciu
nie kazdy wet jest doswiadczony w przeprowadzaniu takiego zabiegu sprawnie i bezpiecznie dla zycia kotki

zrob tak jak Ci radzi tajdzi - masz lecznice z doswiadczeniem, ktora Ci kotke przetrzyma
tylko trzeba ja tam dowiezc, najlepiej jak najszybciej
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Pon kwi 18, 2011 13:50 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

Duża dawka hormonów może spowodować wady u kociaków, nawet jak się urodzą żywe - jaka gwarancja, że będą zdrowe? W tej chwili być może kotka nosi martwe płody... rozkładając się, moga doprowadzić do zakażenia jej organizmu i śmierci.
Ja bym nie czekała.

Mysza, tajdzi, maryla - mądrze radzą...

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Pon kwi 18, 2011 14:01 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

ok! kciuki prosimy! :ok:
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pon kwi 18, 2011 14:03 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

:ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Pon kwi 18, 2011 14:06 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

:ok:

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Pon kwi 18, 2011 14:12 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

Dzięki za wsparcie, jesteśmy umówione na zabieg, mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

agnes_agnes_

Post » Pon kwi 18, 2011 14:14 Re: Ciążą po zastrzyku anty, co z porodem?

Kciuki!
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

[poprzednia][następna]