KOT Z YT II. Sprawca będzie sądzony! s. 93 Linki post 1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 30, 2010 20:27 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

sunshain pisze:
inka1984 pisze:to co robimy w tej sprawie???? od czego zaczynamy? moze od listu do Kaczynskiego??? tylko w nim jest jakies oparcie :/
slyszalam ze ustawa o zaostrzeniu kar dla maltretowanych zwierzat jest przygotowana i walczy o nia kilku poslow, w tym jacys z PO ale jeszcze nikt jej nie wprowadzil w zycie... czas to zmienic! jesli utworza policje dla zwierzat , przysiegne ze bede sie udzielala finansowo na utrzymanie ich, baa - bede chciala sie tam zatrudnic :)

policz koszty (budynek, samochody, lecznica, ludzie, sprzęt itd idt) najpierw i JK raczej niewiele pomorze ....
to nie jest tak ot napiszemy ... a statut itd
może najpierw trzeba sie skontaktowac z SPCA z USA czy ... niech doradza jak oni zaczynali

jako zootechnik powiem tak taka praca to marzenie ale biorąc pod uwagę realia zycia codziennego (hipoteka, rachunki itd) to niestety na wolontariat w 100% nie mogę sobie pozwolić i nawet na jakieś najniższe krajowe

Myślę, że na utworzenie takiej instytucji największe szanse miałaby jakaś organizacja już istniejąca. Większe szanse na sponsorów i rozgłos. Taki szary człowiek musiałby mieć większe zaplecze przede wszystkim finansowe właśnie...

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Czw gru 30, 2010 20:29 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

przeciez jest tyle budynkow opuszczonych, na pewno jakis by sie znalazl na stancje dla takiej komórki. Listy do sponsorow z prosba o remont etc. Jesli tylko ktos sie tym na powaznie zainteresuje to ludzi ktorzy beda chcieli pomoc w utworzeniu takiej placowki, byloby co nie miara
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Czw gru 30, 2010 20:31 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

inka1984 pisze:
Tal-Rash pisze:List do prezydenta, premiera koniecznie trzeba napisać w formie fizycznej uważam a nie jakieś maile. Ktoś napisze? Wyślemy wszyscy po wydrukowaniu nie może zignorować kilkudziesięciu albo i kilkuset listów w tej sprawie!!!
TAK ZACZNIJMY!

rozumiem ze jedna tresc i wydrukowany przez iles tam osob? proponuje rowniez napisac cos o poczatku jego kadencji, wejsc mu na psychike tak by zrozumial nas i przede wszystkim zwierzeta... moze dolozyc do koperty materialy ze zdjeciami co niektorych maltretowanych zwierzat i umorzonych w zwiazku z tym spraw? Jest ktos kto potrafi tak dobitnie napisac???

PROPONUJĘ ZRZUTKĘ DO KOGOŚ ZAUFANEGO KTO UDA SIE DO ADWOKATA BY TO PRAWNIE DOBRZE TEŻ NAPISAĆ! KAŻDY Z WĄTKU NIECH DA 10zł I MYŚLĘ ŻE WYSTARCZY NA DOBREGO PRAWNIKA KTÓRY NAPISZE ODPOWIEDNIO DOBRE PISMO.
UDOSTĘPNIĘ JE NA SERWERZE KAŻDY BĘDZIE MÓGŁ OTWORZYĆ I WYDRUKOWAĆ I WYŚLEMY WSZYSCY NAWET DAMY RODZINIE BY KAŻDY Z RODZINY WYSŁAŁ. ZASYPIEMY PREMIERA I PREZYDENTA LISTAMI NIE BĘDĄ MOGLI ZOSTAWIĆ TEGO BEZ SŁOWA!!!

Sorry za wielkie litery ale chcę się przebić przez szum wątku.
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta. -George Bernard Shaw

Tal-Rash

Od: Śro kwi 22, 2009 12:53

Post » Czw gru 30, 2010 20:31 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

inka1984 pisze:przeciez jest tyle budynkow opuszczonych, na pewno jakis by sie znalazl na stancje dla takiej komórki. Listy do sponsorow z prosba o remont etc. Jesli tylko ktos sie tym na powaznie zainteresuje to ludzi ktorzy beda chcieli pomoc w utworzeniu takiej placowki, byloby co nie miara

ale sponsoring ma być stały ... nie jednorazowy
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Czw gru 30, 2010 20:32 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

Blue pisze:
Lajkonik pisze:Gdzie Ty żyjesz, bo chyba na nie na tym świecie co ja ... ?

Może nie.
Ale mam nadzieję nie zamieszkać na takim gdzie trzylatkom za karę łamie się kręgosłupy a nastolatków wiesza się na gałęziach za przyrodzenie.
Edit: dopisek:
W ramach walki z okrucieństwem.

Proponuję Ci zapoznać się z polskim prawem karnym. Już dzisiaj bądź pewna że żadne sankcje nie spotkają tego sadysty. Ty chyba mnie nie cytujesz bo nic takiego nie pisałem. Powiedziałem jedynie że to jedyna kara po której poczułbym satysfakcję ukarania go, bo na inną nie zasługuje.

Zawsze może być tak, że sama zrobisz coś by mieć poczucie spełnionego zadania, lub zostawić to innym, tylko że potem możesz sobie zarzucić, że mogłaś coś zrobić a nie zrobiłaś nic.

Czy pomysł z ulotkami, plakatami czy transparentami jest zły ?

Niech każdy kto będzie wiedział zrobi jakiś gest w stosunku do tego sadysty by nie zapomniał o tym co zrobił. Wrzuci do skrzynki zdjęcie tego kota, wysłać nawet pocztówkę z jego wizerunkiem, cokolwiek co nie dawałoby mu spać. Uwierz mi, że to nie da mu spokoju bo wyrok to może sobie wsadzić ...

Lajkonik

Od: Czw gru 30, 2010 19:21

Post » Czw gru 30, 2010 20:35 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

Zaznaczam
Anna Kubica

Post » Czw gru 30, 2010 20:37 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

ja_ana pisze:
sunshain pisze:
inka1984 pisze:to co robimy w tej sprawie???? od czego zaczynamy? moze od listu do Kaczynskiego??? tylko w nim jest jakies oparcie :/
slyszalam ze ustawa o zaostrzeniu kar dla maltretowanych zwierzat jest przygotowana i walczy o nia kilku poslow, w tym jacys z PO ale jeszcze nikt jej nie wprowadzil w zycie... czas to zmienic! jesli utworza policje dla zwierzat , przysiegne ze bede sie udzielala finansowo na utrzymanie ich, baa - bede chciala sie tam zatrudnic :)

policz koszty (budynek, samochody, lecznica, ludzie, sprzęt itd idt) najpierw i JK raczej niewiele pomorze ....
to nie jest tak ot napiszemy ... a statut itd
może najpierw trzeba sie skontaktowac z SPCA z USA czy ... niech doradza jak oni zaczynali

jako zootechnik powiem tak taka praca to marzenie ale biorąc pod uwagę realia zycia codziennego (hipoteka, rachunki itd) to niestety na wolontariat w 100% nie mogę sobie pozwolić i nawet na jakieś najniższe krajowe

Myślę, że na utworzenie takiej instytucji największe szanse miałaby jakaś organizacja już istniejąca. Większe szanse na sponsorów i rozgłos. Taki szary człowiek musiałby mieć większe zaplecze przede wszystkim finansowe właśnie...

piszac zatrudnie, mialam na mysli ze spedzalabym tam swoj wolny czas, oczywiscie jako wolontariusz. Takich znalazloby sie sporo ale wiadomo, takie cos to jak siegnac nieba :roll:
ale skoro temat zaczety, moze sprobujemy z tym listem jesli J.Kaczysnki jest milosnikiem zwierzat? i trzeba by odnalezc pozostalych poslow zaangazowanych w projekt ustawy.

Kumiko

Post » Czw gru 30, 2010 20:40 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

Tal-Rash pisze:
inka1984 pisze:
Tal-Rash pisze:List do prezydenta, premiera koniecznie trzeba napisać w formie fizycznej uważam a nie jakieś maile. Ktoś napisze? Wyślemy wszyscy po wydrukowaniu nie może zignorować kilkudziesięciu albo i kilkuset listów w tej sprawie!!!
TAK ZACZNIJMY!

rozumiem ze jedna tresc i wydrukowany przez iles tam osob? proponuje rowniez napisac cos o poczatku jego kadencji, wejsc mu na psychike tak by zrozumial nas i przede wszystkim zwierzeta... moze dolozyc do koperty materialy ze zdjeciami co niektorych maltretowanych zwierzat i umorzonych w zwiazku z tym spraw? Jest ktos kto potrafi tak dobitnie napisac???

PROPONUJĘ ZRZUTKĘ DO KOGOŚ ZAUFANEGO KTO UDA SIE DO ADWOKATA BY TO PRAWNIE DOBRZE TEŻ NAPISAĆ! KAŻDY Z WĄTKU NIECH DA 10zł I MYŚLĘ ŻE WYSTARCZY NA DOBREGO PRAWNIKA KTÓRY NAPISZE ODPOWIEDNIO DOBRE PISMO.
UDOSTĘPNIĘ JE NA SERWERZE KAŻDY BĘDZIE MÓGŁ OTWORZYĆ I WYDRUKOWAĆ I WYŚLEMY WSZYSCY NAWET DAMY RODZINIE BY KAŻDY Z RODZINY WYSŁAŁ. ZASYPIEMY PREMIERA I PREZYDENTA LISTAMI NIE BĘDĄ MOGLI ZOSTAWIĆ TEGO BEZ SŁOWA!!!

Sorry za wielkie litery ale chcę się przebić przez szum wątku.

tak sie sklada ze mam swietnego prawnika, moge sie tym zajac w poniedzialek. Zaproponujcie na czyje konto zrzutka i mysle ze to bedzie kosztowalo ok 100-150 zl ale jeszcze sie upewnie. Mozemy dzialac, jestem za jesli tylko bedzie wiecej takich chetnych osob

Kumiko

Post » Czw gru 30, 2010 20:51 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

Śliczne sreberko z tej Mariki. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł, żeby zwierzęta oddać do tamtego domu.
Jestem za tego rodzaju petycjami, społeczeństwo ma prawo głosu, ma prawo żądać sprawiedliwych kar. W tych wczorajszych Wydarzeniach w Polsacie przytoczono dane, w 2008 na ponad 500 (dokładnej liczby nie pamiętam, a reportaż na www chwilowo niedostępny) przypadków procesów, w których skarżono za znęcanie się/zabicie zwierzęcia, tylko 18 zakończyło się wyrokiem! Włosy jeżą się na głowie, kiedy się słyszy, czego, jakiego okrucieństwa, niektórzy potrafią się dopuścić. Każdy się zgodzi, ze prawo w Polsce nie jest do końca przemyślane - mówiąc delikatnie.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Czw gru 30, 2010 20:52 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

Popieram.
Oczywiście, jeśli chodzi o zmiany w ustawodawstwie i utworzenie polskiego SPCA. Warto spróbować.
Bo petycje w sprawie kar dla sprawców niestety niewiele dadzą. O tym zdecyduje sąd, a jak już ktoś wcześniej pisał, sędziowie mogą chcieć udowodnić swoją "niezawisłość" i zdecydować na przekór. :?

irmina1492

Od: Śro maja 12, 2010 22:17

Post » Czw gru 30, 2010 20:55 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

inka1984 pisze:piszac zatrudnie, mialam na mysli ze spedzalabym tam swoj wolny czas, oczywiscie jako wolontariusz. Takich znalazloby sie sporo ale wiadomo, takie cos to jak siegnac nieba :roll:
ale skoro temat zaczety, moze sprobujemy z tym listem jesli J.Kaczysnki jest milosnikiem zwierzat? i trzeba by odnalezc pozostalych poslow zaangazowanych w projekt ustawy.

obawiam się, iz musi taka organizacja wykazać się pracownikami na stałe
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Czw gru 30, 2010 21:01 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

sunshain pisze:
inka1984 pisze:piszac zatrudnie, mialam na mysli ze spedzalabym tam swoj wolny czas, oczywiscie jako wolontariusz. Takich znalazloby sie sporo ale wiadomo, takie cos to jak siegnac nieba :roll:

obawiam się, iz musi taka organizacja wykazać się pracownikami na stałe

to jest jasne jak slonce ale ja tu mam na mysli swoja pomoc jako wolontariusz.Wiadomo ze to nie jest mikro firma lecz jakas wieksza organizacja. Skoro maja ją utworzona w innych krajach, dlaczego nie mozemy miec jej my? sprobowac mozna, wyslylka listow droga nie jest i nie zaszkodzi troche przemowic do rozumu naszym politykom... szkoda ze nie jest to czas przed wyborami :roll:

Kumiko

Post » Czw gru 30, 2010 21:02 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

TVN - TERAZ

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw gru 30, 2010 21:04 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

vega013 pisze:TVN - TERAZ

Chyba że TVN24, bo na TVN leci W11, aż tak daleko sprawa nie zaszła:P

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Czw gru 30, 2010 21:06 Re: KOT Z YT II. Kot uratowany, sprawca zlokalizowany,CO DALEJ?

irmina1492 pisze:

Popieram.
Oczywiście, jeśli chodzi o zmiany w ustawodawstwie i utworzenie polskiego SPCA. Warto spróbować.
Bo petycje w sprawie kar dla sprawców niestety niewiele dadzą. O tym zdecyduje sąd, a jak już ktoś wcześniej pisał, sędziowie mogą chcieć udowodnić swoją "niezawisłość" i zdecydować na przekór. :?

to jak, dzialamy? moze sie uda. Jakas nadzieja musi byc. W imie tego kotka mysle ze znajdzie sie wiele osob ktore nas popra. Do tego tworzac jakby ksiege gosci ktorzy uwiecznia swoj podpis, popierajacy ową ogranizację

Kumiko

[poprzednia][następna]