WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 28, 2010 10:46 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

do okulisty trzeba koniecznie... :!:
U ludzi taki objaw na oku to dwie mozliwosci:zacma oka, bądź guz na mózgu
Ostatnio edytowano Wto gru 28, 2010 11:07 przez BOZENAZWISNIEWA, łącznie edytowano 1 raz
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto gru 28, 2010 11:04 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

KotkuJimmy trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Wto gru 28, 2010 13:25 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Pamiętaj, że można też weta wezwać do domu. Dla kota mniejszy stres i nie wynosisz na zimno. Koszty niestety nieco większe.
Paluszek

Post » Wto gru 28, 2010 18:54 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Dzwoniłam do weta powiedział, że jeśli kotek w końcu dobrze się czuje, zaczął się nawet sam bawić, ma ogromny apetyt, to nie ma powodów do niepokoju, ponieważ 37,1 jeszcze nad ranem o godz. 6.00 jest do przyjęcia, a być może termometr był za płytko włożony.

Kazała zostawić go w spokoju, nie wozić po lekarzach, a w czwartek przyjechać na kontrole, ewentualnie jeśli kiciuś będzie się dobrze czuł, to przyjechać samemu po leki. Więc zobaczymy jak to będzie.

Kazała sprawdzić dziś wieczorem temperaturkę.

Powiedziałam jej, że zapisaliśmy się do weta okulisty, powiedziała no dobrze..

Mam nadzieję, że temperaturka dziś wieczorkiem będzie lepsza.

Jutro na 16.30 mamy wizyte u okulisty. Żałuję, że nie będę mogła na niej być, z naszym kiciem pojedzie mój chłopak.

Dziękuję wszystkim za wsparcie, szczególnie Kazi i Hanulce:) Które mają cierpliwość czytać moje posty, oraz na nie odpowiadać.

Dziękuję. Mam nadzieję, że z każdym dniem będzie coraz lepiej.

KotekJimmy

Od: Sob gru 25, 2010 11:32

Post » Wto gru 28, 2010 19:07 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Jak kot ma apetyt i dobry humor, to już jest z górki.
Będzie dobrze.
:ok:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto gru 28, 2010 19:52 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Trzymam mocno :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Wto gru 28, 2010 20:42 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Teraz właśnie zmierzyliśmy temperaurkę i jest 40,1.
Ta temperatura skacze mu jak szalona.

Odkąd leczymy się w domku tabletkami i tak jest lepiej, ale widzę że nie obejdzie się bez wizyty u internisty także:

Wczoraj 1-szy dzień leczenia w domu:
Rano: 40,1
Południe: 38
Wieczorem 38,8

Dzisiaj:
Rano: 37,1
Wieczór: 40,1

Znowu gorączka, a myślałam, że już mu przechodzi.. :((((((

No nic dajemy leki dalej i czekamy co powie jutro okulista..
Może ta gorączka to przez to oczko, a weci się nie poznali..

Powiedzieli, że najważniejsze by pozbyć się gorączki a oczkiem zajmiemy się później..
A czy możliwe, że to w oczku się coś dzieje? I przez to ta gorączka??

Chociaż najpierw zaczął gorączkować, a potem kilka dni zauważyliśmy oczko.. :(((

KotekJimmy

Post » Śro gru 29, 2010 9:35 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Rano 39,5.. oszaleje.. Trzymajcie kciuki byśmy dziś się dowiedzieli czegokolwiek u lekarza..

KotekJimmy

Post » Śro gru 29, 2010 9:38 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

KotekJimmy pisze:Rano 39,5.. oszaleje.. Trzymajcie kciuki byśmy dziś się dowiedzieli czegokolwiek u lekarza..

Trzymajcie się!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro gru 29, 2010 10:30 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

No to kiepsko.
Zapytajcie o hemobartonellę.
Ona jest trudna do wykrycia w badaniach.
Zapytajcie, co wet myśli o zmianie antybiotyku na Doksycyclinę, pod kątem Hemobartonelli.
Gdybyście powtarzali badania krwi, koniecznie poproście o albuminy i białko całkowite.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro gru 29, 2010 11:10 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Słuchaj, nie sugeruj się chwilową poprawą, spadkiem gorączki. Po kotach często choroby nie widać cały czas, zwłaszcza młody kotek nawet w chorobie się bawi, szczególnie jak mu spadnie gorączka. To już za długo trwa, samo nie przejdzie i nie ma co przypisywać tego stresowi. Sama widzisz, że trzymasz w domu, a jednak gorączka jest. Dobry lekarz i wszystkie badania. Moja Mizia bardzo się stresuje wizytą u weta - podaję lek uspakajający (od weta, specjalnie na tę okazję) godzinę przed wizytą. Zapytaj o taką tabletkę i pojedź po nią sama. Stres wtedy nie wpłynie na wyniki. Z kolei mojego Puchasia nie da się złapać do transportera - wzywam weta i zapędzamy go w kącik we dwoje, tam już sobie pozwala wszystko zrobić, też jest stres, ale mniejszy, bo wizyta w domu. Zapytaj, czy wet przychodzi do domu. A tak w ogóle... nie doczytałam - ale czy kot jest szczepiony? A miał testy na białaczkę?
Paluszek

Post » Śro gru 29, 2010 11:18 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

KotekJimmy pisze:Rano 39,5.. oszaleje.. Trzymajcie kciuki byśmy dziś się dowiedzieli czegokolwiek u lekarza..

Norma temperatury u kotów - 38,5 - 39,5 - mierzona w pupie.
Jednak każde przekroczenie w obie strony, zwłaszcza w górę, to sygnał do niepokoju. U ludzi wielkości 0,1 stopnia to nieistotna różnica - u kota znaczna.
Jak mierzysz kotu temperaturę? Jeśli ma 39,5 przy pomiarze w uchu - to znaczy, że w pupie jest więcej. A to jest już za wysoko.

Odnośnie zmian w oku.
Zmętnienie jest na powierzchni gałki? Na rogówce? Czy wewnątrz oka, przed tęczówką?
Zmętnienie na powierzchni nie jest aż tak groźne, jak to wewnątrz gałki.

Zrób kotu proteinogram z krwi. Albo chociaż białko całkowite i albuminy.
Dobrze by było zrobić w ogóle morfologie i biochemię [ale - morfologie z rozmazem, a biochemię ze wszystkimi parametrami: mocznik, kreatynina, AST, ALT]. Wtedy można by porównać, co się zmienia.

Edit: no i testy na FIV i FeLV. Miał robione kiedykolwiek?
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro gru 29, 2010 15:36 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

39,5 mierzona w pupie.
Tak czy owak, jest strasznie nie tak z temperaturą, skacze mu jak szalona.
Dzisiaj za godzinę mamy wizytę w Klinice Weterynaryjnej Bemowo.
Niestety ja nie będę z naszym kiciem na wizycie, tylko mój facet - drugi właściciel.
Codziennie modle się o to by nam w końcu udzielono fachowej pomocy.
Może dziś trafimy na lekarza który się poza co to jest.

Co do zmian, to lekarz nam powiedział, że to zmiany na rogówce na zewnątrz oczka.
Do ej pory mówili nam, że ważniejsze od oczka to pozbyć się gorączki, ale dziś jedziemy też do okulisty..

KotekJimmy

Post » Śro gru 29, 2010 15:57 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

A szczepienie i testy były czy nie?
Paluszek

Post » Śro gru 29, 2010 16:07 Re: WAWA Błagam o pomoc! 5 mies. kot choruje, nikt nie wie na co

Kotek ma dopiero 5 miesięcy.
Był zaszczepiony na wszystko co potrzeba i zlecił wet.

Jednak żadnych testów nam nie zrobiono.

Dziś już powiedziałam mojemu facetowi, by zrobili wszystkie badania i testy, za jednym pobraniem krwi.

KotekJimmy

[poprzednia][następna]