Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 24, 2010 9:44 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Szalony Kot pisze:w schronie da się znaleźć koty w naprawdę dobrym stanie zdrowia. Kluczem jest szybkie reagowanie! Czyli adopcja kota zaraz po jego przywiezieniu chociażby. Niestety, wyciągnięcie kota z kwarantanny jest chyba szalenie trudne. Nie wiem, czy możliwe nawet. Za to czasem są koci szczęściarze, którzy przywiezieni pod koniec tygodnia jeśli wyglądają zdrowo lądują od razu w PA. Ale najczęściej są tam tylko w weekend, potem już stres ściąga na nie choroby i lecą do szpitalika.

Odebrać kota podczas kwarantanny może właściciel. :mrgreen:
Tylko jak wykazać, że jest się właścicielem... :roll:

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Pt gru 24, 2010 10:26 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Przy adopcji warunkowej (np teraz, kiedy brałam Sith) pracownik BA oznajmił mi, że kot nie jest do adopcji.
Po rozmowie z Panią Dyrektor i na Jej polecenie kota mi wydano.

Z kwarantanny nie można kota adoptować (zasady adopcji na stronie schroniska), jedynie wlasciciel moze odebrać zwierzę.

Czy nie lepiej żeby watek paluchowy był jeden?
Ja sama dzięki temu watkowi wzięłam z P 4 koty, a zatem dzialal skutecznie 8)
Ostatnio edytowano Pt gru 24, 2010 11:25 przez magaaaa, łącznie edytowano 1 raz

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Pt gru 24, 2010 11:10 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Też uważam, że wątek powinien być jeden, może trochę inaczej ukształtowany. Co więcej aktualizowanie raz w tygodniu to mało. Bo w międzyczasie wiele kotów jeszcze się może pojawić. Jeśli już aktualizować, to lepiej wspólnie konsultować, albo żeby więcej osób miało możliwośc aktualizacji, bo czasami kotek idzie w piątek, więc w sobotę go już nie będzie.
Chodzi o współpracę, a nie o robienie sobie pod górkę.
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Pt gru 24, 2010 11:28 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Dla mnie stary wątek nie spełnia swojej funkcji i jest zbyt chaotyczny. Co do współpracy, to wielokrotnie o nią prosiłam - o informacje o kotach, o zdjęcia, o pomoc w aktualizacji. Jeśli nikt mi nie pomoże, będę to robiła raz na tydzień - i lepiej raz na tydzień, niż wcale.. Natomias jednego posta może zmieniać tylko jedna osoba (no chyba, że o czymś nie wiem 8O ). Na razie wrzuciłam tylko koty z PA, niemal wszystkie, bo tylko tam ostatnio byłam. Docelowo wszystkie koty mają być przedstawione, i jeden post w starym wątku to stanowczo za mało... Ale wszelkie rady i opinie mile widziane :)

jhet

Od: Wto lip 14, 2009 23:15

Post » Pt gru 24, 2010 11:42 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Z najnowszych wieści - kocie cudo zostało adoptowane :ok: Mam nadzieję, że do dobrego domu...

jhet

Post » Pt gru 24, 2010 12:33 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Ale chodzi o to, aby aktualizować częściej - może być współpraca na zasadzie, że jedna osoba aktualizuje co 2-3 dni to co inne osoby jej podeślą. Tak funkcjonuje łódzka grupa wolontariuszy, każdy za coś jest odpowiedzialny. Podstawą myślę byłoby spotkanie się na żywo i porozmawianie o tym, o tym z kim się kontaktować w sprawie którego kota, jak pewne rzeczy umawiać, ustawiać.
Co na taką propozycję?
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Pt gru 24, 2010 12:47 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

naline pisze:Ale chodzi o to, aby aktualizować częściej - może być współpraca na zasadzie, że jedna osoba aktualizuje co 2-3 dni to co inne osoby jej podeślą. Tak funkcjonuje łódzka grupa wolontariuszy, każdy za coś jest odpowiedzialny. Podstawą myślę byłoby spotkanie się na żywo i porozmawianie o tym, o tym z kim się kontaktować w sprawie którego kota, jak pewne rzeczy umawiać, ustawiać.
Co na taką propozycję?

Jeśli chodzi o to, co napisałaś, to ja jestem przecież jak najbardziej ZA i o to cały czas mi chodziło :) Z tym, że jeśli mamy zmienić formę informacji o kotach i nie dawać ich numerków, to ja uprzedzam, że niestety się nie podejmę rozmów z potencjalnymi osobami adoptującymi :( Więc wszystko by spadło na Was, a jak napiszemy o niemal wszystkich kotach, to może być ciężko... Ja juz wczoraj pół dnia spędziłam na kontaktach tylko w sprawie dwóch kotów...
Natomiast największym zdaje się według Was problemem jest istnienie dwóch wątków - w poprzednim nie ma miejsca na to, co już zamieściłam i planuję zamieścić, i panuje tam straszliwy chaos 8O - jak ktoś tam zrobi porządek i wstawi kilka pustych postów na początku (ale nie wiem, czy się w ogóle da), to możemy tam przenieść informacje z tego. Natomiast w tej chwili nie ma tam takiej opcji, więc póki co informacje o kotach będę zamieszczała tu - na tamtem wątek nie mam wpływu.. Co do spotkania - postaram się wpaść w któryś najbliższy weekend :ok:

jhet

Post » Pt gru 24, 2010 14:29 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Tutaj zaraz też będziesz miała chaos.
To tylko kwestia czasu.

Tamten watek spełniał swoją rolę (i nadal to robi) bardzo dobrze.

magaaaa

Post » Pt gru 24, 2010 14:47 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Tamten wątek spełnia swoją funkcję. Jest ona- o ile dobrze rozumiem to co ma dziać się tutaj- po prostu inna. Skupia się na najpilniejszych przypadkach i potrzebach.
Koty nie przestają "być z Palucha" kiedy go opuszczą- często dopiero wtedy zaczyna się "walka". Z kolei potrzeby kotów w schronisku niestety nie ograniczają się "jedynie" do znalezienia domów...
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Pt gru 24, 2010 15:34 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

jhet pisze:Dla mnie stary wątek nie spełnia swojej funkcji i jest zbyt chaotyczny. Co do współpracy, to wielokrotnie o nią prosiłam - o informacje o kotach, o zdjęcia, o pomoc w aktualizacji. Jeśli nikt mi nie pomoże, będę to robiła raz na tydzień - i lepiej raz na tydzień, niż wcale.. Natomias jednego posta może zmieniać tylko jedna osoba (no chyba, że o czymś nie wiem 8O ). Na razie wrzuciłam tylko koty z PA, niemal wszystkie, bo tylko tam ostatnio byłam. Docelowo wszystkie koty mają być przedstawione, i jeden post w starym wątku to stanowczo za mało... Ale wszelkie rady i opinie mile widziane :)

Jeth jeśli chodzi o to, co wyboldowałam. Tak, jak pisałam NA PALUCH JEŻDŻĄ TERAZ: ja - raz w tygodniu w weekend, gdy starcza czasu, robię zdjęcia, Jamkasica - raz w tygodniu w weekend, czasem dwa razy, robi zdjęcia, gdy starcza czasu, Marika - raz w tygodniu zależnie od grafiku w pracy, dopiero zaczyna i dopiero w ostatnią niedzielę ! zapoznawała się z tym gdzie, co i jak, zdjęć nie robiła oraz Naline - w wakacje co tydzień, teraz wspiera nas według aktualnych potrzeb, nie robi zdjęć, za to w sezonie kociaków, potrafiła zrobić 11 adopcji kociąt w ciągu 5 godzin! edukując przy tym domy od picia mleczka do siatki w okanach po wożenie autem, pewnie kiedyś się dowiesz, że to naprawdę wyczyn.

Zatem nie wiem do kogo kierujesz swoją prośbę o zdjęcia i info... Jedynymi osobam, które mogłyby odpowiedzieć jestem praktycznie ja i Jamkasica... przy czym i ja, i ona od 2 dni myślimy, jak się ustosunkować do Twojego wątku, bo uważamy, że mnożenie wątków kotów Paluchowych to robienie zamieszania.

Do tego forma jaką wybrałaś - "ja pokazuje, niech sobie ludzie radzą sami" może doprowadzić do wielu niemiłych sytuacji i dla potencjalnych adoptujących, i dla schroniska. A przede wszystkim chodzi o to, by PO PIERWSZE, NIE SZKODZIĆ :!:

Już Ci mogę powiedzieć, że dział Kocięta nawet, gdy szczęśliwie uda nam się zaktualizować je 2 razy w tygodniu nie będzie działać na korzyść kotów, w sezonie co tydzień są inne w PA - potrafi przyjechać 20, kilkanaście pójść do adopcji, kilkanaście umrzeć. Może uda Ci się jakiegoś zobaczyć 2 razy!

Nie zgodzę się również z tym, że wątek Never nie spałeniał swoich funkcji... dzięki niemu kilkadziesiąt kotów znalazło kąt, ostatnio nie spisywałyśmy, ale samych chorych myślę, że już ok. 60-70! Tych kotów, które na adopcje w schronisku nie mają szans! I nie dlatego, że schronisko jest takie czy siakie, ale dlatego, że schronisko jest specyficznym miejscem, do którego przyjeżdżają specyficzni ludzie.

Wierz Jeth na słowo, że w schronie poznasz koci świat bardzo daleki od świata forum, od nowoczesnego kociarstwa. Poznasz zrzuty z DT, fundacji i innych azyli. Niestety jedny z największych problemów kotów nie jest to czy mają akurat kurczaka z marchwią w misce, ale potencjalni adoptujacy.

Nie zrozum nas źle - nie chodzi o to, że ktoś tu chce stłamsić Twój zapał, bo zapał nam, które zaliczyły już wzloty i upadki przez paluch bardzo nam się przyda. Ale po prostu przez te kilka miesięcy razem i oddzielnie nauczyłyśmy sie różnych rzeczy, odkryłyśmy różne rozwiązania, a niektóre napatoczyły się same. I jeśli np. ja proszę, żeby nie było numerów, to nie dlatego, że chcę Tobie zronić na złość, ale dlatego, że przez mój rok kilkakrotnie przekonałam się, że to może zaszkodzić i schronisku i kotom.

I ja na przykład nie widzę problemu, żeby taką promocję konkretnych kotów (a wierz mi, że nie będzie ich tak wiele, jak teraz Ci się wydaje) robić na starym wątku. Ja mam 2 posty na 1. stronię. Spokojnie mogę założyć nowy profil, do którego Ty, Kasia, Marika, Naline i wszystkie osoby, które będą chciały się do pracy przyłączyć moga mieć hasło i na bieżąco dopisywać tam koty. Poproszę moderatora, to zamieni te moje posty na wspólne. Mnie na właśnych postach nie zależy, bo tu nie chodzi o to do kogo posty należą... A moje rozliczenia na pewno Jamkasica przygarnie do swojego postu niżej :mrgreen:

alareipan

Od: Wto lip 22, 2008 13:50

Post » Pt gru 24, 2010 16:47 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Słuchajcie, ja juz nie wiem, co mam wiecej napisac... Wszystko już napisalam, o co chodzi w tym wątku, i powtarzam, że ma on być tylko informacyjny dla osób, ktore szukają kota, że takie a takie są w schronisku. Bo tak na prawdę to nic nie wiadomo, jakie są tam koty. I jak nikt o tych kotach nie wie, że w ogóle sa, to ich nikt nigdy nie adoptuje. I nie, nie uważam że ten wątek szkodzi - szkodzić to może schronisko, ktore wprowadza ludzi w błąd. I z tego co piszesz rozumiem, że ponieważ różni ludzie odwiedzają schronisko, to powinno się wpuszczac tam tylko tych odpowiednio przefiltrowanych przez nas, którzy wczesniej przeszli rozmowe kwalifikacyjną itd... I tak byłoby super, ale to nierealne - wiec mamy do wyboru promowac kilka kotow, rozmawiac z chetnymi na nie ludźmi, a reszte zostawic odłogiem... Bo więcej niz kilkoma kotami to sie nie damy rady naraz zająć :( A w schronie jest ich pewnie teraz z kilkadziesiąt... I wiele z nich nigdy nie doczeka promocji, o jaką ci chodzi.

Po drugie, wątek Never jak juz pisałam ma inne funkcje i w kwestii informowania za bardzo sie nie sprawdza - ale moze nie musi - i w tej chwili nie widzę tam miejsca na to, co umiescilam tutaj. Jak zrobicie miejsce i porządek w pierwszych postach, to się chętnie tam przerzucę z tym co mam. Dalej - prośba o aktualizacje - każdy robi co chce i może, można np. zapytać będąc w BA jakie koty w ciagu ostatnich paru dni poszły do DS, spisac numerki, i mi przeslac - i by już wystraczylo. Kociaki - teraz nie ma sezonu i kociąt jest znacznie mniej, więc dział Kocięta i młodzież jest jak najbardziej na miejscu. Zresztą tez informacje nie muszą byc od razu aktualizowane, nawet na stronie Palucha są koty ktorych juz dawno nie ma w schronie. Jak ktos chce kota, to i tak najpierw zwykle dzwoni sie upewnic, czy on nadal jest, i w ciemno nikt nie pojedzie. I dwa wątki znacznie się różniące pod wzgledem zawieranych informacji i funkcji, jakie pełnią, to dla mnie nie jest zamieszanie 8O Podsumowując - jak zrobicie miejsce, to się przerzucę ;) A teraz usuwam numerki skoro ci tak strasznie na tym zalezy, choć jestem temu absolutnie przeciwna. A w ogóle to wszystkim Wesołych Świąt ;) Kotom zwłaszcza, aby nie stały się niechcianym prezentem gwiadkowym.. :ok:

jhet

Post » Pt gru 24, 2010 16:58 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Jhet, w sezonie nie ogarniesz kociąt.
Uwierz mi na słowo; czy Ty nie byłaś nigdy w kociakowym PA w sezonie kociakowym?

Oczywiscie każdy ma swoje zdanie. pozwól że ja nadal będę uważać że wątek Never spelniał także rolę informacyjną.

magaaaa

Post » Pt gru 24, 2010 18:57 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

W sezonie moze nie, ale teraz nie ma sezonu :roll: A w wątku Never są informacje tylko o kilku kotach, co jest stanowczo za mało, wiec watek ten sprawdzał sie tylko w akcjach ratowania i wyciagania najbardziej potrzebujacych paluszkow. A o reszcie nikt nigdzie niestety nie pisze.

jhet

Post » Pt gru 24, 2010 19:07 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

zatem pojedź na P w sezonie kociakowym i popatrz tylko jak to wygląda w PA.
Tylko tyle.
A później spróbuj ogarnąć.
też tylko tyle.
I w sezonie kociakowym próba informacji będzie jedną totalną dezinformacją.

magaaaa

Post » Sob gru 25, 2010 3:09 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Dziewczyny, drugi wątek to nie jest takie zło. Chociażby Łódź ma jeden wątek główny, a drugi alarmowy, dla specjalnych przypadków.
U nas wątek główny prezentuje wszystkie koty bez komentarzy plus specjalne opisy dla trudnych przypadków.
O fajnych, miziastych, zdrowych kotkach nie ma ani słowa. I ten wątek mógłby mówić choćby o takich - bo nie każdy chce adoptować "zdechlaczka"...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

[poprzednia][następna]