Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 04, 2010 16:15 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Wet powiedzial ze jest odwodniona. W poniedzialek mam jechac na kroplowke i bedziemy powtarzac ile razy bedzie trzeba te kroplowki. Boje sie o nia bo to jeszcze dwa dni do poniedzialku a ona tak slabiutko wyglada :(

maine coon Safi

Od: Sob lis 27, 2010 12:12

Post » Sob gru 04, 2010 16:36 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

A nie macie lecznic całodobowych? bo nawet mniej zaufany wet kroplówkę potrafi założyć. Możesz powiedzieć, że leczysz u kogo innego, ale ponieważ weekend, to tu prosisz o nawodnienie kota. Koty szybko się odwadniają i to jest poważne.
Na razie dopajaj ją strzykawką do pysia. Nawet jeśli małe ilości, to często. Tlko, że dopajanie w sytuacji odwodnienia to może być za mało.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Sob gru 04, 2010 21:26 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Czy ktos wie moze czy Baytril badz noroclav moze powodowac zaburzenia neurologiczne?

maine coon Safi

Post » Pon gru 06, 2010 9:15 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Co u maleńkiej?

Anka

Post » Pon gru 06, 2010 13:20 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Kicia jest w bardzo ciezkim stanie, obecnie jest w szpitalu dla zwierzat i dzisiejsza doba pokaze czy bedzie miala sile zyc dalej. Wczoraj wieczorem nagle sie pogorszylo, miala niedowlad przednich lapek,strasznie plakala i sie zkrecala przy probie samodzielnego wstania,zaczely wypadac jej wloski :( .Cala noc nie spalam tylko pilnowalam jej i co godzine dawalam do pysia miksturke ktora zalecil mi wet. Bardzo zle wyglada chociaz oczka ma przytomne,wet sprawdzal odruchy neurologiczne i mowi ze ok ale na lapki nie moze stanac :( . Ona plakala a ja razem z nia :cry: . Tak mi jest jej zal. Wet chce najpierw dobrze ja nawodnic, odzywic i podac jej steryd- obawiam sie tego choc wiem ze czasem to pomaga. Mowi ze jak to nie zadziala to juz nie szans ale bedzie robil wszystko zeby z nami zostala. Tak wiec czas pokaze co dalej. Jeszcze mam sile o nia walczyc i jestem dobrej mysli ale nie chce zeby cierpiala.Jesli ona sie podda to pozwole jej odejsc bbbuuuuuuu :cry:

maine coon Safi

Post » Pon gru 06, 2010 13:53 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

jakie mieliscie doswiadczenia ze sterydami?

maine coon Safi

Post » Pon gru 06, 2010 13:55 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

maine coon Safi pisze:Czy ktos wie moze czy Baytril badz noroclav moze powodowac zaburzenia neurologiczne?

Baytril to enrofloksacyna i niestety może powodować zaburzenia neurologiczne. Mój kot ma uczulenie na tą substancję. Po podaniu był totalnie przerażony (a ja z nim) i unikał światła.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pon gru 06, 2010 13:58 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Mamy powody przypuszczać że jeden z kotów wyadoptowanych przez moja koleżankę miał problemy neurologiczne (zaczęło się od niedowładu tylnych łap) po Enroxilu (ta sama substancia czynna). Niestety kot nie przeżył.

Sylwka

Post » Pon gru 06, 2010 14:19 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

:cry:

maine coon Safi

Post » Pon gru 06, 2010 14:21 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Z czasów gdy szukaliśmy wszelkich sposobów ratowania Gucia została mi awersja do enrofloksacyny.
Dla anglojęzycznych: http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v34je05.htm
Animals were observed daily for 14 days post-exposure in these studies. Clinical signs associated with enrofloxacin toxicosis included lethargy, trembling, tonic convulsions, dyspnea, prone and lateral decubitus, and ataxia. Clinically affected animals that did not die recovered within 15 minutes to 7 days post-exposure. Gross post-mortem lesions reported included pulmonary congestion and haemorrhage.

Mój kot też bardzo źle zareagował na ciprofloxacynę a to ta sama grupa substancji.

Sylwka

Post » Pon gru 06, 2010 14:32 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Udalo Ci sie uratowac swojego kotka? Co sadzisz o sterydach?

maine coon Safi

Post » Pon gru 06, 2010 14:45 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Gucio to kot który niestety odszedł (ten o którym pisałam, że podejrzewaliśmy enrofloksacynę za przyczyne kłopotów).
Mój rudy zniósł leczenie dzielnie. O objawach po Enroxilu już pisałam (światłowstręt i przerażenie). Po ciprofloxacynie miał spore problemy z brzuszkiem (ból brzucha) i całkowicie odmawiał jedzenia.

Sylwka

Post » Wto gru 07, 2010 19:19 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Sylwka przykro mi z powodu Gucia :( .
Moja kicia dzielnie sie trzyma ,najgorzej ze ma niedowlad przednich lapek ( nastapil bardzo szybko w ciagu kilku godzin doslownie) nie moze wstac i wtedy jest tym przerazona. Jest w szpitalu pod opieka weterynarzy. Wet prowadzacy mowi ze ogolnie jest jakby troche lepiej ,nie ma temperatury ,robili rtg i wszystko ok tylko w lapkach nie widac poprawy :cry: . Podaje jej steryd z antybiotykiem i czas pokaze co dalej.
Czy ktos moze sie orientuje od czego moze byc taki nagly niedowlad, paraliz pomijajac urazy ?

maine coon Safi

Post » Wto gru 07, 2010 19:42 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Niestety nie mam pojęcia. Trzymam kciuki za maleńką :ok:

Co do enroxilu - moja Szarotka dstawała na zapalenie cewki moczowej, żadnych niepokojących objawów po nim nie zauważyłam.

Anka

Post » Wto gru 07, 2010 19:53 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

maine coon Safi pisze:...
Czy ktos moze sie orientuje od czego moze byc taki nagly niedowlad, paraliz pomijajac urazy ?

Na przykład zaburzenia równowagi elektrolitów.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

[poprzednia][następna]