co to za kot?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 15, 2004 14:29

na pewno twoja kotka jest wyjatkowa i innej takiej nie ma na swiecie - ale pomsyl lepiej dobrze. po 1 - skad wiesz ze u kociat ktore sie urodza nie wyjda cechy ich "dziadka" ktory byl krotkowlosym, burym dachowcem. skad wiesz ze wtedy znajdziesz dla nich dom, a nawet jezeli sie urodza takie jak bys chcial, to pamietaj ze latwo jest mowic: "ja na pewno wezme jednego", a potem kazdy tylko sie wymiguje - "a bo ja mam remont w domu", "my w ttym roku jedziemy za granice na wakacje i nie mamy gdzie kota zostawic" itp. po 2 jezeli chca miec kocieta, a ty specjalnie dla nich je "wyprodukujesz" (inaczej tego nie mozna nazwac) to jezeli oni je wezma, to kolejne 5, 6 kociąt ze schroniska (zelezy ile ci sie urodzi) straci szanse na dom. lepiej idz do weta, wysterylizuj kotke, a koledze poradz zeby swojego kocura (jezeli sie kwalifikuje) rozmnazal z syberyjka (tez z rodowodem itp.)
Kinia & Sonia za Tęczowym Mostem

magpie

Od: Sob gru 20, 2003 20:59

Post » Czw sty 15, 2004 14:30

magpie pisze:na pewno twoja kotka jest wyjatkowa i innej takiej nie ma na swiecie - ale pomsyl lepiej dobrze. po 1 - skad wiesz ze u kociat ktore sie urodza nie wyjda cechy ich "dziadka" ktory byl krotkowlosym, burym dachowcem. skad wiesz ze wtedy znajdziesz dla nich dom, a nawet jezeli sie urodza takie jak bys chcial, to pamietaj ze latwo jest mowic: "ja na pewno wezme jednego", a potem kazdy tylko sie wymiguje - "a bo ja mam remont w domu", "my w ttym roku jedziemy za granice na wakacje i nie mamy gdzie kota zostawic" itp. po 2 jezeli chca miec kocieta, a ty specjalnie dla nich je "wyprodukujesz" (inaczej tego nie mozna nazwac) to jezeli oni je wezma, to kolejne 5, 6 kociąt ze schroniska (zelezy ile ci sie urodzi) straci szanse na dom. lepiej idz do weta, wysterylizuj kotke, a koledze poradz zeby swojego kocura (jezeli sie kwalifikuje) rozmnazal z syberyjka (tez z rodowodem itp.)

Popieram! Zobaczysz jak chętni będą Twoi znajomi jak koty juz się urodzą :?

Agi

Od: Pt maja 17, 2002 19:19

Post » Czw sty 15, 2004 15:09

bolopunq pisze:(...) nie jestem samarytaninem (...)

Obyś nigdy nie musiał korzystać z pomocy tych, którzy nimi są. Szczerze Ci tego życzę.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw sty 15, 2004 15:24

bolopunq pisze:kot mojego kolegi jest z rodowodem i nie kryje "ot tak sobie" kotek.
to ze wpadlismy na taki pomysl wynika z tego ze jest on moim przyjacielem i stwierdzilismy ze polaczymy w ten sposob nasze dwie rodziny :D zapewnie po tym fakcie nastapi sterylizacja zarowno mojej jak i jego pociechy..

slicznie. a mozesz mi powiedziec co to za kotek? Tzn jak sie nazywa i z jakiej jest hodowli?
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Czw sty 15, 2004 16:25

eve69 pisze:slicznie. a mozesz mi powiedziec co to za kotek? Tzn jak sie nazywa i z jakiej jest hodowli?

dokładnie bo to że nie kryje "od tak sobie" powinno znaczyć że kryje kotki tylko i wyłącznie z rodowodem 8O
ObrazekObrazek Obrazek
a teraz serc mam aż pięć...
http://wataha.odiland.com - moja wilcza rodzina - galeria
http://odiland.blogspot.com - mój blog
zycie przynosi cudowne niespodzianki, jesli tylko dasz mu szanse...

odynka

Od: Czw lip 25, 2002 10:43

Post » Czw sty 15, 2004 17:11

Wojtek pisze:
bolopunq pisze:(...) nie jestem samarytaninem (...)

Obyś nigdy nie musiał korzystać z pomocy tych, którzy nimi są. Szczerze Ci tego życzę.

Cudnie to napisałeś Wojtku. Samo sedno sprawy.

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Czw sty 15, 2004 17:27

smutek
smutek
smutek
smutek
smutek
smutek
smutek
smutek

charcoal

Od: Śro lis 19, 2003 16:45

Post » Czw sty 15, 2004 17:29

bolopunq, przygarnięcie bezdomnego kotka, na tym forum nie jest aktem miłosierdzia. My po prostu kochamy wszystkie koty i uważamy, że każdemu z nich należy się jak najlepszy z domów. Nie ważne czy jest piękny, czy jest zupełnie zdrowy, ma oba oczka czy jedno stracił.

Jak porozglądasz się trochę w tematach, które na forum są, jak poczytasz, zobaczysz jak bezdusznie w tym miejscu (miau.pl) brzmią Twoje słowa.
Może też inaczej spojrzysz na sprawę. Pojawiłeś się, przedstawiłeś nam kicię - bardzo pięknie. Ale troszeczkę poczytaj o problemach kotków, o tym jak cierpią zimno, głód, jak mocno tęsknią za kochającym je opiekunem. Każdy z nich chce mieć dom.

A skoro już porównujesz sprawę do adopcji dziecka, to przypominam Tobie (bo na pewno o tym wiesz), że adoptują dzieci nie tylko rodziny nie posiadające dziecka. Często nie jest to tylko kwestia "braku wyboru".

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Czw sty 15, 2004 17:59

Nelly pisze:bolopunq, przygarnięcie bezdomnego kotka, na tym forum nie jest aktem miłosierdzia. My po prostu kochamy wszystkie koty i uważamy, że każdemu z nich należy się jak najlepszy z domów. Nie ważne czy jest piękny, czy jest zupełnie zdrowy, ma oba oczka czy jedno stracił.

Jak porozglądasz się trochę w tematach, które na forum są, jak poczytasz, zobaczysz jak bezdusznie w tym miejscu (miau.pl) brzmią Twoje słowa.
Może też inaczej spojrzysz na sprawę. Pojawiłeś się, przedstawiłeś nam kicię - bardzo pięknie. Ale troszeczkę poczytaj o problemach kotków, o tym jak cierpią zimno, głód, jak mocno tęsknią za kochającym je opiekunem. Każdy z nich chce mieć dom.

A skoro już porównujesz sprawę do adopcji dziecka, to przypominam Tobie (bo na pewno o tym wiesz), że adoptują dzieci nie tylko rodziny nie posiadające dziecka. Często nie jest to tylko kwestia "braku wyboru".

Podpisuje sie pod tym co napisala Nelly. Lepiej bym tego nie ujela.
bolopunq, z calym szacunkiem uwazam ze to co piszesz tutaj:
bolopunq pisze:Ale z drugiej strony jesli te kocieta trafia w dobre rece to pozniejsze ich ewentualne potomstwo tez pewnie zostanie przekazane dobrym wlascicielom.

to pobozne zyczenie i sporo zludzen. Gdyby bylo to takie proste i istnialo tyle dobrych domow nie potrzebowalibysmy schronisk :( W nich trafiaja sie rowniez dlugowlose i podobne do rasowych pieknosci...

Forum miau.pl nauczylo mnie patrzenia na koci swiat z szerszej perspektywy. Nasze pojedyncze dzialania i decyzje maja wplyw na calosc tego obrazu.
Serdecznie pozdrawiam
Obrazek Obrazek

Ylva

Od: Pon kwi 07, 2003 16:59

Post » Czw sty 15, 2004 20:41

czyli rozumiem ze jestem genralnie dyskryminowany ze wzgledu na to ze nie chce przygarnac kota ze schroniska?
moze w takim razie wezme sobie jeszcze psa? w koncu tyle ich jest w schroniskach -> pekajacych w szwach jak sie domyslam.
sorry, ale nie uwazam ze jestem z tego powodu gorszym czlowiekiem.
kot mojego kolegi jeszcze nie mial okazji nikogo pokryc bo jeszcze jest na to za maly.
ja rozumiem ze na tym forum jestescie szczegolnie uczuleni na kwestie cierpienia zwierzat, ale bez przesady, miedzy sugestia a dyskryminacja jest pewna granica, i nawet przy dobrych checiach nie powinniscie jej przekraczac.

bolopunq

Od: Wto sty 13, 2004 22:31

Post » Czw sty 15, 2004 20:53

Wybacz, ale dopoki setki kotow (tylko na tym forum, bo w Polsce jest ich duzo, duzo wiecej) nie maja kochajacych opiekunow nie oczekuj poparcia dla pomyslu rozmnazania koty, bo ladna.

Znajdz domy dla tych kotow, ktore juz sa i ich potrzebuja. Zobaczysz jakie to trudne i moze bedziesz miec okazje do zastanowienia sie nad tym.
Poza tym trudno powiedziec, zebys spotkal sie z krytyka z powodu niecheci do przygariecia kota ze schroniska... chyba mowimy o rozmnazaniu, nie?

Jesli myslisz, ze matka z corka lepiej sie pogodzi niz z obcym kotem - to sie mylisz. Byla juz tu opisywana sytuacja, ze matka corke tlukla az klaki lecialy.
Jesli chcesz drugiego kota, a nie chcesz ze schroniska, to zawsze jeszcze pozostaja prywatne domy osob, ktore koty ratuja...
Ostatnio edytowano Pt sty 16, 2004 7:10 przez zuza, łącznie edytowano 1 raz
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw sty 15, 2004 21:26

a potem czytamy w necie:
kocieta syberyjskie tanio :evil:
ech
niech to będzie max normalny miot
czyli jak mówią mądre książki 10 sztuk
zobaczymy jak będziesz szukal im domków
:pig:
nie lepiej jak będzie jeden kociak w miocie
oczywiście lepiej dla niego
Ostatnio edytowano Czw sty 15, 2004 21:43 przez vlod, łącznie edytowano 1 raz
**** reszta jest mrrruczeniem ****
Amadeo..Xena...Toffi
Obrazek

vlod

Od: Nie lis 09, 2003 15:10

Post » Czw sty 15, 2004 21:31

bolopunq pisze:czyli rozumiem ze jestem genralnie dyskryminowany ze wzgledu na to ze nie chce przygarnac kota ze schroniska.

Nie, albsolutnie nie z powodu że nie chcesz kota ze schroniska
tylko dlatego że chcesz wyprodukować nowe "ładne", totalnie
nie rasowe kotki, które być może do tego schroniska trafią w przyszłości :evil:
Obrazek

Od: Wto lip 22, 2003 11:25

Post » Czw sty 15, 2004 22:31

Aś pisze:Nie, albsolutnie nie z powodu że nie chcesz kota ze schroniska
tylko dlatego że chcesz wyprodukować nowe "ładne", totalnie
nie rasowe kotki, które być może do tego schroniska trafią w przyszłości :evil:

A jeśli nie trafią, to napewno "zajmą dobre domy", do których mogłyby trafić kotki, które już są bezdomne.

Nie zauważyłem dyskryminacji :)
Rozmawiamy z Tobą grzecznie, przedstawiamy argumenty, mając nadzieję na zmianę Twojej decyzji :)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw sty 15, 2004 22:54

twoja kotka jest naprawde sliczna, ale jak wiekszosc nie jestem zwolennicza rozmnazania nierodowodowych kotow.... pomozmy tym, ktorzy tej pomocy potrzebuja...
If you can't be cool, be fear...

Black Vampire

Od: Czw sty 15, 2004 20:49

[poprzednia][następna]