KociŻłobek u Seji. Jumi, Iwo [*]...czy wychodzimy na prostą?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 16, 2010 13:36 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

Kto na wspomożenie? Misja: dyzury w dokarmianiu Gangstera (technika strzykawkowa), oraz ważenie. Plan: ktoś co najmniej dwa razy dziennie, zeby nie obciążać Sabiny wiecznym lataniem i doglądaniem małego. Dziś i jutro będę ja. Chętny na wtorek rano lub wieczór poszukiwany.

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Nie maja 16, 2010 14:31 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

Jutro zakupię RC Conva i będziesz też mu dawać i RC dla kociąt.
Już zamówione i czeka :)

Kiedy wiadomo , że ma do mnie wrócić?
ODP. Jak nie będzie przybierał na wadze albo będzie spadał.

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Nie maja 16, 2010 14:36 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

ale jak szybko, tzn ile dziennie minimum ma przybierac?

rozmawialas z monika czy podwiezie tego conva do sabiny czy od niej mam odbierac?

Poker71

Post » Nie maja 16, 2010 14:48 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

masz pw :)

seja

Post » Nie maja 16, 2010 15:55 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

znalazłam. 10-15g dziennie ma przybierac jak nie to w dziób:)
http://www.kocidom.waw.pl/ksiazki/index ... =kociamama

musze to sobie druknąć. Seja, jak Ty wyrobiłas nie obłozywszy się książkami o młodych???? Ja zaraz doktorat na ten temat z internetu zrobię :twisted:

Poker71

Post » Nie maja 16, 2010 18:46 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

Powiedzmy intuicja i wątki na miau.pl z forum hodowców :)

I jakoś tak nie panikowałam jak Ty :) na spokojnie więcej zdziałam i lepiej dla małego :)
Z resztą nie pierwsze moje kocię i nie pierwsze pobudki :)

Choć przyznam , że ta noc kiedy mnie budził co godzinę dała mi popalić.
Musiałam chyba za słabe mleko zrobić...

Najlepsze mleko to to :
http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_sp ... jace/31936

Hodowcy lubią to (o ile dobrze pamiętam) :
http://www.emusklep.pl/farmfood-no-kozi ... fd1b7dfecf

seja

Post » Pon maja 17, 2010 0:18 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

A bo ja z natury histeryk jestem. I do tego mam jakieś "magiczne" przekonanie ze wszystko będzie dobrze dopóki ja czegoś nie zapomnę albo nie sprapram, w związku z czym jak się dzieje źle to wewnętrznie czuję że to moja wina.

Taka jakaś konstrukcja dziwna.

GangsteroGrzdyl waży 115/120g. Dostał już dziś strzykawkę mleka jako dodatek do mamkowego. Siedzi pod mamką jak kurczak pod kwoką :) Kupiłam wagę i sabina będzie malucha ważyć, no i dokarmiać, na początek myślę jedna strzykawka dwa razy dziennie będzie ok?

Sabina po wszystkich moich uwagach pouczeniach i instrukcjach powiedziała że już mam nie przyjezdzac :ryk: jakoś się nie dziwię :lol:

Poker71

Post » Pon maja 17, 2010 1:24 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

Mam troche doświadczenia z małymi psami (sierotki w 12 dniu :(), wszystkie udało sie odkarmić na zdrowe i szcześliwe psy, a wszystko co młode działa podobnie, więc:
1. karmić regularnie (już pewnie macie rozeznanie co ile godzin). Dwutygodniowe kocie powinno wytrzymywać ok. 6-7h bez papu i dać pospać. Ale to tylko teoria.
2. Ważyć codziennie po papu i kupie, zapisywać ile zjadło i ile wazy (w tym wieku, jeśli sie nie myle, dziennie nabiera kilka gram). Będzie zresztą widać w notatkach czy wzrasta i o ile)
3. Duuużo przytulać. Niech czuje kontakt. Widze co sie z moimi sierotkami dzieje. Ten, który jeszcze za życia suni był miziany i tulany i spał na rekach jest odważny, pewny siebie i nie ma problemów. A ta, która była z matką i rodzeństwem w kojcu, ma chorobę sierocą, ssie poduszki i jest zołza.
4. Karmić z butelki, nie strzykawką. W opakowaniu z mlekiem powinna być butelka. Jak kocie ssie i musi sie wysylić, to sie dobrze rozwija. Musi ćwiczyć, maluszek. A jak nie ssie, znaczy albo za ciepłe albo za zimne mleczko. Sprawdzać temperature jak przy karmieniu dziecka - kropla z butelki na nadgarstek. Jak za zimne - nalać do dzbanka gorącej wody (nie wrzątku) i włożyć butelke, taką kąpiel zrobić. Jak za ciepłe - to samo w zimnej wodzie. Przed podaniem wstrząsnąć :D

No, to chyba tyle. Jak się uciapra, to ręcznik zmoczony w ciepłej wodzie i umyć :) Nie wiem, na ile sie przyda moja wiedza, ale staram sie jak mogę :)
Trzymajcie się i niech Wam koteczek rośnie :D

Yorukamiko

Od: Czw maja 13, 2010 0:46

Post » Pon maja 17, 2010 5:09 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

Poker spokojnie. Przybiera na wadze i to się liczy. Pilnujcie czy przybiera. Nie ma nic lepszego niż taka mama zastępcza, ale ona może już niedługo mleczko stracić i wtedy na Was cała robota spadnie. Teraz jak wylizuje to znaczy, że kociak ma wszelkie potrzeby zaspokojone. Wy macie tylko ważyć. Moje kocięta miały wagi następujące w kolejnych dniach

98-108-121-148-162-186-206-216-230- - 272- - 307

Ale nie należy sztywno się trzymać, że kociak codziennie musi tyle samo przybrać. Można powiedzieć, że zasadą jest, ze kończąc pierwszy tydzień podwaja wagę urodzeniową.
Musicie kontrolować wagę żeby zauważyć kiedy kociak nie spadnie z wagi i wtedy konieczne jest dokarmianie, a ogólnie spokojnie :D No wiem, że z tym spokojnie, to dowcip stulecia :D
Obrazek

Blusik

Od: Czw lut 22, 2007 22:29

Post » Pon maja 17, 2010 13:34 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, ale ... PORADY!

Sabinka się wywiązuje:) Zobowiązałam ją pod groźbą że będę dzwonic zeby mi wysylala smsy o wadze kociaka :D
Wczoraj ważył 115-120, dziś sabinuś pisze ze przybrał 15g czyli modelowo :ok:

Dokarmiać i tak będziem bo mnie co niektórzy nastraszyli ze taka kicka ze starszymi ma mniej tłuste mleko . A mnie to wystarczy raz zasiac ziarno wątpliwosci :twisted: zebym się przełączyła w tryb awaryjny.

Dokarmiany jest strzykawka bo mu się butelka do pysia nie miesci. Ale z cyca ciagnie za pomocą ssania :)

A spokojnie to w moim przypadku faktycznie dowcip stulecia :ryk:

Aha i oficjalnie chce pochwalić mamkę, nazwaną wczoraj Balbinką. Słuchajcie to jest przekochana kicia. Jak sa ludzie w kociarni to się wspina na siatkę i ociera o nią zeby ja pogłaskać. Dzieci broni przed innymi kotami jak trzy lwice naraz. Maluszka nawet nie wąchała, tylko go zobaczyła to od razu łapą pod siebie zgarnęła i zaczęła myć. Jak Gangster piszczy to od razu do niego leci olewając nawet własny przychówek. Maluchy pozwala brać ludziom bez żadnego ale. Cudowna kiciula.

Poker71

Post » Pon maja 17, 2010 14:05 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, paniki mniej

:D :D :D :D :ok:

seja

Post » Pon maja 17, 2010 16:19 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, paniki mniej

Jakim mlekiem dokarmiacie?
Obrazek

Blusik

Post » Pon maja 17, 2010 16:23 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, paniki mniej

A doczytałam. Rzeczywiście hodowcy lubią Farmfood, ale RC też się sprawdza :D
Obrazek

Blusik

Post » Pon maja 17, 2010 16:39 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, paniki mniej

Witajcie!
zaznaczę watek :ok: Poker bez paniki będzie dobrze :ok: a koteczek prześliczny :1luvu: :1luvu: :1luvu:
http://www.bizuteria-artystyczna.ugu.pl - zdjęcia biżuterii własnoręcznie prze zemnie robionej ;)
Obrazek

Kasiullka

Od: Pt paź 16, 2009 19:17

Post » Pon maja 17, 2010 17:47 Re: Trójmiasto JEDNODNIOWY KOCIAK... jest mamka, paniki mniej

Monika dostała 2 saszetki conva i jedną 100g RC.
Starczy.
Conva nie rozrabiaj całego.
Po trochę :) ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany :)

seja

[poprzednia][następna]