[WRO]Maciuś vel Wituś ze schroniska, już szczęśliwy w DS :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 28, 2010 21:50 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Maciuś szuka DT a najlepej od razu DS.

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Pt sty 29, 2010 0:42 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

to nie ma juz szansy na tamten DT?

anias

Od: Czw sty 28, 2010 22:12

Post » Pt sty 29, 2010 11:04 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

anias pisze:to nie ma juz szansy na tamten DT?

Jak będę coś wiedziała to napiszę :wink:

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Pt sty 29, 2010 14:12 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Minerwa1 pisze:Jest szansa na DT u mojej znajomej (jak sie zakocha w Macku i stanie na nogi moze i DS).
Pytanie czy domek sie nada - jest tam drugi kot i duzy pies i nie bardzo jest mozliwosc by Macka izolowac (1 pokoj bez drzwi, do lazienki drzwi sie nie zamykaja..).
wyslalam PW w tej sprawie :)

Rozmawiałam z Minerwą1. Ze względu na wyżej przedstawione warunki bytowe uważam, że jest duże ryzyko że Maciuś może być kotkiem "problemowym". W tym stanie psychicznym w jakim jest lepszy byłby DT gdzie byłaby chociaż łazienka do początkowej izolacji. Trzeba będzie obserwować jak kotek się zachowuje, czy je, czy kuwetkuje, dać mu czas na przyzwyczajenie sie do nowej sytuacji, nie wiemy też jak zareaguje na psa. Niestety ja nie wezmę na siebie ryzyka, że po kilku dniach DT będzie jednak musiał oddać kotka ( bo np. nie je, lub z innego powodu). Nie będzie wówczas gdzie go umieścić a powrót do schroniska wogóle nie wchodzi w grę!

Czekam na dalsze ustalenia Minerwy1 z DT.... może bedziemy szukać innego rozwiązania :roll:
W każdym razie bardzo dziękuję Minerwie ( nawet zapomniałam zapytać jak jej na imię :oops: ),
za chęć pomocy Maciusiowi :1luvu:
Uważam że DT lub DS dla tego kotka jest naprawdę PILNY!
Nie możemy jednak postępować nieodpowiedzialnie więc trzeba przewidzieć różne problemy które mogą się pojawić, a w przypadku kotka z depresją ( wg mnie tak właśnie się zachowuje) tym bardziej!

Agness78

Post » Pt sty 29, 2010 14:16 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Tylko że depresja może być spowodowana schronem... Hmm.. Ciężki orzech do zgryzienia... :roll:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt sty 29, 2010 14:44 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Agness78 pisze:
Rozmawiałam z Minerwą1. Ze względu na wyżej przedstawione warunki bytowe uważam, że jest duże ryzyko że Maciuś może być kotkiem "problemowym". W tym stanie psychicznym w jakim jest lepszy byłby DT gdzie byłaby chociaż łazienka do początkowej izolacji. Trzeba będzie obserwować jak kotek się zachowuje, czy je, czy kuwetkuje, dać mu czas na przyzwyczajenie sie do nowej sytuacji, nie wiemy też jak zareaguje na psa. Uważam że DT lub DS dla tego kotka jest naprawdę PILNY!
Nie możemy jednak postępować nieodpowiedzialnie więc trzeba przewidzieć różne problemy które mogą się pojawić, a w przypadku kotka z depresją ( wg mnie tak właśnie się zachowuje) tym bardziej!

Gibutkowa ma rację. Depresja to klatka itd. Agness - problemem tu moze być wg mnie ewentualnie pies, choć jeśli tam jest już kot, to i raczej na pewno będzie ok. Brak łazienki, innego pomieszczenia nie jest chyba aż takim problemem, wrecz z moich doswiadczeń wynika, ze koty żle znoszą, jeśli narzuca im się dane miejsce w dodatku za zamknietymi drzwiami. Ja biorę koty z ulicy - mam garderobę, idą tam tylko koty chore. Pozostałe zawsze wypuszczam "na pokoje". Może nie jest to modelowe postępowanie i zapewne też moi rezydenci są
przyzwyczajeni do nowych, ale czynię tak niecnie od 7 lat i nigdy jeszcze nie szukałam nowego DT.
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pt sty 29, 2010 15:04 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

mamucik pisze:
Agness78 pisze:
Rozmawiałam z Minerwą1. Ze względu na wyżej przedstawione warunki bytowe uważam, że jest duże ryzyko że Maciuś może być kotkiem "problemowym". W tym stanie psychicznym w jakim jest lepszy byłby DT gdzie byłaby chociaż łazienka do początkowej izolacji. Trzeba będzie obserwować jak kotek się zachowuje, czy je, czy kuwetkuje, dać mu czas na przyzwyczajenie sie do nowej sytuacji, nie wiemy też jak zareaguje na psa. Uważam że DT lub DS dla tego kotka jest naprawdę PILNY!

Gibutkowa ma rację. Depresja to klatka itd. Agness - problemem tu moze być wg mnie ewentualnie pies, choć jeśli tam jest już kot, to i raczej na pewno będzie ok. Brak łazienki, innego pomieszczenia nie jest chyba aż takim problemem, wrecz z moich doswiadczeń wynika, ze koty żle znoszą, jeśli narzuca im się dane miejsce w dodatku za zamknietymi drzwiami. Ja biorę koty z ulicy - mam garderobę, idą tam tylko koty chore. Pozostałe zawsze wypuszczam "na pokoje". Może nie jest to modelowe postępowanie i zapewne też moi rezydenci są
przyzwyczajeni do nowych, ale czynię tak niecnie od 7 lat i nigdy jeszcze nie szukałam nowego DT.

No nie wiem. Być może rzeczywiście będzie ok, ale ja nie chciałabym być w sytuacji kiedy za kilka dni dziewczyna zadzwoni i powie: kot nie je, sika po kątach, boi się psa , etc. ... musicie go zabrać. Co w takiej sytuacji? Ja do schronu go nie odwiozę. Jak jest ktoś, kto awaryjnie zapewni kotu DT w takiej sytacji to możemy podjąć się takiego rozwiązania. Przepraszam, ale muszę sprawę postawić jasno żeby nie było wątpliwości. :oops:

Oczywiście o ile DT nadal gotowy jest podjąć się opieki nad Maciusiem.
Czekamy na Minerwę, niech wypowie się jaki mamy stan decyzyjny na chwilę obecną :ok:

Maciuś nie przebywa w klatce, tylko w pokoju z kilkunastoma innymi kotami, na otwartej przestrzeni.
Niestety wogóle z niej nie korzysta, siedzi skulony i schowany w kącie pod paletą, całymi dniami :(

Agness78

Post » Sob sty 30, 2010 16:22 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Podrzucę Maciusia :(

Agness78

Post » Nie sty 31, 2010 21:07 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Kolezanka domek oferuje nadal - zgodzila sie na tymczasik dla jakiegos kotka (choc sama mowi ze pewnie jak sie przyzywczai to DT zmieni sie na DS), niemiej jednak warunki sa tam jakie sa.. Jest pies w typie labradora, lagodny, ale taki radosnie upierdliwy, jak sie wita, kupa biegania, kupa zamiesznaia ;). Domyslam sie ze to takiemu wuyploszkowi Maciusiowi nie pomoze.. Druga kotka taka chyba raczej samotniczka. No i niestety nie ma wlasnie mozliwosci wydzielenia zamknietego pomieszczenia - czy to lazienki czy pokoju.. kot puszczony bylby luzem, pewnie swchowalby sie od razu pod wersalke.. Pytanie czy spod wersalki by w ogole wyszedl, jak wlasnie z jedzeniem itp itd..

Temu domkowi duuzo brakuje do idealu, Marzenka zaoferowala pomoc, ze wgledu na Maciusiowa sytuacje.. Pytanie tylko, czy bardziej kotu sie nie zaszkodzi (bo co jesli po 3 dniach kot bedzie wystraszony, znerwicowany, nie bedzie jadl i bedzie musial opuscic domek? Powrot do schroniska bedzie jeszcze wieksza krzywda niz zabranie go teraz stamtad..).

Jesli zglosi sie ktos z warunkami dla Maciusia, kto 'w razie W' Maciusia od mojej znajomej zabierze to mozna sie podjac calej akcji.. Szukam jeszcze po innych znajomych, ale na razie z marnym skutkiem :(.

NIe wiem sama.. dziewczyna chce pomoc kotu, ale tez waha sie, czy nie wziac innej bardzo potrzebujacej bidyn (takiej z wieksza szansa na odnalezienie sie u niej)..

Minerwa1

Od: Czw lip 06, 2006 8:54

Post » Pon lut 01, 2010 10:43 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Minerwa1 pisze:Kolezanka domek oferuje nadal - zgodzila sie na tymczasik dla jakiegos kotka (choc sama mowi ze pewnie jak sie przyzywczai to DT zmieni sie na DS), niemiej jednak warunki sa tam jakie sa.. Jest pies w typie labradora, lagodny, ale taki radosnie upierdliwy, jak sie wita, kupa biegania, kupa zamiesznaia ;). Domyslam sie ze to takiemu wuyploszkowi Maciusiowi nie pomoze.. Druga kotka taka chyba raczej samotniczka. No i niestety nie ma wlasnie mozliwosci wydzielenia zamknietego pomieszczenia - czy to lazienki czy pokoju.. kot puszczony bylby luzem, pewnie swchowalby sie od razu pod wersalke.. Pytanie czy spod wersalki by w ogole wyszedl, jak wlasnie z jedzeniem itp itd..

Temu domkowi duuzo brakuje do idealu, Marzenka zaoferowala pomoc, ze wgledu na Maciusiowa sytuacje.. Pytanie tylko, czy bardziej kotu sie nie zaszkodzi (bo co jesli po 3 dniach kot bedzie wystraszony, znerwicowany, nie bedzie jadl i bedzie musial opuscic domek? Powrot do schroniska bedzie jeszcze wieksza krzywda niz zabranie go teraz stamtad..).

Jesli zglosi sie ktos z warunkami dla Maciusia, kto 'w razie W' Maciusia od mojej znajomej zabierze to mozna sie podjac calej akcji.. Szukam jeszcze po innych znajomych, ale na razie z marnym skutkiem :(.

NIe wiem sama.. dziewczyna chce pomoc kotu, ale tez waha sie, czy nie wziac innej bardzo potrzebujacej bidyn (takiej z wieksza szansa na odnalezienie sie u niej)..

No własnie ja też obawiam się tego co będzie jeśli.... :oops:
Ja nie będę miała gdzie kotka zabrać, a o powrocie do schronu nie ma mowy...
stąd pytanie czy w raze takiej sytuacji nie znalzałby sie inny DT :oops: :?: :?: :?:

Może zachęciłabyś koleżankę żeby zajrzała na wątek?
Czy ona w razie potrzeby jest w stanie np. pojechać z kotkiem do lecznicy weterynaryjnej?
Ewentualnie gdzie mieszka? w jakich rejonach? tak żeby ktos mógł ją wesprzeć...lub pomóc.

Agness78

Post » Pon lut 01, 2010 12:23 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Inną pomocą poza ewentualnymi radami praktycznymi i transportem nie moge pomóc - no właśnie, bo u mnie oj,oj sporo Ogonków :D ( po ryzyku :wink: ).
Żle jest przez pierwsze ok dwa tygodnie, potem Ogonki zaczynają rozkitać, choc zdarzyły mi sie i dwa uparciuchy ( oba zostały moimi rezydentami ).

Jestem ze Sródmieścia - zatem mogę ew. pomóc w transporcie do weta. Ja z moimi jesteśmy "Włodarczykowi" :lol: - więc do niego Maciusia moge brac w razie potrzeby, bądź do weta DT.
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pon lut 01, 2010 14:38 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

dziewczyna mieszka w okolicach wyszynskiego / nowowiejskiej. Z tymi wizytami u weta.. ze swoimi zwierzakami chodzi regularnie, kotka ostatnio operowala bo mial jakies guzki. Tylko chodzi do jakiegos osiedlowego weta, nie wiem jak z dojazdem do konkretnej lecznicy (tzn zalezy gdzie konkretna lecznica sie miesci) - M. nie ma auta, pracuje, jezdzi do stajni do konia, wiec czasu tez nie ma bardzo duzo.. Na forum nie da rady zajrzec, chyba ze u mnie bedzie.

Minerwa1

Post » Pon lut 01, 2010 16:45 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

hop

molly88

Od: Śro gru 16, 2009 19:00

Post » Wto lut 02, 2010 0:37 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

Na dobranoc :ok:

molly88

Od: Śro gru 16, 2009 19:00

Post » Wto lut 02, 2010 3:02 Re: [WRO] 3 letni Maciuś ze schroniska, pilnie szuka DT/DS

do gory koteczku

Minerwa1

[poprzednia][następna]