Na wątku jednego ze staruszków padł pomysł ogłoszeń papierowych skierowanych do ludzi starszych ale "na chodzie" (ogłoszenia mogłyby być rozwieszane na tzw. Uniwersytetach Trzeciego Wieku, Domach Pobytu Dziennego itp. miejscach gdzie spotykają się starsi ale pełni sił i życia ludzie.
Ogłoszenie mogłoby wyglądać mniej-więcej tak:
ZDJĘCIE
Pisze do Ciebie list
w imieniu swoim i Mruczka.
do szczęścia nam tak niewiele
pokochaj kociego staruszka.
Zajmę Ci czasu niewiele
pomruczę cichutko do uszka
grzecznie w pokoju poleżę
wystarczy mi jedna poduszka.
Pisze do Ciebie list
z głębi mojego serduszka.
Pomyśl o tym już dziś
pokochaj kociego staruszka.
Czym jest samotna starość? Ja wiem czym jest... Jest pustką, ciszą, tykaniem zegara rozchodzącym się w pustym domu, kropelką łzy której nikt nie zetrze... Dla mnie samotna starość to także zimna klatka w schronisku, wciąż te same białe ściany i ten okrutny brak ciepła ludzkich rąk, gorszy niż wszystko inne, bo wciąż go tak pamiętam. Jestem stary, jestem chory, niepotrzebny już nikomu... Czekam. Na co?...
OPIS KOTA I JEGO HISTORII
Zanim zdecydujesz się na adopcję kociego staruszka odpowiedz sobie na pytania:
- Czy zapewnię kotu odpowiednie wyżywienie, czystą wodę i schronienie oraz bezpieczeństwo?
- Czy zapewnię kotu staranną opiekę weterynaryjną w razie choroby, a także regularne szczepienia ochronne i odrobaczanie zgodnie z zaleceniem lekarza weterynarii?
- Czy będzie mnie stać na zlecenie wykonania zabezpieczeń przynajmniej na jednym oknie (w budynku wielokondygnacyjnym) aby ochronić kota przed wypadkiem?
Warunkiem adopcji kota jest podpisanie umowy adopcyjnej oraz wyrażenie zgody na wizytę przed- i po- adopcyjną.
może tak uda się Helence znaleźć dom