Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 16, 2010 8:59 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

No, działo się... 8)
Tutaj - w połowie strony 85 zaczyna się historia pobytu Fiorda u mnie.
Z paskudną diagnozą stanu ogólnego kota, włosogłówkami i innymi atrakcjami...
viewtopic.php?f=1&t=88584&start=1260
Historia przeciąga się na kolejny nasz wątek.
W nim chłopak przeniósł się do titu titu.
A że w międzyczasie zaliczył tydzień na wczasach u nualli - masz sporą forumową rodzinę :wink:

Czy Fiordalusz już stwierdził, że mieszka u Ciebie od zawsze?
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Wto mar 16, 2010 20:28 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

No to Fiordzie, wszystkiego dobrego :piwa:
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Wto mar 16, 2010 23:56 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

Fiord zaczyna czuć się już dobrze u nas w domu. Chodzi wszędzie gdzie chce. Nie chowa się już pod łóżkiem. Dzięki temu mogłam zauważyć, że jest większy od mojego psa! Może to przez to, że jest taki puchaty.. Fiord lubi siedzieć na szafce za kwiatami. Kładzie się brzuchem do góry gdzie chce i kiedy chce. Wczoraj wskoczył mi na łóżko nie zważając na to, że to było dotychczasowe miejsce Lilly i że zajmuje dużo miejsca (szczerze mówiąc jest ogromny). A propo tego. Nie wiem co mam robić, gdy Fiord leży u mnie na łóżku. Właśnie w tedy kiedy on się tam uwalił to ona chciała się koło mnie położyć. Nie chciałabym żeby nie mogła tam się położyć ale z drugiej strony nie chcę zrzucać Fiorda... Doradzicie coś?

Relacje domowników:
Lilly (koteczka) boi się Fiorda a Fiord boi się Sonii (pieska). Lilly czasem fuka na Fiorda np. gdy koło niego przechodzi. Nie wiem czy to bardziej ze strachu czy z tego że chce pokazać "kto tu rządzi". Zastanawiałam się Czy Lilly myśli, że jest psem. Chodzi mi o to, że tak się zachowuje. Śpi z psem, bawi się z psem, je z psem, nie umie miauczeć a gdy zobaczyła Fiorda to wyglądała jakby pierwszy raz zobaczyła zwierzaka takiego gatunku (którym z resztą sama jest). Mam nadzieje, że zauważy że jest bardziej podobna do Fiorda. Tak naprawdę to nie mogę jeszcze oceniać ich zachowania w stosunku do siebie, ponieważ widzą się dopiero drugi dzień.
Lolek Obrazek Fiordzik ♥ Obrazek Lilly Obrazek

AguuUunia

Od: Sob mar 06, 2010 23:53

Post » Śro mar 17, 2010 8:49 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

AguuUunia pisze: Fiord zaczyna czuć się już dobrze u nas w domu. Chodzi wszędzie gdzie chce. Nie chowa się już pod łóżkiem. Dzięki temu mogłam zauważyć, że jest większy od mojego psa!

Przecież mówiłyśmy, że to Kawał kota do kochania! 8)
AguuUunia pisze: Nie wiem co mam robić, gdy Fiord leży u mnie na łóżku. Właśnie w tedy kiedy on się tam uwalił to ona chciała się koło mnie położyć. Nie chciałabym żeby nie mogła tam się położyć ale z drugiej strony nie chcę zrzucać Fiorda... Doradzicie coś?

Ja bym nie reagowała. Niech się koty same dogadają.
Dopieszczaj tylko Lilly, żeby panienka czuła się wciąż najważniejsza.
AguuUunia pisze: Relacje domowników:
Lilly (koteczka) boi się Fiorda a Fiord boi się Sonii (pieska). Lilly czasem fuka na Fiorda np. gdy koło niego przechodzi. Nie wiem czy to bardziej ze strachu czy z tego że chce pokazać "kto tu rządzi".

Mądra dziewczynka!
Każdy by się tak zachowywał, gdyby mu nagle jakaś kłaczasta krowa zaczęła po własnym domu człapać 8)
AguuUunia pisze: Tak naprawdę to nie mogę jeszcze oceniać ich zachowania w stosunku do siebie, ponieważ widzą się dopiero drugi dzień.

Jeżeli tak się zachowują w drugim wspólnym dniu - wszystko powinno być dobrze.
A nawet bardzo dobrze :mrgreen:
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Śro mar 17, 2010 15:30 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

Zostanie Fiordem?
Bardzo się cieszę, że tak dobrze zniósł zmianę lokum, choć mam też wielką nadzieję, że już nie będzie podróżował ;).
Mam milion pytań - jak kuwetuje, jak je, czy daje się czesać?
Czy gada jak kiedyś?
A, i jeszcze, gdzie go znaleźliście? Zawsze mnie ciekawi, które ogłoszenia są skuteczne.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Śro mar 17, 2010 20:44 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

Może odpowiem po kolei.
Kuwetuje - dobrze o ile można to tak nazwać. Zawsze trafia do kuwety i jeszcze nie widziałam, żeby do niej nie trafił.
Je - od czasu do czasu coś skubnie, ale tak to trzeba przy nim stać i głaskać go żeby coś zjadł
Czesać - szczerze mówiąc jeszcze nie próbowałam tego robić ale mam zamiar spróbować dzisiaj
Gada - czasami miauczy, ale nie za często. Wiem, że gdy idę do łazienki to on natychmiast znajduje się pod jej drzwiami i miauczy dopuki nie wyjdę.
Ogłoszenie - miau.pl znalazłam przypadkiem. Na początku nie chciałam się rejestrować lecz to się zmieniło. Po rejestracji zaczęłam przeszukiwać wszystkie wątki w kociarni po kolei. Oglądałam i czytałam o każdym kocie. Kot którego szukałam (musiałam dostosować swoje upodobania i mojej rodziny) miał być półdługowłosy, miał nie mieć więcej niż dwa lata i nie mógł być cały czarny. Gdy tak szukałam to znalazłam ogłoszenie: Fiord prawie Norweg - wraca do adopcji. Gdy go zobaczyłam zakochałam się tak bardzo jak w żadnym innym kocie, którego widziałam! Rodzice zgodzili się pomimo iż Fiord ma około cztery lata.

AguuUunia

Post » Śro mar 17, 2010 23:51 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

Dziś wieczorem stała się dziwna rzecz. Nie wiem co o tym myśleć więc zwracam się do was.

Dziś musiałam wraz z mamą odwieźć moją koleżankę. Trwało to może (około) 40 minut. Gdy wróciłyśmy to nie mogłyśmy znaleźć Lilly. Gdy ją znaleźliśmy to okazało się, że siedziała pod kredensem w salonie. Nie chciała z tamtąd wyjść. Była przerażona. Niestety nikt z osób przebywających w tedy w domu nic nie zauważył. A już na pewno nikt nie widział jak Lilly zbliża się do Fiorda. Jak emocje trochę opadły i Lilly znów chodziła po podłodze zaczęłam sprzątać pokój, w którym środku siedziała Lilly. Nagle cała się najeżyła (ogon najbardziej) okazało się, że przyszedł Fiord. W ogóle nie zwrócił na Lilly uwagi zaczął chodzić po pokoju jak gdyby nigdy nic. Lecz tym razem nie bał się przejść koło Lilly, a ona nie prychała. Stało się jeszcze coś. Lilly podeszła do Fiorda i chciała go obwąchać! Byłam zaskoczona. Gdy się zbliżyła w tedy Fiord bardzo szybko się odwrócił i zasyczał na nią pokazując przy tym wszystkie zęby. Po czym poszedł do salonu. Lilly pobiegła za nim! Poszłam zobaczyć co się stanie i znowu byłam zaskoczona. Fiord usiadł na podłodze, Lilly wskoczyła na krzesło. Chciała sięgnąć go łapką bez pazurów (dokładnie widziałam). A Fiord tak samo zareagował jak wtedy w pokoju (zasyczał).

Nie wiem co ma oznaczać takie zachowanie. Czy to oznacza że Fiord przejął "kontrole"??

AguuUunia

Post » Czw mar 18, 2010 12:50 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

a ja dyskretnie zaznaczę, bo nie mam w tej chwili czasu w nadmiarze, żeby się tu kurtuazyjnie rozpisać :ok: i kciuki za koctwo obojga Pluspsa potrzymam
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Czw mar 18, 2010 14:03 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

Na razie nie wygląda by przejmował kontrolę, po czym tak sądzisz?
Wygląda na to, ze czuje się coraz pewniej, nie boi sie i nie da sobie wejść na głowę (czyli np dac się obwąchiwać, zaczepiać jak nie ma na to ochoty).
Lilly jest zaciekawiona, pozaczepiała by go, ale jednocześnie trochę się go obawia, bo duzy i pewny siebie, a przecież to jej dom.
Fiord już niedługo załapie, że Lilly mu niczym nie zagraża, że po nasyczeniu odpuszcza, a nie chce mu pokazać, ze ona rządzi, także pewnie z czasem od przejmie przywództwo.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw mar 18, 2010 22:21 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

Mam dobrą wiadomość.
Lilly i Fiord są (chyba) na dobrej drodze do przyjaźni! Przez ostatnie trzy godziny Lilly chodzi za Fiordem. Biega wokół niego. Czasami go "atakuje". Raz na jakiś czas zdarza się nawet że na ułamek sekundy spotykają się dosłownie nos w nos. Fiord nawet już bliżej Sonię do siebie dopuszcza! Naprawdę bardzo się cieszę, że Lilly w końcu przestała się na mnie i na Fiorda obrażać i zaczęła za nim biegać.

Jakieś pół godziny temu coś zaczęło strasznie szurać (mamy panele). Nikt nie wiedział co się dzieje. Weszliśmy do salonu a tam siedział Fiord, a przed nim Lilly biegała od niego do ściany i na odwrót.

AguuUunia

Post » Czw mar 18, 2010 22:59 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

No, to pannę wzięło ;)
A Fiord jest teraz kotem domowym? Nie wychodzi? Od razu mówię, że nie mam nic a nic przeciwko, ostatnio ciągle widzę jakieś rozjechane koty :(

Uściślam, bo są wątpliwości: wolę, jak koty są niewychodzące niż gdy wychodzą.
Zdecydowanie, aktualnie szukam dwóch, które zaginęły nam w niewyjaśnionych okolicznościach :(
Ostatnio edytowano Pt mar 19, 2010 13:07 przez sibia, łącznie edytowano 1 raz
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Pt mar 19, 2010 8:59 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

Długo mnie nie było i proszę, jakie dobre wieści :) Ja także nie uważam, że Fiord przejął kontrolę w domu. Do tego trzeba czegoś więcej, kilku ostrzejszych konfrontacji i utarczek, nie wystarczy tylko tyle, że Fiord "jest" a sama jego obecność spowodowała, że reszta oddała mu władzę bez próby jej zachowania.
Myślę zwyczajnie, że każdy z kotów w tym przypadku jest zaciekawiony drugim, ale jednocześnie oba próbują trzymać fason. Teraz, kiedy Lilly wyraźnie próbuje zainteresować sobą Fiorda - bo moim zdaniem wygląda to na zachętę do zabawy i gonitw, to chyba wszystko jest na jak najlepszej drodze do zawarcia przyjaźni. Co oczywiście nie oznacza, że nie dojdzie między kotami do jakiś krótkich bójek, myślę, że każde z nich będzie chciało wyznaczyć jakieś granice.
ObrazekObrazekObrazek

titu titu

Od: Czw lip 28, 2005 8:16

Post » Pt mar 19, 2010 12:46 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

ostrożnie się ucieszę - dziewczynka w mig załapała, do czego służy drugi kot :ok:
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Sob mar 20, 2010 12:49 Re: Fiord prawie Norweg - wraca do adpocji - jest już w nowym DS

:1luvu:
Ostatnio edytowano Sob mar 20, 2010 12:52 przez AguuUunia, łącznie edytowano 1 raz

AguuUunia

[poprzednia][następna]