Pń wyrzucona Milunia z działek - domek na horyzoncie ;)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 04, 2009 15:52 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Bardzo dziękujemy (ja i córka) za miłe słowa. Myśle jednak, że nie robimy nic nadzwyczajnego. :D

Wczoraj wieczorem trochę się zaniepokoiłam stanem Milusi - wydawała się trochę osowiała, nie miała ochoty na wyjście z posłanka i miała trochę ciepły nosek. Dałam jej kolejną ciepłą butelkę i dodatkowe szmatki na posłanko, aby miała się w czym, zagrzebać. Od rana było OK - mruczenie, głaskanie itp. Ale po południu znów zrobiła się osowiała - drzemie na posłanku zwinięta w typowy koci kłębek (do dzisiaj tak się nie zwijała) i znów ma ciepły nosek. :( Je normalnie - od rana zjadła 2x 100 g mokrego i 3 kurze serca z "rosołkiem". Zawartość kuwety (od wieczora 4x) jest normalna. Uchyliłam jej drzwi garderoby, ale nie próbuje wychodzić. Mam nadzieję, że ta osowiałość to normalny stan po sterylce? Avian, mam dzwonić do weterynarza?

Berute

Od: Czw wrz 24, 2009 21:04

Post » Nie paź 04, 2009 16:01 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Myslę, że leki przeciwbólowe przestały działać. Pewnie ją pobolewa, stąd osowiałość itp. Ja bym obserwowała, póki je i się wypróżnia to chyba ok. Ja mam w domu termometr dla zwierzaków, więc bym pewnie temperaturę zmierzyła dla spokojności, ale jak nie masz to chyba nie musisz. Możesz sprawdzić, czy ma gorące uszy ( w środku) i porównać temperaturę ze swoim zdrowym kotem :)

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Nie paź 04, 2009 16:07 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Berute Droga, taki stan moze sie utrzymywać nawet kilka dni po sterylizacji. Poza tym koteńka zapewne odpoczywa po trudach życia na dworze. Jeśli kotka ma ciepły nosek podczas snu to nie trzeba się niepokoić. Najważniejsze, ze dopisuje jej apetyt i wizytki w kuwecie są regularne:))
Oczywiście super, ze tak ją obserwujesz bo gdyby niepokojące rzeczy sie zdarzały to wtedy wet będzie wskazany. Moim zdaniem, póki co nie trzeba się martwić:)
Ściskam serdecznie i nadal trzymam kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Nie paź 04, 2009 16:19 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :D
Sprawdziłam uszy - w środku są zupełnie zimne, więc chyba jest OK. Poza tym, kiedy do niej teraz poszłam, Milusia wstała, przyszła, abym ją pogłaskała i poszła jeść. Pewnie rzeczywiście odreagowuje.

Berute

Post » Nie paź 04, 2009 18:00 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Dopiero doczytałam 8)

Spokojnie - jak je i wydala jest ok. Jutro dostanie kolejny zastrzyk (powodzenia!), będzie dobrze.
Właśnie dlatego szukałam domku po zabiegu - żeby mogła spokojnie i w ciepełku, pod czujnym okiem dochodzić do siebie.
Może to u niej normalne - takie stany wyciszenia?
Świetnie sobie radzisz - a Milusia ma jak w bajce (termoforki pod tyłeczek, fiu-fiu ;) )
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Nie paź 04, 2009 20:52 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Chyba rzeczywiście jest OK. :D Milusia je, odwiedza kuwetę i kiedy się wejdzie do garderoby, wychodzi z posłania na głaskanie. Sama nie wychodzi z pomieszczenia, mimo, że ma uchylone drzwi. Przed chwilą chciałam ją wziąć na kolana i posiedzieć przy kompie, ale moje kocisko po raz pierwszy od piątku łaskawie opuściło garaż i przyszło do domu. Napuszyło się pod drzwiami od garderoby, więc szybko zamknęłam w niej Milusię i wzięłam na kolana Pana Obrażalskiego.
Dziękuję za wsparcie i kciuki - bardzo mi sie one przydają, szczególnie że przygotowuję się psychicznie do dania jutro Milusi zastrzyku - pierwszego w moim życiu.

Berute

Post » Nie paź 04, 2009 21:06 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Dasz radę :ok:

A Milusińska nie interesuje się szwem? Żadnego lizania? Normalnie kot idealny 8O :D
Głaski dla Pana Obrażalskiego 8)
Obrazek

Avian

Post » Nie paź 04, 2009 21:19 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Żadnego lizania nie zauważyłam. Szew wygląda, jak wyglądał. Potwierdzam - kot idealny. Mam nadzieję, że znajdzie stały dom, bo żal byłoby, aby znów musiał mieszkać na dworze. :(

Berute

Post » Pon paź 05, 2009 7:00 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Myślę, ze dobrze byłoby kicię obfotografować i już ruszyć z ogłoszeniami:) Żeby tylko nie musiała wrócić na dwór, bo wyrażnie nie jest to jej środowisko naturalne :!:
Trzymam kciuki za podanie premierowego zastrzyku :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Post » Pon paź 05, 2009 7:28 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Też o tym pomyślałam - fotek trochę mam, te najlepsze są na 1 i 2 stronie. Ją się ciężko foci, bo się wpycha z barankami w obiektyw :lol:
Mam chętną rodzinę na przytulastego, łóżkowego kota - chciałam im dać nasze drugie sreberko, ale może by wzięli Milusię ? Zapytam ich wieczorem.
A na adopcje.org od razu wrzucę ogłoszenie, stamtąd ostatnio najwięcej ludzi dzwoni. 8)
Obrazek

Avian

Post » Pon paź 05, 2009 7:49 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Avian pisze:Też o tym pomyślałam - fotek trochę mam, te najlepsze są na 1 i 2 stronie. Ją się ciężko foci, bo się wpycha z barankami w obiektyw :lol:
Mam chętną rodzinę na przytulastego, łóżkowego kota - chciałam im dać nasze drugie sreberko, ale może by wzięli Milusię ? Zapytam ich wieczorem.
A na adopcje.org od razu wrzucę ogłoszenie, stamtąd ostatnio najwięcej ludzi dzwoni. 8)

Super, no to zaciskam kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek

jerzykowka

Post » Pon paź 05, 2009 17:58 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Zastrzyk wykonany! :!: Z 10 minut chodziłam ze strzykawką, zanim zdecydowałam się podejść z nią do Milusi. Cóka trzymała ją na kolanach i głaskała, a ja dawałam zastrzyk. Udało się za drugim podejściem - pierwszy raz nie zdecydowałam się wkłuć w skórę kota. Drugi raz już poszło, ale cały czas pamiętam to okropne uczucie przekłuwania skóry. BRR!!! Łatwiej by mi było zrobić zastrzyk sobie. Milusię chyba jednak zabolało, bo próbowała się wyrwać. Ale po chwili już była spokojna. Cieszę się, że nie muszę tego robić codziennie.

Kotka dziś jest znacznie bardziej ruchliwa, niż dotychczas. Zaczęła od porannego "miau" z prośbą o śniadanie. Po jedzeniu sama otwarła drzwi przesuwne od garderoby i wyszła pozwiedzać mieszkanie. Trafiła na mojego kota, który zjeżył się i zaczął na nią warczeć. Zaniosłam ją do garderoby, ale po południu, po wyjściu Obrażalskiego na spacer wypuściłam znowu. Milusia zajrzała do różnych kątów i zajęła miejsce na kanapie - wie dobrze, że to jest miejsce odpowiednie dla porządnego kota. :D

Jeśli są potrzebne fotki Mulusi, mogę je zrobić - nie wiem tylko, czy potrafię wykonać takie, które wystarczająco zachęcą potencjalnych opiekunów.

Berute

Post » Pon paź 05, 2009 19:53 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Rób fotki ! :D
Potencjalni opiekunowie są namawiani 8)

Gratuluję pierwszego zastrzyku, jesteś dzielna :ok:
Obrazek

Avian

Post » Wto paź 06, 2009 6:57 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Dołączam się do gratulacji :D :D :D

Mam nadzieję, że potencjalni opiekunowie podejmą pozytywną decyzję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cieszę się ogromnie, że kicia ma się coraz lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I jestem baaardzo ciekawa nowych fotek :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek

jerzykowka

Post » Wto paź 06, 2009 8:56 Re: Pń : tymczas poaborcyjny poszukiwany! Po sterylce :) w DT :)

Wczoraj ogłoszenie - dziś odpowiedź 8)
Bez względu na odpowiedź pierwszego potencjalnego domku, Milka ma już zapewniony DOM :D
Dzisiaj dzwoniła rodzina gotowa ją adoptować :D
Wygląda na to, że Milka już na działki nie wróci :D
Obrazek

Avian

[poprzednia][następna]