CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 26, 2009 16:06 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

Formica pisze:Gallo kwestia marketingowa, któryś ze środków był wypuszczony na rynek jako drugi i zbieżnością nazwy chciał przejąć część klientów konkurencji.

No tak, tylko że Advantix i Advantage to środki tej samej firmy ;)
A zbieżność nazw w tym przypadku jest niebezpieczna :(

Pewnie, że wiele zależy od dawki - zresztą w każdym przypadku. Wszak ryzyko to wypadkowa toksyczności i narażenia. I środki bardzo toksyczne w małych dawkach mogą nie szkodzić, a środki pozornie nietoksyczne, lecz przedawkowane - zaszkodzą.
W przypadku Oridermylu to nie tylko dawka jest malutka, ale i sposób podania mocno utrudnia kotu wylizanie tego (jeśli poda się głęboko i nie wycieka). A że permetryna ma działanie typowo kontaktowe, to raczej nie wchłania się do organizmu, tylko działa na powierzchni. Ale przyznam, że trochę się bałam, jak wprowadzili ten nowy Oridermyl ;)
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Sob wrz 26, 2009 16:53 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

Może by ten wątek podwiesić w kocim ABC? W sumie dotyka ważnego problemu. Mam tu na myśli sprawę permetryny.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob wrz 26, 2009 21:04 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

Formica pisze:Chodziło mi bardziej o uczulenie na środki kupowane w sklepach zoo, bez względu na to czy to przylecznicowe sklepy czy nie. Bo środki tam sprzedawane nie muszą przechodzić testów jako leki, są to środki pielęgnacyjne i jako takie podlegają mniej rygorystycznym badaniom przed wypuszczeniem na rynek.

A jako środki biobójcze nie mają jakichś konkretnych wymagań w odniesieniu do bezpieczeństwa?
Niestety znam mniej więcej tylko obowiązkowy pakiet środowiskowy dla biobójczych, wiem że muszą też mieć badania toksykologiczne i dotyczące skuteczności, ale nie wiem jak z badaniem wpływu na gatunek, na którym są stosowane.
Przy środkach ochrony roślin robi się badania na fitotoksyczność w stosunku do uprawy, w której są stosowane, a jak jest w biobójczych, ktoś wie?
Obrazek

galla

Post » Wto lis 10, 2009 13:22 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

moze ktos jeszcze nie mial okazji przeczytac tego watku, a chcialby cos dodac? mial podobna sytuacje? lub chce przed czyms ostrzec?

mrrrrrrr

Od: Czw cze 18, 2009 16:48

Post » Śro gru 23, 2009 1:46 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

Witam
Dziś po raz pierwszy zaaplikowałam mojemu kotu dawke preparatu Frontline Spot on (oczywiście dla kotów). Zrobiłam to poniekąd z musu gdyż wczoraj znalazłam u niego pchły. Przez pierwszą godzinę starałam się go czymś zająć, aby nie interesował się miejscem skroplenia. Kot był chętny do zabawy i zachowywał się normalnie. Jednak poźniej zaczął się szaleńczo drapać po pysku i w miejscu podania.Obecnie (po około 6 godzin od podania) jest osowiały, jednak już się tak często nie drapie, gwałtownie sie zrywa wylizując futro (nie w miejscu podania preparatu). Czy takie zachowanie jest "normalne" (jak już napisałam pierwszy raz używałam środku na pchły)

Rożnica w reakcji kotów na Frontline a Fiprex może wynikać z tego, że ten pierwszy jest w dawce 0.5 ml a drugi 0.7 ml, przy tak "niskich" dawkach 0.2 ml może mieć znaczenie.

thecrimson

Od: Śro gru 23, 2009 1:35

Post » Śro gru 23, 2009 1:57 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

witam,
roznica miedzy frontline a fiprex moze wynikac przede wszystkim z tego, ze stosowane sa inne srodki pomocnicze, a produkt przyjezdza z chin... ale kot moze byc uczulony na fipronil, na bazie ktorego oba sa produkowane.

jesli chodzi o zachowanie kotka to niestety nasz kot zachowywal sie dokladnie tak samo, pozniej( po kilku godzinach) bylo coraz gorzej, doszly drgawki, po lekach, gdy go ratowalismy (jechalismy w nocy do wet, tylko to mu przedluzylo zycie, inaczej nie dozyl by do rana) jeszcze przez kilka dni mial takie"zrywy" i drapal sie po glowie na ile tylko sily mu pozwolily.

ja na pani miejscu lecialabym teraz do weterynarza, opisuje pani dokladnie to co u naszego kotka mialo miejsce :(

p.s. fiprex w naszym przypadku byl nakladany przez weterynarza, jak odnotowano w ksiazeczce podobno we wlasciwych ilosciach.

mrrrrrrr

Post » Śro gru 23, 2009 2:18 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

Trzeba zerknąć na stężenie. Możliwe, że stężenie fipronilu w Fiprexie jest niższe, więc dawka 0,7 ml zawiera tyle samo substancji, co 0,5 ml Frontline.

Niemniej jednak objawy nie są normalne, mogła się niestety rozwinąć reakcja alergiczna.

Mrrrrrrr - to pewna informacja, że fipronil zawarty w Fiprexie lub sam Fiprex jest produkowany w Chinach?
W rejestrze produktów biobójczych wyraźnie napisane jest, że wytwórcą Fiprexu jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe VETAGRO Sp. z o.o., ul. Gliniana 32, 20-616 Lublin. Nie Chiny.
Nie wiem, jak z substancją.
Obrazek

galla

Post » Śro gru 23, 2009 2:25 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

to wlasnie stamtad:

"Chemiczna nazwa substancji czynnej
(lub inna pozwalająca na ustalenie
toŜsamości substancji
czynnej), jej zawartość w produkcie
oraz nazwa i adres wytwórcy"

"...producenci:1) Instytut
Przemysłu Organicznego, ul. Annopol
6, 03-236 Warszawa; 2) Huaxing
Chemical Industry Co. Ltd., Hexian,
Chiny"
Ostatnio edytowano Śro gru 23, 2009 2:28 przez mrrrrrrr, łącznie edytowano 1 raz

mrrrrrrr

Post » Śro gru 23, 2009 2:27 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

a "Nazwa i adres podmiotu
odpowiedzialnego" to "Przedsiębiorstwo
WielobranŜowe VET-AGRO
Sp. z o.o., ul. Gliniana 32,
20-616 Lublin"

(kopiowalam z tabeli)

martwie sie o tamtego kotka... :( gdzie ta pani jest...?

mrrrrrrr

Post » Śro gru 23, 2009 2:32 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

jak wtedy przeszukiwalam te strony to od razu mnie zmrozilo jak zobaczylam chiny(nie to, ze do obywateli chin cos mam ;) ), bo dopiero co ogladalam program o tym syropie do kaszlu, ktory usmiercil kilka osob, a wyprodukowano go na bazie gliceryny z chin. jakas lewa firma chciala sobie zarobic i sie podszyla pod duza i godna zaufania korporacje o ile dobrze pamietam....
Ostatnio edytowano Śro gru 23, 2009 2:37 przez mrrrrrrr, łącznie edytowano 1 raz

mrrrrrrr

Post » Śro gru 23, 2009 2:36 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

A, nie zauważyłam miejsca wytwarzania substancji aktywnej :oops:

Czyli pewnie część mają z IPO, a część z Chin.
A produkt robią w Lublinie.
Obrazek

galla

Post » Śro gru 23, 2009 2:39 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

tez tak przypuszczam :kotek:

niestety musze sie juz klasc, licze na to, ze z kotkiem tej pani bedzie wszytsko ok :ok:
jak tylko wstane zajrze tu jak sie spawy maja.... moze pani odpisze...
dobranoc gallo :)

mrrrrrrr

Post » Śro gru 23, 2009 2:41 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

Dobranoc :)
Obrazek

galla

Post » Śro gru 23, 2009 15:07 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot umarl:(

Witam ponownie :)
dziękuję za odpowiedzi
Z kotkiem na razie wszystko dobrze, przestał się drapać jak "szalony", już się gwałtownie nie liże, odzyskał apetyt. Najwidoczniej jest uczulony na fipronil :(
Czy polecają Państwo jakieś inne preparaty przeciwpchelne dla kotów ale nie zawierające fipronilu ?
z góry dziękuję za odpowiedzi :)

thecrimson

Od: Śro gru 23, 2009 1:35

Post » Pt lip 12, 2013 20:21 Re: CZY KTOS SPOTKAL SIE Z REAKCJA ALERGIA NA FIPREX?kot uma

mamy ten sam problem nasz kot chyba jest uczulony na Fipronil..ponieważ reaguje na niego jakby ktoś na niego kwas polał :(( inne koty tak nie reagują tylko ten jeden ...za ktoś jakiś inny środek przeciw pchłom bez Fipronil-u ????

AkinAA

Od: Sob maja 19, 2012 13:17

[poprzednia][następna]