Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 08, 2010 8:20 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Dziękuję za wyjaśnienie
Po tym co sie stało nie wiem co pisać.
Czuję się winny temu co sie stało.
Jestem najbliżej, nie dopilnowalem
Przepraszam

Ostatnio jak jeździłem do Kuźnicy to mialem pecha bo nigdy nikogo nie bylo w domu
a ten facet nawet jak był to nie otwierał drzwi

Dla własnej obrony powiem tylko że czułem się osamotniony w swych dzialaniach na terenie półwyspu i okolic.
Grupy tutaj dzialajace ograniczaja się do rejonu trójmiasta
Przez okres zimy pomagałem dziewczynom z PKDT w akcji kotów ze stoczni Gdynia
Przez te wszystkie wyjazdy , stocznia, półwysep i okolice, koty z Sopotu no i koty z Redy
zaniedbałem koty mieszkajace ze mna.
Okazuje się ze nie można tak na cale dnie znikać z domu, koty jednak potrzebują naszej obecności. Nawet jak są cztery, wydaje się że mają swoje towarzystwo, ale jednak to im nie wystarcza.
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Sob maja 08, 2010 8:50 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

To ja czuję się najbardziej winna.Pojechałam tam, nagłośniłam sprawę,mnóstwo osób się zaangażowało,utopiło trochę pieniędzy i co? W takich chwilach człowiek wątpi,że jakiekolwiek działanie ma w ogóle sens.A bez tego nie bardzo da się żyć.Mnie zabija bezsilność.Nie mogę spać,ale ci,którzy zabili te zwierzaki,włącznie z wetem śpią znakomicie, śniąc pewnie o forsie, którą zarobią, kiedy przyjadą turyści.My Polacy tak bardzo chcemy,aby uważano nas za cywilizowany naród,mamy kompleksy.W Kuźnicy jest czysto,domy odnowione, ładne rośliny przed domem,ale mentalność ludzi....Bardzo są wierzący,pielgrzymki,kościół wypełniony po brzegi, wielki krzyż nad zatoką, i co z tego?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie maja 09, 2010 6:27 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

strasznie mnie to przydołowało
- na leczenie i sterylki pieniędzy nie było, transportu nie było, do weta strasznie daleko
- żeby koty (5!) uśpić znalazły się pieniądze, transport i wet (!)

to co się stało ....... ech, brak mi słów
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Nie maja 09, 2010 9:03 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

8O 8O 8O

[*] [*] [*] [*] [*]

brak slów

alysia

Od: Pt sie 17, 2007 21:56

Post » Nie maja 09, 2010 11:47 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Znalazłam mail do urzędu gminy Jastarnia. Może warto do nich napisać,póki sprawa gorąca?

URZĄD MIEJSKI
84-140 Jastarnia, ul. Portowa 24, 58 675 19 99, fax 58 675 21 76
jas_bor@poczta.onet.pl

Co za okropna sprawa :(. Ile jeszcze jest takich miejsc?
" Nie zamieniaj serca w twardy głaz póki jeszcze serce masz"
Lombard

Alama

Od: Pt lip 07, 2006 18:50

Post » Nie maja 09, 2010 12:24 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Myślisz,że urzędników coś to obchodzi? To też ludzie stamtąd.Chociaż muszę przyznać,że po licznych interwencjach zaproponowali facetowi z Helskiej darmowe sterylki.Odmówił,co było do przewidzenia.Teraz wszystkie kotki są ciężarne, przez sezon jakoś kilka przeżyje,bo będą podkarmiane przez turystów,potem umrą z głodu.Nie wspomnę,że więcej mają pcheł niż włosów.Zadziwiające,że nie ma tam kilkuletnich kotów.Kilkumiesięczne kotki rodzą dzieci,co roku są koty inaczej umaszczone.
Zdjęcia z lipca.Podwórko na Helskiej,ciężarne,kilkumiesięczne kotki.Zostały odpchlone,miały karmę przez zimę,Jarek je widział,wyglądały nieźle.Może przeżyją lato i jesień.Zimy najprawdopodobniej już nie.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
A oto wysterylizowana przez forumowiczów kotka p.Bożeny i niewykastrowany kocur.Też jej.Czy żyją,czy je zamordowano? Nie wiem.
ObrazekObrazek
A te piękne kotki z Żeglarskiej "psuły krajobraz".Zniknęły jednej nocy jeszcze w czasie mojego tam pobytu.Zasłyszane- worek i ..... .
ObrazekObrazekObrazekObrazek
I jeszcze zdjęcie z 2008 roku dla porównania.W 2009 nie było ani jednego czarnego na Helskiej u faceta.
Obrazek

ewar

Post » Nie maja 09, 2010 20:32 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

ewar, nie wiem :( , ale skoro piszesz, że coś drgnęło to może jednak warto;

a ten facet... każdy właściciel odpowiada za posiadane zwierzęta, więc on także, a skoro ich nie karmi i o nie nie dba...skoro jedyną metodą jest..worek :(
I ta pani Bożena 8O ...

Przecież to co ci "ludzie' robią jest karalne !!! Może warto to władzom gminy uświadomić?
Lombard

Alama

Post » Nie maja 09, 2010 20:53 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

prowadziłam korespondencję z urzędem gminy
dostałam odpowiedź, że nie mogą interweniować bo te koty są prywatną własnością tych państwa
a skoro wyglądają nieźle to ........
w poniedziałek zamierzam ponownie ruszyć sprawę
problemem dla mnie jest pora kontaktu - 14,30 do 15
ja wtedy jestem akurat w drodze do domu i nie mam warunków na wyżycie się na urzędnikach
a to są niestety osoby typu "najpierw walnąć a potem powiedzieć z czym się przyszło"
pani Kamila Górecka, która ma się zajmować właśnie TĄ sprawą jest osobą, że jeżeli się jej nie popchnie to się nie ruszy
może jeżeli ktoś ma kontakty do prasy to by coś pomogło
naprawdę nie wiem.....
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Nie maja 09, 2010 21:26 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

z prasą nie pomogę :( i bardzo współczuję Wam tej sytuacji; biedne koty...

tyle zła wszędzie... skąd się ono bierze?
Lombard

Alama

Post » Pon maja 10, 2010 15:14 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Nie wiem, nie chcę nikogo zniechęcać.
Ale czy widzicie chociaż cień nadziei aby coś zmienić.
Ja nie widzę i nie wierzę w pozytywne zmiany.
A co wlasciwie mamy.
Własne przeswiadczenie że wiemy co się stało
aby iść do urzędów trzeba mieć konkretne DOWODY, ŚWIADKÓW
Na ostatnie wydarzenie to tylko tyle że Ewa może może zrobić wyciąg z bilingu rozmów, że rozmawiała z konkretnym numerem i nic więcej. Ale z kim rozmawiała i o czym tego to już ciężko udowodnić. A jak udowodnić że 5 kotów zniknęło z jej obejścia jeśli nie mamy pewności a tym bardziej dowodów ile kotów tam było. Zawsze mozemy usłyszeć że koty przychodzą się najeść i potem odchodzą. A ze odchodzą na drugą stronę Mostu to tylko nas boli i nikogo więcej.
A co do świadków , myslicie że sąsiadzi będą zeznawać przeciwko sobie ?
I powiem jeszcze tylko tyle że moze zdarzyć sie tak że jakby udało się przycisnąc Urząd to oby nie skończyło się to w ten sposób że Urząd da zlecenie na wyłapanie kotów. Tylko zadam wredne pytanie - a co Urząd zrobi z tymi kotami.
Zostawiam waszej domyślności.
Morze jest jak w piosence - głębokie i szerokie - wiele się w nim zmieści
Wiem, jestem pesymistą
Może żyję zbyt długo, zbyt wiele razy kopnięty w to miejsce gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę
Nie wierzę w żadne rajskie życie i ogólną szczęśliwość
może kiedyś tak będzie
Ale nie tutaj i nie teraz
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Pon maja 10, 2010 16:01 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Na tych ludzi jest jeden sposób, który może by zadziałał.
Gdyby ksiądz co niedziela w kościele mówił, że nie należy krzywdzić zwierząt.
Może wtedy ktoś by się zastanowił, co robi.
Ale na pewno do większości i tak nie dotrze.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pon maja 10, 2010 16:50 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

A jaka obłuda.Wielu ogłasza się w necie, że zapraszają turystów,szczególnie zaś mile widziane są zwierzęta.Ja już tam nie pojadę,chociaż miejsce bardzo mi odpowiada.Też stałam się pesymistką,jak Jarek, co jest absolutnie wbrew mojej naturze.Wiem,że już nie pomożemy tamtejszym kotom.Gdyby ewentualnie zainteresować tym media(wiele VIPów tam przyjeżdża )to może,może...? Mam tylko nadzieję,że koty będą ginęły pod kołami samochodów i pociągów,bo taka śmierć lepsza niż z głodu. Możecie mnie teraz skrzyczeć,ale tak myślę.

ewar

Post » Wto maja 11, 2010 13:54 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

a ja bym się jednak zastanowiła, czy nie zainteresować PONOWNIE sprawą urzędników, którzy swego czasu stwierdzili, że kotom krzywda się nie dzieje. Wydaje mi się, że tym kotom lepiej byłoby na wybiegu w schronisku niż u pseudowłaściciela, szczególnie, że z tego co pisze ewar rzadko dożywają tam więcej niż roku.

robienie czarnego PR- u całej miejscowości nie jest moim zdaniem najlepszym pomysłem... choć zastanowiłabym się nad zainteresowaniem sprawą najbliższego lokalizacyjnie oddziału np. TOZ albo (wersja hard) SE bądź Faktu albo programu typu "Uwaga" - wtedy dziennikarze jak najbardziej mogliby spytać sąsiadów, czemu nie reagowali :twisted:

i wtedy dałabym spokój p. Bożenie, a skupiła się na piętnowaniu zachowań w stylu tego faceta i rozmnażactwa w ogóle.

tak to widzę, możecie mnie krytykować do woli, byle coś konstruktywnego z tego wyszło ;)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto maja 11, 2010 13:57 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

A może na tych urzędasów telewizję i prasę nasłać?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto maja 11, 2010 14:03 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

nie dam rady przebijać się przez wątek - nie wiem co się w międzyczasie działo,
czemu te koty zostały uśpione? Dziewczyny, ja bym nagłośniła sprawę na maksa - prasa lokalna, moze tv? o tym jacy to 'litościwi' są mieszkańcy Kużnicy. moze jak zrobi się afera, paru mieszkańców zorientuje się, ze mogą stracić pieniądze...
Czy jest szansa na pomoc np. z TOZ - chodzi mi o lapanie i sterylizację kotów - taką masową akcję?

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

[poprzednia][następna]