Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-część 2.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 13, 2007 19:36

Ja z tego samego powodu czasem podtykam mleczko kotkom,może troszkę żółtka surowego spróbuj im dać :wink: A ta mała co tam bałamuci wszystkich :?: :wink:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Sob lip 14, 2007 16:40

Czas na podsumowanie ostatniego smutnego wydarzenia. Najprawdopodobniej Julcia miała problemy z jelitami. Coś jakby leniwe jelita a RC Babycat spowodowało zapchanie. Codziennie wydalała, ale zbyt mało w porównaniu ze spożywanym pokarmem. Jelito grube zostało doszczętnie zatkane, do organizmu przenikały toksyny z zalegającego kału. Lewatywy wchłonęły się w kał zwiększając jego objętość. Doszło do wstrząsu i Julcia zmarła. Zaraz po śmierci Julci wymacałam dobrze Pedro. Też miał wypełnione jelito grube. Mleko krowie i płynny pokarm spowodowały wypróżnienie się z zalegającego kału. Pedro wczoraj 4 razy zrobił solidną kupę. Ostatnia zawierała bardzo gęsty śluz a dzisiaj rano wydalił tylko śluz z krwią. Przez ostatnie 3 dni Pedro dostawał doustnie antybiotyk i osłonowo Enteroferment. Dzisiaj miał wysoką gorączkę, bo dochodziła do 41 stopni, więc zabrałam go do weta, aby następną dawkę antybiotyku i środek przeciwgorączkowy dostał w iniekcji. Leki zadziałały i Perdo poczuł się lepiej. Wraz z Zuzią zjedli już całą saszetkę RC Convalescence mięsnego i popili mlekiem Klara. Na Zuzię RC Babycat nie ma tak fatalnego wpływu. U niej jak i Pedro caliciwiroza jest w odwrocie.
Julcia też ładnie wychodziła z infekcji wirusowej. Może gdybym wcześniej zainteresowała się jej jelitami to by żyła. Dlaczego człowiek nie może przewidzieć wszystkiego?
Nadal będę bała się o zdrowie Pedro i Zuzi. Na pewno bardziej niż o zdrowie nowej kotki, której nadałam imię Figa. Figa na razie będzie jadła Whiskas Junior i zapewne nie będzie miała takich problemów z jelitami. Oczy jeszcze jej łzawią zwłaszcza podczas posiłków. Spojówki są jednak coraz mniej opuchnięte a drugi zastrzyk z Lydium, który dzisiaj dostała powinien pomóc w walce zapaleniem spojówek. Poza tym wszystko wydaje się u Figi w normie nie licząc warczenia na koty. Figa bawi się piłką lub myszką i warczy na obserwujące ją koty. Do pasji doprowadza Figę Maja, która łazi za nią ględząc i próbuje małą wylizać.
Maja chyba jednak nie będzie miała rujki, nie powinna jej mieć, jeśli dostała w maju blokadę. Jeszcze 3 dni temu mieszkała na parapecie. Tam miała miski z wodą i jedzeniem a pod parapetem kuwetę. Warczała na koty a przez wiele pierwszych dni i na mnie. Czasem tylko schodziła na mały rekonesans. Tak było do momentu, gdy zaczęłam stopniowo ją wyczesywać i brać na chwilę na kolana. Właśnie 3 dni temu się przełamała i nastąpiła zmiana w jej zachowaniu. Przez cały dzień pchała mi się na kolana. Chodziła za mną krok w krok zagadując. Gruchała do kociąt i starała się do siebie zapędzić. Dzisiaj w nocy przyszła spać do łóżka i położyła się po prawej stronie poduszki. Lewa strona poduszki jak zawsze byłą zajęta przez Marcysia. Rano gdy wypuściłam maluchy z klatki i Pedro przyszedł do łóżka Maja miała przyjemność go dokładnie wymyć. Chyba Pedro jest zbyt małym obiektem, bo Maja przysiadła się do Nikusia i wymyła mu łepek. Nikuś odwdzięczył się jej tym samym. Nie ukrywam, że byłam bardzo zdziwiona. Teraz Maja leżakuje tak jak i inne koty na tapczanie.

Obrazek
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Sob lip 14, 2007 19:43

mirka_t pisze:Teraz Maja leżakuje tak jak i inne koty na tapczanie.

Obrazek

Maja na tym zdjęciu wygląda na bardzo szczęśliwą :1luvu: taka duża i taka zabawna :) jak z bajki :smiech3: no i pomaga Ci w pielęgnacji kotków :wink:
Kciuki za zdrowko futerek trzymam nadal :ok:
ObrazekObrazek

amyszka

Post » Nie lip 15, 2007 18:35

Pedro dzisiaj ładnie pozował do zdjęć przed południem zanim słońce zaczęło zaglądać w okna. Dzięki temu widać, jaki z niego brzydal.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziewczyny przed południem miały ciekawsze zajęcia, więc zdjęcia robione w popołudniowym słońcu. Dzięki temu dziewczyny wydają się ładniejsze niż są w rzeczywistości.

Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Nie lip 15, 2007 19:08

mirka_t pisze: Obrazek

Inteligencja w spojrzeniu jak u Ramseya :lol: Oni to nawet podobni do siebie są, co?

reddie

Od: Śro lip 19, 2006 15:35

Post » Nie lip 15, 2007 20:08

tfu jakie brzydkie Obrazek Obrazek :wink:
ObrazekObrazek

amyszka

Post » Nie lip 15, 2007 21:22

Mireczko, nie dość, że masz najcudowniejsze koty na świecie
to jeszcze robisz piękne zdjęcia
jesteś wyjątkowa i cudowna :)
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pon lip 16, 2007 14:35

Znowu to samo. Wstawiłam fotki maluchów, bo niby już dobrze jest a dzisiaj Pedro ma spuchniętą w stawie lewą przednią łapę a na prawą utyka. Pysio się zagoił to choroba przeszła na łapy. Biedny jest ten mały wypłosz.
N próbę wstawiał zrobione wczoraj zdjęcia 3 kotów, które nie chorują. Jak coś stanie się któremuś z nich to więcej zdjęć na forum nie wstawię.

Obrazek Misia, Obrazek Mała, Obrazek Mikesz.
Ostatnio edytowano Pon wrz 24, 2007 12:19 przez mirka_t, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Pon lip 16, 2007 16:01

czytam, czytam i podziwiam :)
Zyciem kolem sie toczy, wiec zla passa wreszcie minie i zdrowie kotkow wroci do normy.
Trzymam kciuki za twoje futerka :ok:

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Pon lip 16, 2007 17:58

mirka_t pisze:N próbę wstawiał zrobione wczoraj zdjęcia 3 kotów, które nie chorują. Jak coś stanie się któremuś z nich to więcej zdjęć na forum nie wstawię.

A tfu tfu tfuuuuuu! Mirka! Błagam, nie bądź przesądna! :twisted:

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro lip 18, 2007 1:59

Dopiero dzisiaj przeczytałam co się stało z maleńką Julcią [*] Tak mi przykro Mirko...
Trzymam kciuki, aby wszystkie kotki wyzdrowiały iabyś nie musiała się więcej borykać z problemami.

mokkunia pisze:
mirka_t pisze:N próbę wstawiał zrobione wczoraj zdjęcia 3 kotów, które nie chorują. Jak coś stanie się któremuś z nich to więcej zdjęć na forum nie wstawię.

A tfu tfu tfuuuuuu! Mirka! Błagam, nie bądź przesądna! :twisted:
no właśnie! Tfu, tfu.
Obrazek

Esti

Od: Sob maja 21, 2005 17:33

Post » Śro lip 18, 2007 19:46

Misia, Mała i Mikesz jeszcze zdrowe, ale Pedro nadal ma problemy z łapkami. W lewej przedniej łapce spuchnięty ma staw w przegubie a w prawej przedniej staw w łokciu. Ciężko mu chodzić, więc na ogół poleguje. Do miski jednak potrafi dokuśtykać a apetyt go nie opuszcza.
Jutro zabieram do weta Żuczka. Chcę zrobić mu badanie krwi i USG. Od czasu śmierci Poli i Pako mam wrażenie, że z Żuczkiem dzieje się coś niedobrego.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Czw lip 19, 2007 10:29

Właśnie wróciłam z Żuczkiem od weta. Potwierdziły się moje spostrzeżenia. Żuczek ma żółtaczkę i charakterystyczny płyn w otrzewnej. FIP.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Czw lip 19, 2007 10:33

O rany.....
Pływanie pod prąd wyrabia mięśnie.
Obrazek Obrazek Obrazek

lucjaa

Od: Czw mar 22, 2007 12:20

Post » Czw lip 19, 2007 10:34

:(

Współczuję.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

[poprzednia][następna]