Utrata wzroku, objawy neuro- GUZ moja Mia [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 15, 2020 21:56 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Pibon, mój Dante tak odchodził. Najpierw zaczął dużo jeść, potem zupełnie przestał, zacząć się ślinić, napady padaczkowe, omamy. Na lekach było ok - stracił wzrok. Potem go odzyskał. Potem znów go stracił. Później leżał w śpiączce farmakologicznej 5 dni z powodu zapalenia mózgu. Potem było dobrze i znów złe... i tak prze rok z okresami remisji i nagłych pogorszen...

Dante miał zrobione wszystkie badania jakie wpadły wetem do głowy i na jakie było nas stać. Szpik, rezonans, wszystkie pasożyty włączając tokso, usg, rtg, dziesiątki badań krwi i nic... po prostu z dnia na dzień kotus zaczął chorować.

Zycze żebyście Wy znaleźli przyczynę ale nie zawsze jest to możliwe.
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Wto gru 15, 2020 22:07 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Madie, to straszne, ze nie udalo sie pomoc Dantemu mimo wszystkich tych badan. I nawet rezonans czy tak inwazyjny szpik nic nie wykazaly :(
Mia miala rajd po lecznicach i badaniach w ostatnim czasie. Nie potrafie sie na razie zdecydowac na MRI wiedzac, ze moze zaszkodzic a moze nie pomoc, plus nawet jakby doszla jakas informacja nowa, to - leczenie w sumie jest najczesciej to samo. I u niej rozwali juz chore nerki lub przyspieszy chorobe serca.

Wlasnie zaczelam czytac artykul o czestotliwosci wystepowania u kotow chorob neurologicznych https://www.vetsmall.theclinics.com/art ... 95-5616(04)00138-X/pdf i juz na poczatku pisza, ze przyczyny sie nie udaje najczesciej ustalic.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Śro gru 16, 2020 3:24 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Zresztą czy przyczyna jest ważna? Jeśli nie można jej bezposrednio usunąć, to po co męczyć kota, ja bym raczej leczyła objawy.
Nie wiem, jakoś nie jestem przekonana do tego leczenia homeopatycznego - nie w ogóle, tylko do tego konkretnego, skoro kotka gorzej się po nim czuje... Wiem, pisałaś, że tak ma być, ale Mia jest bardzo chora i ma swoje lata, czy dotrwa do momentu, kiedy te leki zaczną jej poprawiać samopoczucie?
A jaka jest alternatywa niehomeopatyczna? Przeciwbólowe opioidy? Może to by było dla niej bardziej komfortowe?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro gru 16, 2020 5:05 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

jolabuk5 pisze:A jaka jest alternatywa niehomeopatyczna? Przeciwbólowe opioidy? Może to by było dla niej bardziej komfortowe?

Oraz sterydy. Będące w konflikcie w nerkami.
Będę brutalna: jeśli nie ma szans na wyleczenie i walka toczy się o ostatnie tygodnie/miesiące, to ja bym wybrała komfort kota i zaryzykowała sterydy. Co kotu po oszczędzaniu nerek, jeśli czuje się źle do samego końca.
Czy to jest ten moment, nie wiem.

Poszukałam informacji na temat Arsenicum album, które Mia dostaje. Podaje się go głównie na biegunki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Arsenicum_album
Dogrzebałam się też do "wskazań" neurologicznych, ale tego bełkotu nawet nie będę cytować. Generalnie wniosek był taki, że jeśli ktoś się zatruł arsenem i ma objawy takie jak Mia, to należy mu aplikować ten specyfik, bo dzięki podobieństwu wyzdrowieje. Zasada podobieństwa jest bowiem jedną z podstaw homeopatii.
A jeśli nie ma zatrucia arsenem tylko po prostu objawy neurologiczne? No to wtedy dotyczy tylko nerwobóli.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Śro gru 16, 2020 9:26 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Homeopatia to nie jest prosty opis...niestety.
Trzeba naprawdę umieć ją stosować.
Jeżeli wet nie każe odstawić innych leków, a homeopatię stosuje równolegle, to ja jestem jak najbardziej za tym, żeby próbować. Pod warunkiem, że lekarz naprawdę umie leczyć homeopatią.

Co do kroplówki i szybkości podawania, mam właśnie na stanie nerkową kotkę i kroplówki dajemy od ponad miesiąca.
Przedwczoraj dostała 250 ml, bo tyle sobie pozwoliła dać. Nie patrzyłam na zegarek, ale to było naprawdę szybko podane.
250 ml to dużo, więc potem patrzyłam jak się wchłania....wchłanianie trwało kilka godzin.
Z moich obserwacji, kot sam sobie reguluje szybkość wchłaniania w zależności od potrzeby.
Dawałam już kroplówki odwodnionym kotom, i po kilkunastu minutach były wchłonięte.
A jak kot nie jest odwodniony albo nie bardzo, to powolutku gulka się zmniejsza.
Więc nie sądzę, żeby szybkość podania miała znaczenie.
Jeżeli już, to skład kroplówki. Ale to już wet dobiera, co podać.
Kotka mogła też zareagować neurologicznie z powodu stresu....jednak podanie kroplówki nawet w domu przez pańcię to nic przyjemnego nie jest.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro gru 16, 2020 14:08 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Też mnie zastanowił ten arsen.
I tak, jak piszesz - być może trzeba przede wszystkim zapewnić kotce komfort...
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro gru 16, 2020 16:02 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Wszystko co piszecie jest dla mnie cenne. Tez mysle o jej komforcie i o tym czy dotrwa do tego czasu az bedzie poprawa i czy nie bedzie to zbyt meczaca droga.
Nigdy nie interesowalam sie homeopatia ale teraz widze, ze cos tam dziala. Cos tam bo sa reakcje Mii na te leki. Nie mam doswiadczenia z takim leczeniem martwie sie bardzo. Wiadomo ze ma sie wiecej wiary w chemie.
Widze, ze pomogl arsenicum na bol, nie przyciska glowki ale jest bardzo slaba:-( bede dzis konsultowac jej stan z wetem i mysle o przejsciu jednak na chemie, prednisone bylo w zaleciach neurolozki albo sulfadimethoxine. Nie znam tego drugiego, ktos cos wie o tym leku?
Fredziu!

pibon

Post » Śro gru 16, 2020 16:11 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Nie wiem, ale sprawdziłam w necie - to sulfonamid weterynaryjny (u ludzi stosowany w Rosji), coś jak biseptol. Nie wiem, czy jest teraz sens podawania. Czy wetka chce zwalczać jakieś zakażenie?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro gru 16, 2020 17:34 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Byla to jedna z opcji neurolozki leczenia. Albo prednisone, albo klindamycyna albo to.
Fredziu!

pibon

Post » Śro gru 16, 2020 18:12 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Nie wiem, czy prednizon nie byłby teraz dobrym wyjściem.
Strona może nie fachowa: https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=681, ale jako punkt wyjścia się nadaje. Piszą między innymi:
wykazującą działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne dłuższe i ok. 3,5 razy silniejsze niż kortyzon, natomiast słabsze działanie mineralotropowe. Na rozwój stanu zapalnego wpływa objawowo, nie działając na przyczynę. Hamuje przepuszczalność naczyń włosowatych, zmniejszając obrzęk
wskazaniami są: (...) choroby nowotworowe – jako postępowanie paliatywne (białaczki i chłoniaki u dorosłych, ostra białaczka u dzieci)
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Śro gru 16, 2020 23:19 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Wyglada, ze nie nie odczuwa bolu, jest spokojna, spi zrelaksowana, nie przyciska glowki do sciany. Juz wczoraj przestala i bylo widac, ze arsenicum zadzialalo na bol no ale niestety, "zwalilo" ja z lapek.
Nie jest w dobrej formie. Calkowicie stracila wzork, jest zdezorientowana. Siusia tam gdzie stoi, trzeba ja dopajac bo sama nie pije. Je na szczescie. Ma drganie miesni - takie chwilowe jakby impulsy w lapkach, czasem w oczku, co jakis czas. Krazy w kolko w prawa strone, trudno jej zachowac rownowage. Wszystko robi z glowka przekrzywiona na prawa strone.
Dzisiaj dostala 200 ml kroplowki dlatego, bo jest odwodniona:-(
Po konsultacji dzis z wetem dostalam jeszcze jeden lek do zastosowania. Wlasnie dostala mercurium sibilicum 30c.
Ma byc lekka poprawa w ciagu 24h. Jesli nie bedzie to chrzanic ta homeopatie. Serce mi peka, jak patrze na nia, jaka jest biedna.
W razie czego trzeba bedzie sie udac do innego neurologa, bo nasza pani neurolog jest na urlopie do 29. Druga "nasza" pani neurolog, ktora leczyla Bobiego - do niej raczej nie pojde, bo nie ma najnowszego aparatu do MRI (stad przystepna cena) a pod tym katem tez jednak patrze.
Nie wiem, czy prednizon bylby lepszy czy jakis antybiotyk. Czy moglby mi ktos napisac, jak steryd szkodzi na nerki? Czy jest jakas forma ochrony przed tym mechanizmem? Cos mozna zrobic zeby zminimalizowac uszkadzanie nerek na sterydzie?
Przepraszam za dlugie wywody znowu. Nie mam z kim tego wszystkiego omowic, glosno mysle nad tym, co najlepiej zrobic.
Fredziu!

pibon

Post » Śro gru 16, 2020 23:58 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Część objawów może mijać samoistnie, np. tymczasowy ból głowy. Wcale nie mam przekonania, że to środek homeopatyczny pomógł.

Jakoś z wcześniejszych opisów miałam wrażenie, że z Mią jest lepiej. Skoro jest tak źle, to ja bym poszła w sterydy już teraz.

Edit: Tu o prednizonie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8247189/
Powodował wzrost stężenia kreatyniny.
Ostatnio edytowano Czw gru 17, 2020 0:04 przez Stomachari, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Czw gru 17, 2020 0:03 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Bylo lepiej ale jest gorzej. Umawiam wizyte u neurologa (nowego) bo nasza na urlopie.
Fredziu!

pibon

Post » Czw gru 17, 2020 3:49 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Przepraszam nie mogę pisać
Spytaj o ten jad tarantuli czy jak to się pisze
Wczoraj dałam druga dawkę w nocy
Koty po tym się lepiej czuja

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw gru 17, 2020 11:54 Re: Utrata wzroku, objawy neuro-POGORSZENIE po KROPLOWCE?str

Sterydy niekoniecznie muszą pogorszyć stan nerek. Trudno powiedzieć na ile kreatynina i mocznik u Mii podwyższone są chorobą nerek, a na ile innymi schorzeniami mającymi wpływ na ich pracę. Nie pamiętam, ale wydaje mi się, że pisałaś, że na USG nerki Mii nie wyglądały bardzo źle ? Chyba, że coś pomyliłam. Azotemię przednerkową mogą powodować choroby wątroby, trzustki, jelit, serca. Nie mam pojęcia czy jest jakiś bezpośredni wpływ chorób neurologicznych na pracę nerek, ale jakiś pośredni pewnie jest. Jeżeli steryd poprawi stan jakiegoś narządu mającego wpływ na pracę nerek, to i dla nerek będzie to korzystne. Choć pewnie na dłuższą metę przy ciągłym stosowaniu steryd może mieć negatywny wpływ.

EDIT: W dziale nerkowym jest wątek Vacerrosy, która u kota nerkowego stosowała sterydy i parametry nerkowe poprawiły się.
To ten wątek - viewtopic.php?f=36&t=198366 O sterydach na drugiej stronie się zaczyna.

inezka70

Od: Nie lip 21, 2019 12:40

[poprzednia][następna]