Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 23, 2013 23:23 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:... porozmawiać? Mam nadzieję, że nie zawiadomić, że będą strzelać.

zapytałam teraz... to chyba byłoby dziwne, gdyby przyszli poinformować, że będą strzelać...
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pon gru 23, 2013 23:24 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Spokojnych Radosnych Świąt

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 26, 2013 14:59 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Witajcie, przejrzałam nasz wątek i skopiowałam te wpisy
może gdyby był plakat z tymi wpisami to więcej osób by zrozumiało
jak bardzo krzywdzą zwierzęta strzelając z petard i fajerwerków

- - -

Kociama:
Psy przy budach uwiązane wyją koszmarnie

Ewa Lutomska:
kilka lat temu widziałam jak o godz "0" małe stadko kaczek kilka razy zderzało się ze ścianą :(

Kociama:
u nas na wsi to znowu Sarenki zające i dzikie ptaki tak szaleją
kiedyś młody Jeleń uciekał na oślep i zaplatał się różkami o siatke płotu
na szczęscie udało nam się go uratować

jaaana :
Poszłam dziś o wiele wcześniej do moich bezdomniaczków, licząc, że uda mi się je przywołać i nakarmić.
Przyszły.
I akurat zaczęła się kanonada (ok. 18-tej). Pouciekały :cry:

Dzieciaki na podwórku bawią się petardami bez przerwy :(

Dulencja:
Kotce, którą dokarmiam, musiałam otworzyć komórkę (ma tam budkę),
dziś pierwszy raz nie umiała tam trafić w dziurę, którą wchodzi)...
O drzwi chciała się zabić, żeby wejść :(
(...) jak zniosłam jej jedzonko to tylko się tłukła o ściany :( Na zewnątrz nawet nie chciała wyjść :(
Źrenice rozszerzone, kot przerażony :( Taka cena ludzkiej uciechy

kya:
Przezornie dzisiaj poszlam nakarmic koty po 17ej .
Niestety koty byly w stresie ,na kazdy huk petardy uciekaly i musialam je przywolywac. Na pewno nie dojadly :(

felin:
Moje koty siedzą od 3 godzin w lazience i oczy mają jak pięciozlotówki!

Slonko_Łódź :
suka teściów (na przechowaniu sylwestrowym) mimo leków zestresowana- dzisiaj ani nie siusiała ani nie robiła kupy....
To wiejski pies, wykupiony od gospodarza we wrześniu- nie wie co się dzieje i się boi...

Dulencja:
Efekt dzisiejszej nocy, pies zalał mi łóżko i nadal nie chce wyjść na spacer (a nożki krzyżuje z nagłej potrzeby)
+1 mega przerażony kot w łazience+4 moje zjeżone i pochowane...

Kociama:
Kolega miał dyżur w Szpitalu
jak co roku
pokaleczone ręce,twarze ,oczy
ale nikogo to niczego chyba nie nauczy
Najbardziej przejął się 5letnim Chłopczykiem który miał poparzoną buzię
Tatuś Go przywiózł na Pogotowie

Wiem tylko tyle że Lekarz powiadomił Policję
może dobiorą się do tyłka "odpowiedzialnemu"Tatusiowi :roll:

Agor-ia :
Pamietam jak w Sylwestra dwa lata temu wyszlismy na chwilke przed blok
i jak wrocilismy to klatka szynszyli byla otwarta (pojecia nie mam jak on to zrobil)
a sam zwierzak wybiegl do nas spod lodowki...

MalgWroclaw:
Bezdomne koty, często chowające się pod samochodami, nie mają się gdzie zaszyć.
Gdzie, skoro okienka piwniczne są zamknięte.
Nie ma co licytować: kot ma lepiej, bo potencjalnie może się schować, ptak gorzej, pies może być w domu i bać się mniej.

Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że człowiek dla własnej, chorej przyjemności,
przysparza cierpienia innym stworzeniom. Żadne ze zwierząt nie ma wyboru.

MalgWroclaw:
Nasza lekarka wet. przyjęła przed świętami panią, która powiedziała:
"coś na uspokojenie dla MOJEGO PSA, bo KUPIŁAM SYNOWI FAJERWERKI".

http://www.trojmiasto.gazeta.pl :
Kojot pies sąsiadów nie miał tyle szczęścia - rozbawiony szczeniak chwycił petardę, a ta wybuchła mu w pysku,
nie było co zbierać.

:cry:
Ostatnio edytowano Czw gru 26, 2013 15:05 przez wibryska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 26, 2013 15:03 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

marzę o powrocie do tylko takich sztucznych ogni :

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 26, 2013 15:06 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Prosimy wklejajcie banerek do swojego podpisu :

Obrazek

kod do banerka od amyszki:
Kod: Zaznacz cały
[url=http://tiny.pl/hmhk6][IMG]http://i.imgur.com/epYUbRv.gif[/IMG][/url]

dziękujemy w imieniu zwierzaków
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 26, 2013 15:32 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

U mnie pojedyncze wystrzały dziś od rana.
I to, z czego się cieszę - że jest ciepło i nie pada - jest też znakomitą okazją dla tych ludzi do zabawy.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw gru 26, 2013 16:18 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

U mnie już w Wigilię łomotali :|

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw gru 26, 2013 18:30 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

bardzo bym chciała, żeby powstał taki plakat:

Przyjaciele zwierząt nie strzelają z fajerwerków !!!

smutno mi, że nie potrafię sama zrobić plakatu :(

a może ktoś mógłby go wykonać ? bardzo proszę ...
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 26, 2013 23:08 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Straż dla Zwierząt w Polsce
wczoraj na facebooku opublikowała artykuł:

Rusza kampania STOP WYSTRZAŁOM !!! Prosimy o UDOSTĘPNIENIE dziękujemy

Fajerwerki strachu. Jak postępować, gdy pies boi się sylwestrowych wystrzałów i co zrobić, kiedy poparzy się fajerwerkami.

Odpalanie fajerwerków w Sylwestra co roku oznacza stres dla każdego, komu nad głową huknie petarda, nie wyłączając psów.

Jeśli nie zadbałeś o przyzwyczajenie psa do wystrzałów i hałasu, gdy był w okresie socjalizacji, teraz może reagować lękiem na takie sytuacje.

Najczęstsze są 2 reakcje:

ucieczka na oślep
prezentowanie zachowań odstraszających (szczekanie, szczerzenie się)
W drugim przypadku zdecydowanie nie czytaj szczekania połączonego z machaniem ogonem jako zachęty do zabawy. Często psy, które reagują w ten sposób, widząc szybko poruszający się obiekt, próbują go chwycić. Naturalny odruch.

A zatem w obu przypadkach:

prowadzaj psa na smyczy i zwalniaj dopiero wtedy, gdy upewnisz się, że w krzakach nie czają się wielbiciele sztucznych ogni z podręcznym zestawem
unikaj miejsc, zwłaszcza w blokowiskach, gdzie gromadzą się „wystrzałowi” i testują petardy i fajerwerki – będąc daleko, pies także może się wystraszyć
Najlepiej oczywiście powoli przyzwyczajać psa do tego, że hałasy są naturalną częścią ludzkiego, a więc i psiego życia. Jednak nie zrobisz tego w tydzień, więc jeśli nie zacząłeś pół roku temu, to teraz daj spokój i nie zwiększaj stresu i sobie (czekając na szybkie efekt) i psu (bombardując go przerażającymi dźwiękami).

Jeśli psu trudno jest znieść sylwestrowe „atrakcje”, podaj mu lekkie środki uspokajające – dawkę skonsultuj z weterynarzem! Nie podawaj takich leków na własną rękę, nawet jeśli jesteś ludzkim lekarzem! Nie rozwiąże to oczywiście problemu reakcji psa na wystrzały, a jedynie pozwoli doraźnie przetrwać w mniejszym stresie.

Na czas imprezowych wystrzałów umieść legowisko psa w miejscu cichym, spokojnym, bez okien – najczęściej w bloku jest to łazienka – i zapewnij mu tam święty spokój. Kilka dni wcześniej wstaw tam na trochę leżankę psa, aby mógł przyzwyczajać się do zmiany. Daj mu tam suszone gryzaki i zostaw samego. Nie zamykaj drzwi, aby pies mógł wyjść, gdy tylko zechce. NIE POCIESZAJ PSA. Gdy widzisz, że boi się – może wtedy intensywnie ziewać, mrugać, ślinić się, drżeć, próbować schować do kąta, zamierać w bezruchu itp. – nie głaskaj, nie przemawiaj do psa, próbując go uspokoić, bo jedynie pogorszysz sytuację. Jako przewodnik psa musisz pokazać mu, że wszystko jest ok, a możesz to zrobić, jedynie nie zwracając uwagi na daną sytuację i zachowując się normalnie, jak gdyby nigdy nic. Jeśli reagujesz przytulaniem psa, głaskaniem itp., to upewniasz go, że jest to sytuacja straszna i należy jej się bać. Za każdym następnym razem pies będzie bał się bardziej. Bo sam go tego nauczysz.

Jeśli nie czujesz się na siłach, aby samodzielnie przyzwyczaić psa do lekceważenia wystrzałów, huków, syków i smrodu fajerwerków, zwróć się o pomoc do behawiorysty lub terapeuty zachowań – przeprowadzi z wami stosowne działania. Pamiętaj jednak, że wymaga to czasu, więc jeśli twój pies ma taki problem, zajmij się nim zaraz po tym sylwestrze, aby za rok pies nie musiał przeżywać stresu ponownie.

Zdarza się, że psy oswojone z wystrzałami, łapią lecące fajerwerki. Eksplozja, poza szokiem – często zakończonym zawałem serca, zwłaszcza u mniejszych ras (np. Yorków, westów, sznaucerów itp.), powoduje także poparzenia.

Jeśli oparzenie jest mniejsze niż 25% powierzchni ciała psa, natychmiast spłucz je zimną wodą. Obniża temperaturę skóry i daje trochę ulgi w bólu oraz oczyszcza ranę. Dobrze jest ochładzać oparzenie przez 5-10 minut. Jeśli oparzenie jest większe, zimna woda wywoła szok i bardzo pogorszy stan psa.

Natychmiast zdejmij obrożę, jeśli do oparzenia doszło w obrębie głowy lub szyi – kiedy psiak zacznie puchnąć, co często się zdarza przy poparzeniach, a ty nie zdejmiesz obroży, udusi się.

OBJAWY SZOKU:

przyspieszony oddech
osłabienie
blade dziąsła
utrata przytomności
Kiedy twój pies poparzył się i widzisz u niego takie objawy, jedź natychmiast do weterynarza.

Jeżeli oparzenie jest małe i spłukałeś je chłodną wodą, do osuszania rany nie używaj wacików, bo ich włókna przykleją się do tkanki. Osuszaj ranę kawałkiem miękkiego materiału, który dobrze wchłania wodę.

Możesz smarować ranę kilka razy dziennie maścią z wyciągiem z aloesu i wit. E – oba preparaty przyspieszają gojenie. Stosuj tę maść lub maść z antybiotykiem aż do czasu wytworzenia się strupa. Wtedy pozostaw ranę samą sobie.

Jeśli możesz dopilnować psa, aby nie wylizywał ran, nie bandażuj. Oparzenia goją się znacznie lepiej bez bandażowania, bo nie zrywasz tkanki za każdym razem, gdy zmieniasz opatrunek.

Jeśli jednak nie masz możliwości, aby być z psem ciągle, załóż opatrunek z jałowej gazy. Często zdarza się, że wysięk z ran lub pękające bąble powodują przyklejanie gazy – wtedy nie odrywaj jej od ciała psa, a podlej jałowym roztworem soli fizjologicznej (w ludzkiej aptece do kupienia bez problemu) albo nawet płynem do soczewek kontaktowych i poczekaj, aż przyschnięte do gazy miejsca rozmiękną.

Przed nałożeniem kolejnego opatrunku posmaruj ranę maścią antybiotykową i poczekaj chwilę, aż na ranie wytworzy się film. Dopiero wtedy załóż opatrunek. Na początku zmieniaj opatrunki nawet kilka razy dziennie – zauważysz dzięki temu ewentualne zakażenia i oczyścisz ranę z martwych tkanek.

A najlepiej nie doprowadzaj do takich sytuacji, dbaj o psa, przyzwyczajaj go do swojego świata i bądź uważny, a jeśli nie wiesz, jak postąpić w jakiejkolwiek sytuacji, zadzwoń. Po to jest Azorres

Aneta Awtoniuk
Behawiorysta Warszawa, szkolenie psów Warszawa

https://www.facebook.com/SDZ.ORG
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt gru 27, 2013 6:25 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wibrysko, udostępniłam. Zaczyna się najgorszy czas - już po świętach, uczniowie (nie mam siły pisać o nich "dzieci") mają ferie i się nudzą. A kulminacja w sylwestra :(
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pt gru 27, 2013 11:07 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

dziękuję Małgosiu :kotek:

- - -

czy znacie może kogoś - fundację, instytucję
kto dla dobra zwierząt mógłby zmierzyć natężenie huku fajerwerków i petard w Sylwestra/Nowy Rok ?
zaraz po północy np. na osiedlu wieżowców gdzie równocześnie strzelają setki ludzi

to jest regularne bombardowanie :(
zmasowany atak strasznego huku na zszokowane i przerażone zwierzęta :(

kto mógłby pomóc ?
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt gru 27, 2013 12:57 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

i jeszcze bardzo bym chciała żeby powstał taki plakat:

Czy wiesz że strzelając z petard i fajerwerków znęcasz się nad zwierzętami ?

(i tutaj przykłady cytaty)
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt gru 27, 2013 13:58 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

już 555 osób przyłączyło się do akcji Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar
dziękujemy i zapraszamy

https://www.facebook.com/pages/Zrezygnu ... 5030388307
Ostatnio edytowano Pt gru 27, 2013 16:42 przez wibryska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt gru 27, 2013 15:27 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wibryska pisze:(...)
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że człowiek dla własnej, chorej przyjemności,
przysparza cierpienia innym stworzeniom.
Żadne ze zwierząt nie ma wyboru.
(...)

Brak słów.
Często mam ochotę takiej strzelającej osobie wsadzić petardę w zadek i podpalić.
Niepoprawne polityczne?
A znęcanie się nad bezbronnymi zwierzętami jest poprawne?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Sob gru 28, 2013 6:29 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Wróciłam z cichego podwórka. I tak sobie myślę: zwierzęta w sylwestrowym piekle są najważniejsze. Ale ja też nienawidzę hałasów wszelkich, tego, że nie mogę spać, nie cierpię bawić się "na gwizdek" i podporządkowywać całego swojego życia tym, którzy muszą zakłócać spokój innym stworzeniom, bo uważają, że ich przyjemność jest ważniejsza od cudzego życia. Nie przemawia do mnie argument "raz w roku". Ten argument, zwłaszcza w w kontekście całej krzywdy zwierzęcej, jest dla mnie argumentem typu "zabijam, ale przecież tylko raz w roku".
A jeśli postanowię "zabawić się" tak samo, jak sylwestrowicze, a wybiorę inny termin (bo tak mi się podoba, a co, nie może mi się podobać inaczej, niż wszystkim?), zgarnie mnie policja "za zakłócanie spokoju".
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

[poprzednia][następna]