Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 10, 2007 18:06

A czy była już sucha Bozita?
Jeżeli nie, to proszę o analizę.

BOZITA ADULT INDOOR & COOL - DLA KOTÓW DOROSŁYCH PROWADZĄCYCH DOMOWY TRYB ŻYCIA - 0,4kg

Karma Super Premium dla dorosłych kotów prowadzących domowy, umiarkowany tryb życia ze skłonnością do nadwagi.

Dla tych kotów została opracowana formuła lekkiej a jednocześnie pożywnej karmy.
Bozita Adult Inddor & Cool jest karmą o obniżonej kaloryczności z jednoczesną wysoką zawartością odżywczego białka zwierzęcego.

Karma zawiera w składzie świeże i smaczne mięso z łososia skandynawskiego oraz odżywczy ryż.
Dla wzmocnienia systemu immunologicznego dodano kompleks Macrogard® - naturalne źródło Betaglucanu pochodzącego z drożdży.
Duży udział węglowodanów i włókien przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji przewodu pokarmowego.
Dodatek bogatego w witaminę C kopru w połączeniu z łososiem nadaje karmie przyjemny, wabiący zapach oraz smakowity wyglad.

Karma nie zawiera w składzie pszenicy ani glutenu.

Składniki:
Świeże mięso z łososia skandynawskiego, ryż, mączka kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, suszone mięso z łososia skandynawskiego, proteiny kukurydziane, mączka drobiowa, mączka mięsna, melasowane drożdże, bulion drobiowy, składniki mineralne, witaminy, włókna buraczane (pulpa buraczana), tauryna, methionina, proteiny mleczne, ß-1,3/1,6-Glucan, koper.

Zawartość witamin i w 1 kg karmy:
witamina A10 - 10000 IE
witamina D3 - 800 IE
witamina E - 55 mg (Alpha-Tocopherol)
witamina C - 55 mg
witamina B1 Tiamina – 30 mg
witamina B2 Ryboflawina - 10 mg
witamina B6 Piroxydina – 6 mg
Niacyna - 85,5 mg
Kwas Pantotenowy - 22 mg
Biotyna - 0,10 mg
witamina B9 Kwas foliowy - 3 mg
witamina B12 – 0,03 mg
Tauryna 1500 mg

Zawartość minerałów w 1 kg karmy:
Wapń - 1,1 %
Fosfor – 0,9 %
Sód - 0,56 %
Magnez – 0,08 %
Miedź (siarczan miedzi) - 2 %

Tabela wartości odżywczych :
Białko - 28 %
(w tym tauryny – 0,15 %)
Tłuszcz - 14 %
Omega-6 – 17,3 % - udział kwasu tłuszczowego w zawartości kwasów tłuszczowych
Omega-3 – 3,0 % - udział kwasu tłuszczowego w zawartości kwasów tłuszczowych
Stosunek Omega-6/-3 = 5,8:1
Węglowodany (NFE) – 41,4 %
Włókna - 1,3 %
Popiół - 6,1 %
Wilgotność - 9 %.
Wartość energetyczna 100 g karmy - 1380 kJ

Procentowa zawartość składników :
Mięso z łososia – 22,4 %
Mięso drobiowe i produkty mięsne – 18 %
Włókna buraczane – 0,8 %
Witaminy i minerały – 3,3 %
Produkty mleczne – 0,8 %
Drożdze – 0,3 %
Koper – 0,2 %

Proporcje składników :
Proteiny pochodzenia zwierzęcego – 37,7 %
Węglowodany – 49,4 %

Ze względu na niską zawartość magnezu, karma może być podawana kastratom.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Pt sie 10, 2007 18:40

AKowiec pisze:Ja ponowie swoje pytanie o karmę Oliver's (skład dostępny tutaj). Warto ją kupić i spróbować?

przeoczylam? :oops:
juz nadrabiam

karma na pierwszy rzut oka wyglada ciekawie, wiec warto jej sie przyjrzec blizej - pozwolisz, ze porownam sklady obu rodzajow
i tak jezeli chodzi o kittena to :

Skład:

Świeże mięso kurczaków, mączka z wysuszonego mięsa kurczaka, ryż, rozdrobniona kukurydza, tłuszcz z kurczaków, rozdrobnione suche mięso łososia, wyciąg z wątróbki drobiowej, pulpa buraczana, len, jajka, drożdże, lizyna, yucca shidigera, komplet minerałów i witaminowe dodatki

nie jest zle, jezeli chodzi o mieso, bo jego zrodla sa zarowno w postaci swiezej jak i suchej :) a dodatkowo wzbogacone lososiem takze suszonym
jednak sklad ten nie zawiera wiele wiecej oprocz kukurydzy i ryzu i zastanawiam sie nad przyczyna tego stanu bowiem karma adult ma dosc ciekawe dodatki, w postaci chociazby marchewki, ziemniakow, zurawin, wodorostow (prawdopodobnie kelpu) oraz ...pylku pszczelego :)

no, ale z kolei jezeli chodzi o zawartosc miesa jest kijowo :?
swieze, wiec spadnie nam za otreby jeczmienne, niestety
zaleta tej karmy jest ze nie bazuje na kukurydzy, wiec moze byc stosowana u kotow, majacych stwierdzona alergie na gluten kukurydziany

Skład:

Świeże mięso kurczaków, otręby jęczmienne, tłuszcz z kurczaków, wyciąg z wątróbki drobiowej, pulpa buraczana, olej canola, len, rozdrobniona marchew i ziemniaki, pyłek pszczeli, lucerna, żurawiny, morskie wodorosty, lizyna, yucca shidigera, komplet minerałów i witaminowe dodatki

najwieksze watpliwosci jednak budzi fakt, ze kolejnosc podania surowcow, jest najwyrazniej przypadkowa - co nie swiadczy dobrze o czystosci intencji producenta badz importera :?
i tu ponownie brak mi oryginalnego skladu w jez. angielskim :(
w Kanadzie sa dosc restrykcyjne przepisy dotyczace zgodnosci skladu ze stanem faktycznym, wiec najwyrazniej jest to wynik dzialania importera
Analiza składu:

Proteina 34%
Tłuszcz 22%
Świeże mięso drobiowe 7,5%

karma charakteryzuje sie dosc wysoka zawartoscia wapnia, zbyt wysoka jezeli chodzi o jej stosunek do fosforu :
Fosfor 0,99%
Wapń 1,72%

jednak te wartosci sa podane wylacznie przy kittenie, wiec nie wiadomo czy w adulcie tak samo to wyglada - nie jest podana zawartosc wapnia w ogole :?

watpliwosci mogl by rozwiazac oryginalny sklad
karma nie jest sztucznie konserwowana

szukajac dalej informacji weszlam na strone http://www.celtra.com.pl/index.php?id=adult

i tu jeszcze wieksze jajca, niz w sklepie :D i dalej brak wapnia :?
Skład:

Świeże mięso kurczaków, strączki jęczmienia, tłuszcz z kurczaków, wyciąg z wątróbki drobiowej, pulpa buraczana, olej canola, len, rozdrobniona marchew i ziemniaki, pyłek pszczeli, lucerna, żurawiny, morskie wodorosty, lizyna, yucca shidigera, komplet minerałów i witaminowe dodatki

jak zyje nie widzialam jeczmienia w ...straczkach 8O :lol:

wyraznie widac, ze sa to przeklamania wynikajace z blednego tlumaczenia, jednak trudno w takim przypadku powiedziec cos miarowajnego o tej karmie
na oko i intuicje lepsza od wielu podobnych a cena nie zabija

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Pt sie 10, 2007 21:53

Postanowiłam zrobić urozmaicenie mojej dzikiej i zakupiłam jej ORIJEN
Na początku było super bardzo chętnie jadła
Po ok. 5 tyg. zauważyłam ze trochę schudła futro tez trochę mniej bujne ale to chyba powód lata i upałów.
Niestety zrobiła strajk głodowy wróciłam do Puriny Pro Plan którą jadła przez dwa lata apetyt powrócił i sadełka i futerka przybyło
Nigdy nie robiła mi strajków Pro Plana jadła przez dwa lata non stop, RC przez kilka miesięcy
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Pt sie 10, 2007 22:00

Dzięi ti_gra za proformance...wkleiłam jako ciekawostkę, moja Sonia oprotestowała z powodu bardzo "płaskich" chrupków ligtha...takie drobniutkie i płaskie...wypadały jej z mordki, złościła się...ale ciekawa byłam jak jakość do ceny - widać adekawatnie :lol:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Sob sie 11, 2007 3:49

Proformance z tego co mi wiadomo dośc ciężko dostać, karma nie cieszyła się chyba zbyt dużym zainteresowaniem, bo wersja kocia już od dłuższego czasu jest niedostepna w wielu netowych sklepach.

Ja do Proformanca się zraziłam już na początku, długa historia z tym była, chodziło o to, że na wielu forach psich była pani, która zachwala Proformance jako coś rewelacyjnego, tłumaczyła o tym całym sequestringu przepisując info z ulotek i udając, że ma na ten temat pojęcie, tłumaczyła jakie to algi sa potrzebne i w ogóle czego ta karma nie ma. Później się okazało, ze jej mąż jest głównym importerem na Polskę i pani tłumaczyła, ze ten fakt nie ma nic wspólnego z jej opinią o karmie :lol:

Tig_ra, ja mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko: Analizowałaś holistyczne karmy Eagle Pack'a i chciałam zapytać, czy reszta karm z EP (już nie te holistyczne) też są podobnej jakości? Już nie chcę Cię męczyć i nie rozpisuj nawet, po prostu rzuć okiem i powiedz dwa mądre zdania (tylko nie za mądre, cobym pojęła :wink: )

I ponowię moje pytanko, bo gdzieś zginęło w tłumie: Zamawiałaś Felidae z ich stronki głównej? Doszło już może?
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Sob sie 11, 2007 9:59

DamaKier pisze:Proformance z tego co mi wiadomo dośc ciężko dostać, karma nie cieszyła się chyba zbyt dużym zainteresowaniem, bo wersja kocia już od dłuższego czasu jest niedostepna w wielu netowych sklepach.

Ja do Proformanca się zraziłam już na początku, długa historia z tym była, chodziło o to, że na wielu forach psich była pani, która zachwala Proformance jako coś rewelacyjnego, tłumaczyła o tym całym sequestringu przepisując info z ulotek i udając, że ma na ten temat pojęcie, tłumaczyła jakie to algi sa potrzebne i w ogóle czego ta karma nie ma. Później się okazało, ze jej mąż jest głównym importerem na Polskę i pani tłumaczyła, ze ten fakt nie ma nic wspólnego z jej opinią o karmie :lol:

Tig_ra, ja mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko: Analizowałaś holistyczne karmy Eagle Pack'a i chciałam zapytać, czy reszta karm z EP (już nie te holistyczne) też są podobnej jakości? Już nie chcę Cię męczyć i nie rozpisuj nawet, po prostu rzuć okiem i powiedz dwa mądre zdania (tylko nie za mądre, cobym pojęła :wink: )

I ponowię moje pytanko, bo gdzieś zginęło w tłumie: Zamawiałaś Felidae z ich stronki głównej? Doszło już może?

w sumie wszystkie produkty Eagla sa w porownaniu z wieloma karmami bardzo dobre, wystarczy spojrzec na sklad - wprawdzie zawieraja czasem pszenice (niewielka domieszke) oraz kukurydze ale jednoczesnie wiele innych cennych skladnikow popatrz na sklad dowolnie wybranej karmy, w tym przypadku bedzie do zwykly adult :

Składniki:
Mączka drobiowa, mielony ryż brązowy, tłuszcz drobiowy, mąka kukurydziana, suszony burak, mięso z kurczaka, siemię lniane , mączka z mięsa wieprzowego, mączka z sardynek i sardeli, suszone drożdze, ekstrakt wątróbki drobiowej, mąka pszenna, suszone warzywa, wytłoki z pomidorów, borówki i wyciąg z Yukki Schidigera.Produkt konserwowany antioxydantami na bazie witamin, zawiera kwas askorbinowy

widze, ze pojawily sie w zooplusie, a dodatek w takich fajnych wiaderkach ;)

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... eagle_pack

i znowu ciekawostka :twisted: widzieliscie mokre karmy Eagle Packa? :D
http://www.petfoodworld.com.pl/Product% ... Canned.htm
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... arma/49333

wygladaja bardzo zachecajaco 8)

i druga ciekawostka :twisted:
porownajcie cene w naszym "ulubionym" krakvecie i w zooplus
http://www.krakvet.pl/eagle-pack-holist ... -2866.html
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ack/32169l
w krakvecie za 1kg wychodzi 34, 26 zl :evil:

Felidae zamowilam ze stronki i .......czekam :evil:

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Sob sie 11, 2007 21:46

A ja bym chciała zapytać , jaką trwałość ma sucha karma, po otwarciu!? Czy tu się trzeba patrzeć na datę na opakowaniu? A jak się kupuję na wagę? Są karmy stojące w otwartych worach, ale i w zamkniętych dużych ,puchach'...
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon sie 13, 2007 13:48

kalair pisze:A ja bym chciała zapytać , jaką trwałość ma sucha karma, po otwarciu!? Czy tu się trzeba patrzeć na datę na opakowaniu? A jak się kupuję na wagę? Są karmy stojące w otwartych worach, ale i w zamkniętych dużych ,puchach'...

Termin przydatnowci napisany na opakowaniach zamkniętych szczelnie przez producentów, jest terminem wiążącym.
Oczywisćie DO MOMENTU otwarcia worka.

Potem to szlag wie, krótko mówiąc.

Najlepiej stosować zasadę - im dłużej leży otwarte, tym wietrzeje i wszystko starzeje sie jakies 10x szybciej.

Dlatego nie stosuję zakupów z TANSZYCH większych worków, które często miesiącami leżą w sklepach.

Te stojące worki po sklepach, są zabrodzone , zakurzone, stoją często na ziemii, ludzie chodzą koło tego w zimie, lecie, w brudzie , kurzu itp.

Taki przykład.

U mnie w zoologicznym stoi sobie ładnie karma ACANA Kitten juz 2 lata:))

TEn sam worek, i co najwazniejsze ta sama ilosć ( nikt tego nie kupuje, nie wiem czego, a moze wlasnie wiem.. dlaczego?? :P )

Jak sobie pomysle ze miałbym kupić na próbę moim futrom to mi sie rzygac chce!.

Se3R
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Pon sie 13, 2007 15:37

Na początku chciałabym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.

1 sierpnia coś koło 21 wracając od znajomych znalazłam kociaka mała miała 6 tygodni i w ten sposób dołączyłam do miłośników kotów :cat3: .

Była bardzo chuda, ale teraz jest już okrąglutka, chociaż mi ciągle wydaje się, że z niej jest chudzinka.

Ale teraz przejdę do rzeczy mała je suche, które ma w miseczce cały czas plus kilka razy dziennie w małych ilościach surowe mięso.
Suche, jakie je to Animonda Rafine Cross Kitten (z tą karmą nacięłam się i to bardzo, bo przed zakupami połaziłam trochę po Internecie i okazało się, że jest ona polecana tutaj http://www.wsinf.edu.pl/~klimek/rokcafe/karmy_polecane/ a na stronie producenta okazało się, że ma fajny skład http://www.animonda.pl/koty.php?id=16 35 % mięsa. Więc gdy zobaczyłam ją na półce w sklepie zoologicznym ucieszyłam się, że mała będzie miała przyzwoite, jedzonko. W domu jednak miałam nie miłą niespodziankę .
To jest napisane na opakowaniu:
Zboże (1 % kiełków pszenicy), mięso i zwierzęce produkty uboczne (min. 5% kurczaka, 5% kaczki, min. 5% indyka), wyciągi białka z warzyw, oleje i tłuszcze, minerały, roślinne produkty uboczne, mleko i pochodne mleka (2% jogurt, 0,3% mleko), drożdże.
Napisałam do producenta z prośbą o wytłumaczenie tej niezgodności informacji na paczce do informacji na ich stronie było to jakieś 2 tygodnie temu i nadal brak odpowiedzi.) zmieszane z Puriną One (16% mięsa) plus kilka próbek (RC, 1st Choince, Happy Cat).

Wkrótce planuję zakupić małej Acanę mam nadzieję, że jej posmakuje.
Mam tylko jedno pytanie czy dieta złożona z suchej karmy plus surowe mięso jest dobra.

Mięso, jakie jej podaję to:
- kurczak
- serduszka drobiowe
- wątróbka drobiowa
- wołowina
- indyk
- żołądki drobiowe

I następne pytanie czytałam, że dobrze jest podawać kotom tran a czy ten tran musi być specjalnie dla zwierząt czy może być taki dla ludzi z apteki?

I jeszcze jedno czy koniecznie należy podawać jakieś odkłaczające dodatki jak np. pasty moja kicia ma średniej długości sierść i nie wiem czy koniecznie muszę jej coś podawa?

A tak ona wygląda:

Obrazek

Będę wdzięczna za wszelką pomoc.

#Pandora#

Od: Czw lip 26, 2007 15:54

Post » Pon sie 13, 2007 22:41

Mówiąc szczerze to nie wiem skąd o Animondzie krążą informacje, że dobra. Nie dośc, że skład mizerny (na moje oko bynajmniej), to jeszcze kolorowe chrupy. Acana jest jak najbardziej w porządku.

Co do mięska to myślę, że dobre.

A jesli chodzi o odkłaczanie to w sumie cięzko mi powiedzieć, może nie dawaj pasty, ale zasiej np. trawkę do podgryzania.

Tran oczywiście moze być ludzki (na ładną sierśc jest tez olej z pestek winogron albo np. siemię lniane, może raz w tygodniu żółtko jaja kurzego, jajo przepiórcze- bez skorupki, ale "zawartość" podac całą- coś z tego można wybrać, tran tez jest ok)
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Pt sie 17, 2007 10:13

:D przyszła dzis paczka z siatka na balkon,schmussy,multiwitaminami i z paczka 400 g oriena na probe :D koty rzuciły sie jakby kilka dni nie jadly :lol: bardzo im smakowało,bedziemy teraz ogladali czy nie ma sensacji zoladkowych :D

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Pt sie 17, 2007 18:39

Mi paczka z Orijenem przyszła wczoraj, Kota zjadła z chęcią pierwsze granulki ale później zapał minął... I olewa. Grr :evil:
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Od: Pon mar 27, 2006 20:00

Post » Pt sie 17, 2007 19:25

Muszę się pochwalić jak wybitnego mam kota. :twisted:

Chciałam Nuśkę nabić w balona i kupiłam jej resztkę RC Beauty&Care na wagę i zmieszałam z tą niejadalną Acaną. Rzuciła się na miskę migiem. Podchodziła do niej kilka razy dziennie i jadła i jadła...
Jak stała Acana - dosłownie podeszła raz, chrupnęła, ale nam z gęby wypadło spowrotem do miski. :?

Patrzę ja wieczorem co to za chrupki leżą w misce. A tu piękne powyjadane co do jednego RC a Acana zostawiona 8O
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pt sie 17, 2007 20:37

Musiałabyś jej chyba w młynku do kawy razem zmielić - żeby się nie kapnęła :lol: Zaczynam znów doceniać moje futra :wink: Sonia nawet hillsem leczniczym Otisa nie pogardza :lol: i muszę stać na straży :twisted:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Nie sie 19, 2007 11:02

Tig_ra od paru dni zbieram się do poproszenia Cię o to, byś napisała ile razy (w tygodniu? w miesiącu?) można dawać kotom określony rodzaj mięsa, takiego jak wątróbka (drobiowa i indycza bo wieprzowej domyślam się, że nie wolno), serduszka (drobiowe, wołowe itd), nerki, żołądki. Wiem, że nie za często, ale dokładnie ile? I dlaczego? Co można przedawkować albo do niedoboru jakiego składnika mineralnego doprowadzić?
Gdyby to było w jednym miejscu w formie jakiegoś zestawienia byłoby super :)
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

[poprzednia][następna]