Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 09, 2007 17:07

O kurde!!!! wlaśnie zasiadamy ze swoimi kotami do stolu, jak się o wszystkim dowiedzą, pewnie już nie zechcą z nami jadać!!!!!!!?????
Kocham koty slowo honoru!!!

kotofan

Od: Czw lip 19, 2007 15:56

Post » Czw sie 09, 2007 17:29

Aleba pisze:Moim zdaniem równie dobre, a znacznie tańsze jest mleko Klara.
Chociaż to whiskasowe też podawałam kociakom ku ich zadowoleniu.
Tu jest porównanie kilku rodzajów mlek: http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=46

Dzięki za linka. A gdzie można tą Klarę kupić?
Ja ostatnio byłam zdziwiona zawartością małej sheby z tuńczykiem. W środku piękne czyste mięsko (40%, wprawdzie to inne ryby, bo sam tuńczyk tylko 4%), mój kot który przetworzonych papek nie lubi za bardzo, chętnie to jadł.

kavala

Od: Pt lip 27, 2007 21:28

Post » Czw sie 09, 2007 18:58

odnośnie mleka "klara" - często widywałam w normalnych sklepach zoologicznych oraz w Tesco - moim zdaniem jedyny minus tego mleka to opakowanie kartonowe, którego nie można zamknąć i trochę za duże jak na możliwości jednego kota, jeśli ktoś ma więcej, to problem nie istnieje :) jest bardzo smakowite według mojego kota.

a ja mam pytanie co do karmy ORIJEN - ostatnio ją zakupiłam (w krakvecie - mieli!) i posmakowała naszemu kociastemu - czy istnieje do niej jakaś miarka do dozowania karmy? przeszukałam całe opakowanie, ale nic nie znalazłam.
Gucci AKA Cianek ['] 21.10.2006 Wołów - 02.04.2022 Zurych
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Od: Czw lut 01, 2007 13:44

Post » Czw sie 09, 2007 19:58

Klara jest dostępna w sklepach internetowych, sklepach zoologicznych oraz w niektórych "zwykłych" sklepach (np. w delikatesach "Bomi").
U mnie problem kartonika nie istnieje, bo przy 7 kotach w domu całe opakowanie idzie na raz (przy czym głównie ląduje w brzuchach tymczasowych kociaków, bo rezydenci chlapną ze dwa razy jęzorami w misce i im starcza).
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Czw sie 09, 2007 20:20

Wybrałam się do wetki z zamiarem zmienienia Nuśce karmy na coś lepszego i tańszego niż RC. Miałam szczere chęci kupić od razu kilogram Acany... ale już była końcówka i kupiłam ostatnir 30 dkg. I całe szczęście. Nuśka chrupnęła 2 razy i reszta w misce leży... sama podjadam. :oops:
Wcześniej już robiłam eksperymenty z orijenem, ale nie wchodzi. Czym ja mam tego ogona karmić :placz:
Ostatnio puściła pięknego pawia Hillsem 8O

Tig_ra, może poratujesz tym Felidae, jak dostaniesz paczuszkę? Może to mój ogon zasmakuje... :roll:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Czw sie 09, 2007 20:35

Karolka pisze:Wybrałam się do wetki z zamiarem zmienienia Nuśce karmy na coś lepszego i tańszego niż RC. Miałam szczere chęci kupić od razu kilogram Acany... ale już była końcówka i kupiłam ostatnir 30 dkg. I całe szczęście. Nuśka chrupnęła 2 razy i reszta w misce leży... sama podjadam. :oops:
Wcześniej już robiłam eksperymenty z orijenem, ale nie wchodzi. Czym ja mam tego ogona karmić :placz:
Ostatnio puściła pięknego pawia Hillsem 8O

Tig_ra, może poratujesz tym Felidae, jak dostaniesz paczuszkę? Może to mój ogon zasmakuje... :roll:

jak dostane ... :evil: na razie cisza, tak jak bym wcale nie zamawiala....... :(
ale w razie czego, oczywiscie Karolka, ze poratuje ...

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Pt sie 10, 2007 10:02

Wczoraj wybrałem się na wycieczkę.

A oto list który napisałem do Dystrybutora Karm Acana w Polsce, po tym, jak szlag mnie chciał wczoraj trafić:

ul. Paderewskiego 35
51-612 Wrocław
tel. 071 318 84 28
tel. 071 318 84 68
tel. 0602 712 612

e-mail: info@acana.com.pl

Otó mój list:

Witam.
Chciałem wyrazić moje głebokie oburzenie faktem który miał miejsce wczoraj tj czwartek 09.08.2007 roku.

Po ustaleniu adresu dystrubutorów Państwa karmy, SPECJALNIE pojechałem około 40 km do Przemyśla.

Odwiedziłem WSZYSTKIE punkty zamieszczone na Państwa stronie:

Centrum Małych Zwierząt, ul. Słowackiego 12
Sklep KASIA, ul. Bp. Glazera 2
DANBRAT, Wybrzeże Jana Pawła II 70
Sklep Akwarystyczno-Zoologiczny, ul. Lwowska 7
Sklep Kaśka, Franciszkańska 37

W żadnym nie kupiłem ANI GRAMA karmy dla kota.

A dokładnie

1. W centrum Małych zwierząt - chyba sie Wam pomyliło - tam sprzedają ROYALA, sa reklamy na pół sklepu i OSOBNE pomieszczenie na karmy Royala, z wystawką itp.
O Acanie NIE SŁYSZELI, tym bardziej o Orijenie - "Prosze Pana, to jakaś pomyłka"

2. BRAK totalny CZEGOKOLWIEK od ACANY, Royal rządzi.
3. Danbrat - sprzedaja tam karme dla ryb a nie karmę Acana.
4. Brak zupełny, duzo Royala ( brawo dystrybutorze Royal Canin Polska z sziedzibą w Krakowie)
5. Kaśka , ROYAL ROYAL ROYAL, troche puriny proplan.

Jak Panstwo chcą uzyskac renomę Państwa karmy, skoro NIE DA SIĘ JEJ KUPIC?? Jakbym chciał kupić Royala, to bym podszedł 50 metrów do pierwszego lepszego sklepu.
Pozatym z Royala wysłali mi około 2 kg próbek - Państwa nie stać na taki wielki koszt?

I prosze nie pisac ze moge zamówić w internecie, bo akurat mnie to nie interesuje.
Chce kupić na próbę, aby sprawdzicczy koty zechcą jeść.

Pisałem WIELE razy do Państwa o przesłanie próbek, niestety macie extra głęboko w poważaniu potencjalnego klienta, z hordą kotów na utrzymaniu.
Nawet nie chcę sie na listy odpisywac. Brawo, tak trzymac, daleko zajedziecie.

Pisze po raz ostatni , proszę o przesłanie PRÓBEK karm

ACANA, ORIJEN, dla dorosłych i kociąt

z zanikiem poważania:
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Pt sie 10, 2007 10:16

to ja miałam podobną sytuację, wyszukałam sobie na stronie Acany, które sklepy u mnie w okolicy zajmują się dystrybucją Acany, poszłam z zamiarem kupienia Orijena, a tam tylko Royal na półkach itp. typy karm, a z obsługi nikt nic nie wiedział ?!
Gucci AKA Cianek ['] 21.10.2006 Wołów - 02.04.2022 Zurych
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Od: Czw lut 01, 2007 13:44

Post » Pt sie 10, 2007 10:17

W ogromnym tłoku zginęłą nam porformance...Ti_gra...możesz wziąć proformance na stół...kilka psotów temu wkleiłam jej skład...

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pt sie 10, 2007 12:55

A się dowiedziałam o Hill'sie. 8) Dzisiaj od mojej wetki.

Mówię, ze dawałam Hills'a. Ooo wetka pokręciła nosem i mówi, ze Hill's to kiepska karma. Mięsa owszem ma więcej niż RC, ale składniki mineralne, witaminy itp. w bardzo niskim stopniu się przyswajają. Poza tym Hill's nie ma odkłaczacza i się koty momentalnie zatykają.
Wetka mówi, że hodowcy, którzy przestawiaja koty na Hill'sa skarżą się, że sierść marnieje, koty się zakłaczają. :roll:
Mówiła, że mimo, ze RC ma mniej mięsa, to jednak składniki mineralne, witaminy się lepiej przyswajają. Chwaliła też Orijena, mówi, ze doskonała karma, bardzo wartosciowa, ale niestety rzadko któremu kotu smakuje :roll:

Co Ty na to Tig_ra?
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pt sie 10, 2007 15:01

Karolka pisze:A się dowiedziałam o Hill'sie. 8) Dzisiaj od mojej wetki.

Mówię, ze dawałam Hills'a. Ooo wetka pokręciła nosem i mówi, ze Hill's to kiepska karma. Mięsa owszem ma więcej niż RC, ale składniki mineralne, witaminy itp. w bardzo niskim stopniu się przyswajają. Poza tym Hill's nie ma odkłaczacza i się koty momentalnie zatykają.
Wetka mówi, że hodowcy, którzy przestawiaja koty na Hill'sa skarżą się, że sierść marnieje, koty się zakłaczają. :roll:
Mówiła, że mimo, ze RC ma mniej mięsa, to jednak składniki mineralne, witaminy się lepiej przyswajają. Chwaliła też Orijena, mówi, ze doskonała karma, bardzo wartosciowa, ale niestety rzadko któremu kotu smakuje :roll:

Co Ty na to Tig_ra?

ha
trudno to jednoznacznie stwierdzic, bowiem trzeba by miec dokladna analize karmy wraz z postacia i zrodlem witamin i mineralow - takiej analizy ani Hill's ani Royal nie podaje do publicznej wiadomosci
jedyna wskazowka jest (i na tym zapewne opierala swoje stwierdzenie Twoja wetka) zapewnienie Royala, ze zawiera :
pierwiastki śladowe (w tym chelatowane pierwiastki śladowe)

mineraly w postaci zwiazkow chelatowych maja przyswajalnosc ok 30-40%, podczas gdy "zwykle" mineraly (mielony dolomit np.) jedynie na poziomie 5-10 %

jednak kluczem do zagadki jest uzyte sformulowanie "w tym", ktore oznacza, ze po pierwsze nie wszystkie mineraly sa chelatowane (moze to byc ograniczne wylacznie do zelaza) a po drugie nie pozwala stwierdzic, czy pierwiastki te wystepuja w karmie wylacznie w tej postaci
tak, ze jak zwykle wiemy - ze nic nie wiemy :?
Hill's nie podaje takiej informacji w ogole - co tez automatycznie nie oznacza, ze mineraly w jego karmie pochodza wylacznie z dolomitu

jako ciekawostke powiem tylko, ze jedyna 98% przyswajalna forma mieneralow jaka istnieje, to koloidalna :D
z witaminami jest nieco inaczej, ale to juz wie kazdy, ze najlepsze sa przyjmowane z naturalnych zrodel czyli warzyw, owocow oraz miesa i nabialu :)

powiedzmy sobie szczerze: ani Royal ani Hill's zbyt szczodrze z tych zrodel nie korzysta ;)

jezeli chodzi o "zdolnosci" odklaczajace karm, firmy korzystaja po prostu z innych zrodel, ale zarowno Hill's jak i Royal maja dodatki ulatwiajace przechodzenie bezoarow

IzaA zaraz wrzuce tego proformance ;)

tig_ra

Post » Pt sie 10, 2007 17:01

izaA pisze:No dobra, to weźmy na warsztat PROformance, karma amerykańska, według producenta super premium...ze strony importera - karma normalna nie light...dodam tylko, że w moim sklepiku od dość dawna w bardzo przyzwoitej cenie.

Adult Cat: (33,5% białka, 20,5% tłuszczu)

Dla dorosłych kotów o normalnej aktywności. Kompletna i zbilansowana karma. Wysokiej jakości mięso kurcząt, jajka i naturalny aromat - to smak, który Twój kot pokocha. Niski poziom magnezu oraz odpowiednie PH aby uniknąć problemów z układem moczowym. Dodatek luteiny i tauryny zapewnia dobry wzrok i zdrowe serce!

Omega-Pro® Skin & Coat Conditioning System
Digesti-ProTM Intestinal Health System
Oxi-ProTM Natural Immune System Boost
Vita-Pro® Vitamin Delivery System

Składniki: mączka z kurczaka, kukurydza i mączka kukurydziana, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanina tokoferoli i ekstraktem z rozmarynu), wysłodki buraczane, gluten kukurydziany, naturalny aromat z kurczaka, mączka rybna, siemię lniane, suszone jajka, drożdże piwne, węglan wapniowy, fosforan wapniowy, chlorek potasu, sól, lecytyna, olejek rozmarynowy, olej canola, ekstrakt z korzeni cykorii, ekstrakt rozmarynowy, yucca Schidigera, luteina, l- karnityna, metionina, lizyna, tauryna, lecytyna, sól, naturalne źródła witaminy E, witaminy, makro i mikroelementy

Analiza: Białko=33,5%, Tłuszcz=20,5%, Błonnik=1,7%, Wilgotno�ć=8%, Popiół=6%, Wapń=1,1%, Fosfor=0,9%, Sód=0,3%, Magnez=0,095%, Witamina A=14000 IU/kg, Witamina D3=1300 IU/kg, Witamina E=300 IU/kg, Mied�= 25mg/kg (siarczan miedzi), Cynk=180mg/kg, Kwas askrobinowy=30mg/kg, L-karnityna=25mg/kg, Tauryna=0,15%

najpierw poczytalam o tej karmie, bo jej nie znam w ogole
jednak to, co przeczytalam na stronie importera, specjalnie mnie nie wzbogacilo, jezeli chodzi o wiedze
nawiazalo natomiast do tematu poruszonego przez Karolke czyli do postaci mineralow w karmie
przed chwila napisalam Wam, ze jedynie postac koloidalna mineralow jest przyswajalna w prawie 100% a tu nagle dowiaduje sie, ze niespecjalnie znana firma produkujaca karme dla psow i kotow wymyslila lepsza metode :? dla mnie to jest po prostu jedna wielka sciema majaca na celu zrobienie klienta w tradycyjne jajo tym razem za pomoca innowacyjnej metody "sequestring" i za to na dzien dobry ta karma ma u mnie minus :evil:
w skladzie maczka z kurczaka na miejscu pierwszym, ale zaraz za nia znajduje sie cale bogactwo kukurydziane w postaci : kukurydzy, maczki kukurydzianej i glutenu kukurydzianego ... :twisted:
zastanawialiscie sie kiedys dlaczego zamiast jednej uczciwej kukurydzy karmy zawieraja jej trzy postacie? nie? to wam powiem teraz :arrow: glownie dlatego, ze gdyby zebrac procentowy jej udzial w karmie, to znalazla by sie bezapelacyjnie na pierwszym miejscu a za nia dlugo, dlugo nic 8) maczka z kurczaka stanowila by przy niej dodatek rownie istotny jak wyslodki buraczane
aha - no wlasnie chcialam przy okazji poruszyc tez kwestie blonnika
Royal, ProFormance, Biomill, Bento Kronen, Eukanuba i wiele innych firm bazuje na wyslodkach buraczanych jako zrodle blonnika, tymczasem jest to wprawdzie najtansze jego zrodlo, ale tez i najmniej korzystne dla kotow, gdyz zawierajace spora ilosc cukru, o czym sie oczywiscie nie wspomina, a co moze byc czasem powodem zlej tolerancji pokarmowej - owszem te firmy dodaja w zamian za to (niektore) preparaty ulatwiajace trawienie, ale dla mnie jest to nieporozumienie na starcie : zeby zneutralizowac dzialanie tanszego surowca, dodaje sie inny majacy w zalozeniu poprawic strawnosc pokarmu :? a ogranicza sie wylacznie do przeciwdzialania skutkom spozycia niepotrzebnego cukru

karma nierewelacyjna - maczka z kurczaka, przypominam, to nie to samo co maczka z miesa kurczaka :roll:
bilans jak zwykle poprawny, wiecej dobrego raczej nie da sie o niej powiedziec, chyba ze to, ze nie ma w niej soi oraz ze jest naturalnie konserwowana
a tak, zeby poprawic humor tym, co karmia Acana i Orijenem - zadna z tych karm nie zawiera wyslodkow buraczanych a pierwiastki sladowe maja w formie chelatow :twisted:

tig_ra

Post » Pt sie 10, 2007 17:40

O kurcze.
To ja już nie wiem co o tym myśleć :roll:
Zamówiłam Hillsa, bo kocie bardzo smakuje, a jej podchodzi niewiele karm...
Royal owszem tez lubi, ale nie będę przecież kupować karmy która ma 15 % mięsa tylko przez to że podobno minerał się lepiej wchłaniają...

A Misia po Hillsie ma CUDOWNĄ sierść, jeszcze nigdy takiej nie miała... I zero zakłaczeń (dostaje Hillls Indoor)...
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Od: Pon mar 27, 2006 20:00

Post » Pt sie 10, 2007 17:42

Ja ponowie swoje pytanie o karmę Oliver's (skład dostępny tutaj). Warto ją kupić i spróbować?

AKowiec

Od: Wto cze 26, 2007 9:41

Post » Pt sie 10, 2007 17:43

Mruczanka pisze:O kurcze.
To ja już nie wiem co o tym myśleć :roll:
Zamówiłam Hillsa, bo kocie bardzo smakuje, a jej podchodzi niewiele karm...
Royal owszem tez lubi, ale nie będę przecież kupować karmy która ma 15 % mięsa tylko przez to że podobno minerał się lepiej wchłaniają...

A Misia po Hillsie ma CUDOWNĄ sierść, jeszcze nigdy takiej nie miała... I zero zakłaczeń (dostaje Hillls Indoor)...

nie nalezy popadac w przesade po prostu :D Hill's moim zdaniem jest lepszy zdecydowanie od Royala
a weci maja kase ze sprzedawania tej karmy :? co tez nalezy wziac pod uwage

tig_ra

[poprzednia][następna]