klub kotow watrobowcow

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 16, 2012 19:10 Re: klub kotow watrobowcow

Ze sterydami to jest tak, że często tylko maskują objawy choroby, nie leczą. Mojego malucha tak naprawdę trzymają przy życiu i pozwalają funkcjonować.
Ale to czy powinny być podawane, czy leczenie powinno być antybiotykiem, to zależy od ostatecznej diagnozy.
Musisz poczekać na wyniki biopsji i to, co stwierdzi wet. Dopiero wtedy można decydować o leczeniu.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon kwi 16, 2012 21:33 Re: klub kotow watrobowcow

Pedro pisze:Dlaczego te UREA takie duże? Jak wygląda morfologia?

Morfologii nie robili, dziś zmieniłam veta dostał inny lek na wątrobę i antybiotyk,ale dalej jest osowiały leży, jeść nie chce :(

gagul1979

Od: Nie kwi 15, 2012 11:04

Post » Wto kwi 17, 2012 7:20 Re: klub kotow watrobowcow

gagul mam nadzieje ze Twoj kocio sie zbierze, Ferby po wczorajszym antybiotyku i sterydzie dochodzi do siebie, dzisiaj juz miala ochote jesc i zjadla troche royala Hepatic :)

mika_xx

Od: Pon lis 27, 2006 22:51

Post » Wto kwi 17, 2012 10:51 Re: klub kotow watrobowcow

Konieczna morfologia. Trzeba zobaczyc leukocyty jak wygladaja. Dziwnie wysoki ten mocznik. Moze antybiotyk nie pomaga na watrobe.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Wto kwi 17, 2012 15:38 Re: klub kotow watrobowcow

no niestety wynik badania wykazal widoczna ogniskowa martwice kesowa, niewielkie zwloknienia, brak mostkowania (kij wie co znaczy brak motskowania).

W kazdym razie, dostalam antybiotyk i steryd w tabletkach,bedzie dostawac ok 10 dni, potem ide na wizyte z nia, pewnie pewnie bedzie kilka dni przerwy od tego i znowu antybiotyki.

Generalnie jak zaczyna blednac to wiadomo o co chodzi i ze musi dostac antybiotyk:/

Nie wiadomo ile zycia jej wiec zostalo..ale dzis juz czuje sie dobrze.

moge jej podawac essentiale forte ale pomagac bedzie wiadomo, tylko na te czesc watroby ktora jeszcze dziala eh
Ostatnio edytowano Śro kwi 25, 2012 16:22 przez mika_xx, łącznie edytowano 2 razy

mika_xx

Post » Wto kwi 17, 2012 23:25 Re: klub kotow watrobowcow

mika_xx pisze:no niestety wynik badania wykazal widoczna ogniskowa martwice kesowa, niewielkie zwloknienia, brak mostkowania (kij wie co znaczy brak motskowania).

W kazdym razie, dostalam antybiotyk i steryd w tabletkach,bedzie dostawac ok 10 dni, potem ide na wizyte z nia, pewnie pewnie bedzie kilka dni przerwy od tego i znowu antybiotyki.

Generalnie jak zaczyna blednac to wiadomo o co chodzi i ze musi dostac antybiotyk:/

Nie wiadomo ile zycia jej wiec zostalo..ale dzis juz czuje sie dobrze.

moge jej podawac essentiale forte ale pomagac bedzie wiadomo, tylko na te czesc watroby ktora jeszcze dziala eh

To jest wątroba, nie nerki. Wątroba umie się regenerować! Mało tego - ma olbrzymi zapas czynnościowy - tzn. że póki działa, jest o co walczyć!
Walcz!

OKI

Post » Śro kwi 18, 2012 7:26 Re: klub kotow watrobowcow

caly czas ja lecze:) tylko martwie sie, bo ona bez antybiotykow na razie nie funckjonuje a one tez szkodza watrobie:( wiec szkoda ale pomagaja heh
zauwazylam ze ona na szczescie lubi RC hepatic wiec tyle dobrze, bo moze troszke ja to podleczy.
Ale nie wiem co dalej, OKi Twoj kot dostaje sterydy , antybiotyki na okraglo? czy robicie przerwy? jesli robicie przerwy to jak dlugie i jak on sie czuje w czasie przerw?

Ogolnie wet powiedzial ze kotka ma przewlekle zapalenie watroby. Moze dlatego tak te antybiotyki jej pomagaja.

P.S a co to znaczy jak ona sie robi blada tzn ma blady nosek, w jaki sposob jest to powiazane z watroba? OKi Twoj kot tez ma takie objawy?

Prosze o informacje jak dziala LEk Ornipural? moze warto to tez mojej podac:/ i ten ZENTONIL tez chyba by sie przydal?

i mam kupic essentiale forte , czy to chodzi o to http://allegro.pl/essentiale-forte-50-k ... 51516.html ?

mika_xx

Post » Pt kwi 20, 2012 18:07 Re: klub kotow watrobowcow

mika_xx, przepraszam, że dopiero dziś.
Mój kot ma stwierdzone przewlekłe zapalenie dróg żółciowych i wątroby. Na podstawie rozmazu białych krwinek wet ustawił leczenie sterydowe (z zaznaczeniem, że jeśli nie pomoże, to dojdzie lub będzie zmiana na antybiotyk). Foster jest na sterydzie od listopada, od lutego ma zmniejszoną dawkę.
Niestety dodatkowo od lutego przerabiamy ciągle jakieś pozawątrobowe historie, m.in. 2x antybiotykoterapia z powodu zapalenia górnych dróg oddechowych :? To w końcu spowodowało kolejny kryzys wątrobowy. Teraz czekam na ponowną konsultację (we wtorek), co dalej z terapią wątroby. Sterydu na pewno nie można odstawić z dnia na dzień, trzeba stopniowo zmniejszać dawkę.
Poza sterydem Foster dostawał (od pierwszych wyników wątrobowych w październiku do końca stycznia) Ornipural i Hepatil (Essentiale odmówił ;) ). Teraz znowu podaję Ornipural od 2 tygodni.
Ornipural jest świetnym lekiem działającym osłonowo i wspomagającym pracę i regenerację wątroby, ale jeśli jest zapalenie, to go nie wyleczy. O Zentonilu tylko czytałam (na razie - muszę dopytać), ale raczej działa podobnie. Przez miesiąc po pierwszych nieprawidłowych wynikach Foster był tylko na Ornipuralu i Hepatilu - wtedy stan z dnia na dzień się pogarszał.
Obecnie, po 2 tygodniach na Ornipuralu widzę znaczną poprawę - wątroba się zmniejszyła, nie jest taka gorąca, Foster się znacznie lepiej czuje. Dodatkowo dostaje no-spę przeciwbólowo (podaję jak widzę, że go boli).
Najtrudniejsze jest ostatnio karmienie - Foster nie je prawie nic :? Karmię go na siłę, ale za dużo nie jestem w stanie mu wcisnąć. Raz na parę dni ma napad głodu i wtedy je samodzielnie. Pod warunkiem, że trafię w to, co mu danego dnia wchodzi. A to najtrudniejsza sztuka pod słońcem :roll:
Kot ma 12 miesięcy (ok.), ważył ostatnio 1,9 kg. Wygląda jak chodzący szkielet :(
Odzyskanie apetytu to obecnie nasz priorytet :roll:

Foster nie ma bladego noska - jest buraskiem, nos ma ciemny i mało co po nim widać ;) Ja patrzę na dziąsła i uszy od środka ;) Spojówki niestety ma zawsze podrażnione.
Blada skóra i śluzówki mogą świadczyć o anemii, jeśli robią się żółtawe/żółte to świadczy o żółtaczce. Sprawdzić to można badaniem krwi.
Ale u moich zdrowych kotów z różowym noskiem jego odcień się zmienia w zależności od aktywności :)

OKI

Post » Pt kwi 20, 2012 21:59 Re: klub kotow watrobowcow

mika_xx pisze:Prosze o informacje jak dziala LEk Ornipural? moze warto to tez mojej podac:/ i ten ZENTONIL tez chyba by sie przydal?

i mam kupic essentiale forte , czy to chodzi o to http://allegro.pl/essentiale-forte-50-k ... 51516.html ?

mnie tlumaczyla moja zaufana wetka :D ze te wszystkie leki na watrobe dzialaja na rozne rzeczy i inaczej generalnie, i dlatego warto je zmieniac, czyli np Essentiale Forte (jest chyba tanszy zamiennik, podpytaj w aptece) przez miesiac, potem Zentonil, potel Ornipural
Ornipural jest w ogole super dla kotow ale slabo dostepny w Polsce niestety :(

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob kwi 21, 2012 9:04 Re: klub kotow watrobowcow

Beata pisze:
mika_xx pisze:Prosze o informacje jak dziala LEk Ornipural? moze warto to tez mojej podac:/ i ten ZENTONIL tez chyba by sie przydal?

mnie tlumaczyla moja zaufana wetka :D ze te wszystkie leki na watrobe dzialaja na rozne rzeczy i inaczej generalnie, i dlatego warto je zmieniac, czyli np Essentiale Forte (jest chyba tanszy zamiennik, podpytaj w aptece) przez miesiac, potem Zentonil, potel Ornipural
Ornipural jest w ogole super dla kotow ale slabo dostepny w Polsce niestety :(

Nasz wet ma podobne zdanie bo właśnie tak stosujemy na zmianę.
Do listy dodam jeszcze heparenol.

OKI, a próbowałaś podawać peritol na apetyt?
Moja Broszka też ma chwile kiedy nie chce jeść i jak już zdecydowanie odmawia to podaję jej kilka razy peritol i po nim ładnie zaskakuje z jedzeniem.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Sob kwi 21, 2012 9:11 Re: klub kotow watrobowcow

Broszka, gadałam o tym z wetami od samego początku. Niestety wszystko się rozbija o... chorą wątrobę :twisted: Każdy dodatkowy lek jest oglądany pod światło i konsultowany, peritol na razie odpadł.
Tak jak inne wspomagacze apetytu :( Zobaczymy, co we wtorek powie wet konsultujący.
Teoretycznie steryd, który dostaje Foster, powinien mu bardzo poprawiać apetyt. Powinien też powodować tycie i przybieranie na masie. I guzik.

Co do zmieniania wspomagaczy, wygląda mi na to, że Foster musi być cały czas na Ornipuralu. Odstawienie spowodowało załamanie. Niestety nie zauważyłam tego od razu, ze względu na różne dodatkowe, niewątrobowe historie, które się działy w tym samym czasie :?

OKI

Post » Sob kwi 21, 2012 9:20 Re: klub kotow watrobowcow

OKI pisze:Broszka, gadałam o tym z wetami od samego początku. Niestety wszystko się rozbija o... chorą wątrobę :twisted: Każdy dodatkowy lek jest oglądany pod światło i konsultowany, peritol na razie odpadł.
Tak jak inne wspomagacze apetytu :( Zobaczymy, co we wtorek powie wet konsultujący.
Teoretycznie steryd, który dostaje Foster, powinien mu bardzo poprawiać apetyt. Powinien też powodować tycie i przybieranie na masie. I guzik.

Co do zmieniania wspomagaczy, wygląda mi na to, że Foster musi być cały czas na Ornipuralu. Odstawienie spowodowało załamanie. Niestety nie zauważyłam tego od razu, ze względu na różne dodatkowe, niewątrobowe historie, które się działy w tym samym czasie :?

Mój wet uważa że głodówka jest dla wątrobowca bardziej niebezpieczna niż podanie peritolu. U nas zwykle wystarcza podanie jednokrotne, czasem dwa-trzy razy i Broszka ładnie zaskakuje z jedzeniem na jakiś czas.
Sterydu u Broszki nie stosujemy, ale podajemy czasem innej kotce i rzeczywście dostaje po nim wilczego apetytu.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Sob kwi 21, 2012 9:27 Re: klub kotow watrobowcow

Broszka pisze:Mój wet uważa że głodówka jest dla wątrobowca bardziej niebezpieczna niż podanie peritolu. U nas zwykle wystarcza podanie jednokrotne, czasem dwa-trzy razy i Broszka ładnie zaskakuje z jedzeniem na jakiś czas.
Sterydu u Broszki nie stosujemy, ale podajemy czasem innej kotce i rzeczywście dostaje po nim wilczego apetytu.

Dlatego dokarmiam Fostera strzykawką 2-3 razy dziennie. Mało bo mało, ale właśnie chodzi o to, żeby wątroba dostała coś do roboty.
Peritolu mu nie podam, zbyt wielu wetów, do których mam zaufanie, powiedziało nie.

OKI

Post » Sob kwi 21, 2012 9:38 Re: klub kotow watrobowcow

Przecież ja Cię nie namawiam :wink:
Oczywiście trzymajmy się opinii swoich wetów.
Jedni uważają za szkodliwą sterydoterapię - inni podawanie leków na apetyt.
Warto jednak wiedzieć że są różne opinie.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Sob kwi 21, 2012 9:50 Re: klub kotow watrobowcow

Ja to wiem, akurat moi weci peritol czy megace w innych przypadkach stosują dość chętnie ;)
Tylko przy tym kotku prawie wszyscy głupieją :mrgreen:
W grudniu miał AlAT ponad 2 tysiące*, teraz 1305* :roll: Hurra :roll:
Wątrobę ma w takim stanie, że nawet jednorazowe podanie zbyt obciążającego leku może ją rozłożyć na amen. Ja już nawet probiotyki konsultuję :lol: :roll:

Steryd naprawdę uratował mu życie, bo w opcji była operacja, której prawie na pewno by nie przeżył :roll: A jakby przeżył, to nic by nie dała (co się okazało po jakimś czasie sterydoterapii).
Jakby mi ktoś pół roku temu powiedział, że się ucieszę jak głupia wychodząc od weta z receptą na steryd, to bym go chyba śmiechem zabiła ;)

Edit: *przy normie do 107 :roll:

OKI

[poprzednia][następna]