SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 27, 2013 23:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mokre - dobre z pierwszej strony wątku, do wyboru do koloru :)
Suche - niekoniecznie, ale jak musi być, to też zapraszam na pierwszą stronę.
Na ząbki - można zacząć od większych kawałków mięsa, potem znaleźć coś twardszego (np. żołądek z indyka), na końcu dojść do kości - jak tylko kociak odnajdzie w sobie tygrysa (mój nie odnajduje :( ).
Witaminki - teoretycznie dobre mokre powinno pokrywać wszelkie potrzeby kota, ale w praktyce nie bardzo to wychodzi. Dobrze jest suplementować taurynę, można olej z łososia (kwasy omega) i drożdże piwne (witaminy z grupy B).

agula76 pisze:I przekonały się do ORIJENA :ok: :piwa: wpieprzaja ze az im się uszy trzęsa:) ufffff....

:ok:

Natruszka pisze:I mam obawy, bo Applaws ma strasznie malutkie ziarenka karmy, koty połykają je w całości. Czy nic im się przez to nie stanie? Czy taka karma połykana w całości jest dobrze wchłaniana?

Czytałam, że to u kotów normalne (tzn. tak są skonstruowane, żeby łykać od razu, a nie przeżuwać jak krowa na pastwisku :D ) i nic się nie powinno dziać. Jednak karma sucha jest z zasady gorzej wchłaniana i wymaga o wiele bardziej intensywnego trawienia, niż mokra. Jeśli bardzo się niepokoisz, może spróbuj zalewać chrupki wodą?

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Pt cze 28, 2013 9:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czy jest jakaś lepsza mokra karma tak do 3 zł za 400g? Chciałabym zamówić dla mojej kotki na spróbowanie pare rodzajów, ostatnio sporo testujemy z karmą. A z tego co widziałam w paru sklepach jest tylko karma w zestawach

doma1036

Od: Sob paź 20, 2012 13:01

Post » Pt cze 28, 2013 14:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A kości to jakie można dawać bo moje kociaki lubią z kurczaka gryść żołądki raz dawałam od kurczaka ale zapach poczuli inny i nie chciały jeść to drożdże piwne takie jak w sklepie się kupuje. U mnie kociaki mało jedzą suchej karmy nie wiem czy dobrze czy źle. A jakie odkłaczacze poleciła byś?
Sara44

Post » Pt cze 28, 2013 15:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

doma1036 pisze:Czy jest jakaś lepsza mokra karma tak do 3 zł za 400g?

A najlepiej, żeby za darmo dawali ;)
Jak się dobrze rozejrzysz, Animonda bywa po 4-5 zł za 400 g. To, obawiam się, najniższa stawka.

Sara44 pisze:A kości to jakie można dawać bo moje kociaki lubią z kurczaka gryść żołądki raz dawałam od kurczaka ale zapach poczuli inny i nie chciały jeść to drożdże piwne takie jak w sklepie się kupuje. U mnie kociaki mało jedzą suchej karmy nie wiem czy dobrze czy źle. A jakie odkłaczacze poleciła byś?

O kości najlepiej zapytać specjalistów: viewtopic.php?f=10&t=117399
Ale z tego, co zauważyłam, dają jak leci. Kurczaka, królika, kaczkę, indyka - z tym, że zmielone. A od czasu do czasu jakieś skrzydło czy szyja w całości do pochrupania.
Drożdże piwne można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub z odżywkami dla zwierząt (np. dla gołębi).
Co do odkłaczaczy się nie wypowiem, bo sama mam z tym problem :roll: Stosuję sosiki Miamora, ale to raczej dla smaku, bo pomagają tak średnio.

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Pt cze 28, 2013 16:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

U mnie jako odkłaczacz sprawdza się jedynie Bezo-Pet. Moja starsza kicia ma skłonności do zatykania się kłakami - żadne przysmaki, specjalne suche karmy czy trawa nie działają na nią, tańsze pasty też nie. Jedynie Bezo-Pet. Na szczęście ona go uwielbia, bo młodsza kota zwiewa na sam widok tubki. Tylko ta cena :roll: .
No i regularnie furminator w użyciu.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pt cze 28, 2013 16:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

u nas schodzi maltpasta gimpeta - podaję od czasu do czasu, dosyć nieregularnie; Łajza ją lubi, więc czasem po prostu jako przysmak. pomaga mu: raz się przytkał i zwrócił kłaczek, a odkąd ją dostaje, nie było problemu. gryzie też trawę, jak wychodzimy na spacer na ogródek.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt cze 28, 2013 18:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Moje kociaki jak wychodzą na balkon to skubią sobie trawę którą posiałam w skrzynce odkłaczacz daje rzadko bo okropnie wymiotują pięknie dziękuje :wink:
Sara44

Post » Sob cze 29, 2013 12:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kotom oprócz trawy, owsa i zielistki można podawać bambusa.
I tu mam pytanie jakiego bambusa, bo sama znam przynajmniej trzy rodzaje, czy ktoś ma zdjęcie tej rośliny, którą koty mogą sobie podgryzać?
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob cze 29, 2013 12:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To nie bambus. Bambus to zupełnie inna roślina.
Mówisz chyba o tzw. papirusie czyli ciborze http://naradka.wordpress.com/2011/02/16/cibora-zmienna/
wszystkie jej rodzaje nadają sie do jedzenia dla kota. Kocia trawa to tzw. cyperus zumula, a nie te wszystkie badziewia sprzedawane w sklepach z polepszaczami wzrostu. To taki mały papirusik o delikatniejszych listkach. Bywa w jakichś marketach i ikeach w dużych miastach. http://plantsgallery.blogspot.com/2012/ ... ibora.html
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob cze 29, 2013 12:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dzięki bardzo teraz wiem dokładnie czego szukać, bo Szajka zielistkę zjadła tzn. szczepkę zanim zdążyła stać się rośliną :ryk:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob cze 29, 2013 13:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To cyperusa też kotą można dawać zamiast trawy,a ta roślina nie ma trujących łodyg? Bo niektóre rośliny mają i też trzeba na to uwagę zwracać żeby kot się nie zatruł.
Sara44

Post » Sob cze 29, 2013 14:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Pisałam w inny wątku, więc tutaj tylko przekleję:
gpolomska pisze:Długo szukałam na stronach (także UK, USA, DE, NL) odnośnie trawy dla kota, którą kupiłam - jest to Cyperus cyperoides (zwany też sumula lub zumula); czasami na forach ogrodniczych twierdzą, że cibora zmienna Cyperus alternifolius (ang. umbrella plant) to jest zumula (cibora zmienna nie jest mocno toksyczna dla kotów, ale biegunka czy znacznie silniejsze wymioty niż po "dobrej" trawie plus podrażnienie żołądka są dość prawdopodobne - dlatego można ją znaleźć na wielu listach roślin toksycznych pod nazwą właśnie cibora zmienna lub umberella plant), ale sprawdzałam na stronach forach ogrodników od traw (a nie sprzedawców kwiatów czy projektantów ogrodów), ze to właśnie Cyperus cyperoides jest zwany inaczej Cyperus sumula / Cyperus zumula i sprzedawany jako cat grass. I jeszcze jedna ważna rzecz - wiadomo, że ziemia bez sztucznych nawozów i takie tam, ale - UWAGA - niektóre papirusy wchłaniają nikotynę z powietrza, a kot nikotyny nie może - dlatego kocia trawka nie powinna stać w pomieszczeniu, gdzie ktoś pali tytoń. No i roślina nie może być zbyt stara, bo ostre źdźbła trawy mogą poranić przewód pokarmowy.

Kiedyś kupiłam w realu za 10zł, a teraz szukałam i nigdzie poza sklepem w necie (holenderski, ale stronę mają po polsku - 24,50 plus przesyłka - razem prawie 42zł).

Poza tym owies ma dużo delikatniejsze listki niż taki papirusek (mam obydwa) i kotom o wrażliwym żołądku papirus może go podrażniać, choć jest bardziej zbliżony do takiej trawy podwórkowej niż owies itp.; Mokate go skubała i było idealnie, a Magnolia poskubała 3 razy i miała zwracanie śliny podbarwionej krwią, dlatego papirusek mam póki co do ozdoby, a ona ma owies :-| owies mi z gotowych wyrósł tylko Gimpet HyGrass, bo reszta gniła szybciej niż rosła.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob cze 29, 2013 16:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jeśli jesteś z Warszawy to może jak chcesz kupić nadal cyperusa to może tam kupisz w hurtowni u Tomaszewskiego mają tam spory wybór. Moje kociaki jedzą tylko trawę i z ochotą ją jedzą a nawet się domagają żeby im dać :)
Sara44

Post » Sob cze 29, 2013 17:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jeśli to do mnie, to dzięki za info, ale jak pisałam: Magnolia po kilku sesjach skubania zwróciła ślinę podbarwioną krwią i tak 2 razy (więc roślinkę mam); po odebraniu jej cyperusa, do którego ją koszmarnie ciągnie, krew zniknęła. Na razie po kuracji przeciw isospora ma za słaby żołądek na taką twardą trawę, więc musi korzystać z "kociej" trawy czyli jęczmienia, owsa i innych miękkich.

P.S. jestem ze Śląska, więc do Warszawy kawałek, ale jakby w necie można ich było wyszukać i zamówić, to zapewne nie tylko ja bym wolała kupić u nich a nie Holendrów dorabiać.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob cze 29, 2013 21:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska tak do Ciebie tam zobacz może znajdzie coś czego szukasz.
Sara44

[poprzednia][następna]