Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 22, 2013 20:49 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Zmieniłam tytuł. Sorry, że dopiero teraz ale rano tak się spieszyłam, że zapomniałam.
Maciusia nie było ani wczoraj, ani dzisiaj. Mam nadzieję, że nie wybrał się na poszukiwanie mamuśki. Pójdę jutro wcześniej, jak budowlańcy będą hałasować to może będzie siedział na miejscu. Spróbuję mu zrobić jakieś foty, ale o trawie to nie ma co marzyć. Tam już tylko gruz, beton, piach i stare budynki, więc najpewniej będzie czerwona cegła w tle. Jeśli w ogóle raczy zapozować.
Miziastej nie widać, za to objawiła mi się dziś po kilku miesiącach szylkretowa siostra Maciusia. Wypadła na mój widok z wagi i zwiała z prędkością światła. Znaczy żyje. A to jedyna niewysterylizowana kocica :?

Co do Tri to bym się nie martwiła. Zdrowa jest więc odsypia stresy. A skoro je i kuwetkuje to najważniejsze. Sanabel jej smakuje bo tego jeszcze nie jadła, nowość i lepsze niż jej dotychczasowe chrupki. A utuczyłam ją na nereczkach :wink: Chociaż myślę, że po sterylce to jej się metabolizm zmienił i odchudzić będzie ciężko. Podobnie jej z moją Dynią. Zresztą to chyba u nich rodzinne bo i Maciuś duuuuży jest i obie siostry też. A rudy braciszek, którego wyadoptowałam też wyrósł na ogromnego kota.

Zastanawiam się nad Maciusiem. Jakby go złapać, zawieść do Koterii na 2-3 dni, niech go poobserwują. Będziemy miały jakiś obraz sytuacji. I jeśli będzie dobrze rokował to będziemy działać dalej. W Koterii może mógłby posiedzieć dłużej jeśli będzie miejsce. Tam dniówka tańsza niż w lecznicy. Ale musiałabym to obgadać na miejscu.
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Pon kwi 22, 2013 21:01 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Migota pisze:...
Zastanawiam się nad Maciusiem. Jakby go złapać, zawieść do Koterii na 2-3 dni, niech go poobserwują. Będziemy miały jakiś obraz sytuacji. I jeśli będzie dobrze rokował to będziemy działać dalej. W Koterii może mógłby posiedzieć dłużej jeśli będzie miejsce. Tam dniówka tańsza niż w lecznicy. Ale musiałabym to obgadać na miejscu.

o i wreszcie coś konkretnego z maciusiem. znaczy, to złapanie, poobserwowanie i podtiunowanie gościa. to znacznie pomoże w znalezieniu domu.

tylko ja jestem panikara, jak piszesz, że go nie widziałaś ostatnio, to zaraz mi się wydaje nie wiadomo co... :?

.Mia.

Od: Wto sty 15, 2013 19:03

Post » Pon kwi 22, 2013 21:16 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Migota pisze:(...) Zresztą to chyba u nich rodzinne bo i Maciuś duuuuży jest i obie siostry też. A rudy braciszek, którego wyadoptowałam też wyrósł na ogromnego kota.

O więc pomysł super- tylko żeby Maciuś się znalazł, zaczynam się martwić.
Gdybyśmy wiedzieli ile może wynieść pobyt Maciusia byłoby fajnie.
Oj z nim się też uda, też - to mój bąbel- wypatrzony od razu na wątku.
Musi się mu udać. Zobaczycie - Maciuś ma to coś, co powoduje, że patrzysz
i nie możesz go zapomnieć.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Pon kwi 22, 2013 21:34 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Koteria byłaby dobrym miejscem to wypróbowania, czy Maciuś da się oswoić. Ale skoro on wykastrowany, to czy zgodzą się go tam przetrzymać?

Kocianny Tri Plus dostały właśnie mokre (Feline Porta plus saszetka Felixa), wydzieliłam też trochę dla Kocurry. Powitała mnie cichutkim miaukiem z transporterka, a kiedy sobie poszłam, zauważyłam przez okno łazienki, że wyszła do żarcia :mrgreen: Zajrzałam do niej, a wtedy porzuciła miskę, bo ważniejsze stało się mizianie :D
Ciekawe, czy po odespaniu stresów charakter jej się zmieni, mam nadzieję, że nie :mrgreen:

BTW najbardziej żarłoczna Kocianna, Banshee, jadła tak łapczywie, że po chwili żarcie postanowiło opuścić kota, bo się nie mieściło :roll:
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Pon kwi 22, 2013 22:21 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Zadzwonię jutro do Koterii i zapytam.
Obrazek

Migota

Post » Pon kwi 22, 2013 23:03 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Spytaj koniecznie, ta opcja byłaby najlepsza.

A Kocurra nadal fanką mokrego nie jest, tęskni chyba za serwowanymi przez Ciebie nereczkami, Migota :wink: Coś tam skubnęła mokrego, ale niewiele. Na szczęście suche ma non stop i je, kiedy chce - też nie jakoś strasznie dużo, nie ma syndromu kota głodującego, na szczęście.

Dzisiaj mizianie było dość krótkie, więc nadrobiłam trochę, kiedy Kocurra zaszyła się na powrót w transporterku. W pewnym momencie zaczęła chować łebek w fałdach mojego starego szlafroka, którym wyścieliłam kontenerek. Podnosiła co jakiś czas łebek, sprawdzała na wszelki wypadek, co robi klęczący przed transporterkiem ludź, po czym chowała łebek na powrót, uspokojona, i mruczała, mruczała, mruczała :D :D

Wiecie co... to jedna z fajniejszych rzeczy, jakich doświadczyłam - obserwować, jak nieufny początkowo sierściuch przełamuje stare nawyki i zaczyna stopniowo okazywać zaufanie :1luvu:

BTW kumpela z innego forum, kiedy posłuchała o niej, że taka królewska, zażartowała sobie, że mogę ja nazwać "Tri-Rex" :lol: Dobrze, że Kocurra jest mniej mordercza od tyranozaura :twisted:

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Post » Wto kwi 23, 2013 8:17 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Tri-Regina :lol:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto kwi 23, 2013 8:18 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Tri-Rex mi się podoba :) ale może odstraszać potencjalne domki więc już lepiej Queentri albo Bostri od boska :wink:
Tak tylko bawię się słowami.
Obrazek

Migota

Post » Wto kwi 23, 2013 9:41 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

O :D
Zasnęłam wczoraj wcześniej, a tu proszę, uknuliście już imię dla kotki ?

Boska ma być... to może Cleo od Cleopatra dorzucę do tygla, dokładnie : Kleopatra VII Filopator ale to Tri darujmy,
bądź Kleopatra Wielka .
Tylko wtedy Maciuś musiałby się nazywać Ptolemeusz XV Cezarion :ryk:
A Ptolemeusz do Macieja jakoś mi nie pasuje.

Dobra,żarty na bok. Będę czekać obgryzając paznokcie na wieści o Macieju Kocie.
Jeśli koteria się zgodzi go przetrzymać jakiś czas - to mamy początek do jego drogi do
domu.
I marsz tryumfalny czas zacząć...
Obrazek

Dziewczyny, ja wiem, że jestem wieczną optymistą - ale uważam, że pozytywne myślenie
góry może przenieść.
Jak mi któraś z was w Maciusia zwątpi to ugryzę :mrgreen: :twisted: 8)
No ! ( no - wypowiadane tak jak u Nikodema Dyzmy ) :mrgreen:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger

Monika_Krk

Post » Wto kwi 23, 2013 10:31 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Tri-Rex pewnie będzie jednym z wariantów imienia, spodobał mi się :lol:

No dobra, tak a propos potencjalnych domków 8)

Przemyślałam sprawę... i Kocurra zostaje u mnie - warunkowo, jak przedtem Fairy, tzn. ostateczną decyzję podejmie całe Kociannowe stado w ciągu najbliższych tygodni/miesięcy. Jeśli koty się w miarę dogadają, jeśli nie będzie jakichś dzikich walk (bo fuczenie, syki i prychania to wiadomo, że nieuchronne; Mori po siedmiu latach u mnie syczy i fuczy na Kocianny Starsze, a maleńtas-Fairy całkiem dobrze ją tu naśladuje :twisted: ), to nie będę jej szukać nowego domu.

Przeczytałam wczoraj na szybko cały wątek i poza swoim zrzędzeniem, że nie mogę mieć pięciu kotów (aczkolwiek, jak wspominałam wcześniej, chodziło za mną przygarnięcie jakiegoś kocura, żeby potęgę mojej estrogenowej bandy zrównoważyć :twisted: ) zwróciłam uwagę na takie drobiazgi jak to, że tri bardzo długo nie dawała się złapać. W styczniu czekał na nią jeden świetny domek - omijała pułapkę szerokim łukiem, potem czekał na nią kolejny - też z łapanki nic nie wyszło, udało się dopiero teraz, kiedy była chora. Nie myślcie, że jestem jakoś strasznie przesądna czy cuś :wink: ale miałabym kaca moralnego, gdybym wydała jakiegoś kota do nowego domu (bez względu na to, jak fantastycznego), mimo poczucia, że to tak naprawdę mój kot :|

Jestem beznadziejnym domem tymczasowym :roll:
Od tej pory tylko udział w składkach, agitacja forumowa i wydarzenia na f-b, nie nadaję się na DT :|

Petroniusz

Post » Wto kwi 23, 2013 10:43 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Petroniusz pisze:Tri-Rex pewnie będzie jednym z wariantów imienia, spodobał mi się :lol:

No dobra, tak a propos potencjalnych domków 8)

Przemyślałam sprawę... i Kocurra zostaje u mnie - warunkowo, jak przedtem Fairy, tzn. ostateczną decyzję podejmie całe Kociannowe stado w ciągu najbliższych tygodni/miesięcy. (...)Nie myślcie, że jestem jakoś strasznie przesądna czy cuś :wink: ale miałabym kaca moralnego, gdybym wydała jakiegoś kota do nowego domu (bez względu na to, jak fantastycznego), mimo poczucia, że to tak naprawdę mój kot :|

Jestem beznadziejnym domem tymczasowym :roll:
Od tej pory tylko udział w składkach, agitacja forumowa i wydarzenia na f-b, nie nadaję się na DT :|

Petroniusz - po prostu potrzebujesz czasu na podjęcie decyzji, póki co Tri-Rex zostaje u Ciebie, macie czarodziejską więź , gdyby stado się nie dogadało - będziemy szukać DS.

Łoł - ale tu się dzieje, może ona faktycznie z nadania z góry do Ciebie trafić miała...
Jeśli nawet nie na stałe- to jedno jest pewne, masz tzw. rękę do oswajania i gdyby nawet szukać jej potem trzeba DS - to będzie kot z dobrych rąk, a więc zapewnisz jej świetny start.
Jak dla mnie bomba rozwiązanie, w obu przypadkach.

No i beczę teraz.

Monika_Krk

Post » Wto kwi 23, 2013 10:46 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Nie no, nie mogę :ryk: przed chwilą dzwoniłam do Zuzy, żeby się wieściami podzielić :mrgreen:

Otóż Kocurra właśnie zwiedziła całe (ogromne, 35-metrowe :twisted: ) mieszkanie i zapoznała się z Kociannami Tri Plus :lol:

Pomiaukiwała pod drzwiami łazienki, więc tam zajrzałam - była tuż przy kratce. Nie zagrodziłam jej drogi, więc wyszła sobie spokojnie do przedpokoju. Tam napotkała burą Kociannę Starszą - Skierutek zbaraniał na widok kota dwa razy grubszego niż on sam :twisted: i nie zareagował nijak poza wytrzeszczem ślepiów. Kocurra Tri-Rex Mata Hari o Wielu Innych Imionach wyminęła beztrosko Skierkę, praktycznie ocierając się o nią puchatym boczkiem, skoncentrowana na otwartym oknie kuchni, wychodzącym na balkon. W międzyczasie doszło do jej spotkania z Banshee, która została potraktowana jak kuchenny mebelek, czyli z identyczną uwagą jak Kocianna Bura. Kocurra posapując wskoczyła na ławoskrzynię, zmierzyła spojrzeniem wysokość do okna i z niejakim trudem :twisted: znalazła się na parapecie. Ponieważ jedyną balkonującą się Kocianną była trikolorka-Mori, popędziłam szybko do pokoju, żeby otworzyć drzwi balkonowe i zapobiec wyrywaniu trzykolorowych kłaków. Kocurra zignorowała jednak Mori, pochłonięta światem na zewnątrz, i wspięła się na kratę, po czym odpadła i ciut spanikowana wróciła do łazienki, po drodze mijając się z malutką Fairy :lol:

Szkoda, że tego nie widziałyście, dotąd się chichram z Kociannowego zdumienia :ryk:

Petroniusz

Post » Wto kwi 23, 2013 10:50 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Moniko_Krk, nie becz, bo się winna poczuję, że to przeze mnie :wink:

Petroniusz

Post » Wto kwi 23, 2013 10:55 Re: Tri z Konesera w DT, oswojona czeka na DS

Nie no - beczę bo chcę :mrgreen: nie miej żadnych wyrzutów.

A z tego co widzę to kocura zachowuje się jakby nigdy nic , najlepsza metoda na stado.
Zbaraniałe koty :mrgreen: i akcja : pierwsze koty za płoty.
Wielokolorowa i wieloimienna kotka jest wszechstronna i mądra:
Zadziwiła nawet Turbodymomena. :wink:

Monika_Krk

[poprzednia][następna]