FIP????

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 29, 2013 17:19 Re: FIP????

misq ogromnie współczuję, z całego serca
w tym roku odeszły na FIP moje 4 koty działkowe,
objawy były typowe, jak u Twojej kotuni,
zadecydowałam o ich życiu,
4 razy zadecydowałam, wiem, że nie umierały same z głodu w krzakach,
wytrzymałam ... :cry:
Obrazek

wiesiaczek1

Od: Nie kwi 10, 2011 21:23

Post » Nie gru 29, 2013 17:27 Re: FIP????

FIP nie można się zarazić, bo to zmutowana wersja FCoV, natomiast samym koronawirusem już tak. Koronawirusa ma większość kotów, ale tylko w nielicznych przypadkach mutuje on do nieuleczalnej wersji.
Na wyniki testu Rivalty nie czeka się dwóch dni. Można go zrobić od ręki i nie muszą to być laboratoryjne warunki (dokładny opis z obrazem wykonania testu od minuty 2:66)
http://www.youtube.com/watch?v=XmOk2veunqA

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Nie gru 29, 2013 17:28 Re: FIP????

a czy jest tu ktoś z krakowa kto poleci dobrego weterynaza by sie upewnic co do uśpienia kota? chcialabym przed tą decyzją zasiegnac porady drugiego weterynarza.

misq

Od: Nie gru 29, 2013 15:52

Post » Nie gru 29, 2013 17:35 Re: FIP????

Dziwi mnie, że tak długo każą czekać na wynik testu. Mojemu kotu zrobili na miejscu w lecznicy, bo tu nie trzeba mieć żadnych bardzo drogich i specjalistycznych odczynników. Nieistotne.
Jeśli kot cierpi, to tej decyzji nie unikniesz, a szukanie lekarza w sylwestra albo nowy rok może stać się dodatkowym koszmarem.

Samym fipem kot się nie zarazi. Kity zarażają się koronawirusem powodującym chorobę. Większość kotów jest nosicielem tego wirusa, u niektórych mutuje. Czynnikiem zwiększającym ryzyko jest stres.
W ubiegłym roku w ciągu 6 tygodni umarł u mnie miot 3 kociaków.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Nie gru 29, 2013 18:08 Re: FIP????

dzieki za odpowiedzi jednak wlasnie sobie zdalam sprawe ze kot juz nie wytrzyma dłuzej ledwo chodzi juz kiwa sie i przewraca:(( jutro powinnam ją uśpić. teraz to wiem.
co do badan to zrobili jej na miejscu na białaczke i fiv i byly ujemne ale myslalam o kolejnych testach i pewnie przez to ze sylwester trzeba tyle czekać. niestety musze wiezyc ze podejmuje dobrą decyzję.

misq

Post » Nie gru 29, 2013 18:18 Re: FIP????

Na test rivalty nie trzeba długo czekać, niestety wiem już coś o tym :(, wynik znany od razu po przeprowadzeniu testu....

ps. co do przychodni - zerknij na priv.

@necik

Od: Wto wrz 08, 2009 19:40

Post » Nie gru 29, 2013 23:35 Re: FIP????

niestety kotek nie doczekał rana :( zaczeły sie wymioty paskudne i nie moglismy dłuzej jej meczyc...

misq

Post » Pon gru 30, 2013 8:43 Re: FIP????

współczuję [']
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Pon gru 30, 2013 11:37 Re: FIP????

Współczuję. :( [*]

Wiem co przeżywasz, 4 listopada musiałam podjąć tą samą decyzję i przerwać cierpienia mojego Franka, również FIP :(.
Pocieszam się, że teraz biega szczęśliwy za TM z przyjaciółmi ....
to jest paskudna choroba.
Trzymaj się mocno.

@necik

Od: Wto wrz 08, 2009 19:40

Post » Nie lut 09, 2014 13:20 Re: FIP????

Hej znowu ja i znowu w tym temacie. moja 5 miesieczna kotka ostatnio od ponad tygodnia jest osowiała, wczoraj nie chciala jeść ani za wiele pić pozatym brzuszek ma wiekszy i twardy a kosci sterczace. bylam z nią wlasnie u weta i na usg wyszło ze ma płyn w brzuchu gorączke 39 wiec nawet nie taką typową jak przy fip ale pani wet mówi ze to albo fip albo wątroba. jutro jade na testy krwi i płynu. nawet nie wiem o co was pytać. jak wiecie przed sylwestrem musiałam uśpić kotke na fip chorą a ponoć to nie jest zarażliwe... Pani wet tez mówiła ze udało im sie wyleczyc z fipa dwa koty!!! pierwsze słysze ze to mozliwe. znacie takie przypadki? A jeśli to wątroba to jakie mogą jej wyjsc baadania krwi? i jakie jest wasze doświadczenie czy drugi kot moze sie zarazić fipem tak łatwo?

misq

Post » Nie lut 09, 2014 14:17 Re: FIP????

http://www.agiliscattus.pl/zakazne-zapa ... j-fip.html - tu chyba znajdziesz odpowiedż na swoje wątpliwości.
Wet, który wyleczyłby FIPa zrobiłby karierę międzynarodową.
Niestety - wielu wetów , nie potrafiąc postawić prawidłowej diagnozy np w przypadku uleczalnej hemobartonellozy - mówi FIP i rozkłada ręce. Zrób szerokie badanie krwi i potem wklej wyniki

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Nie lut 09, 2014 22:00 Re: FIP????

Nie słyszałam o takim vecie, który wyleczyłby kota z FIP.
Dostałby Oskara, Nobla, Złotą Palmę jednocześnie.
To, z czego owa pani vet wyleczyła koty, to nie był FIP.
Jeśli można pobrać płyn, poproś o zrobienie testu Rivalty. Tani i nie jest potrzebne do tego laboratorium. Wynik pozytywny jest wiarygodny w 86%, negatywny w 97%.
http://www.youtube.com/watch?v=XmOk2veunqA
Na filmiku jest wszystko opisane i pokazane.

issey32

Post » Nie lut 09, 2014 22:50 Re: FIP????

Poczytalam - straszna choroba :(
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pon lut 10, 2014 9:12 Re: FIP????

Dzieki
wlasnie zostawialam kotka na badania krwi pod kątek wątroby a potem płynu z brzuszka pod kątem fip.
Test Rivalty robi sie z plynu z brzuszka?
Dziwne jest jedno ze dzis kotek mial temp 35,7 !!! strasznie mało wetka nawet sprawdzala na innym termometrze i to samo.
co to moze oznaczac? kotek ostatnio faktycznie jest zmarzluchem ciagle tylko spi pod kołdrą albo jak sie wygrzewa na parapecie w swojej szufladzie to wychyla główke by mu wialo ciepłem na mordkę.
jak tylko bede miec wyniki to wkleje.
Z tym wyleczeniem fipa to tez nie wierze. to musialo byc cos innego.
Oby mojej kici bylo cos innego.

misq

Post » Pon lut 10, 2014 9:23 Re: FIP????

Test Rivalty robi się z płynu.

issey32

[poprzednia][następna]