Aniu, Dziewczyny,
ja w sprawie karmy, bo na inne roztrząsane tu tematy nie będę się wypowiadać. Jeśli Sfinks musi koniecznie mieć nerkową dietę, choć z różnych względów wydaje mi się to niekonieczne, to masz z pewnością alternatywę do drogiej Animondy Integry i tych innych karm nerkowych. Proponowałabym kupić na wypróbowanie kilka puszek „Kattovit Low Protein i sprawdzić, jaka będzie akceptacja.
Suche zarówno dla nerkowców, jak i dla cukrzyków jest najgorszym wyjściem, o jakimkolwiek słyszałam. W taki sposób zaoszczędziłybyście jedynie, ale tylko na krótką metę, na wydatkach na karmę.
Animonda Integra (jedna tacka 100 g kosztuje w Krakvecie 3,79, Ty płacisz 4 zł.)
Na niemieckich stronach internetowych jest napisane, że kot ważący 3-5 kg potrzebuje dziennie tej karmy od 200 do 375 g). Tu również znajdziesz dokładny skład.
http://www.lucas-tierwelt.de/tierbedarf ... tml#Link_2
Analyse (skład):
Rohprotein 8.5 % (białko)
Rohfett 9.5 % (tłuszcz)
Rohfaser 0.6 % (błonnik)
Rohasche 1.4 % (popiół)
Feuchtigkeit 78.0 % (wilgotność)
Linolsäure 1.0 % (kwas linolowy)
Taurin 590.0 mg (tauryna)
Vitamin A 25000.0 IU (witamina A)
Vitamin E (Tocopherole) 40.0 mg (witamina E)
Phosphor 0.17 % (fosfor)
Kalium 0.17 % (potas)
Natrium 0.19 % (sód)
Chlorid 0.14 % (chlorki)
Magnesium 0.012 % (magnez)
Kalzium 0.22 % (wapń)
Vitamin D 3 300.0 IU (witamina D)
metabolisierbare Energie 107.0 kcal (energia metaboliczna)
Kattovit (jedna puszka to 175 g, cena: 3 zł za puszkę, 100 g kosztuje 1,79 zł)
Tu dokładny skład po niemiecku:
http://www.zooplus.de/shop/katzen/katze ... tter/12503
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... okra/48899
Analyse (skład)
Rohprotein 8.0 % (białko)
Rohfett 10.0 % (tłuszcz)
Rohfaser 0.4 % (błonnik)
Rohasche 1.8 % (popiół)
Feuchtigkeit 77.0 % (wilgotność)
Taurin 0.05 % (tauryna)
Phosphor 0.18 % (fosfor)
Magnesium 0.02 % (magnez)
Kalzium 0.22 % (wapń)
Najważniejsze parametry w tej diecie to wapń i fosfor. Białko zwierzęce w obu dietach jest zredukowane. Podstawą jest tu tłuszcz, żeby koty nie chudły i żeby nie traciły na masie mięśniowej. Diety dla nerkowców nie powinno się jednak stosować dłużej niż przez 6 miesięcy.
Aniu, jakie są wyniki fosforu u Sfinksa? Czy podajesz jakiś preparat, i jeśli tak, to jaki? Jak wygląda z potasem? Wydaje mi się jednak, że te parametry nie były nigdy sprawdzone, choć u kota nerkowego to niemniej ważne niż wyniki mocznika i kreatyniny.
I jeszcze pytania dotyczące cukrzycy: Jakie są wyniki glukozy we krwi? Wyczytałam, że podajesz 2 x dziennie po 5 jednostek caninsuliny. Jakie są wyniki przed podaniem insuliny? Jaki jest nadir po +4 lub po +5. Czy mogłabyś nam napisać, jak wyglądała ostatnia krzywa cukrowa?
Piszesz gdzieś w wątku Sfinksa, że karma nerkowa stabilizuje wyniki cukru. Aniu, dziwię się, że nie doszłaś jeszcze do tego, że to wielka bzdura. Jest zupełnie inaczej. Podając karmę nerkową, potrzebujesz o wiele więcej insuliny. Można to jakoś wyregulować większymi dawkami, choć to czasem bardzo trudne. Jednak samo stwierdzenie, że karma dla nerkowców stabilizuje wyniki cukru jest niedorzeczne.
Pozdrawiam serdecznie
PS: Aniu, krytykujesz weta lubelskiego i opolskiego. Słusznie, bo popełnili mnóstwo szkolnych błędów, ale Twoja pani wet, z tego, co przeczytałam, popełniła ich też wiele.
Czy sprawa trzustki jest definitywnie zdiagnozowana? Czy zostały powtórzone badania parametrów trzustkowych?
Niestety, jeszcze kilka pytań o szczepienia wszystkich u Ciebie żyjących kotów? Czy koty mają szczepienia przeciw panleukopenii i kociemu katarowi? Czy wszystkie koty są szczepione przeciw białaczce? Czy były robione wcześniej testy? Czy odrobaczasz koty regularnie? Jeśli tak, to jak często i jakim środkiem?
A na koniec do wszystkich piszących w ostatnich dniach w tym wątku: Bądźcie na tyle sprawiedliwi, żeby zrozumieć obydwie strony. Potrzebne są konstruktywne rozwiązania, a nie jedynie wpisy z całą stroną cytatów i trzymaniem kciuków, upiększone najprzeróżniejszymi emotikonkami.